Matchrapport: Träningsmatch BIK Karlskoga - Västerås IK 3-4 (0-0, 1-0, 2-4)
Publicerad: 2021-09-09
Säsongens sista träningsmatch på hemmaplan blev en något stökig batalj som pågick ända in i kaklet. VIK gjorde 3-4 med bara 47 sekunder kvar och BIK förlorade därmed för första gången under ordinarie tid, trots flera bud på kvittering.

VIK Västerås Hockey aviserade i våras sitt projekt Gulsvart 2024, en satsning som ska resultera i att klubben spelar i SHL inom tre år. Det innebär bland annat en kraftigt höjd spelarbudget. Innan kvällens match hade laget spelat fem matcher, varav tre mot SHL-motstånd i försäsongsturneringen Skoda Trophy 27-29/8: Brynäs borta (förlust 4-1) Malmö IF borta (vinst 1-4), Djurgården borta (förlust 4-3). Innan dess hade man mött seriekollegorna HV71 (hemma, förlust 2-4) och SSK (borta, förlust 4-3).

BIK kom närmast från en 4-2-vinst över AIK i tisdags. Tidigare har BIK besegrat Mora (3-1, hemma) och Mariestad (0-4, borta) samt förlorat mot HV71 i sudden (3-4, hemma).

Ett visst manfall inför torsdagens match innebar att BIK fick klara sig utan backarna Alexander Leandersson och Johan Larsson. Backbristen löstes genom att man lånade in karlskogakillarna Joshua Karlsson och Adam Björkman från Lindlöven. Sedan tidigare saknas Kalle Jellvert och Anton Wiklund.

Backparen såg därmed ut som följer:

Henrik Larsson & William Pethrus

Wilhelm Westlund & Joshua Karlsson

Arvid Aronsson & Oliver Åkelid

Adam Björkman

Coacherna valde att fortsätta med kedjeformationerna från tredje perioden i tisdags, vilket innebar följande:

Sebastian Collberg, David Lindquist & Henrik Björklund

Aleksi Rekonen, Gustaf Franzén & Sebastian Fakt

Åke Stakkestad, David Lilja & Viktor Lennartsson

Emil Öhrwall, Edwin Lindström & Mikael Eriksson

Joel Kiirikki

Det må fortfarande vara försäsong och träningsmatch men på isen var det blodigt allvar den här kvällen. Stentufft och kamp om varenda puck och med en hel del utvisningar som kom att prägla matchen. Lagen noterades för totalt 51 respektive 33 utvisningminuter (varav varsitt matchstraff).

Första perioden slutade mållös och även skottstatistiken blev helt jämn - 9-9. Tyvärr tvingades Åke Stakkestad utgå skadad efter bara 12 minuters spel. Åke togs med ambulans till sjukhuset där han under natten röntgades (överkropp). Mer information om honom och skade-/sjukdomsläget i övrigt i truppen kommer när vi vet mer.

Den andra perioden inledde BIK i spel tre mot fem i två minuter efter ett bråk i slutsekunderna av den andra perioden som dessutom renderat i varsitt matchstraff för lagen. Det innebar att även David Lilja tvingats lämna matchen. Och fler utvisningar skulle det bli., för båda lagen. BIK tog drygt halvvägs genom perioden ledningen med 1-0 i powerplay genom Viktor Lennartsson, assisterad av Gustaf Franzén och Aleksi Rekonen.

Den tredje perioden blev målrik och svängig. I inledningen av perioden kvitterade och vände Västerås inom loppet av 25 sekunder. Jesper Johansson (Marcus Bergman) gjorde 1-1 i en snabb spelvändning innan nämnde Bergman (William Wikman) i bytet efter åkte sig fri med Marcus Hellgren Smed och iskallt tryckte in 1-2.

BIK skapade fortsatt lägen men istället utökade Västerås till 1-3 genom Gabriel Kangas (Jimmie Jansson & Logan Roe). BIK gav dock inte upp utan kunde, inom en dryg minut, gå ikapp efter ett powerplaymål av David Lindquist (Sebastian Collberg & Henrik Björklund) och ett riktigt intressant kvitteringsmål av Emil Öhrwall, som trixade in pucken ur vad som såg ut att vara minimal vinkel.

Momentum för BIK, men istället tryckte VIK:s Alexander Lunsjö (Mikael Frycklund & Alexander Rauchenwald) in 3-4 i powerplay med bara 47 sekunder kvar av ordinarie speltid. BIK tog time out direkt och jagade kvittering ända in i slutsekunden men lyckades inte, trots flera lägen, få in pucken.

Det innebar att säsongens första förlust under ordinarie tid var ett faktum.

Matchfakta med mer detaljerad information om den händelserika matchen hittar ni som vanligt längst ned i artikeln.

För Viktor Lennartsson var det första mötet med Västerås och han hade fått höra en del om rivaliteten mellan lagen från lagkamraterna.

"Ja, jag har fått höra om två lag som inte gillar varandra och där det varit en del tuffa bataljer historiskt sett. Det innebär förstås inte för vår del att vi ska spela på något annat sätt än vi gör annars, men lite speciellt blir det förstås."

Det var stenhård kamp om varenda puck idag, var det den tuffaste matchen hittills?

"Jag tycker inte att det var det tuffaste motståndet. Vi drar på oss alldeles för många utvisningar, varav några kanske var lite för enkla. Jag tycker inte att de är bättre än något annat lag vi mött, men de fick ha mycket puck på grund av alla sina powerplay."

Det sliter förstås hårt med mycket boxplay, inte minst med tanke på att ni dessutom förlorade både Åke (skada) och David (matchstraff)…

"Exakt, jag förlorade hela min kedja och vi fick kasta om en del. Men jag tycker ändå att vi visar moral, det var jättenära ännu en kvittering. Vi får tänka på att hålla ned klubborna framöver så att vi inte drabbas så hårt av utvisningar. Sedan var det krig därute och det var en rolig match på det sättet. Men utvisningarna gjorde den alldeles för ryckig."

För din egen del kom det första målet idag - ett mål som det känns som du har 'sparat ihop till' genom att skapa mycket i tidigare matcher.

"Ja, det var skönt att det lossnade och dessutom fick jag ett väldigt fint pass av 'Frasse'!"

Nu har ni spelat sista träningsmatchen på hemmaplan för i år. Nu väntar två bortamatcher (AIK och HV71) innan grundserien drar igång 24/9. Hur skulle du vilja sammanfatta försäsongen så här långt?

"Bra, skulle jag vilja säga. Sedan är det ju träningsmatcher just träningsmatcher, det går lite upp och ned. Vi ska försöka hitta en bra, jämn nivå i hela spelet och jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg."

Matchfakta: Träningsmatch BIK Karlskoga - Västerås IK 3-4 (0-0, 1-0, 2-4)

Skottstatistik: 27-32 (9-9, 11-9, 7-14)

Första perioden 0-0, skottstatistik 9-9

2.41 Utvisning, VIK. Lukas Zetterberg, 2 minuter tripping

12.02 Utvisning, BIK. Åke Stakkestad, 2 minuter boarding. Åke skadades dock i situationen, lämnade direkt isen och återkom inte i spel. Joel Kiirikki satt av straffet.

14.08 Utvisning, BIK. Marcus Hellgren Smed, 2 minuter slashing. Joel Kiirikki fick därmed omgående återgå till utvisningsbåset för att sitta av ytterligare två minuter i målvaktens ställe.

20.00 Utvisningar. Bråk utanför BIK:s bås resulterade i fler utvisningar och spel fem mot tre för gästerna. David Lilja, BIK, och Isac Skedung, VIK, fick båda 5+game för fighting. Lilja fick dessuom 2 minuter för en boarding och Mikael Eriksson utvisades i 2 minuter för Abuse of officials. Ännu en gång kallades Kiirikki in som stand-in i utvisningsbåset, den här gången för Lilja.

Andra perioden 1-0, skottstatistik 11-9

De sena utvisningarna i första perioden innebar att BIK inledde i spel tre mot fem i två minuter.

9.31 Utvisning, VIK. Avvaktande utvisning på Karl Persman (2 minuter holding) verkställdes.

10.04 Utvisning, VIK. Alexander Lunsjö, 2 minuter holding.

Inlånade Adam Björkman fick komma in som forward och avslasta då bristen på forwards nu blivit större än bristen på backar.

11.31 1-0. Viktor Lennartsson, assisterad av Gustaf Franzén och Aleksi Rekonen. Mål kom i powerplay, i samma sekund som gästerna fick tillbaka sin första spelare.

18.39 Utvisning, BIK. Mikael Eriksson, 10 minuter abuse of officials. (Personligt straff)

19.28 Utvisning, BIK. Edwin Lindström, 2 minuter tripping.

Tredje perioden 2-4, skottstatistik 7-14

BIK inledde återigen i numerärt underläge men höll undan. Dock skulle gästernas målproduktion snart komma igång rejält:

2.23 1-1. Jesper Johansson, assisterad av Marcus Bergman.

2.48 1-2. Marcus Bergman, assisterad av William Wikman.

5.29 Utvisning, BIK. Wilhelm Westlund, 2 minuter hooking.

10.12 1-3. Gabriel Kangas, assisterad av Jimmie Jansson och Logan Roe.

11.22 Utvisning, BIK. Aleksi Rekonen, 2 minuter slashing

14.12 Utvisning, VIK. Jimmie Jansson, 2 minuter interference

15.22 2-3. David Lindquist gav hopp när han reducerade i powerplay. Sebastian Collberg och Henrik Björklund assisterade.

16.29 3-3. Emil Öhrwall trixade in pucken, utan assist. Säsongens mål redan i september?

16.29 Time out, VIK.

17.29 Utvisning, BIK. Sebastian Fakt, 2 minuter tripping.

19.13 3-4. VIK:s Alexander Lunsjö återtog ledningen i powerplay, assisterad av Mikael Frycklund och Alexander Rauchenwald.

19.13 Time out för BIK som tog ut målvakten och körde med sex utespelare efter detta.