Sportchefen om lagbygget: Jag känner mig trygg
Publicerad: 2021-06-11
Vi kollar läget med Torsten Yngveson som bland annat berättar om lagbygget, ett annorlunda utgångsläge och frågan som alla ställer.

Svensk sommar visar upp sig från sin allra bästa sida när jag och sport- tillika klubbchef Torsten Yngveson sätter oss ned för en kort avstämning av läget så här långt. Hockey må kännas avlägset så här års när semestern hägrar för de flesta men faktum är att de första isskären i Nobelhallen bara är lite drygt åtta veckor bort i kalendern.

För Torstens del börjar lagbygget bli färdigt. Ännu saknas några pusselbitar – som vi ska återkomma till lite längre ned i artikeln – men så här långt känns det mycket bra, tycker han.

”Det har varit ett väldigt roligt bygge i år, inte minst med tanke på tajmingen för satsningen som styrelsen beslutade om. Det finns en hunger i Karlskoga efter att ta ytterligare ett kliv. Vi har varit bra länge, nu vill vi gärna sätta pricken över i:et, och vi känner att vi har våra partners och supportrar med oss i detta.”

Flera nyförvärv som jag pratat med nämner att de följde BIK under slutspelet och då fick en bra känsla. Någon bad till och med sin agent höra sig för. Har du märkt av detta när du pratat med potentiella nyförvärv?

”Ja, utgångsläget har varit lite annorlunda i år, och det av två anledningar. Dels gjorde vi fantastisk reklam för oss själva under våren, vi har fått en aura av att vi är ett lag aldrig ger sig och vi är dessutom riktigt obekväma att möta. Det vill man säkert som spelare vara med om. Den andra delen är ju satsningen som vi har gjort på spelartruppens budget vilket gör att vi får lite andra namn presenterade för oss. Vi kan få hit spelare som redan hunnit göra ett eller flera bra år på en hög nivå och där vi vet vad de kan. Vi behöver inte förädla alla spelare själva."

En utökad spelarbudget handlar inte bara om själva lönerna, betonar Torsten.

”Kan vi presentera ett bra upplägg för en satsning över flera säsonger som gör att en spelare känner sig trygg och mer delaktig kan det leda till längre kontrakt. Vi har ju skrivit några sådana kontrakt i år.”

Säsongen 20/21 innebar i princip stängda läktare och en ovisshet kring publikfrågan och sportsliga utmaningar som vi fortfarande till viss del lever med. Hur har de här frågetecknen påverkat dig i årets lagbygge?

”Det är en bra fråga. Jag skulle nog säga att jag inte själv tycker att jag påverkats. Processen har sett ut ungefär som vanligt. Något som man har lärt sig genom åren är att det blir så oerhört mycket dyrare att försöka gena i kurvorna. Man måste alltid ha ett slagkraftigt lag. Eftersom vi i idrottens värld har med människor att göra finns det alltid en risk för att misslyckas. Det ligger i sakens natur, men vi försöker ta bort så många parametrar för misslyckande som bara möjligt.”

Kan du ge oss något exempel på sådana parametrar?

”Det kan vara att man inte är snål utan att väljer det säkraste och kanske lite dyrare alternativet om det står mellan två spelare, där den ena är ett nytt och lite oprövat kort och vi vet att den andra har erfarenhet och har presterat bra över en längre tid. Säkerhet är viktigt och jag känner mig trygg med den här truppen.”

En fråga som ofta kommer upp till diskussion så här års är det så kallade utbildningsavtalet mellan SHL och Hockeyallsvenskan har där SHL-klubbarna kan värva HA-kontrakterade spelare ända fram till juli mot en viss ersättning. De kan plocka spelare även efter deadline, men då med en annan, lite högre prislapp.

Det här avtalet är något som Torsten lärt sig att förhålla sig till. Media har till exempel i dagarna rapporterat om Malmös intresse för BIK:s nyförvärv William Pethrus. Under försommaren 2020 gick Oliver Eklind till Örebro, trots att han hade kontrakt med BIK. För nysajnade spelare som Pethrus får klubben ingen ersättning alls, förutom för eventuella utlägg som lön och utrustning. För spelare som, likt Eklind, spelat för sin allsvenska klubb betalas en ersättning som dock, enligt en del kritiska röster, anses för låg. Mora-coachen Johan Hedberg är en av flera representanter för ligan som nyligen uttryckt sitt missnöje med avtalets villkor.

