Intervju med Daniel Wessner
Publicerad: 2017-04-04

- Först och främst vill jag be om ursäkt för alla idiotiska utvisningar, det är nog många som blivit gråhåriga över vissa situationer.
Annars vill jag bara tacka för allt fantastiskt stöd vi fått genom alla år. Vi har vunnit så fruktansvärt många matcher i Nobelhallen för att publiken fört ett jäkla liv, jag hoppas att det kommer fortsätta så i alla år, säger Daniel Wessner.

Snart en vecka sedan allt tog slut, inte bara årets säsong utan även din spelarkarriär. Då måste jag ställa den klassiska frågan, hur känns det?
Det känns väldigt speciellt. Allt blev så tvärt, vi krigade till slut fram en sudden i match fyra mot Rögle men torskade som bekant. Då kom allt rätt över mig, då insåg jag väl egentligen att allt var slut. 

Men du har förstått att det verkligen är över?
Ja, det har jag. Det är trots allt ett beslut som växt fram under en ganska lång tid, men det är ändå svårt att förbereda sig. Man ger allt och har bara matchen i skallen, sen inser man vad som hänt. 

Ett svårt beslut att ta förstår jag, när kände du att detta skulle bli din sista säsong?
Jag funderade faktiskt lite på att lägga skridskorna på hyllan redan ifjol, jag hade redan då jäkligt ont i kroppen. Men vi tappade en väldig massa spelare med många BIK-matcher så jag kände att det inte var läge just då.
Huvudet brinner för att spela tills man är 50 år, men resten av kroppen har börjat tackla av de senaste åren. Jag har spelat på tabletter i princip varje match och till slut funkar det inte längre då jag haft för ont. 

Du får trots allt ta beslutet själv, vilket vissa andra aldrig får.
Exakt, det är jag glad över. Jag hade kanske kunnat kriga en säsong till men då hade nog allt brustit, så det känns skönt att man får bestämma själv. 

Om vi börjar med denna säsong, vilka är dina tankar från 16/17?
Först och främst är jag väldigt glad över att jag fick vara med om detta år. Sen att vi inte riktigt klarade av sista steget är såklart tungt.
När vi ser tillbaka på säsongen så är vi i alla fall stolta över vår prestation, vi var nederlagstippade av vissa experter och slutar på en andraplats och ger Rögle en ordentlig match.

Hur skulle du ranka årets insats jämfört med tidigare insatser i BIK-tröjan?
Det är väl det bästa vi någonsin gjort, rent sportsligt. Sen är det svårt att jämföra eftersom det var kvalserien förr, men vi har aldrig slutat på en andraplats i grundserien under mina år i klubben. 

Totalt blev det 11 säsonger i klubben, vad tar du med dig från alla dessa år?
Den sköna stämningen, oavsett resultat har vi alltid haft en underbar stämning i laget. Sen minns jag alla grymma människor som jobbar och brinner för BIK. Det är något jag tar med mig hela mitt liv, att stämningen gjorde så att man älskade hockeyn, varje dag. 

Och vad kommer du framförallt med glädje att minnas rent sportsligt?
Cirkeln slöts lite mot Rögle. Vi har många, både positiva och negativa minnen från matcherna mot RBK genom alla år. Det har växt fram en derbykaraktär mot dem, oftast har vi båda legat i toppen och det har varit heta och viktiga matcher. Så det känns bra att Rögle-bataljerna blev mina sista, även fast jag givetvis hade önskat ett annat resultat. 

Om jag säger att ”Calles” avgörande 3-2 mål mot AIK var en de största enskilda höjdpunkterna i din karriär, vad säger du då?
Haha, ja det kan nog stämma. Fast det var egentligen bara en jäkla lättnad. Vi var uträknade för hundrade gången och AIK skulle bara vinna efter deras segersvit. Andrew går sönder och Emil kommer in och storspelar. När "Calle" avgör så händer något i kroppen. 

Säsongen 00-01 spelade du dina första matcher i BIK, hur minns du den tiden?
Jag var utlånad från Färjestad i några matcher första säsongen. Första matchen med BIK var en träningsmatch mot Nyköping och jag lyckades göra två mål och en assist. En skön start i klubben, och jag kände redan då att det fanns något speciellt i BIK.

Kunde du då drömma om att det skulle bli en sån lång tid i klubben?
Verkligen inte. Jag var ung och hade inga särskilda planer. Men som sagt, det var en speciell känsla redan då och jag har trivts från dag ett.  

Hur skulle du säga att BIK har utvecklats som förening under alla dina år?
Organisationen går inte att jämföra, idag är allt klasser bättre och betydligt mer organiserat. Trots att vi inte har samma förutsättningar som de största lagen, är det som dag och natt i jämförelse med för 15 år sedan. 

Efter en lång tid som hockeyspelare, vad ska Daniel Wessner göra nu?
Nu ska jag ut i det "riktiga" arbetslivet. Jag ska starta en kontorstjänst på Interoc i Karlstad inom kort. Jag är väldigt tacksam över att jag får den chansen.

Domarkarriären då, hur aktuell är den egentligen?
Jag kommer att fortsätta som domare. Det blir lite möten här snart om hur vi ska lägga upp framtiden, men jag ska kombinera det med mitt arbete. 

På vilken nivå kan vi få se dig till hösten?
Ingen aning faktiskt. Jag dömde några division tre matcher denna säsong och planen var att jag skulle få testa tvåan också, men när vi gick så bra så blev tiden för knapp. 

Men du kommer ge domarkarriären en ärlig chans?
Ja, absolut. Mitt jobb blir givetvis nummer ett men jag ska försöka kombinera det på ett bra sätt. 

Jag vet att det är väldigt, väldigt många som kommer att sakna #62 i framtiden. Har du någon hälsning till alla supportrar som stöttat genom åren?
Först och främst vill jag be om ursäkt för alla idiotiska utvisningar, det är nog många som blivit gråhåriga över vissa situationer.
Annars vill jag bara tacka för allt fantastiskt stöd vi fått genom alla år. Vi har vunnit så fruktansvärt många matcher i Nobelhallen för att publiken fört ett jäkla liv, jag hoppas att det kommer fortsätta så i alla år.

”Make Karlskoga Great Again” kommer att bli tuffare utan din hjälp, men visst går vi upp i SHL en vacker dag?
Ja, jag är helt övertygad om att den dagen kommer. Då kommer jag vara med att fira som aldrig förr. 

Tack för pratstunden, Daniel. Och tack för att du ALLTID gav ALLT för BIK!
Tack själv. Och tack till alla BIKare för alla fina minnen jag alltid kommer att bära med mig.

Jakob Bengtzén