Krönika: "Bredden är riktigt vass i år"

4 september 2019 10:00

En kall dryck på en strand någonstans i vårt avlånga land. Inga alarm att skrämmas upp av på morgonen. Värme i luften, glada barn och inga måsten. Sommaren är ju en fantastisk årstid. Inget snack om den saken!


Nu går vi in i den mörka höstperioden med tidiga mornar, sjuka ungar, minimalt med strandbesök utan kopiöst med regn, kyla och annat "dret" för att tala värmländska. Men, och det finns ett stort men - hockeyn drar igång!

Det är september - det är seriepremiärsmånad för vårt BIK Karlskoga! Om mindre än tre veckor kommer Kristianstad till Nobelhallen för hemmapremiären. Tipsen har varit många i diverse media gällande var Karlskogas stolthet kommer att placera sig. Alla undrar jag ju (nåja) förstås vad jag tror?

Jag är positiv. Visserligen har man tappat Gustaf Franzén och det är ett tungt tapp. Däremot tror jag bredden är riktigt vass i år. Dels har man förstärkt med några riktiga spännande spelade. Pasic och Ahl har vi sett tidigare och glatt oss åt. Kevin Ekman-Larsson på backen har ju så klart ett namn som förpliktigar - tror han kan göra mycket nytta där bak.

Förutom nyförvärven ska vi heller inte glömma att spelare som Jesper Kokkonen och Jonatan Harju gör sin andra säsong i BIK. Här tror jag vi kan få se nästa steg i utvecklingskurvan! Målvakten Tim Juel fick oändligt med lovord efter sejouren i Östersund. En spännande målvakt som jag tror kommer att ge Henrik Lundberg riktigt bra sparring.

Vad tror vi då om allsvenskan i stort? Kanske något man säger varje år - men nog är den svårtippad? Jag känner mig väldigt glad över att ett lag som Pantern inte finns med längre. Maken till tråkigt gäng har vi inte sett sedan Freddy Lindfors Kiruna var i samma serie som BIK.

 • I toppen ser ju Modo ut att vara gjutna ändå. I princip samma lag som i fjol kryddat med några riktigt vassa spelare.

 • AIK är jag lite tveksam till. Klubben har tuffa ekonomiska utmaningar. Dessutom har de tappat både poängkungen Anton Holm samt veteranen Christian Sandberg.

 • I botten känns det väl ändå som att Kristianstad, Västervik och Vita Hästen ska hålla till.

Jag kan väl lika gärna dra till med ett serietips?

 1. Modo Hockey

 2. BIK Karlskoga

 3. Västerås IK

 4. Mora IK

 5. AIK

 6. Timrå IK

 7. IF Björklöven

 8. Karlskrona HK

 9. Södertälje SK

 10. Tingsryd AIF

 11. Almtuna IS

 12. Vita Hästen

 13. Västervik IK

 14. Kristianstad IK

Ja, jag tror stenhårt på BIK i år. Det som brukar fälla ett lag över en lång säsong är skador. BIK har bredden och kommer att klara av dessa bättre än många andra med tunnare trupper.

Så, sommaren i all ära, hösten är alltid riktigt fin den med när hockeyn drar igång. Och kanske får vi uppleva en vår utöver det normala också när säsongen ska summeras.

Tack för mig, vi hörs snart igen!

// Larsåke Wåhlén, Krönikör