Juniorkollen vecka 43: Serieledning, nyförvärv på ledarsidan och halvtid i grundserien

26 oktober 2021 14:00
1§

Vi kollar läget med våra tre juniorlag där vi bland annat är halvtid genom J18 R:s grundserie, kan berätta om några viktiga nyförvärv på ledarsidan och har flera fina resultat att redovisa.


J18 Regional är nu halvvägs genom grundserien och headcoach Linus Rundgren tycker att det ser riktigt bra ut. Målsättningen om att hamna topp-fem och därmed ta en av de eftertraktade platserna till Topp 5-serien lever med en femteplats i den något haltande tabellenoch spelet ser ganska bra ut.

"Vi blir bara bättre och bättre. Det ser mycket stabilare ut nu, vi spelar bättre som lag. Sedan har vi fortfarande en del dippar under matchens gång som vi straffas ganska hårt för mot de andra topplagen. Den måste vi städa bort och det håller vi på med just nu. Vi behöver höja oss lite och det finns en del att jobba på. Men det känns riktigt bra."

Något eller några som du tycker har stuckit ut lite extra så här långt?

"Anton Edström, vår egen 05:a här från Karlskoga, har gjort tio mål på de här elva matcherna. Det är jättekul att se hur han levererar. Men det är många som är med och bidrar framåt, som har gjort mål och poäng så vår interna poängliga är ganska jämn, ändå. Det är också roligt."

Det är också intressant att nämna att laget har haft två spelare från J18 division 1, det vill säga spelare från LIP-gymnasiet, som har spelat med laget så här långt.

"Ja, forwarden Sebastian Sääf har spelat två matcher och backen Oscar Höög en match med oss. De har jobbat på bra på HG och när det öppnat sig en lucka på grund av skador eller sjukdom har de fått chansen och de har gjort det bra."

BIK har spelat två matcher under den gångna veckan, borta mot serieledande Leksands IF som till slut vann en målrik historia med 7-5 och hemma mot Borlänge HF som man på söndagseftermiddagen besegrade med 4-2. Laget har haft en del sjukdom i laget men där är känslan att det går åt rätt håll med spelare som börjar komma tillbaka.

J18 R:s spelar nästa gång på söndag 14.30 när man möter åttan Valbo HC på bortaplan i NickBack Arena, Valbo. Nästa vecka innebär en god möjlighet att se laget live hemma i Nobelhallen - torsdag 4/11 klockan 19.00 spelar laget hemma mot tabellfyran Örebro HK och söndag 7/11 klockan 12.00 möter man nästjumbon Strömsbro IF. Med en haltande tabell och en ganska tät klunga runt plats 4-7 är J18 R Väst nu riktigt intressant.


J18 Division 1 har gjort en viktig rekrytering i och med att Jan Weidenhag går in och blir matchcoach för laget som spelar i Örebroserien. Med en stor trupp och två lag i två olika serier (J18 1C Västra, Örebroserien och J18 1D Västra, Värmlandsserien) som dessutom normalt spelar samma dag (söndagar) behövde man en extra coach.

"Vi hoppas och tror att Jan ska stanna hela säsongen och det känns perfekt att få en långtidslösning", säger truppens huvudansvariga Christian 'Cribbe' Carlsson.

'Cribbe' själv är även matchcoach för laget i Värmlandsserien. Björn Östlund hjälper honom med grabbar från U16-laget och från Linus Rundgren får han ibland spelare från J18 R-laget.

J18:s division 1-serier spelas som raka serier med totalt 20 omgångar som pågår ända fram till våren. Laget är obesegrade och serieledare i Örebroserien efter tre spelade matcher där man i senaste matchen, 17/10, besegrade jagande Västerås IK med 7-5. Den gångna söndagens planerade match mot Köping HC har blivit framflyttad och det innebär att nästa match för laget är mot Kumla HC på fredag 19.00 hemma i Nobelhallen.

Även i Värmlandsserien ser det bra ut - laget ligger på tredje plats fem omgångar in på serien, tre poäng efter serieledande Grums IK 2 och ett poäng efter tvåan Viking HC. 17/10 hemmabesegrade man Forshaga IF med hela 11-3. Söndagens bortamöte med tabelltvåan Viking blev svängigt och stökigt - hela 285 (131+154) utvisningsminuter delades ut. Att BIK tog hem tre poäng var förstås viktigt för lagets jakt på serieledning.

