Silly season 22/23: Välkommen Albin Eriksson!
2022-05-03
Albin Eriksson, SHL-meriterad forward som närmast kommer från spel i den finska högstaligan har skrivit kontrakt med BIK Karlskoga över den kommande säsongen.

Den storväxte (195 cm) forwarden Albin Eriksson - som fyller 22 år i sommar - tog sina första skridskoskär i Bollnäs IS där han redan som fjortonåring spelade seniorhockey i division 3 och noterades för 18 (12+6) poäng på 20 grundseriematcher. Inför U16 flyttade han till Skellefteå AIK där han gick hockeygymnasiet och även där tidigt fick prova på seniorhockey. Säsongen 17/18 debuterade han i SHL och säsongen efter spelade han totalt 44 matcher i högstaligan med 16 (9+7) poäng som facit.

I januari 2020 gick han till Färjestad där det blev en och en halv säsong innan han, inför den gångna säsongen, lämnade Sverige för spel i Ässät i den finska högstaligan. Albin har även landslagsmeriter på juniornivå, bland annat har han tagit brons i Ivan Hlinka Memorial med Småkronorna säsongen 17/18 och i JVM med juniorkronorna 19/20. 2018 draftades han av Dallas Stars i den andra rundan (#44 totalt).

Inför säsongen 22/23 återvänder han alltså till Värmland för att spela för BIK Karlskoga. Kontraktet gäller över kommande säsongen.

Torsten Yngveson ser i Albin en spelare som han tror kommer passar bra in i laget:

”Albin har, trots att han bara är 21, hunnit spela SHL-hockey under fyra säsonger med Skellefteå och Färjestad och har dessutom spelat ett år i den finska högstaligan med Ässät. Han har en bra storlek och fin räckvidd och vi tror att han i rätt roll och miljö kan bidra med både hårt arbete och produktivitet.”

Albin själv är förväntansfull:

"Jag har hört mycket gott om BIK Karlskoga. Det är en stabil klubb, det har man ju inte minst visat genom resultaten de senaste åren. Jag gillar spelstilen och har förstås hört talas om BIK-andan. Det ska bli kul att få bli en del av den, det är ju gemenskapen och det gemensamma målet som gör det roligt att spela hockey."

Hur skulle du själv vilja beskriva dig som spelare?

"Jag är ju en stor spelare med bra räckvidd och jag har ett bra skott som jag gillar att använda."

Albin ansluter så snart allt praktiskt kring boende och så vidare är klart och kommer att köra försäsongsfysen tillsammans med laget. Han ser fram emot att lära känna sina nya lagkamrater.

"Ja, jag känner egentligen inte någon mer än att jag och David Lilja har spelat några juniorlandskamper tillsammans. Men jag har ju bott i Värmland tidigare så lite bekant med BIK och spelarna där är jag nog ändå. Min tanke inför den här säsongen är att få vara med på den här resan med BIK och tillsammans med laget vara med och slåss om en plats i SHL."

Varmt välkommen till BIK Karlskoga, Albin!

Truppen just nu

Målvakter

Marcus Hellgren-Smed (22/23)

Lars Volden (23/24)

Backar

William Pethrus (22/23)

Alexander Leandersson (23/24)

Arvid Aronsson (22/23)

Henrik Larsson (23/24)

Wilhelm Westlund (23/24)

Forwards

Gustaf Franzén (22/23)

David Lilja (22/23)

Juliuz Persson (22/23)

Sebastian Collberg (22/23)

Kalle Jellvert (23/24)

Ludwig Persson (lån Frölunda, 22/23)

Åke Stakkestad (22/23)

Albin Eriksson (22/23)

Ledarsidan

Headcoach Karl Helmersson (22/23)

Assisterande Johan Schoultz (23/24)

Målvaktstränaren Håkan Eriksson (22/23)

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle