Truppen: Uppdatering om våra skadade spelare
Publicerad: 2023-01-10
Vi vet att många undrar om status på våra skadade spelare och vi har, av flera viktiga skäl, valt att avvakta. Nu känner vi dock, i samråd med spelarna, att vi kan ge en uppdatering om samtliga.

Vi förstår att våra supportrar undrar om skadeläget och vi vill vara transparenta och inkludera alla Stolta BIK:are i vårt arbete. Men det finns viktiga skäl till varför vi i vissa fall valt att ligga lågt. 

Som arbetsgivare har BIK Karlskoga ett ansvar precis som alla andra. De anställdas integritet måste beaktas – oavsett vilket yrke man har tycker nog många att det skulle vara jobbigt att anledningen till att vi är sjukskrivna annonserades ut på arbetsgivarens hemsida. Det finns också sportsliga skäl - det kan vara problematiskt att tala om för motståndare var spelarna har ont – och vi vill inte i onödan sprida information om skador på nätet. 

Flera av de skador som vi haft i truppen så här långt under säsongen är dessutom svåra och ibland nästintill omöjliga att ge någon tidsram för. Inflammationer, muskelbristningar och hjärnskakning är några exempel, där kan det vara högst individuellt och bero på många faktorer hur länge det tar innan man är tillbaka. Bakslag är inte heller ovanligt, något som vi återkommer till längre ned i artikeln. Vi har också haft en del skador som kräver specialistkompetens inom sjukvården och där får våra spelare, precis som alla andra, ibland vänta på att få hjälp.

Vi har nu fått flera besked som vi väntat på och väljer därför, i samråd med spelarna, att gå ut med följande information:

Åke Stakkestad

Skadade sig i knät i hemmamatchen mot Tingsryds AIF 26/10 då han föll illa i samband med en duell vid sargkanten. Åke förstod själv ganska snabbt att något var fel och att det kunde röra sig om en allvarlig skada, och så var det också - knäskador kräver ofta lång rehab och ibland även operation.

Efter en höst med rehab och specialistbesök kom beskedet strax före jul att det blir operation. Nu är det klart att Åke opereras den 19/1 och därefter följer månader med rehab. Det innebär att säsongen för Åke är över.

Åke har hunnit bearbeta motgången och kan nu till och med skratta lite åt eländet:

”Efter att ha pratat med läkarna kom vi fram till att jag skulle testa rehab först i några veckor eftersom det är det första steget innan man kan se om en operation krävs. När det inte kändes speciellt mycket bättre efter en dryg månad började vi jaga operationstid och det har jag nu fått.”

”Det är klart att det är tungt med all rehab i år igen, med tanke på fjolårets armbrott, och jag sa faktiskt till några polare hemma att jag hoppas att jag får alla mina skador avklarade i och med detta och därmed klarar mig från sådant framöver, haha.”

Sebastian Collberg

Under försäsongens sista träningsmatch hamnade Sebastian i ett gruff där han fick några slag mot huvudet. Sedan dess har han dragits med hjärnskakningsliknande symptom. Några veckor efter smällen mådde han inledningsvis bättre och tränade under en vecka innan han gjorde comeback hemma mot Almtuna 14/10, då han noterades för ett mål och en assist. 

Tyvärr kom dock symptomen tillbaka efter matchen och sedan dess har han inte kunnat vare sig träna eller spela. Typiskt för den här problematiken är att man har bättre och sämre dagar som är svåra att förutsäga och att bakslag ofta kommer efter ansträngning. Just nu ligger Sebastians fokus på vila, återhämtning och enklare promenader.

Någon prognos för när eller om han kan vara tillbaka är omöjlig att ge, även för läkarna. Just nu är det bara att vänta och se som gäller och ovissheten är förstås extra tuff ovanpå symptomen.

”Jag trivs så bra här i klubben, det är ett härligt gäng och jag vill så gärna spela med killarna”, säger Sebastian själv. ”Det är klart att det är trist att jag varit skadad en del under tiden här, men så är det, det är bara att acceptera. Allt jag kan göra nu är att vila och hoppas på att det blir bättre. Det är ändå huvudet vi pratar om.”

William Pethrus

Skadade sig i bortamatchen mot Västerviks IK 23/11 då han föll olyckligt in i sargen och skadade sin arm. Han fördes till sjukhus där han blev kvar en natt.

Den initiala prognosen var sex veckor och det har även diskuterats om en operation krävs. I nuläget har man landat i att det inte behövs och igår, 9/1, besökte William en fysioterapeut som konstaterade att läkningsprocessen går något bättre än förväntat och att armen är stabil. Nu handlar resten av rehab om att få tillbaka styrkan och full rörlighet och att tåla det fysiska spel som är en del av sporten.

Exakt när #3 är tillbaka i spel kan ingen svara på ännu men William fortsätter att köra rehab, både i gymmet och med enklare övningar på is (vid sidan om laget). 

”Just nu mår jag ganska bra och har börjat träna lite grann på is vid sidan om den vanliga rehaben”, hälsar William. ”Det gäller att hålla hoppet uppe. Jag har ju fått besked om att det går åt rätt håll och även om det är lite kvar så ska armen förhoppningsvis snart bli bra igen.”

Juliuz Persson

Skadade sig 21/10 under en bortamatch mot Östersund när han fick ett skott mot foten som resulterade i en fraktur. Minst en månad löd prognosen och gipset togs av efter en dryg månad när den ersattes av en så kallad ’Brolin-pjäxa’(ortos). Pjäxan går att ta av och justera vilket underlättar rehabarbetet. Sedan dess har ’Julle’ arbetat med olika övningar för att stärka foten och återfå styrkan i benet. Strax före jul tog han nästa steg genom att gå på is på egen hand och från och med igår, 9/1, deltar han i ispassen med resten av laget. 

Att rehab har tagit längre än de inledningsvis kommunicerade fyra veckorna är ett typexempel på varför det är svårt att lämna förhandsbesked – i det här fallet visade sig frakturen vara mer komplicerad än vad läkarna först trodde. Men nu närmar han sig alltså comeback och som det ser ut nu räknar vi med att Juliuz kan vara tillgänglig för spel inom några veckor. Vi måste dock räkna med att han varit borta i över två månader och behöver tid och tålamod innan han är i matchform.

”Det känns helt okej nu efter att ha varit på is med laget i två dagar”, tycker Juliuz efter dagens ispass. ”Visst känns det lite olustigt i vissa situationer, men det är som det är och det är bara att köra på. Jag ska göra allt jag kan för att komma tillbaka så snabbt som möjligt – jag skulle helst spela redan på fredag men det är bara att inse att det är ett tag kvar.”

Hemmamatch på fredag

Intresset är stort inför fredagens hemmamatch mot tabelltrean Djurgårdens IF och i skrivande stund har vi under hundra biljetter kvar på sittplatssektionen. Fredagsmatch innebär också att vi öppnar upp portarna redan klockan 17.00 med AW-erbjudande på mat och dryck i pubarna och att vi avslutar med vår populära After Hockey i Stora Puben ända till 23.00.

Erbjudandet till BIK-Supports medlemmar om Nobelhallens högrevsburgare inklusive dryck för 199 kronor i lilla puben fortsätter även under vårens matcher.  Burgaren är också fredagens erbjudande i Stora puben och Nätverket, där burgaren plus öl/vin/alkoholfritt kostar 229 kronor. Erbjudandet gäller som vanligt till 18.30 och efter det ordinarie priser. 

Biljett köper du här!

Marie Angle