"Ja, spelarna själva har satt upp höga mål, båda vill vinna sin serie och det tycker jag är något bra att jobba mot. Jag tycker att det ser bra ut, vi blir bättre och bättre och i gårdagens match visade vi en imponerande moral. Vi gjorde tre mål i första, släppte in tre i andra perioden efter ett matchstraff men lyckades trots vändningen och alla känslor i matchen ändå vinna med 4-3. Det är verkligen starkt, tycker jag."

"Båda våra lag gör det väldigt bra", berömmer Cribbe. "Det är också jättekul att våra killar, nu senast Oscar Höög, har fått chansen att spela med region-laget. Det är viktigt att spelarna ser att möjligheten faktiskt finns, att man kan gå en annan väg än via NIU."


J20 Regional Väst, där våra äldsta juniorer hör hemma, har hunnit spela åtta av totalt 28 av sin serie. I och med att matchen mot Hallsberg avbröts och sköts upp på grund av skada har BIK Karlskoga bara spelat sju matcher men leder ändå serien på 20 poäng före tvåan Grums på 17 poäng och en match mer spelad. BIK är ännu obesegrat och har bara en oavgjord vid full tid, i seriepremiären hemma mot just Grums, där dock Joel Kiirikki avgjorde för BIK på övertid.

Under den gångna veckan har BIK bara spelat en match och det var i lördags då man i en tidig semifinal, den här gången på bortaplan, besegrade Grums med 1-4.

"En jäkligt bra J20-match", konstaterar headcoach Marcus Kull. "De två bästa lagen i serien möttes och båda lagen hade spetsat på allt vi kunde. Det är precis så man vill ha det i en seriefinal, det ska vara så bra spel som möjligt. Vi hade med oss Joel (Kiirikki), Anton (Wiklund) och Oliver (Åkelid) och de fick också en utvecklande match utöver matcherna de spelade med A-laget förra veckan. Det var ett högt tempo och sedan tycker jag att vi är det bättre laget. Första och tredje perioden äger vi totalt, andra perioden var Grums lite vassare. Men 40 av 60 minuter tycker jag är riktigt bra."

Kull är nöjd med säsongen så här långt.

"Ja, vi har bara tappat en enda poäng och det hände i premiären. Efter det har det sett bättre och bättre ut. Vi hade ett nytt spelsystem att anpassa oss till och de senaste matcherna syns det att vi har tagit till oss det. Vi ger varandra feedback i båset, precis som vi tränat på och det tycker jag är jätteviktigt. Det syntes framför allt i lördags, vi gör bra saker därute. Som helhet är ser det bra ut."

"Sedan var det väl inte världens bästa vecka, vi har haft en del sjukdom i laget, och då tycker jag att det är extra kul att vi kommer ut och spelar som vi gör."

Inför seriestarten pratade vi om att det fanns en risk att vi skulle bli våra egna värsta fiender genom att falla för pressen som ett favoritskap ofrånkomligen ger. Hur har laget hanterat detta, tycker du?

"Bra, tycker jag. De största problem har vi mot lag där vi är de stora favoriterna till seger. När vi möter de bästa lagen i serien, som till exempel Valbo, Borlänge och Grums tycker jag att vi kommer ut med en lite annan inställning och vidar vilken hög nivå vi kan hålla. Det bådar gott1"

Även om det inte blev någon speltid den här gången fick vi också se Alexander Josefson med A-laget i onsdagens match mot Tingsryd...

"Ja, väldigt kul att se. Han är en egen produkt som gått hela vägen genom alla stegen i klubben och så får han nu gå upp dit. Det drömmer alla i laget om att få göra. Det är klart att man viill ha speltid men Alexander var jättenöjd när jag pratade med honom efteråt och tyckte att det var jättekul att få vara med. Det kommer säkerligen bli fler chanser längre fram."

Tisdag 9/11 kommer laget spela igen den framflyttade matchen mot Hallsberg. Redan på lördag, 30/10, spelar dock laget omgång 9 borta mot IFK Hallsberg och kommande tisdag, 2/11, spelar man borta mot Viking HC i Valhall, Hagfors.


På juniorsidan har det även tillkommit en materialare som heter Marcus Hugosson och som kommer att stötta upp i J18 R och J20. Varmt välkomna till BIK Karlskoga önskar vi både Marcus och Jan!