Torsten, å sin sida, nyanserar och kan se både för- och nackdelar med det.

”Jag har varit med så länge att jag har förlikat mig med tanken. Man vill självklart ha laget klart så tidigt som möjligt och det är inte optimalt att behöva ge sig ut och ersätta spelare så sent. Samtidigt kan man inte gå omkring och vara orolig. Det finns alltid spelare att tillgå – det är ju knappast något lag som har tvingats spela med två-tre femmor hela säsongen”, ler han luttrat.

”Sedan tror jag faktiskt att många spelare uppskattar att få vara med sitt lag från början. Just det här med att bygga starka grupper är ju en av BIK:s styrkor och nu har vi ett härligt gäng här i Karlskoga som har tränat ihop i en månad, kommit ihop bra som grupp där de börjat hitta sina roller och trivs tillsammans. Det är inte lika lätt att komma in i en ny grupp i augusti och försöka börja bygga upp något då.”

”Innan vi hade det här avtalet och själva skulle avtala den här delen med spelarna krävde nästan alla spelare med lite dignitet en klausul för att kunna bryta kontraktet för SHL-spel. Det var framför allt väldigt svårt att få etablerade spelare på hockeyallsvensk nivå att skriva på för spel i Hockeyallsvenskan utan en sådan eftersom de var rädda att missa sin chans till SHL-spel. Så man förlorade dem i alla fall, oftast utan ersättning.”

Han har full förståelse för att klubbarna har olika syn på avtalet.

”Visst förs det en diskussion internt inom Hockeyallsvenskan om hur vi ska tänka när avtalet går ut om två år. Vi får inte glömma att SHL är en mer homogen liga än vår liga. I Hockeyallsvenskan har klubbarna väldigt olika förutsättningar. För ett lag som till exempel Modo, med den omsättning och den ekonomi som de har, är 350 000 – 400 000 för en spelare som de tappar i juli en katastrof. För BIK Karlskogas del hade vi aldrig varit där vi är idag om vi inte hade haft det här avtalet. Det handlar för oss om åtskilliga miljoner i intäkter för de här spelarna sedan avtalet kom till, där vi kanske på sin höjd hade kunnat förhandla till oss en tiondel på egen hand. Men jag förstår absolut varför andra lag tycker att avtalet är dåligt.”

Exakt hur mycket ett hockeyallsvenskt lag får för en spelare som tar steget till SHL varierar.

”Det finns en skala med otroligt många parametrar: Ålder, antal landskamper, nationalitet (där utländska spelare ger mindre) till exempel. SHL avsätter en fast, årlig pott som är lika stor oavsett hur många spelare de tar. Det innebär att ersättningen som vi får per spelare blir mindre de år som SHL-klubbarna plockar upp fler spelare än vanligt."

"Just detta är en kritisk punkt där vi i Hockeyallsvenskan vill att avtalet istället ska följa det avtal som SHL har med NHL, så som det var tänkt att göra. NHL-avtalet fungerar så att ju fler spelare som SHL levererar åt NHL, desto mer ökar summan i potten. För vår del är det ju tvärtom, ju fler de tar upp desto mindre betalt för vårt arbete får vi.”

Vi lämnar den diskussionen och går vidare till en annan fråga som har upptagit BIK-relaterade supporterforum och sociala medier under de senaste veckorna. Torsten själv har fått höra frågan ett antal gånger vid det här laget: Var är målvakterna?

Han skrattar när jag frågar om han har något svar till alla som undrar.

”Jag får många frågor om just målvakterna och jag har inte glömt bort dem, jag lovar. Skämt åsido, jag jobbar stenhårt på målvakterna och är helt övertygad om att vi kommer ha en bra duo på den positionen i vinter.”

Dessutom saknas en forward och en back. Vilka egenskaper letar du efter där?

