Ekonomipejl med BIKs juniorer

30 april 2019 08:30

Tidigare under april månad fick BIK Karlskogas juniorlag en lärorik och uppskattad utbildning inom privatekonomi av vår samarbetspartner Nordea.


"Jag heter Caroline Bergström, jobbar som privatrådgivare på Nordea och har jobbat med ekonomipejl och varit runt på olika skolor och föreläst sedan 2014. Det är verkligen stimulerande och kul att komma ut och träffa alla ungdomar. Informera, diskutera samt lyssna på deras åsikter om vardagsekonomi. Den här gången hade jag och min kollega Hanna Björk förmånen att besöka BIK´s juniorer i Nobelhallen.

Hockeykillarna var väldigt engagerade och intresserade under våran föreläsning. De flesta ungdomar har sett tv programmet Lyxfällan vilket jag ofta brukar ta upp som exempel på hur det kan gå om man inte betalar räkningar i tid eller tar får mycket lån. Jag ser det som en viktig del av mitt jobb att sprida kunskapen om vardagsekonomi till ungdomar så de lär sig att undvika dom fällor som är lätt att hamna i."

Vad är ekonomipejl?

Pengar innebär frihet, val och möjligheter. Men i en värld av nya betallösningar, internet handel och lättillgängliga lån ställs det stora krav på den enskilde individen att hantera sin ekonomi. Och det finns många fällor att falla i när man är ung.

Vi på Nordea vet att det finns ett stort behov av att lära unga mer om ämnet privatekonomi, det är vårat samhällsansvar att berätta för våra ungdomar om det ämnet som vi på bank kan bäst, vardagsekonomi. Detta för att de ska bli mer kunniga och undvika ekonomiska fallgropar. Därför erbjuder Nordea kostnadsfria lektioner för ungdomar i åldern 13-19 år. Vi kallar detta för ekonomipejl.

Det material vi använder är objektivt och faktabaserat. Vi är stolta över vårt engagemang och berättar gärna att vi kommer från Nordea men informationen vi ger ska inte vara Nordea specifik. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte gör detta för att marknadsföra Nordea utan för ge tillbaka till samhället där vi verkar. Ekonomipejl genomförs av Nordeas utbildade medarbetare.

Det här är några av ämnena som vi går igenom:

  • Hur du får koll på ekonomin genom en budget
  • Hur du betalar en räkning och vad som händer om du inte gör det
  • Hur fungerar det att låna och vilka lån du ska undvika
  • Hur du skyddar dig på nätet och inte blir lurad på dina pengar
  • Hur mycket det kostar att bo hemma jämfört med att flytta hemifrån
  • Hur får jag pengarna att räcka till, finns det några smarta spartips
  • Hur startar jag ett sparande
  • Plugga vidare, vad ska jag tänka på
  • Hur fungerar ränta

Vill ni veta mer är ni välkomna att kontakta oss på Nordea!