Eftersnack BIK - AIK 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
Vi följer upp onsdagens hemmaseger mot AIK med tvåmålsskytten Robin Carlsson, David Lindquist i lagets heta andrakedja samt Tim Juel som höll nollan för tredje gången så här långt.

På onsdagskvällen tog BIK, sjua inför kvällens omgång, emot tabellelvan AIK i de båda lagens första möte för säsongen. De planerade dubbla träningsmatcherna på försäsongen ställdes ju, som bekant, in på grund av att BIK sattes i covidkarantän.

Värt att notera är att backen Dennis Fröland, som spelade i BIK förra säsongen, numera tillhör AIK.

För Gustaf Franzén, som gick från BIK till Oskarshamn inför säsongen 19/20, innebar onsdagens match comeback i Nobelhallen. Han har, som vi tidigare rapporterat, lånats ut till BIK för resten av den här säsongen. Han gick in som center i tredjelinan med Sebastian Fakt och Robin Carlsson som ytterforwards.

BIK valde att låta Tim Juel fortsätta mellan stolparna med Stefan Stéen som back up. Alla spelare är i nuläget tillgängliga, vilket innebar att David Lilja inledde som extraforward och August Gunnarsson stod över. Karl Jonsson och juniorlirarna Edwin Lindström och Joel Kiirikki är utlånade för att få speltid.

Matchfakta: BIK Karlskoga - AIK 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)

Skottstatistik: 27-22 (9-11, 13-4, 5-7)

Publik: 50 + ca 400 soffbiljetter

Första perioden 0-0, skotten 9-11

AIK skapade mest i matchinledningen men BIK (David Lindquist) fick efter drygt fyra minuters spel ett mål bortdömt då målvakten bedömndes ha blockerat pucken innan. Det bortdömda målet tände BIK och matchen och trots att perioden slutade mållös skapade båda lagen flera bra lägen. Tim Juel och hans kollega i AIK-målet, Edvin Olofsson, stod båda emot bra.

Periodens enda utvisning var en dubbelutvisning på AIK:s Christian Kåsastul och BIK:s Linus Karlsson som innebar spel spel fyra mot fyra.

Andra perioden 2-0, skotten 13-4

Bättre start av BIK som tog över i den andra perioden. Tor Immo och David Lindquist i BIK:s andralina var redan i inledningen nära ett ledningsmål efter en snabb spelvändning i men AIK-keepern agerade följsamt och räddade. Men kedjan skulle snart få utdelning:

3.50 1-0. Målskytt Tor Immo, assisterad av Victor Berglind och David Lindquist.

8.35 Matchens första spel i numerärt överläge tilldömdes AIK efter att Robin Carlsson utvisats i två minuter för en hooking. Det numerära överläget blev dock kortvarigt då AIK:s Jacob Svensson 9.04 utvisades för en charging.

10.50 2-0. Robin Carlsson, nästan direkt från utvisningsbåset, utökade BIK:s ledning när laget fick spela fem mot fyra. Tor Immo och David Lindquist assisterade.

Andra halvan av perioden blev lite stökig med utvisningar för båda lagen. BIK fick spela fem mot fyra och sedan fyra mot tre, med flera lägen men inga fler mål.

BIK vann inte bara perioden med 2-0 utan även skotten med klara 13-4.

Tredje perioden 2-0, skotten 5-7

AIK inledde den tredje perioden i två minuters powerplay då Henrik Björklund utvisats för en abuse of officials i slutsekunden av den andra perioden. Tim Juel stod fortsatt stabil i BIK-målet och tillsammans med ett starkt boxplay-team höll han undan när AIK jagade en reducering.

2.09 3-0. Henrik Björklunds tur att komma direkt in från utvisningsbådet och göra mål. Utan assist.

Två täta (7.56 respektive 9.44) utvisningar för BIK innebar spel i fem mot tre i 12 sekunder för AIK som hann med en klingande ribbträff. Fortsatt bra målvakts- och boxplayspel innebar dock att BIK höll undan ännu en gång.

16.36 4-0. Robin Carlsson gjorde sitt andra mål, den här gången i powerplay sedan AIK:s jakt på reducering avbrutits genom en utvisning (15.44) på Christian Kåsastul för en late hit. Gustaf Thorell och Henrik Björklund assisterade.

4-0 blev också slutresultatet i en rättvis seger för BIK Karlskoga som nu är tillbaka på det vinnande spåret.

Kvällens 4-0-seger innebar Tim Juels tredje nolla för säsongen.

