Tre dagar till nedsläpp: Uppsnack med kapten Gustaf Franzén
2023-09-19
Vi träffar vår kapten inför fredagens seriepremiär tillika hemmapremiär. 'Frasse' ser tillbaka på försäsongen, går igenom den nya truppen och berättar om hur laget vill spela i vinter.

Försäsongen går mot sitt slut och kaptenen Gustaf Franzén kan nu se tillbaka på två månaders gemensam fys fram till juli, en månad med träning på egen hand och sedan återsamling första veckan i augusti med officiell ispremiär tio dagar senare och totalt åtta träningsmatcher mot såväl ligamotstånd som ett norskt topplag.

”Det har varit en bra sommar, lite regnig kanske, haha. Förutom Olsén, som ju kom lite senare, hade vi alla på plats från början och har fått ihop gruppen på ett bra sätt under sommaren. Vi har haft kul tillsammans, vi har tränat hårt och fick dessutom en välbehövlig semester där vi var ifrån varandra i några veckor innan återsamlingen sista juli.”

”Därifrån har det varit en ganska klassisk försäsong med ett spel som har gått upp och ned. Jag har ju varit med ett tag nu och det brukar vara så. Några matcher är man väldigt nöjd med, några är man inte alls nöjd med. Matcherna mot Nybro är ingen speciellt nöjd med.”

Viktigt att ha alla på plats

”Sedan finns det förstås alltid saker man kan ta fram som är positiva även i de matcherna men helheten är vi inte nöjda med. Att få spela genrep mot SSK var bra, det är en av de tuffaste bortamatcherna vi har i den här ligan så det var ett bra test. Det var en jämn match med flera bra besked och vi fick ett bra avslut på försäsongen.”

Lag med framför allt många transatlanter och andra utländska spelare i laget får ofta in de här spelarna först i augusti/september. Här i BIK Karlskoga vill vi ha alla spelare på plats redan före sommaren – varför är det så viktigt?

”Det är otroligt positivt när man ska komma samman som grupp och det är extra viktigt när vi, som i år, har en lite yngre grupp. Det är grundläggande, speciellt för dem, att man lär känna varandra ordentligt innan man går på is. Väl ute på isen är det full tävling och kan vi hjälpa grabbarna med att känna sig bekväma i gruppen före dess kommer de förhoppningsvis att våga ta för sig mer och få ut mer av sin träning.”

”Dessutom är det lättare att träna i grupp, de flesta skulle nog säga att de kan pusha sig själv hårdare då och vi hittar dessutom på en del saker tillsammans under sommaren. Vi lunchar ihop, gör teambuildingsaker som till exempel kör gokart tillsammans och försöker att sätta truppen så tidigt som möjligt – det gynnar alla!”

En spännande trupp

Vi har kvar en stark stomme från i fjol men har fått in en hel del nya spelare som många är nyfikna på. Berätta lite kort om ditt nya gäng – hur vill du beskriva det!

”Vi har väldigt spännande nyförvärv i år! Under de senaste åren har det varit lite mer etablerade och lite äldre spelare som kommit in och även i år har ju t ex Lang och ’Gurra’ kommit tillbaka. Men vi har också fått in ett gäng spelare som befinner sig på den yngre skalan, som kanske ännu inte fått sitt riktiga genombrott.”

”Just orden ’spännande trupp’ har jag setts slängas runt en del om oss i år och det håller jag med om. Man ser en stor kvalitet hos våra nyförvärv och kan vi få det lyftet och de det genombrott de står inför kan det bli riktigt, riktigt bra.”

Ja, här tänker jag på 22-årige Theo Pistek från Kristianstad, till exempel, som gjort flest mål i BIK under försäsongen och där även är med i toppen av ligan, och Jesper Norbäck (25 år) från Almtuna. Båda låg i toppen i sina lags interna poängligor i fjol men ändå verkar de ha flugit lite under radarn i Hockeysverige.

”Ja, det håller jag med om. Pistek har ju faktiskt gjort mål hela tiden sedan han kom hit. Även (Filip) Sveningsson (24 år, från MoDo) kan ju räknas hit. Han har kanske inte haft de här riktiga poängsäsongerna men om du tittar på Sveningssons så kallade underliggande statistik, som alla är så inne på numera, är ligger han med i toppen av ligan. Han gör sina medspelare mycket bättre.”

”De här tre killarna har absolut flugit under radarn och har inte, trots att de gjort väldigt bra ifrån sig, fått det där riktiga genombrottet. Kan vi få dem att ta det där sista klivet, som vi vet att de har i sig, kommer det även hjälpa oss otroligt mycket som lag. Det är alltid kul att se spelare komma hit och utvecklas på det sättet.”

Två rejält positiva överraskningar

Sedan har vi våra båda nya norrmän, 21-årige centern Eskild Bakke Olsen och 24-årige centern/ytterforwarden Simen Andre Edvardsen som spelade om guldet med sitt Storhamar så sent som i våras och som redan väldigt tidigt under sina karriärer spelade i seniorhockey i den norska högstaligan.

”Eskild syns mycket på isen, han har en spelstil som är en fröjd för ögat att se. Pucken sitter som fastklistrad på bladet – det går knappt att ta den ifrån honom. Oerhört skicklig!”

”Simen gör otroligt mycket bra saker i det tysta och är, precis som Filip, en sådan spelare som gör sina medspelare bättre. Han gör ett hästjobb! Vi har många här i BIK som tränar hårt men jag har aldrig sett någon spelare lägga ned så mycket tid i gymmet som han gör. Den inställningen han har och så mycket och så hårt han tränar har jag aldrig varit med om i något lag jag varit i.”

Simen blev ju tyvärr ’bestulen’ på sitt första mål – den bortdömda kvitteringen i Nybro - då domarna under försäsongen inte har tillgång till video, men Frasse är inte orolig.

”Nej, han har ändå gjort en del assist och jag tror att han går in i serien med en skön känsla. De här båda killarna visar vilket stort kliv den norska högstaligan har tagit under de senaste åren. Jag har ärligt talat inte någon bra koll alls på den ligan men både Simen och Eskild är rejält positiva överraskningar som sett riktigt bra ut så här långt.”

Presumtiv publikfavorit

Hampus Plato har, trots att han bara är 21 år, redan en del erfarenhet från seniorspel på högsta nivå och kan användas som både center och ytterforward. Jag ser honom som är en presumtiv publikfavorit här i Nobelhallen med sin uppoffrande, oömma och traditionella BIK-spelstil. Han kör stenhårt även på träningarna och kan vara en pain in the ass…

”Ja, absolut, och det vill vi ju att han ska vara! Det är en egenskap hos honom som alla vill ha i sitt lag. Han ger sig aldrig, han kan vara en riktig surskalle ute på isen som är i motståndarnas ansikten hela tiden. Precis som många av våra nyförvärv är han väldigt ung men han har bra ledaregenskaper och är mogen för sin ålder.”

”Han ser dessutom spelet på ett bra sätt vilket gör att han kan komma med bra input. Här handlar det bara om att fortsätta att pusha honom att fortsätta som han gör, fortsätta att ta plats och bidra som han gör.”

Från en av truppens yngsta till vår äldsta (34 i december) – Gustaf Thorells återkomst känns viktig ur flera aspekter.

”’Gurra’ var här i BIK när jag kom hit första gången och det är en otroligt bra hockeyspelare på alla plan. En jättebra ledare att få in i gruppen.”

Ett starkt ledarskap är viktigt för kontinuiteten – det känns som om vi har en stark ledarkvartett med dig som kapten och tre assisterande (Thorell, Alexander Leandersson och Henrik Larsson) som alla kompletterar på ett bra sätt.

”Verkligen! Jag är lyckligt lottad med att ha riktigt bra spelare och killar runt omkring mig som hjälper till att dra. Att ’Gurra’ kom in underlättar förstås mycket. Både ute på isen genom att han är så skicklig men även bredvid isen eftersom han är en bra ledare i omklädningsrummet och i den dagliga verksamheten.”

Rekordmånga från juniorlaget i truppen

Vi har också tre forwards i egna produkten Jacob Ringman och Carl Bruhn och Alexander Jarl Åhlin samt backen Leo Klavhed som tagit steget upp till A-laget via HG och juniorernaSamtliga är alltså förstaårsseniorer och det innebär att vi fått upp rekordmånga killar från våra egna led i år.

”De var med en del redan i fjol så vi känner dem redan ganska bra. Förhoppningsvis känner de sig mer bekväma i A-laget i år men man får aldrig underskatta klivet från junior- till seniorhockey. Det är det största och svåraste klivet man tar som hockeyspelare och många duktiga juniorer får det inte att stämma på seniornivå. Men de här killarna har ett otroligt driv och gör det hårda jobbet i första hand. ”

”Det är härliga, roliga grabbar som kommer in med energi till laget. Ta till exempel Ringman, han har sett bra ut under försäsongen och har tagit ett rejält kliv. Nu handlar det bara om att fortsätta ta för sig. Det är kanske inte alltid superbekvämt för de nya att göra det men vi ska försöka underlätta detta för dem så mycket vi kan.”

Leo Klavhed är ju back så här passar det bra att gå över till backsidan.

”Han var här mycket redan under förra säsongen och kommer alltid in med mycket energi. Han har tagit kliv från i fjol och kommer att utvecklas ytterligare under säsongen. Också en bra karaktär att ha i laget.

Albert - numera i rätt tröja!

Återvändaren, 22-årige Albert Lyckåsen berättade om sin insikt när ni möttes under match förra säsongen och du, när ni stod framför AIK-målet, sa till honom att han hade fel tröja på sig…

”Haha, ja, det är klart att man har saknat Albert. Förutom att han är en duktig hockeyspelare är han en fin kille, rolig och sprider mycket energi omkring sig. Vi ville gärna ha honom tillbaka.”

Stefan Milosevic – som fyller 20 i december - har gjort en fantastisk resa under de senaste åren då han inte spelade vare sig TV-pucken eller kom in på HG i Frölunda men bidade sin tid och, via try-out, till slut kom in i Frölundas juniorverksamhet och debuterade i A-laget bara några månader senare.  

”’Milo’ kanske inte pratar lika mycket som Albert men det spelar ingen roll – i BIK får man vara precis den man är. Han ser väldigt bra ut, ytterligare en positiv överraskning och en ung kille där klivet från junior till senior inte ser ut att vara jättesvårt.”

”Han har tagit sig an försäsongen med bravur och är, som de flesta Frölundabackarna, väldigt välskolad, har fin skridskoåkning och rör sig, trots sin storlek, väldigt bra ute på isen. Kan han fortsätta utvecklas som han gjort så här långt kommer han bli en skicklig hockeyspelare.”

Två rutinerade toppbackar

Betydligt mer rutinerad är 28-årige Viktor Lang, också en viktig pusselbit!

”Viktor Lang är också en återvändare och jag spelade med honom under mitt första år här. Tyvärr kapades den säsongen av skador men när det gäller Lang vet man vad man får. Han är en av de mest obekväma backar man kan möta i serien. Otroligt hård, lägger inga fingrar emellan.”

”Stor, men ändå bra på skridskorna och med ett bra förstapass. Mycket mer kan man inte kan man inte önska! I och med att han har varit här tidigare vet han hur vi gillar att jobba här och han är härlig kille att ha i laget.”

Jämnårige Rikard Olsén – som för övrigt också är från Arvika och är nära vän med Lang - kom in sent då Kristianstad under sommaren blev av med sin plats i Hockeyallsvenskan och omnämndes då av Mr Madhawk (Johan Svensson) som en av ligans bästa backar. ’Frasse’ håller med.

”Han har kommit in i gruppen på ett grymt sätt trots att han kom in sent. Jag tycker att han har varit vår bästa back under försäsongen – även han är en spelare som flugit under radarn. När man ser honom dagligen under träningarna och under matcherna förstår man varför han är en av Svenssons favoriter. Snabb, stark och rejäl.”

Längst i laget

På målvaktssidan har Samuel Jonsson kommit in, närmast från Rögle. Han fyller 20 i december och är, med sina 195 centimeter, längst i laget. I våras avslutade han juniortiden med att vinna det finaste man kan vinna på den nivån – JSM-guld – och han draftades i fjol av Edmonton Oilers. Under försäsongen har han hunnit spela sina tre första seniormatcher i karriären.

”En jättefin kille som gör sitt första seniorår. Det innebär att vi måste ha lite tålamod med honom, precis som med de andra förstaårsseniorerna, men han är otroligt talangfull. Det är alltid kul att få in en draftad spelare och JSM-guldet visar att han är en spelare som vet hur man vinner.”

”’Samme’ är stor och lugn, vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet och han är alltid glad med ett leende på läpparna och han sprider positiv energi. Det ska bli jättekul att få följa hans utveckling under säsongen.”

Ni har också fått en ny headcoach med lite nya idéer om hur ni ska spela. Vi ska överlåta till Dennis att presentera detta närmare men frågar dig om hur du som spelare så här långt uppfattar hans ledarfilosofi.

”Dennis är, som ledare, social, öppen och tydlig med vad han vill. Samtidigt är han inte rädd för att höra andras åsikter. Dörren är alltid öppen - även om han förstås inte alltid håller med. Men så är det med en ledare, i slutändan är det han som ska ta besluten. Det känns skitbra så här långt.”

Fokus på beteenden och värdering av situationen

Dennis pratar mycket om beteenden och om att värdera situationen – när man ska gå och när man ska backa.

”Ja, det stämmer och i slutändan är det vårt beslut ute på isen som gäller. Vi pratar mycket om beteenden, vilket jag tycker är ett bra sätt att se på prestationen. Allt stämmer inte varje gång – passet kanske inte kom fram rakt på bladet även om tanken var rätt. Då tittar man på beteendet, gjorde man det som vi vill göra är det lugnt. Det viktiga är att beteendet är rätt och att man köper in på hur vi ska göra, annars måste man korrigera det. Det gör det här arbetet roligt och tydligt för alla.”

”Vi vill spela med fart, sätta hård press och kan vi, som sagt, hjälpa våra nyförvärv att ta nästa steg och tillsammans sätta spelet som vi vill spela är jag övertygad om att vi kommer att få se en väldigt rolig hockey i Nobelhallen i vinter!”

"Publiken är förstås en jätteviktig del i detta. Med mycket folk och bra tryck i Nobelhallen spelar vi våra bästa matcher. Ta förra året, när vi hyllade ’Bulan’ och Nobelhallen var så gott som fullsatt med bra drag gör vi en grym match mot AIK. Det hjälper oss och ger oss bra energi med mycket folk på läktarna. Man vill göra bra ifrån sig här på hemmaplan för att folk ska vilja komma tillbaka och kolla.”

Publikens stöd är avgörande

Det råder ingen tvekan om att årets HockeyAllsvenskan kommer att bli tajt och tuff och att varenda poäng kommer att räknas. ’Frasse’ betonar att stödet från läktarna är extra viktigt när matcher står och väger och laget kanske till och med befinner sig i brygga.

”Med publiken i ryggen orkar man köra lite till även när det är som tuffast och tyngst. Supportrarnas stöd ger ett adrenalinpåslag och gör att man inte känner att man är trött eller har ont - man bara går och går. En fullpackad, välfylld Nobelhallen är en otrolig hjälp och när vi får till den stämningen är det ingen annan hall i HockeyAllsvenskan som slår oss!

Vi är redo - är du?

Serie-/säsongskort till vårt lägsta pris någonsin.

Boka ditt serie-/säsongskort innan vi stänger försäljningen för säsongen. Kortet ger dig det absolut bästa priset på hockey i Nobelhallen. 

Dessutom tipsar vi om det praktiska Parkeringskortet som innebär att din matchparkering är betald för hela säsongen oavsett hur lång den blir. Parkering kostar annars 30 kronor per bil och match och betalas via swish.  

Här köper du ditt serie-/säsongskort

Biljetter

Här köper du din lösbiljett till bästa priset. 

Du kan även köpa biljett i biljettluckan som öppnar två timmar innan matchstart. Då tillkommer 20 kronor i administrationsavgift.

Kommunikationsansvarig Marie Angle