Coachsnack: Avstämning med Karl Helmersson efter 12 omgångar
Publicerad: 2021-11-02
Inför uppehållet satte jag mig ned med headcoach Karl Helmersson för att få hans syn på lagets start, läget i truppen och vad man jobbar på just nu.

Måndag morgon i Nobelhallen. Det är en lite annorlunda vecka än vanligt på grund av det nio dagar långa serieuppehåll som väntar men det råder full aktivitet i omklädningsrummet. En vecka med lite extra fokus på att nöta detaljer i spelet väntar och den frustration som rådde efter den snöpliga förlusten mot Västerås har laget nu lämnat bakom sig. Att man, efter några matcher med sämre insatser, fick avsluta med en bra prestation och flera fina besked är istället något att ta med sig in i veckans arbete.

Karl Helmersson var precis som resten av laget väldigt besviken efter lördagens match så när det nu är dags för en liten avstämning om läget i laget tar vi ändå avstamp i den matchen.

Förlusten mot Västerås är, enligt min upplevelse , vår tyngsta förlust. Håller du med, Karl?

”Absolut! Det var en riktigt jobbig förlust med tanke på att vi har sökt spelet över en hel match och att vi nu i lördags nådde dit. Vi fortsatte, precis som vi kommit överens om, där vi slutade mot Mora och killarna var värda tre poäng. Poäng i all ära - när allt ska summeras efter 52 omgångar kan till och med den här enpoängaren vara viktig för oss - men just där och då, när de avgjorde i förlängningen, var det tungt, riktigt tungt! Med lite distans så här några dagar efteråt får man ändå se till spelet som var bra, och det är en viktig aspekt. ”

Vi får inte heller glömma motståndarna – det känns generellt inte som om det finns några enkla matcher för någon i årets HockeyAllsvenskan. Alla kan verkligen slå alla…

”Så är det, alla matcher är grymt tuffa. Se till exempel på Kristianstad som verkligen gjort bra resultat nu på slutet. (Kristianstad har radat upp segrar och fina skalper - t ex Västerås, AIK x2 och en hemmaseger mot Tingsryd med 7-1 i senaste omgången. Man tog dessutom serieledarna HV71 till ett straffavgörande förra veckan, mon anm). Vi mötte dem därnere och hade tufft mot dem (seger 2-1, min anm). I lördags mötte vi ett topplag som Västerås som verkligen har spänt bågen. Det går aldrig att gå ut på isen och köra några 50 procent, motståndarna i ligan är så pass bra att du hela tiden måste vara på maxnivå.”

Känns en förlust i ditt tycke generellt tyngre om man spelat riktigt bra?

”Ja, det tycker jag nog. Man kan förlora och inse att, fan, vi var inte tillräckligt bra idag. Vi stod inte för en bra prestation, det var liksom inget snack om saken. Men speciellt nu, när vi har sökt och hittat spelet som vi har pratat om att vi ska göra och tränat hårt för att sätta det och så förlorar vi till slut med några ynka sekunder kvar… Det är klart att det svider lite extra. Men vi får lägga det bakom oss och istället analysera vad det var som gjorde att vi släppte in ett mål i slutet. Vilka detaljer kan vi förbättra där?”

Jag tyckte ändå inte att det kändes skakigt på det sätt det ibland kan göra när ett lag jagar och det andra försvarar sin ledning. Vi spelade med ett stabilt lugn, täckte skott och kändes inte pressade. Min känsla var bra.

”Jag håller med, jag tycker att vi var det spelförande laget. Sedan kanske vi var för heta under de där sista sekunderna, ville lite för mycket och därför tappade lite i mittzonen. Detta i all välvilja men kanske något vi måste lära oss av och ta med oss till kommande matcher för att bli ännu bättre.”

Om jag vänder på frågan jag ställde nyss: Kan man istället vara förbannad efter en vinst där man inte är nöjd med spelet?

”Ja, det kan man absolut vara. Vi var inte nöjda efter två perioder borta mot Almtuna när vi ledde med 2-0. Jag tyckte inte att spelet var bra då och då kan man inte vara nöjd och slå sig till ro även om man leder och vinner matchen.”

