Utökat samarbete med Lindlöven

21 maj 2021 08:00

En win-win för båda parter. Så betecknar de båda sportcheferna samarbetet som innebär att klubbarnas spelare kan gå mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan.


Edwin Lindström, Joel Kiirikki och Karl Jonsson var tre av ett helt gäng BIK-lirare som under den gångna säsongen fick värdefull speltid när de lånades ut till Hockeyettan-laget Lindlöven. Unga BIK-produkter som Joshua Karlsson och Adam Björkman återfinns också i klubben.

I takt med att båda klubbarna insåg fördelarna med det spirande samarbetet har beslutet att fortsätta och fördjupa det framgångsrika konceptet växt fram – något som sportcheferna Torsten Yngveson och Tomas Östlund beskriver som en win-win-situation för alla parter.

”Lindlöven gör det mycket bra och vi vill väldigt gärna fortsätta vårt samarbete med dem”, säger Torsten. ”Vår tanke är att spelare ska kunna komma och gå mellan lagen för att både få värdefull speltid i Hockeyettan samtidigt som de får chansen att visa upp sig i Hockeyallsvenskan.”

Juniorbackarna Anton Wiklund och Oliver Åkelid (födda 2002) är två unga spelare i BIK som knackar på dörren till seniorhockey och som just nu kör försäsongsträning med A-laget. De båda är exempel på spelare som kan komma att dra nytta av samarbetet.

”Vi bygger för framtiden och det här är ett bra sätt att utveckla spelare. Vi har haft flera exempel på spelare vars utveckling tagit fart genom att de fått möjlighet att spela i olika divisioner. Med ett etablerat samarbete med Lindlöven blir den här processen smidig och naturlig. Vi tror också att vi på detta sätt kan hjälpa Lindlöven i deras satsning.””

Lindlövens sportchef, Tomas Östlund, håller med.

”Ja, vi är supernöjda med samarbetet. Vi har haft en enorm hjälp av lånen från BIK den här säsongen när vi drabbades av många skador. Spelarna som var här gjorde det väldigt bra och tanken är att vi ska kunna ha en lite pool av spelare som kan röra sig mellan klubbarna, till exempel vid skador.”

”Dessutom är samarbetet bra ur en rekryteringssynpunkt då spelarna vi pratar med kan se att det finns en god möjlighet att få prova på HockeyAllsvenskt spel hos oss.”

Lindlöven tog steget upp till dåvarande division 1 2005 och är numera ett etablerat lag i Hockeyettan. Laget har spelat i Allettan två gånger under de fyra senaste säsongerna. I år missade man fortsättningsserien och en chans till kval med minsta möjliga marginal – målskillnad.

Klubben har, trots relativt små medel, en väl uppbyggd verksamhet och har därtill blivit en pålitlig leverantör av spelare upp till Hockeyallsvenskan. Detta har gett Lindlöven ett gott rykte bland unga, hungriga hockeytalanger.

”Jag brukar lite skämtsamt säga att vi vill ha spelare som inte vill vara här. Med det menar jag att vi söker spelare som vill uppåt, som vill utvecklas.”

Men även sportsligt har klubben har en hög ambitionsnivå.

”Trots en tuff säsong precis som alla andra på grund av uteblivna publikintäkter satsar vi mot nästa steg. Vi vill expandera och siktar på att vara med och kvala till Hockeyallsvenskan. Även om vi har en liten bit kvar har vi en stark tro på det vi gör, precis som BIK Karlskoga.” ”Att BIK vill samarbeta med oss stärker oss enormt och det är ett stort steg på vägen i vår satsning”, avslutar han.

Edwin Lindström spelade totalt 14 matcher för Lindlöven under fjolårssäsongen och noterades då för 4 assist.

”För mig har det varit väldigt positivt. Det är ett stort kliv att gå från junior- till seniorhockey, där spelet bland annat är mer uppstyrt. Jag kom till Lindlöven direkt från J20 Elit under hösten och det var viktigt för mig och min utveckling att få börja där, i hockeyettan. Annars hade kanske klivet blivit för stort.”

”Det är klart att jag helst av allt vill spela i BIK och Hockeyallsvenskan – det är ju målet – men som ung spelare är det bra att få chans till mer speltid och att få matchas på ett annat sätt. Lindlöven är en seriös klubb med en fin utveckling och där man är proffsig både på isen och vid sidan om.”