”Vi vill gärna ha en forward till första- eller andralinen. Rätt högt upp i laget alltså. Vi har ganska gott om rightare så han får gärna vara leftskytt. På backsidan är jag mer flexibel, där kan det även bli frågan om ett lån eller någon annan bra, ekonomisk lösning. Vi hade ju Pilö (Lukas, från Örebro) på en sådan plats ifjol. Det behöver inte vara någon powerplayback för det tycker jag redan att vi har. Jag känner ingen stress för backsidan, vi har sagt att vi ska ha sju seniorbackar och någon så kallad utbildningsplats.”

Hur mycket tänker du så här års kring strukturen, till exempel vilka som ska spela högst upp i laget?

”Centersidan är klar, sedan får de slåss om det. Jag vill inte uttala mig om vem som ska spela på vilken plats, jag konstaterar bara att jag är väldigt nöjd med centersidan. Det är ju en röd tråd som jag försöker att ha, att bygga med stabila centrar och så bygger man upp laget kring dem.”

När kan vi förvänta oss att de här lirarna är på plats i Karlskoga?

”Jag hoppas att lösa målvakterna så att de kan vara på plats när vi samlas i början av augusti. Det gäller även forwarden. Den sista backplatsen väntar jag lite med, vi har ju ett samarbete med Lindlöven och vad gäller SHL-klubbarna så tar det lite tid innan de har någon som de vill låna ut för att denne ska få istid.”

BIK har inget särskilt avtal med någon SHL-klubb utan samarbeten med dessa sker i hög grad utifrån personliga kontakter och gemensamma, uppkomna behov. Örebro passar bra med tanke på det korta geografiska avståndet, i Oskarshamn återfinns BIK:s tidigare GM Thomas Fröberg, för att ta några aktuella exempel.

Torsten ser dessutom bara fördelar med samarbetet med den ambitiösa hockeyettan-klubben från Lindesberg.

”Ja, samarbetet var väldigt lyckat för alla tre parter förra säsongen – såväl för spelarna som för oss och Lindlöven. Jag ser fram emot att fortsätta med det. För våra juniorspelare som knackar på dörren till seniorhockeyn gäller det att få mycket speltid – hur och var det blir beror sedan på olika faktorer. Det är inte helt lätt att gå in och ta en plats i Hockeyettan heller, men att det finns en möjlighet att spela både där, med juniorerna och i Hockeyallsvenskan är väldigt bra för unga spelare under utveckling.”

’Vi har en dröm’ manifesterar klubbens nya satsning. Vad betyder detta för dig?

”Vi har en vision i klubben om att ta steget upp till SHL och utan den hade nog få haft drivkraften att jobba så hårt och målmedvetet som vi gör. Men nu börjar det kännas lite mer på riktigt. Vi har varit relativt nära flera gånger tidigare men när vi i efterhand har analyserat säsongerna har vi sett att vi har varit lite för tunna. Det såg vi ju i våras, när vi verkligen hade en reell chans utifrån spelet, tyngden i laget och målvaktsspelet men där vi, när skadorna började komma, fick det alltför tufft.”

Flera lag har aviserat satsningar inför kommande säsong – därav till exempel Västerås, Södertälje och AIK – och vi kommer ställas mot ett HV71 som kommer göra precis allt för att sejouren i Hockeyallsvenskan ska bli ettårig. Hur ser du på motståndet i det här skedet av säsongen?

”Glappet mellan de mest satsande lagen och övriga lag håller på att minska. BIK kommer fortfarande inte vara i toppskiktet vad gäller spelarlönerna men vi närmar oss, även om det är en rejäl bit kvar. För fem, sex år sedan var vi ett av lagen i den nedre fjärdedelen, nu har vi nog ett gäng lag bakom oss. Man får samtidigt inte glömma att en hög spelarbudget i sig inte är någon garanti för sportslig framgång. För vår del gäller det att fortsätta göra det jobb vi gjort lika bra som tidigare. Med vår nya satsning eliminerar vi sedan, som sagt, några av riskfaktorerna.”

Det har varit lite olika bud kring uppstarten. Vad vet vi idag och hur pass säkra kan vi vara på att tidschemat ligger fast?

”Spelschemat är satt så att serien ska starta 24/9. Det får vi utgå från att det blir. Vi räknar med återsamling och is för spelarna någon vecka in i augusti.”

Till sist: vad önskar du dig mest just nu?

”Två målvakter, haha. Och lite semester.”

Marie Angle