Tack för allt, 'Högga'! Fredrik Höggren avslutar spelarkarriären
Publicerad: 2020-03-16
Beslutet var inte lätt men nu är det taget. Trotjänaren Fredrik ’Högga’ Höggren avslutar sin spelarkarriär på grund av de skadeproblem som hämmat honom under det senaste året. Här berättar han med egna ord om beslutet, känslorna och det som väntar.

Tankarna har funnits där ett tag men beslutet togs först vid årsskiftet: Nu får det vara nog.

”Jag hade det på känn i höstas när jag gick in i säsongen, att det här kommer att bli min sista”, konstaterar ’Högga’. ”Jag har fortfarande mycket hockey kvar i mig, och vill egentligen inte sluta, men mitt knä har helt enkelt tackat för sig. Jag har haft problem länge men har ändå kunnat leva med det. Men under det senaste året har jag inte kunnat träna som jag vill och behöver kunna göra på den här nivån. Knät hämmar mig för mycket och nu hjälper inte ens vila längre.”

Trots det uppenbara var det inte något lätt beslut att ta.

”Det har varit väldigt tufft”, erkänner han utan omsvep. ”Det har varit några ledsamma dagar och jag vet att det kommer att kännas jobbigt i höst när laget samlas inför säsongen och jag ska sitta på läktaren istället för att vara med på isen. Men samtidigt får man acceptera att det blir ett slitage på kroppen efter en lång karriär. Jag fyller ändå 36 i höst och man får vara tacksam över att slutet kom nu istället för när jag var 26.”

Fredriks karriär är i sanning imponerande och tätt sammanflätad med BIK Karlskogas historia. Han kom till BIK från moderklubben Kristinehamns HT redan inför säsongen 02/03 och har (om man räknar med en säsong som utlånad 03/04) tillhört klubben i hela 18 raka säsonger.

I januari uppvaktades han av både klubben och ligan när han uppnått milstolpen 700 matcher i Hockeyallsvenskan och när grundserien 19/20 var färdigspelad i början av mars landade han, enligt Hockeyallsvenskans officiella statistik, på 708 matcher sedan ligan startade 2005. Det är överlägset flest av alla spelare i Hockeyallsvenskan, nästan 200 fler än tvåan Johan Berggren och trean, lagkamraten Carl Berglund. Totalt har Fredrik spelat över 800 matcher i BIK-tröjan.

’Högga’ har med sina 139 fullträffar dessutom gjort näst flest mål av alla sedan ligans födelse – bara BIK-bekantingen Henrik Björklund (164) har gjort fler - och han kvalar för närvarande även in på tio-i-topplistan när det gäller flest antal gjorda poäng.

Fredrik är utan tvekan en av lagets allra mest populära lirare – både för sitt uppoffrande, vägvisande spel på isen och för att han är en kulturbärare och ambassadör för klubben vid sidan om. Det senare har varit tydligt inte minst när han deltagit i BIK:s värdegrundsprojekt, BIK på Besök, ute i kommunens skolor.

Sitt sista mål i karriären gjorde han i bortamatchen mot Karlskrona i grundseriens näst sista omgång då han avgjorde för sitt BIK genom sitt 2–1-mål. Laget hann spela en match i slutspelsserien – bortamatchen mot Timrå onsdagen den 11/3 – innan säsongen pausades på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset.

Under söndagen så kom beslutet från Svenska ishockeyförbundets styrelse: Allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ställs in. Att BIK:s säsong därmed väldigt snabbt och oväntat tog slut gör inte situationen enklare för trotjänaren.

”Det var förstås inget slut som jag hade hoppats på för min karriär. Jag hade planerat att njuta av de sista matcherna och just nu känns det väldigt tomt. Men det är ju som det är, det var inte vårt beslut att ta och det var säkert rätt beslut för samhällets bästa.”

Spelarna har nu haft en ledig helg och återsamlas på tisdag för en sista samling och utvärdering av säsongen.

Vad kommer du att sakna mest respektive minst med jobbet som hockeyspelare?

”Sedan jag blev förälder har det ibland varit svårt att hålla mig pigg och fräsch i alla lägen. Man kommer hem sent efter en lång bortaresa, sambon ska upp tidigt till jobbet och man får bara några timmars sömn innan barnen vaknar och behöver sitt. Det är något jag inte kommer att sakna.”

”Men allt annat kommer jag att sakna: Alla lagkamrater, alla runt omkring från folket i klubben och funktionärer som får allt att funka till supportrar som kommer fram och peppar på ICA och stöttar på läktarna. Framför allt kommer jag att sakna det här med att ingå i ett lag som vinner och förlorar tillsammans och som jagar ett gemensamt mål. Kicken när man vinner men också drivkraften som en förlust innebär. Det är något alldeles speciellt att få vara med om det här och när man spelar ihop länge formar man unika band till varandra.”

Höjdpunkterna i karriären är ganska givna: Direktkvalet till SHL mot Rögle säsongen 16/17 och bortasegern mot Västervik säsongen 17/18 som säkrade kontraktet då man undvek negativt kval.

”Det låter kanske konstigt att ranka den där segern över Västervik så högt men faktum var att det var en häftig grej att ha fått uppleva, även om man aldrig vill vara med om det igen. Vi åkte till matchen med en stor anspänning och när vi vunnit kändes det som om vi hade tagit SM-guld. Det var en skön känsla att veta att vi hade lyckats reda ut den storm som hela den säsongen faktiskt innebar.”

Några dåliga minnen har han inte.

”Nej, jag kan faktiskt inte komma på ett enda. Givetvis är det surt när man förlorar vissa matcher men på det stora hela har jag bara bra minnen från de här åren.”

Framtiden är just nu ett oskrivet blad. ’Högga’ har inga konkreta planer och är öppen för det mesta.

”Det är väl en av anledningarna till att det känns ganska jobbigt just nu. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Det är en stor övergång från det liv som jag har levt hela mitt vuxna liv. Jag ser fortfarande mig själv som en hockeyspelare men nu gäller det att gå vidare och hitta ett jobb som jag trivs med. I och med att säsongen tog slut tidigare än förväntat blir det dessutom till att ta tag i det så snart som möjligt och börja leta.”

Han kan tänka sig att fortsätta i hockeyns värld.

”Gärna, men jag vill inte lämna Karlskoga. Att vara kommentator skulle vara kul, till exempel.”

Avslutningsvis, har du något du själv vill säga, Fredrik?

”Ja, jag vill verkligen tacka alla i och runt BIK Karlskoga: lagkamrater, funktionärer, publik och allt folk i staden för allt fantastiskt stöd genom åren. Det är med stor sorg jag lämnar BIK, jag älskar ju den här sporten och den här klubben.”


BIK Karlskoga vill tacka Fredrik för en enastående insats i klubbens tjänst under så många år. Vi kommer att sakna dig! Vi önskar ett stort lycka till i framtiden och hoppas givetvis så småningom få chansen att tacka av vår #23 ordentligt och som sig bör - inför en jublande publik hemma i Nobelhallen.

BIK Karlskoga