Silly season 22/23: Avstämning med sportchefen

19 maj 2022 15:00

Vi stämmer av läget med sportchef Torsten Yngveson som just nu håller på att lägga de sista pusselbitarna i årets lagbygge. Givetvis tog vi med oss några av de frågor vi snappat upp från våra supportrar.


Försäsongsträningen är i full gång och i skrivande stund består truppen av två målvakter, sju backar och tio forwards - vilket är ovanligt många så här tidigt. Medan spelarna samlades inför ett klassiskt 'grispass' på Colluseum Club satte jag mig ned med sportchef Torsten Yngveson för att prata om lagbygget och hans tankar bakom det.

"Vi har fyra forwards kvar att presentera nu och lagbygget känns väldigt bra så här långt", säger han.

En back och åtta forwards har i skrivande stund officiellt lämnat BIK Karlskoga efter den förra säsongen - Albert Lyckåsen, Henrik Björklund, Aleksi Rekonen, Janne Tavi, Emil Öhrvall, Viktor Lennartsson, Sebastian Fakt, Marc-Olivier Roy och Joel Kiirikki.

Aleksi Rekonen kommer att spela i den tjeckiska högstaligan med HC Plzen. Även Henrik Björklund, Viktor Lennartsson och Albert Lyckåsen har valt andra alternativ, konstaterar Torsten.

Fyra nyförvärv är hittills presenterade - backen Måns Krämer och de tre anfallarna Albin Eriksson, Ludwig Persson och Markus Modigs.

"Det ska bli spännande att se dem i vår miljö. Albin har, trots sin unga ålder, gedigna erfaranheter från både Liiga och SHL. Där har han dock inte riktigt fått den roll vi vill ge honom här i BIK i vinter, med mer speltid och en plats lite längre fram i laget. Detta hoppas vi ska ge en bra hävstångseffekt för honom."

"Sedan har vi ju fått hit en av landets mest lovande 03:or i Ludwig. Det är också en spelare som jag ser fram emot att få se i vinter. Han önskade själv att få komma hit och det känns väldigt bra och motiverande att få jobba med honom."

"För Måns är BIK och HockeyAllsvenskan ett snäpp upp från där han spelat innan (HockeyEttan, min anm) men han är en kompetent hockeyspelare som gjort det bra i ettan. Då vet man att han kommer att hålla även i Allsvenskan. Vi har dessutom skrivit kontrakt över två år så att vi får möjlighet att jobba med honom på lite längre sikt. Spelare i HockeyEttan har ju inte riktigt samma förutsättningar när det gäller träning så vi måste ge honom lite tid även om vi är vet att han kommer att göra det bra även i år."

"Modigs har vi mött under förra säsongen när han spelade i MoDo och där vet vi vad han går för."

För den som händelsevis missat Modigs framfart i vintras är han en lindrigt sagt produktiv spelare som stod för hela 32 (18+14) poäng på 36 matcher i MoDo i fjol. Han är dessutom mycket användbar i powerplay.

"Ja, vi behöver spelare som ska spela långt fram i laget och som kan bli tungan på vågen i avgörande matcher och där passar han in bra", kommenterarTorsten.

Apropå poänggörare så har vi fått frågor från supportrar som undrar hur du tänker kring att ersätta poänggörare som Rekonen och Björklund...

"Vi har, som sagt, fått in potentiella poänggörare i Modigs och Albin. Det lag som vi så småningom kommer att mönstra i år hoppas och tror jag kommer att vara ett eller två snäpp upp jämfört med de som lämnat oss. Just nu söker vi främst spelare som kan axla en roll i första- eller andralinan."

Du ska kort få kommentera laget som det ser ut idag och vi börjar då med målvaktssidan där vårt par var det starkaste i ligan i fjol. Det fanns de som höjde lite på ögonbrynen när vi fick behålla både Lars Volden och Marcus Hellgren-Smed som båda stod för en stark säsong.

"Ja, även vi i den sportsliga ledningen är väldigt glada över att vi fick behålla båda och kan jobba vidare med dem."

**Även backsidan är i det närmaste intakt - där valde Lyckåsen att lämna men vi har istället fått in nämnde Krämer."

"Backsidan var en av HockeyAllsvenskans absolut bästa - jag hade inte bytt den mot något annat lags! Där är vi också väldigt tillfreds. Sedan hoppas jag att Henrik Larsson blir som ett nyförvärv för oss i år efter en tuff säsong med skador och där Lyckåsen kom in som hans ersättare."

På forwardssidan ska det in ytterligare fyra spelare och många undrar och spekulerar. När kommer nästa namn?

"Jag hade förstås gärna varit klar i början på maj men jag måste samtidigt få just de spelare som jag tror kommer passa bra in i lagbygget. Där krävs ett visst tålamod."

Flera ligor har spelat längre än vanligt och det spåddes tidigt bli lite turbulent på spelarmarknaden under våren på grund av att många KHL-spelare ser över sin framtid. Har du märkt någon skillnad på spelarmarknaden jämfört med tidigare år?

"Ja, det känns som en viss typ av spelare går och väntar lite. Allt har blivit lite förskjutet på grund av Ryssland och spelare som har valt att lämna KHL. Detta rinner ned genom systemen och påverkar även oss. Det är omöjligt att säga när vi kan ha nästa nyförvärv på plats eller när truppen kommer att vara helt klar."

Till sist: En trupp om sju backar och fjorton forwards är det du jobbar efter just nu - är det antalet skrivet i sten?

"Nej, det kan nog bli åtta backar, men vi börjar med sju och ser sedan hur det ser ut framöver."


Vi har nu släppt nya serie- och säsongskort inför 22/23 med våra bästa priser någonsin!

För bara 76 kronor matchen ser till exempel du som väljer Ståplats Vuxen alla grundseriens matcher i Nobelhallen. Du kan även välja att betala lite i taget eller månadsvis. Med nyheten Säsongskort Ståplats Vuxen betalar du bara 223 kronor i månaden för att se samtliga BIK:s matcher i både grundspelet och slutspelet.

Läs mer och boka ditt kort här.