Träningsläger med mersmak: "Det här kommer definitivt stärka oss"

30 augusti 2021 11:15

Torsdag till söndag förra veckan befann sig A-laget i Mariestad på träningsläger. Det resulterade inte bara i vinst i säsongens första träningmatch, spelare och tränare ser många ytterligare positiva aspekter.


Alla hälsar på Karl Helmersson eller vill byta några ord med honom när vi, strax efter matchslut, står i den nyrenoverade spelargången i Mariehus Arena. Unga som gamla, aktiva och funktionärer.

För honom, liksom för spelarna William Pethrus och Sebastian Collberg är det här hemmaplan. Här tog de sina första skär och här, i den här klubben, grundlades deras karriärer. Här finns släkt och vänner och alla välbekanta gator och byggnader.

BIK Karlskoga har nyss vunnit den första träningmatchen, mot hemmalaget Mariestad BoIS, med 4-0 och både William (2 assist) och Sebastian (1 assist) har skrivit in sig i matchprotokollet.

Det råder inga hard feelings i hallens inre delar, trots en stundtals gruffig match med två lag som vägrade vika ned sig. För Sebastian var det kanske lite extra speciellt då han för första gången någonsin mötte sin tre år yngre lillebror Ludwig, back i Mariestad, som motståndare.

"Hela tjocka släkten var här idag och vi får se om de är glada eller inte när jag kommer hem", skojar Sebastian när han får frågan vem familjen höll på i matchen. "Jag lyckades i alla fall bryta en puck för honom, haha, jag visste precis vad han skulle göra!"

"Det är alltid roligt att komma hem", säger Karl. "Och Mariestad BoIS är ett bra lag som var med och spelade kvalserien upp till Hockeyallsvenskan i våras. Det spelade förstås också in när vi valde att lägga vårt träningsläger här, vi visste att vi skulle möta bra motstånd och få fullt upp i vår första match. Vi ville ha en riktig genomkörare och det fick vi ju också. Nu har vi gjort vår första match och tar med oss en bra prestation till nästa match på tisdag mot HV71."


Ja, matchen mot Mariestad var alltså kronan på verket och avslutningen på det fyra dagar långa läger som tränarduon anordnat i staden. Redan tidigt på torsdagsmorgonen lämnade bussen Nobelhallen för destination Mariestad och hela A-laget, minus Åke Stakkestad som var på läger med juniorkronorna, deltog. Ett fullspäckat och väl genomtänkt schema väntade - förutom fortsatt hård och fokuserad träning såväl på isen som utanför körde man också teambuildingaktiviteter och målsättningsarbete.

Det manfall som man inledningsvis fick under isträningarna på grund av lättare reaktioner på de covidvaccinsprutor som spelarna nyligen tagit löstes med inlån av Mariestadsspelare.


När det nu börjar bli dags att summera vistelsen tycker Karl att utfallet blivit det önskade:

"Jag är mycket nöjd med veckan, med att vi har fått vara tillsammans under de här dagarna och att vi har blandat både isträning, ett riktigt tufft fyspass under fredagen och så lite andra roliga aktiviteter som till exempel frisbeegolf. Jag hoppas att även spelarna känner att det har varit roligt att komma iväg så här."

Själva målsättningen kommer vi att presentera längre fram, men vad kan du säga om torsdagens arbete kring detta?

"Dels har vi suttit tillsammans och pratat om lagets gemensamma målsättning. När det gäller de individuella målsättningarna har vi också tryckt mycket på att om man mår bra som människa kommer man kunna prestera bra tillsammans också. Det är en viktig del av detta, att se till att alla trivs."

Något som går hem lite extra bra i den här gruppen är alla sorters tävlingar. Ni som har följt rapporteringen från sommarens gemensamma fysträning vet att veckans tävling var ett populärt inslag i upplägget, dels som ett roligt avbrott men också för att den motiverar vinnarskallarna lite extra.

Det innebar att fredagseftermiddagen ägnades åt diverse tävlingar där favoriter som padel och basket ingick. Någon beachvolley blev det dock inte, som planerat.

"Det blev några rockader i schemat. Dels tyckte vi väl inte riktigt att det var något beachvolleyväder, haha. Men så finns det ju faktiskt en fin frisbeegolfbana i skogen alldeles bakom hallen så det passade perfekt."

Det var lagets första gemensamma frisbee-golftävling och Henrik Björklund är nöjd med sin insats: "Jag tyckte nog att jag visade vägen med mitt förstakast."

Hans uttalande styrks av lagkamrat Collberg: "Ja, herregud. 'Björka' kastar lika långt som han skjuter hårt på isen."

Henrik är nöjd med lägret som helhet:

"Ja, det har varit ett bra läger där vi kommit ihop fint som grupp, suttit med målsättningsarbetet och 'kört ned oss' bra träningsmässigt. Det har varit långa, tuffa dagar men också mycket roligt", summerar han de gångna dagarn. "Det här kommer definitivt stärka oss."

"Det är skitbra att få umgås och ha kul tillsammans. Det kommer tuffa stunder ibland men vi har ett bra go' i laget och krigar tillsammans. Att vinna matchen här idag var en perfekt avslutning."


Sebastian Collberg har bott på hotellet precis sina lagkamrater.

Sebastian, hur har det varit att, bokstavligt talat, vara tillbaka hemma på mammas gata den här veckan?

"Det har varit jättekul att vara här och få visa upp Mariestad för grabbarna. Mariestad är en riktig sommarstad och det är väldigt mysigt nere i hamnen när det är soligt. Tyvärr har inte vädret riktigt varit med oss men jag tror faktiskt att de är nöjda ändå. Aktiviteterna har varit roliga också, även om det inte riktigt var väder för beachvolley har vi en riktigt trevlig frisbeegolfbana. Jag har spelat på den två gånger under sommaren, men jag vet inte om det hjälpte mig, haha. Troligen inte."

Vilka smultronställen skulle du vilja tipsa om i Mariestad?

"Förutom hamnen då brukar vi vara en del ute på Torsö under somrarna. Det är en liten ö utanför som jag varmt rekommenderar."

Laget kan ha väckt viss lokal uppmärksamhet då alla transporter under veckan skett på cykel, inte sällan i grupp och dessutom på identiska röda cyklar. Hur har det varit att cykla runt Mariestad?

"Det tar tre minuter till hotellet ifrån hallen så det har varit hur smidigt som helst. Jättebra att de fixade cyklar åt oss. Jag är uppvuxen med att cykla runt i stan, så för mig var det inget nytt, haha."

Slutligen: Nu går ju försäsongen in i en lite mer hektisk fas med täta träningsmatcher. Hur skulle du vilja summera din första försäsong i BIK så här långt?

"Jag tycker nog att isträningen i år har varit lite tuffare än den varit de senaste åren när jag spelat utomlands. Det känns i kropparna just nu att vi kör väldigt hårt men samtidigt vet man att säsongen är lång och att det är viktigt att man är ordentligt tränad och förberedd. Det känns bra och jag känner mig redo."