Tredje nollan. Skämmer du bort oss, Tim?

”Haha, ja, det är kul men det blir förstås svårt att hålla den sviten.”

Du ser stark och stabil ut i målet. Hur skulle du själv vilja summera din säsong så här långt?

”Framför allt är jag ett år rikare på erfarenhet från Hockeyallsvenskan. Det tog ett tag att komma in i spelet här men när jag började göra det har jag hela tiden byggt vidare på mitt spel. Jag har blivit lite starkare och uthålligare och då blir det lättare att hålla sig i position och att förflytta sig.”

Hur skulle du vilja beskriva matchen från ditt perspektiv?

”Jag tycker att det känns ganska tryggt och stabilt ut. De har en del heta lägen där de missar några och några där jag får komma ut ganska bra för att stänga av vinkeln. I främst de två sista perioderna tycker jag att vi stänger dem ute ganska bra, det blir en ganska tacksam match för min del idag.”

Vad tar du personligen med dig från kvällens seger?

”Nollan och vinsten så klart men sedan vill jag fortsätta att sprida pondus och trygghet genom mitt spel och även utanför isen.”

Robin Carlsson gjorde två mål i kvällens match – 2-0 och powerplay-målet som innebar 4-0.

”Vid det första kommer jag direkt från utvisningsbåset och är faktiskt halvvägs på väg att byta när jag ser hur Gustaf Franzén vinkar att jag ska stanna kvar. Jag vänder upp i mittzonen och ser att vi har en tre-två-kontring på väg. Jag fick pucken av Tor i mitten, passade honom och fick tillbaka den igen. Sedan var det bara att lägga in den."

"Det andra målet kommer när Björklund vinner pucken nere i hörnet, får iväg den till ’Gurra’ (Thorell) som kliver in på en ganska stor isyta och lägger en bra passning till mig. Riktigt ’gôtt’, det här har jag gått och väntat lite på!”, skrattar han och får till ett imponerande värmländskt uttal på ordet gôtt.

Hur gick snacket i laget inför matchen?

”Revanschlust, framför allt. Vi var inte nöjda med de båda torskarna förra veckan och ville verkligen vinna idag. Det tycker jag också att vi visar.”

AIK kommer ut beslutsamt från start men ni tar över allteftersom perioden går.

”Ja, det stämmer bra. De för matchen de första tio men utan att få utdelning. Sedan tycker jag att vi jobbar oss in i matchen och gör det vi ska. Det är vårt jobb över sextio minuter plus vår spets som avgör idag.”

Vad sa ni i omklädningsrummet efter segern?

”Haha, vi sa att det är slut på torskar nu. Vi ska fortsätta vinna framöver. Det var riktigt glatt därinne idag.”

Det är din första säsong i BIK och nio omgångar av årets grundserie är nu avklarade, hur ser du på säsongen så här långt?

”Det har varit jättebra! Jag trivs kanonbra i laget och med allt runtomkring och har ingenting att klaga på. Jag får bra möjligheter att utvecklas här och har kul här.”

David Lindquist noterades för två assist i matchen och hans kedja med Tor Immo (ett mål och en assist) och Linus Karlsson fortsätter att göra det jobbigt för motståndarna.

”En rätt avvaktande match, tycker jag, där inget lag ville bjuda på något misstag. Det innebar att tempot inte blev jättehögt men när vi fick 1-0 i andra perioden känns det som om vi tar över spelet ganska rejält och kontrollerar matchen”, summerar David själv matchen.

”Försvarsspelet är bra idag. Vi håller dem på utsidan och hjälper till riktigt bra. Då blir det lätt att vinna matcher. Sedan är vi effektiva när vi får chanserna, vi gör mål.”

Du låg bakom både det bortdömda målet i första perioden och assisterade till båda målen när ni drog ifrån i andra perioden. Över lag känns din kedja väldigt het. Vad tycker du själv?

”Vi är starka på pucken, skapar lägen och hittar varandra bra. Dessutom vinner vi tillbaka puck i anfallzonen och det skapar också en del lägen. Vi skulle kunna vara ännu bättre i anfallszonen men det kommer att komma, tror jag.”

Hur skulle du vilja summera säsongen så här långt, både för din egen del och för laget?

”Jag tycker att det känns bra. Som lag börjar vi komma ihop mer och mer efter en lite tråkig försäsong. Det är förståeligt att det inte gick så bra i början men nu börjar laget kännas stabilt och det känns som om vi ska kunna vara med i toppen och kriga.”