Om du ska försöka göra en liten summering av grundserien så här långt, hur skulle den se ut?

”Det är nog som jag sagt många gånger förut: vi har ett jäkligt bra målvaktsspel och Lars och Marcus har hållit uppe det sedan allra första matchen. Jag tycker också att vi totalt sett har ett bra försvarsspel där vi många gånger ligger rätt och håller motståndarna på utsidan. Det är den stora ljuspunkten så här långt och det är skönt att ha den grunden att stå på. Det hade varit väldigt jobbigt att behöva fundera över den delen och söka efter ett bra försvarsspel, men där känns det alltså bra.”

”Nu på slutet tycker jag även att vi har fått mer driv mot mål i vårt anfallsspel. Det är det vi har pratat om, att få till längre anfall, och jag tycker också att sista perioden borta mot Mora och hela matchen mot Västerås är vi där. Den här veckan ska vi fortsätta jobba med den biten, vi ska bli mer spetsiga mot målet och fylla på med backarna i våra flygande anfall för att göra det svårare för motståndaren att försvara sig.”

Just offensiven har vi ju diskuterat innan, vi såg framför allt förrförra veckan men också under de två första perioderna mot Mora att vi fick fram ganska få skott på mål. Kan det bli så när utdelningen uteblir att man börjar hålla i pucken lite för länge och åker ur lägena istället för att prova skott?

”Ja, så var det definitivt mot Mora – vi spelade oss fram till lägena men gav oss själva inte riktigt chansen i det sista läget utan sökte passningar iställe. Sådant måste vi tvätta bort. Vi måste även bli mer kliniska i våra ingångar. Vi pratade nyss om att det inte finns några lätta motståndare och man kan inte hålla på att spela runt, det är mer pucken mot mål som gäller och någon lös puck, man vinner en närkamp och går på en styrning. Det är dit vi måste komma!”

”Ta till exempel vårt tredje mål i början av den tredje perioden mot Västerås. Vi kan inte börja med att söka ett sådant mål men kör vi på som vi har sagt kommer sådana mål också komma.”

Du menar alltså att vi måste spela lite enklare och kanske dumpa lite puckar emellanåt…

”Ja, då blir motståndarna ofta lite mer passiv och öppnar upp sig mer ju längre matchen går och till slut, när läget uppstår, kan man hitta de här kombinationerna. Det blev ju faktiskt ett mål i tom bur som Janne (Tavi) fick där. Det målet hade vi nog inte gjort i början av matchen.”

Försvarsspelet har varit i fokus inför årets säsong och det har synts ganska tydligt genom få insläppta mål i de flesta av våra matcher, fin boxplaystatistik och bra räddningsprocent. Hur ser din filosofi för försvarsspelet ut?

”Att alla underkastar sig det försvarsspel som vi har kommit överens om. Jag skulle vilja likna det vid ett husbygge – du kan inte ha en ostabil grund, då blir det ett jäkligt dåligt hus. Det gäller att alla känner en stolthet över att spela det här försvarsspelet. Det blev till exempel mer jubel i båset när Janne täckte ett skott i sista perioden än när vi gjorde mål och det är dit vi vill komma. Alla måste köpa spelidén och sin roll.”

”Ordet försvarsspel uppfattas kanske ibland som något passivt men vi vill ha ett aggressivt, framåtlutande försvarspel som tar bort tid för motståndarna. De delarna – stolthet, underkastelse mot spelidén och aggressivt -skulle jag nog säga sammanfattar min filosofi för försvarsspelet.

Vi pratade tidigare om offensiven, där det gått lite trögare. Hur kan man, rent konkret, arbeta för att få fart på den?

”Jag tror mycket på video, att visa positiva grejer. Det tryckte vi på under videogenomgången efter Mora, inför Västeråsmatchen. Då visade vi bara klipp från den sista perioden, på hur vi kom till anfall och hur situationer dök upp. Idag under träningen hade vi en spelövning där anfallarna bara mötte tre försvarande spelare för att få lite psykologisk fördel och lättare få in pucken mot kassen och skapa lägen.”

Upp till åtta ordinarie spelare har saknats under de senaste veckorna och många viktiga pjäser saknas alltjämt. Vi saknar spelare motsvarar mer än en hel femma ganska högt upp i laget och jag tänker att vilket lag som helst i serien skulle påverkas av ett sånt avbräck. Visst har vi unga, talangfulla spelare som gått in på deras platser men det är inte helt lätt att ersätta mer erfarna spelare. Hur hanterar man som tränare ett sådant läge?

”Skulle man säga att det inte påverkar oss ljuger man. Vi pratar ju ändå om åtta spelare som varit med från början och som är tänkta att vara en del av vårt lag. Vi pratar om offensiva killar som Collberg och Åke, vi har ’Kingen’ på backsidan, det är klart att det är avbräck. Men i vardagen är det detta vi har att förhålla oss till, då gäller det att fokusera på dem som kan vara med och bidra ute på isen. Vi måste koppla bort det där, inte ens prata om det och vi får framför allt ALDRIG ha det som en ursäkt! Vi ska alltid kunna göra en bra prestation, oavsett vilka vi ställer på isen.”

Alexander Josefson är den senaste J20-spelaren som har fått byta om till A-lagsmatch och vi har flera från egna leden i truppen – Åke, Joel, Oliver och Anton är några av de senaste. Hur ser du som A-lagstränare på klubbens juniorverksamhet och samarbetet med dem?

”Det känns riktigt bra! Jag är ganska noga med att vi alltid ska ha fyra femmor på isen under träning. Saknas det tre spelare, ja då plockar jag upp tre spelare. Idag har vi till exempel med oss tre juniorer förutom Wiklund och de andra som vi plockat upp. Juniorerna som kommer upp för att träna med oss gör det bra varje gång. Det är många som kommer att få chansen att träna med oss i vinter och det tror jag gynnar både oss – som alltid blir fullt manskap på isen och juniorerna som känner att de får chansen att vara med oss och träna.”

När ni klev av isen i lördags väntade ett speluppehåll på totalt tio dagar. Hur ser träningsupplägget ut för vår del?

”Vi tränar lite annorlunda än vanligtvis. I morgon (läs tisdag) kommer (Tobias) Thunberg hålla i ett gemensamt fyspass på Möckelngymnasiet. Längden på passen blir ungefär 1,20 varje dag, det vill säga den längd som vi brukar köra när vi inte ska spela match dagen efter (då kör man 45-50 minuter, min anm). I övningarna blir det lite längre åkningar, vilket blir lite jobbigare och ger lite högre belastning. Vi ska nöta vårt grundspel i längre sekvenser och därpå baserar sig våra övningar den här veckan. Det blir en del 'hjärta-lungor' också men inte så att vi kör en massa extra skridskoåkning. Vi kan inte köra ned oss för hårt i det här läget, vi har tre matcher direkt efter omstarten.”

Ja, efter uppehållet väntar tre täta matcher. Kristianstad borta onsdag 10/11, AIK hemma fredag 12/11 och så Södertälje borta redan dagen efter, lördag 13/11. Då får vi dessutom klara oss utan ena halvan av vårt målvaktspar, Lars Volden, som är på landslagsuppdrag. Inte optimalt med så intensivt spelprogram…

”Först och främst måste jag ju säga att det är fantastiskt kul att Lars, nu när han kommit hit till BIK, får spela med landslaget igen. Det är bara att gratulera! För vår del är det som det är. Jag är inte ett dugg orolig för (Marcus) Hellgren-Smed - jag vet att han kommer fixa detta. Men det är klart att vi måste ha en back-up till honom OM något skulle hända. I skrivande stund är det inte klart än.”

Till sist: Har du något du själv vill lägga till om läget just nu?

”Jag vill säga att det är väldigt kul att få känna stödet från publiken! Det har varit bra drag i hallen här hemma och vi har även fått stöd på bortaplan. Det var till exempel några på plats uppe i Mora som stöttade oss. Vi känner det verkligen på isen, även när det bara är några stycken, och jag vill säga att ert stöd betyder väldigt mycket för oss! Fortsätt gärna att komma till våra matcher."


Köp din biljett till nästa hemmamatch - Ladies Hockey Night mot AIK 12/11 - och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle