Ny i laget: Logan Cockerill "Wow, det är verkligen långt till andra sidan!"

15 augusti 2022 08:30

I onsdags landade Logan Cockerill i Sverige och åkte då raka spåret till Nobelhallen. Sedan dess har det varit full fart - både på och vid sidan av rinken. En rink som är betydligt större än de Logan är van vid, men som han tror kommer att passa hans spel väldigt bra.


Det har varit en lindrigt sagt omvälvande vecka för 23-årige Logan Cockerill.

För en vecka sedan var han fortfarande hemma i hemlandet USA. Men säsongen 22/23 väntar inte bara seniorhockey för första gången efter fem raka säsonger med collegehockey för Boston University. Detta sker också i ett nytt land, i en ny världsdel och dessutom på andra sidan jordklotet. Att lämna Boston - med strax under 700.000 innevånare i staden och nära fem miljoner i storstadsområdet 'Greater Boston' - för den i sammanhanget blygsamma staden Karlskoga var dock inget problem.

"Jag kommer ursprungligen från en liten stad med bara ungefär 10.000 innevånare så för mig är det bara ett plus med en lite mindre stad", berättar Logan när vi talas vid efter fredagens ispremiär. "Mitt första intryck av Sverige är ett det är väldigt vackert. När planet flög in över Sverige kunde jag inte fatta hur grönt det är, till skillnad mot i USA när jag flög över storstadsområden som Boston och New York."

"Det ÄR långt hem men som tur är är mina föräldrar vana resenärer. De ser precis som jag fram emot att få upptäcka Sverige."

Logan har, trots sin relativa ungdom, hunnit utmärka sig i flera sammanhang. Han har vunnit JVM-guld med USA:s U18-lag (2017) och silver med USA:s J20-lag (2019). 2017 valdes han av New York Islanders i NHL-draften och han kommer alltså närmast från spel i den amerikanska collegeligan NCAA där han var kapten för sitt lag, Boston University. Under sitt första år i laget blev han mästare i NCAA:s östra division.

BIK Karlskoga var inte den enda klubben som har fått upp ögonen för den snabbfotade, vänsterfattade amerikanen med fina ledaregenskaper. Så här kommenterade sportchefen Torsten Yngveson Logan när vi i somras offentliggjorde den spännande värvningen:

"Logan är en spelare som vi haft ögonen på ett tag. Både jag, Karl och Johan är mycket imponerade av det vi har sett och jag vet att han även har ögon på sig från SHL. Jag har pratat med flera sportchefer där som scoutat Logan före oss och som ser en stor potential i honom. När magkänslan är så bra som den är i det här fallet måste man lyssna på den!"

Efter en nattlig flygresa som på engelska går under det talande epitetet 'red-eye flight' landade Logan vid sexsnåret på onsdagsmorgonen på Arlanda där lagkamraterna David Lilja och Max Wennlund väntade. Killarna åkte raka spåret till Nobelhallen där laget höll på med de sista fystesterna och efter att ha hälsat på lagkompisarna och lastat in de personliga hockeyprylarna i omklädningsrummet klev Logan direkt upp på den fruktade assaultbiken. Detta efter en sömnlös natt och med en jetlag deluxe, vilket imponerade på tränarstaben.

Drygt två dygn senare, efter att ha provat utrustningen på isen några gånger, var det alltså dags för ispremiär. Logan fick chansen att visa prov på sin fina skridskoåkning i speedskatingen och var i allra högsta grad delaktig i den internmatch som avslutade träningen. Han spelade tillsammans med David Lindquist och Albin Eriksson, stod för förarbetet till den sistnämndes mål och jobbade dessutom fram en straff åt sitt Lag Blå.

"Den första veckan på is är alltid tuff, man är lite ringrostig och tekniken sitter inte riktigt som det ska. Men det blir bättre och bättre ut för varje dag och vi är definitivt på väg i rätt riktning."

Fredagens skills competition var inte Logans första men ändå en unik upplevelse.

"Ja, jag har kört några skills-tävlingar tidigare, till exempel med Team USA och även på Boston University där vi gjorde sånt inför de andra studenterna. Men det här häftiga högljudda stödet från publiken här är något helt annat - jublet från fansen som vi fick vara med om idag har jag aldrig varit med om tidigare. Jag älskar det här europeiska sättet att heja, det påminner mig om fotbollsmatcherna här i Europa.

Vi hade lite 'otur' med vädret inför freagen då det enligt väderleksrapporterna kan ha varit sommarens sista riktigt heta helg. Det innebar en del konkurrens från sommarstugor och grillfester. Men närmare 600 var på plats.

"Jag var sist ut i spelarpresentationen och stod därför länge i spelartunneln där jag inte kunde se publiken utan bara hörde dånet från dem. Av ljudvolymen att döma trodde jag nästan att jag skulle komma ut till en fullsatt arena, haha. Jag förstår att många ville passa på att njuta av det fina vädret och även om det inte var fullsatt var det bra drag härinne. Det var väldigt kul att få möta fansen, både på isen och nu efteråt för att skriva autografer."

Två dagar har gått sedan du landade och i och med tidsskillnaden på sex timmar lär du fortfarande ha en del jetlag...

"Jajamensan, den är kvar. Men jag håller på att kämpa mig genom det, jag sover mycket - typ tio timmar varje natt - och hoppas vara mitt vanliga jag igen på måndag."

Hur går det med svenskan - snart flytande?

"Inte ens i närheten, haha. Jag har fått lära mig några ord men jag planerar att ladda ned en app för att lära mig snabbare. Jag är inte van vid att inte förstå ett enda ord av vad coacherna säger men å andra sidan kommer jag ju inte förstå vad de säger om de skäller på mig, haha."

Det känns dock som om du redan har bra koll - du körde till exempel åt rätt håll när ni övade positionsspel och lite annat tidigare idag och du och kedjekamraterna visar upp en gryende fin kemi.

"Ja, jag har börjat lära känna min kedjekamrater och det går bättre och bättre varje dag. Jag hade väldigt roligt nu i kväll på ispremiären. Jag och Albin har kört en del ihop och visst har det blivit en del missförstånd men det känns som om det finns något bra där om vi bara ger det lite tid."

Hur upplever du skillnaden mellan de transatlantiska rinkarna och de här i Sverige?

"I Boston hade vi en rink som är någonstans mitt emellan NHL och den europeiska. Men den här är definitivt större. Jag är van vid ett kortare avstånd över rinken och när jag stod vid ena rinksidan här för första gången tänkte jag, 'wow, det är verkligen långt till andra sidan!'. Men samtidigt gillar jag ju att åka skridskor så den här rinken passar mig och mitt spel."

Ja, du är en skicklig skridskoåkare. Det visade du prov på redan idag.

"Tack! Skridskoåkningen är troligen en av mina största styrkor. Jag försöker bidra med fart till mitt lag och även om jag inte är någon storvuxen spelare spelar jag också gärna fysiskt. Jag gillar att ligga nära motståndaren och blocka skott, det har alltid varit en del av min roll genom alla år. Det hoppas jag bidra med även här i BIK Karlskoga."

Det var många onda fötter efter en intensiv fredag med nya skridskor och på is i stort sett hela eftermiddagen men Logan såg inte särskilt medtagen ut. Ispass har dock varit en del av hans sommarförberedelser.

"Jag var hemma i Michigan ett tag men åkte sedan tillbaka till Boston University i åtta veckor för att vara med på deras träningsläger. Min före detta coach var sjyst och lät mig vara med gratis och köra på is med collegelaget. Jag är ju fortfarande en fattig student, haha, i och med att jag ännu inte har fått min första lön. Efter campen tog jag ledigt i två veckor för att tillbringa lite tid med familjen och vänner innan jag åkte över hit till Sverige."

Vilka är dina första intryck av Karlskoga?

"Jag har åkt runt lite i staden och hamnade vid den fina sjön som jag inte vet vad den heter. Jag har också varit på golfbanan (jodå, golfklubborna har följt med över Atlanten) som ligger vackert vid sjön samt kollat in affärerna nere i stan. Jag försökte beställa mat häromdagen men det gick sådär - mitt uttal är uppenbarligen inte det bästa, haha. Men jag har i alla fall kul här och Karlskoga känns som en mysig stad."

Redan på torsdag väntar den allra första matchen med laget - säsongens första träningsmatch med seriekonkurrenten AIK som premiärmotstånd. Dina tankar inför detta?

"Det ser vi verkligen fram emot. Vi kommer vara redo och hoppas få se en stor publik här i Nobelhallen!"


På torsdag, 18/8 klockan 19.00, hoppas vi på ert stöd när AIK gästar Nobelhallen. Inträdet är som vanligt gratis för alla under 19 år och övriga betalar bara 100 kronor per biljett. Vi säljer inga specifika sittplatsbiljetter utan du väljer själv (i mån av plats) om du vill sitta eller stå. Här köper du din biljett.

Här kan du se hela vårt schemat för försäsongens matcher, köpa biljetter samt se länk till sändningarna. Du som är Stolt BIK:are-medlem köper dem dessutom till rabatterat pris - kontakta [email protected] för mer information.