Månadens förening i december: MHF
Publicerad: 2022-12-06
MHF har sedan bildandet 1926 spelat en viktig roll för utvecklingen av trafiksäkerheten i Sverige. Arbetet är dock långt från klart och under onsdagens match finns de, som månadens förening, på plats och berättar mer.

Månadens förening presenteras i samarbete med Möckelnföreningarna och december månads förening är MHF, som står för Motorförarnas Helnykterhetsförbund. 

MHF bildades redan 1926 och har sedan dess verkat för en säkrare trafik. Mycket av det vi idag tar för självklart är resultatet av MHF:s hårda och målinriktade arbete: promillegränser, bilbälten, bilprovning, bilbarnstolar och alkolås. 

Kampen för en säker trafikmiljö är dock långt ifrån över – varje år dör till exempel mellan 60 – 80 personer till följd av rattfylleri. Det innebär att det oftare än en gång i veckan begravs en person, bara för att någon tagit det ödesdigra beslutet att köra påverkad av alkohol eller andra droger.

Lennart Nilsson är ordförande för Karlskogas avdelning och han och kollegan Sven-Göran Frisk berättar om ett viktigt uppdrag:

"Vår drivkraft är att absolut ingen ska behöva dö av ratt- eller drograttfylleri", säger Lennart. "Det här arbetar vi för på många olika sätt, bland annat genom uppsökande verksamhet ute på vägarna. Även trötthet kan ju vara en fara, liksom mediciner. Vi har en husvagn som vi i somras under tre dagar ställde upp vid rastplatsen vid Villingsberg där vi bjöd folk på kaffe. Det gav dem en uppskattad paus i körningen och en möjlighet för oss att informera om vikten av att man inte kör för långa sträckor utan just pauser samt givetvis också att man ska vara nykter bakom ratten.”

Värvarkampanj med lyxigt pris

MHF kommer till Nobelhallen under onsdagens match mot Tingsryd med ett uttalat mål:

”Vi behöver bli fler för att klara av vårt uppdrag och kommer därför att ha en värvarkampanj för MHF och MHF Ungdom. Bland dem som anmäler sig och betalar in medlemsavgiften drar vi en vinnare som får en frivecka i en av våra stugor i Tandådalen. Den som vinner kan ta med sig hela familjen, upp till sex personer, och en av våra stugor rymmer till och med husdjur så att även jycken kan följa med.”

Vistelsen gäller vår/sommar/höst men med pristillägg kan man även välja vintersäsongen.

”Det är ett pris som är värt flera tusenlappar och där man tjänar in många årsavgifter direkt”, konstaterar Lennart.

Att vara medlem i MHF innebär att man förbinder sig att vara trafiknykter eller helnykter. Det första innebär att man som förare ser till att aldrig vara påverkad i trafiken oavsett om det är på land, till sjöss eller i luften. Väljer man att vara helnykter innebär det en ’helnykter och drogfri livsstil i alla lägen'.

Vuxna betalar 195 kronor första året och därefter 285 kronor. Ungdomar betalar 100 kronor till och med att man är 25 år. För den som har husbil eller husvagn finns även MHF Camping Club som ger både rabatter och gemenskap.

Nya mål att uppnå

Lennart och Sven-Göran berättar att ett centralt viktigt mål just nu för MHF att ta det lyckade projektet med alkobommar i Göteborgs hamn vidare till alla större hamnar i Sverige för att förhindra påverkade chaufförer att komma ut på våra vägar. De vill också se en 0,00-gräns på alkohol, vilket bland annat kräver mer precisisa mätare hos polisen för att undvika falska utslag på grund av något man nyss ätit, som till exempel en vanlig arracksboll.

”Det finns ett stort mörkertal av påverkade förare på våra vägar. Statistiken visar att det varje timme – dygnet runt – sker över 500 rattfulla körningar bara i Sverige”, säger Lennart. ”Alkobommarna vid färjelägren i Göteborg har visat sig vara väldigt effektiva i att stoppa olämpliga förare men problemet är att även om politikerna generellt är mycket positiva till att utöka bommarna till alla stora hamnar dit färjor går har de inte lyckats sätta ned foten och ta besluten som krävs. Det finns privata initiativ som i Tandådalen, Sälen, där en campingklubb valt att sätta upp en alkobom för att stoppa gäster från att lämna campingen med alkohol i kroppen, till exempel dagen efter att man druckit."

Bilbana i toppklass lockade många till MHF Karlskoga

MHF Karlskoga har tidigare i sin verksamhet även haft en mycket omtyckt spårbunden elektrisk bilbana av så hög klass att den använts till att köra svenska mästerskap på. Källarlokalen som man använde blev dock för dyr efter en stor hyreshöjning och nu letar man ny lokal samtidigt som man alltså även hoppas bli fler medlemmar som vill vara med i detta.

”Banan var hela 36 meter lång och banrekordet, som Gunnar Johansson hade, var ett varv på 1,9 sekunder”, minns Lennart. ”Man hinner knappt en se bilen då. Det blev väldigt populärt att tävla och lokalen blev nästan som en ungdomsgård. Det var många som hängde där fram tills att vi stängde för snart femton år sedan.”

Många av dagens ungdomar har nog aldrig upplevt de här elektriska bilbanorna men det råder ingen tvekan om att det finns en potentiell ny generation som kan ärva intresset.

”Vi har haft med oss en bana när vi varit ute på olika evenemang, till exempel på Barnens dag i Degerfors, och intresset har varit stort både bland barn och vuxna”, intygar Sven-Göran. ”Vi hoppas och tror att fler kommer att loc

MHF finns alltså på plats under onsdagens match mot Tingsryd och berättar om sin verksamhet och värvar medlemmar. Någon bilbana finns det tyvärr inte plats för men de har lovat att ta med några bilar för att visa. Ni hittar föreningen i korridoren bakom sittplatsläktaren. 

Läs mer om MHF på föreningens hemsida.

Biljetter till matchen köper ni här.

Marie Angle