Ispremiär i morgon fredag: Allt du behöver veta inför årets första hockeyfest!
Publicerad: 2019-08-01
I morgon, fredag från klockan 17.00, bjuder vi in till officiell ispremiär och hockeyfest både på och vid sidan om isen. Givetvis är det gratis inträde! Här hittar du hålltider och all annan information du behöver samt en intervju med spelarna inför årets skills competition.

På onsdagen smög laget på is för att testa utrustningen och två av spelarna klev på isen med ett specialuppdrag – att scouta varsitt lag inför skills-tävlingen på fredagens officiella ispremiär.

”Eftersom vi är äldst brukar jag och Högga få ansvara för varsitt lag och välja ut vilka som ska delta i de olika grenarna”, berättar Mikael 'Daggen' Eriksson. ”Vi brukar välja det som är minst jobbigt åt oss själva, typ att skjuta slagskott, haha. Perfekt att slippa ligga där på rumpan!”

”Givetvis väljer man slagskottstävlingen eftersom den är enklast”, instämmer Fredrik 'Högga' Höggren. ”Sedan är det ju roligare för publiken att få se några av de nya spelarna i de andra grenarna.”

Förutom slagskottstävlingen kommer fansen bland annat även att få se spelarna göra upp om vem som har bäst träffsäkerhet, vem som är bäst på grillorna och vem som fixar teknikbanan bäst. Dessutom avslutas skills-tävlingen förstås med en klassisk strafftävling innan de båda lagen möts i en internmatch.

Jag vet ju vilka vinnarskallar ni är i laget – hur mycket prestige ligger det i de här tävlingarna?

”Nästintill ingenting, haha. Nej, men det är klart att när man väl står där vill man ju vinna till varje pris. Det blir betydligt mer prestige mellan dem som tävlar man-mot-man än mellan lagen", säger Daggen.

Hur tas deltagarna i de olika grenarna ut?

”Alltså, det är många som kommer och försöker muta sig till en plats i någon av de lättare grenarna. Men man försöker ju ställa de spelare som är bäst på varje gren mot varandra.”

De enda officiella deltagarna är i skrivande stund målvakterna – som kommer att ställas emot varandra i en spännande målvaktsduell. Räkna med två fokuserade vinnarskallar i det mötet!

I övrigt håller Daggen och Högga sina kandidater hemliga in i det sista!

Daggen: ”Man får varsin roaster och sedan har folk en massa åsikter. Jag har definitivt mina favoriter till de olika grenarna klara men dem tänker jag inte släppa här och nu så att Högga får veta!”

”Sedan är det klart att det kostar…”, säger Högga nöjt och ser fram emot lagkamraternas mutor.

Hur nervöst är det innan – inte minst med tanke på att det är första veckan på is efter ett långt uppehåll?

”Det är klart att det är en del nerver, inte minst bland dem som ska köra teknikbanan. Man vill ju inte ramla på rumpan framför alla fans”, erkänner Daggen.

”Tekniken är ju lite ringrostig så här års och så har man kanske inte hunnit köra in ny utrustning riktigt än”, intygar Högga. ”Det är inte så konstigt att de som ska köra teknikbanan brukar vara lite extra nervösa.”

”Det mesta sitter ju där i ryggmärgen men det tar ett tag, inte minst när man blir äldre, att komma igång med kroppen”, konstaterar lagkaptenen.

Hur mycket snack om resultatet blir det internt efteråt?

”Den största prestigen ligger i slagskottstävlingen – vem som skjuter hårdast i laget”, hävdar Daggen bestämt. ”Förhoppningsvis funkar mätaren också, haha.”

”Det här gör vi ju för publikens skull, för att de ska få se de nya spelarna.”, betonar Högga ”Det blir ju en speciell atmosfär en sån här dag, det blir ju mest på lek och inte som en vanlig träning. Som spelare tycker man att det är lite extra kul.”


Självklart hjälper vi Daggen och Högga i scoutingen genom att fråga några av de nya spelarna om deras erfarenheter av skills competition och deras favoritgrenar.

August Gunnarsson: ”Jag har kört skills competition i Vita Hästen och även i Färjestad, om jag kommer ihåg rätt. Om jag får välja är strafftävlingen en rolig gren. Man vill ju väldigt gärna lyckas med att lura upp målvakterna upp på läktaren så de bli arga, haha.”

Filip Ahl: ”Jag skjuter ju rätt hårt… Åtminstone har jag gjort det förut, och jag vet inte om det har hållit i sig men jag hoppas det, haha. Så skjuta hårt är väl bästa valet om jag ska vara bäst. Annars är straffar också ett roligt alternativ.”

Hur ser du på teknikgrenar? Många verkar frukta dem, inte minst så här tidigt på säsongen.

”Sådana har jag också kört förut, det är också okej även om jag föredrar att skjuta hårt. Det är klart att man kan bli lite nervös, jag minns när jag körde det i Örebro på ispremiären i en nästan fullsatt Behrn Arena. Då hade varit jobbigt att missa när jag skulle chippa i pucken i hinken, haha. Men man får skratta bort det i så fall."


Vi ses väl i Nobelhallen i morgon fredag? Givetvis är det fri entré och förutom den spännande skills-tävlingen och presentation av alla spelarna planerar vi för en rejäl kickoff även utanför isen med aktiviteter för hela familjen! Efter träningen får ni träffa hela laget och få autografer, ta bild och snacka hockey.

Träningen börjar 18.00 men redan var gärna på plats redan en timme innan. Utanför entrén grillar vi då nämligen hamburgare och ni kan också köpa supporterprylar till extra fina priser. Vi släpper biljetterna till träningsmatchen mot Örebro, som går av stapeln i Nobelhallen 14/8 och givetvis finns Boris & Doris på plats. Ryktet säger att de har med sig godis som de kommer att dela med sig av.


Så här ser schemat ut för årets ispremiär:

17.00 Portarna till Ispremiär 2019 slås upp.

Vi grillar hamburgare och säljer supporterprylar utanför entrén till Nobelhallen. I biljettluckan kan ni köpa biljetter till BIK-Örebro. Boris & Doris delar ut godis. Det anordnas också en supportertävling med exklusivt priser.

18.00 Spelarna kommer in på isen och truppen presenteras.

ca 18.10 Övning: Åka-passa-skjut

ca 18.15 Första skillsgrenen: Teknikbana

ca 18.25 Andra skillsgrenen: Skridskoåkning

ca 18.30 Tredje skillsgrenen: Speedshooting

ca 18.40 Fjärde skillsgrenen: Målvaktskampen

ca 18.45 Femte skillsgrenen: Straffläggning

ca 18.50 Internmatch

Under pågående träning blir det liveintervjuer med spelare och tränare.

Direkt efter avslutat ispass kör vi autografskrivning med samtliga spelare på kortsidan framför kioskerna. Ta chansen att få hela lagets autografer på dina nya och gamla supporterprylar och passa på att ta bild med din favoritlirare!

Skribent Marie Angle