Vecka 37: Viktiga matcher väntar - lägesavstämning med Karl Helmersson
Publicerad: 2022-09-12
Vecka 37 är högintressant med seriepremiär för både J20R och J18R och försäsongens två sista träningsmatcher för A-laget. Vi kollar läget med Karl Helmersson som berättar om vad han vill få ut av veckans genrep.

Ny vecka och en intressant sådan för BIK Karlskoga!

A-laget spelar dubbla träningsmatcher - de två sista inför nästa veckas seriepremiär - och både J18R och J20R har seriepremiär i helgen.

A-laget har möjlighet till revansch i och med det snabba returmötet mot Vita Hästen. Vita Hästen har byggt om laget rejält med ny ledarsida och 18 nya spelare. Vi möttes ju så sent som i torsdags i Nobelhallen, då Vita Hästen tog hem segern med 2-0. Den här gången möts lagen i Norrköping och du som inte kan vara på plats kan se matchen via Expressens sändning.

På torsdag går genrepet inför seriepremiären av stapeln då BIK tar emot Södertälja SK hemma i Nobelhallen. Biljett köper du här. Även det här mötet är ett högintressant genrep då SSK är en av de konkurrenter som satsar hårt inför säsongen och som på förhand tippas vara ett av de lag som är med och slåss om topplaceringarna.

Lagen har, som bekant, mötts en gång tidigare under försäsongen. Detta i Skoda Trophy där arrangerande SSK vann med och dessutom för första gången tog hem totalsegern i cupen. Läs mer om BIK:s försäsongsmatcher och resultaten i dem här.

Karl Helmersson ser fram emot veckans båda matcher och har, tillsammans med kollegan Johan Schoultz, en tydlig idé om vad han vill få ut av matcherna och den sista veckan inför seriepremiären.

"Vi vill dels se att prestationen kommer upp upp jämfört med den mot Hästen senast och dels måste vi göra de saker som vi kommit överens om från start. Det går inte att vänta två perioder innan vi börjar åka skridskor, vinna närkamper och följa det vi sagt om att få ned pucken djupt och skapa lägen. När vi går ifrån detta blir det oroligt i spelet och skiftande prestationer. I de här matcherna vill vi se en bättre prestation i vårt spel men också att vi får resultat av det. Det är viktigt att sända de signalerna till oss själva som lag."

"Vi måste bli spetsigare i det offensiva spelet, vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna i den senaste matchen men det spelar ingen roll om det fortfarande står 0 på resultattavlan efter matchen. Där måste vi bli mer kliniska när vi väl får chanserna och då givetvis inte bara i fem mot fem-spelet utan vi måste även utnyttja våra powerplay bättre. Det här kommer vi nöta på under veckans pass och vi hoppas se resultat här även under veckans matcher."

Vi har provat lite olika konstellationer under försäsongens matcher. Känner ni att den biten börjar falla på plats?

"Ja, vi kanske har laborerat lite mer än tidigare säsonger och från och med i dag och fram till seriestarten kommer det inte att hända så mycket i laget. Nu ska spelarna få två veckor och två matcher på sig att hitta den här tryggheten tillsammans. Vi ska inte hoppa fram och tillbaka så mycket nu."

Vi har mött både Vita Hästen och Södertäljer under försäsongen. Vilka intryck fick du av motståndet i de matcherna?

"Tittar man på Vita Hästen spelare för spelare så är de skickliga. Sedan spelar de en hockey där de verkligen värnar om det defensiva. De vill vara rädda om sin egen blålinje, backar hem med hela laget. När de vinner puck i egen zon drar de ut snabbt vilket resulterade i att backarna backar av och vi blev långa i vårt lag. Vi har stött på det här spelsättet tidigare och tycker nog att vi inte riktigt hanterade det på ett bra sätt i torsdags. Det här att vi får en massa is att jobba på ger en falsk trygghet eftersom vi går rakt in i deras fälla. Vi måste få ordning på detta redan inför i morgon och vi måste dessutom se till att vi gör det som vi ska i varje byte."

"Södertälje är ett lag som verkligen gått bra på försäsongen och vunnit mycket. När vi mötte dem var det tredje matchen på tre dagar och vi fick nog ett litet energiläckage. De fick två mål i powerplay medans vi inte gjorde något och det är förstås viktigt att göra mål i de lägena."

Powerplayformationerna har varit ganska intakta…

"Ja, där får vi indikationer om att det ser bra ut. Vi kommer in i zonen, ställer upp spelet på ett bra sätt och gjorde ju också några mål i spelformen i Södertälje. Nu handlar det om att justera saker, t ex när det gäller avsluten. Vi kommer till avslut men motståndarnas målvakter får jobba lite för ostörda. Vi har bland annat pratat om att vi måste göra det svårare för dem."

Till sist, vad ser du fram emot mest den här veckan?

"Vi vill se hur vi kan hantera två täta matcher. Det tycker jag är bra eftersom det blir lite mer seriespel över det hela. Vi ska inte ta matcherna som 'träningsmatcher' utan gå för fullt."


J20 inleder höstens J20 R Väst på hemmaplan på lördag klockan 16.00 när man tar emot Valbo HC i Nobelhallen. Även J18-laget premiärspelar i Nobelhallen, också de mot Valbo HC, men på söndag klockan 13.00. Vi hoppas givetvis att de får gott stöd i hallen i helgen - inträdet är gratis.


BIK inleder HockeyAllsvenskan 22/23 på bortaplan nästa vecka. Fredag 23/9 spelas premiäromgången och vi kastas in i hetluften direkt då ett möte med Björklöven i Umeå står på schemat. Onsdag 28/9 möter vi Mora innan det på fredag 30/9 äntligen är dags för hemmapremiär.

Västerviks IK står för motståndet i säsongens första match i Nobehallen, och vi planerar för en riktig festlig inramning. Biljetterna till hemmapremiären släppte vi i fredags och vi kan se att intresset är stort. Köp din biljett här.

Billigaste och smidigaste sättet att följa BIK Karlskoga på i vinter är förstås att välja serie-/säsongskort. Du har. ytterligare några dagar på dig att köpa ditt kort och du gör det här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle