Eftersnack omgång 1: IF Björklöven - BIK Karlskoga 1-2 OT
2022-09-23
BIK vinner seriepremiären på bortaplan mot Björklöven med 2-1 på övertid. En heroisk laginsats och bra målvaktsspel låg bakom, konstaterar Karl Helmersson i säsongens första Eftersnack.

Seriepremiär 22/23 innebar för Bofors ett inspirerande bortamöte med en av ligans tippade topplag - IF Björklöven.

BIK kom till spel utan Ludwig Persson (NHL-läger i Washington), Johan Larsson (sjuk) och David Lilja, Sebastian Collberg samt Markus Modigs (samtliga skadade). Skadefrånvaron på forwardssidan innebar att J20-forwarderna Carl Bruhn och Alexander Jarl Åhlin fick debutera i HockeyAllsvenskan. Lars Volden vaktade målet med Marcus Hellgren-Smed som back-up.

**Matchfakta: IF Björklöven - BIK Karlskoga 1-2 OT (1-1, 0-0, 0-0, 0-1)

**Skottstatistik: 32-20 (11-7, 9-4, 10-7, 2-2)

Första perioden 1-1, skotten 11-7

Det blev en fartfylld, underhållande start på matchen där hemmalaget hade högljutt stöd av en fullsatt Winpos Arena.

8.38 tilldömdes hemmalaget matchens första powerplay efter att domarna uppmärksammat en hög klubba, vilket Alex Huchings utnyttjade till att ta ledningen med 1-0 för Björklöven. Nicholas Schilkey och Gerry Fitzgerald assisterade. Björklöven hade även en ribbträff.

Två (bra) powerplay för BIK i slutskedet av perioden och med en (1) sekund kvar av perioden kvitterade Juliuz Persson i spel fem mot fyra. Henrik Larsson och Åke Stakkestad passade fram till det distinkta avslutet från den vänstra tekningscirkeln.

Andra perioden 0-0, skotten 9-4

Ännu en jämn, fartfylld period med chanser för båda lagen. Wilhelm Westlund tvingades lämna isen för översyn i omklädningsrummet efter att ha fått ett skott i ansiktet men återkom lyckligtvis i spel - med några stygn i överläppen.

Powerplay för Björklöven med nästan fem minuter kvar men BIK höll undan. Strax efter att BIK blivit fulltaligt spelade Albin Eriksson snyggt fram Gustaf Franzén från bakom målet men skottet gick strax utanför Löven-kassen. Även Cockerill hade ett bra läge i slutminuten, påpassligt framspelad av Juliuz Persson.

Tredje perioden 0-0, skotten 10-7

Den tredje perioden blev mållös men var på inget sätt utan chanser. Friläge för Henrik Larsson efter drygt fyra minuters spel, Löven-keepern Joona Voutilainen räddade dock.

En riktigt vass BIK- sekvens med flera bra lägen - ett par stycken för Åke Stakkestad och Juliuz Persson - fick ett tvärt avslut när Björklöven efter 12.46 tilldömdes sitt tredje numerära överläge för kvällen. BIK försvarade sig bra med en stekhet Volden som sista utpost. Intensiv Björlöven-press även efter att Bofors blivit fulltaligt och några trasiga BIK-klubbor gjorde inte saken bättre men vi lyckades rensa till slut.

Förlängning 0-1, skotten 2-2

Friläge halvvägs in genom förlängningen för David Lindquist räddades av Voutilainen. Även Volden fick visa upp sina skills med flera vassa räddningar.

Det blev till slut Kalle Jellvert som avgjorde för BIK 3.31 in i förlängningen. Bonuspinnen och en seger i premiären var därmed ett faktum.


"Otroligt skönt att få vinna första matchen", konstaterade Jellvert i C more efter matchen. "Det här var en krigarinsats av oss hela vägen och så gör dessutom Lars en riktig bra match i målet. Det är ju det här man har längtat efter, och det blev verkligen en kul premiärmatch med mycket folk på läktaren och bra drag i hallen."


Även Karl Helmersson var, av förklarliga skäl, nöjd med premiären.

"Det var skönt att vi kunde knipa extrapoängen", konstaterade han medan bussen snabbt och vant packades för hemresa. "Vi gör en heroisk insats idag, alla ställer verkligen upp för varandra och det vi bestämt. Om det ser ut så här i omgång 1 undrar man ju hur det kommer att se ut i omgång 52! Oavsett hur många som försvann under matchen på grund av skador vek vi aldrig ned oss. Sånt sänder bra signaler!"

Betydligt mindre muntert var att Logan Cockerill och Carl Bruhn båda tvingades lämna matchen med skador och därmed utökade en redan diger frånvarolista - motsvarande en hel femma.

"Vi får utvärdera läget när vi kommer hem, just nu vet vi bara att de båda tvingades utgå på grund av skada. Det är klart att det inte är hållbart med så många skador men samtidigt visar det att det finns ett bra sparkapital. Vi hoppas och tror att några av de skadade snart ska vara redo för spel."

En inspirerad Juliuz Persson gick direkt från rehab till förstafemman och levererade direkt!

"Ja, Julle är en smart spelare som vet var han ska vara. Skadan gör förstås att han ligger efter lite i träning och matchspel jämfört med de andra men sedan han kom tillbaka har har varit bra på på träningarna. Han var väl värd den här chansen och han tog den också."

Har du något extra plus som du vill dela ut idag?

"Det här segern kommer av att alla stämplar in och gör sitt yttersta. Men man man kan förstås inte blunda för Lars Voldens insats. Ta till exempel den där räddningen han gör i förlängningen när han egentligen är överspelad men fortsätter att spela klart situationen. Otroligt bra!"

Ingen av experterna trodde på oss idag, skönt att redan från start få visa att vi vill vara med och slåss i toppen?

"Det är sällan som någon expert tror på oss, de räknar upp toppplagen och så säger de, 'ja, just ja, så har vi BIK Karlskoga', haha. Nu ska vi åka hem och så får spelarna ledigt i två dagar efter den här urladdningen. Sedan laddar vi om för Mora på onsdag. Dagens seger visar vad som krävs för att vinna och nu gäller det att fortsätta hålla oss till det vi bestämt. Vi får absolut inte slå oss till ro nu!"


På onsdag 28/9 möter vi alltså Mora på bortaplan innan det på fredag, 30/9, äntligen är dags för hemmapremiär. För premiärmotståndet står Västerviks IK och biljett köper du här.

Vi planerar för premiärfest i Nobelhallen, som alltså öppnar redan 17.00 med fina erbjudanden på mat och dryck. Efter matchen kör vi Afterhockey fram till 23.00.

Serie och säsongskort är fortfarande det billigaste och smidigaste sättet att se hockey i Nobelhallen. Du har även möjlighet att lägga upp betalningen per månad eller som det passar dig. Boka ditt serie-/säsongskort här senast 30/9.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle