Ny i laget: Janne Tavi "Jag är mer playmaker än sniper!"
Publicerad: 2021-09-30
Redan under sin första dag i BIK Karlskoga debuterade han. Han fick beröm av Karl för sin insats - som resulterade i en assistpoäng. Möt Janne Tavi, en rutinerad forward som gillar att fiska och som drömmer om att ta BIK till SHL

Janne Tavi verkar inte vara killen som stressar upp sig. Tidigt på tisdagskvällen landade han och flickvännen Jennifer på Arlanda och hämtades upp av sportchef Torsten, sedan bar det direkt till Karlskoga. Efter en natt i den nya lägenheten var han tidigt på plats och hälsade på laget inför morgonvärmningen och den roadtrip som väntar. Redan samma kväll ska han debutera för sitt nya lag i en ny liga. Jennifer, som kommer från Slovakien och bara besökt Sverige en gång tidigare, får på egen hand börja bekanta sig med parets nya hemstad.

"Vi kom hit vid 20.00 och tog en snabb sväng till ICA och sedan i säng. Och nu är jag här. Det är inget konstigt alls, när man har hållit på med den här sporten ett tag har man blivit van vid snabba ryck."

Vi vet det inte i det här ögonblicket men om drygt 14 timmar ska han kliva av isen i Nelson Garden Arena, Tingsryd, Småland efter en imponerande debut som resulterat i beröm från coacherna och den allra första poängen, en assist.

När vi träffas har han befunnit sig i Nobelhallen i en dryg kvart och har, förutom en snabb morsning på lagkamraterna, hunnit med ett kort snack med headcoach Karl och utprovning av utrustning med materialarduon 'Sudden' och Spector.

Men vi ska väl börja från början.

Janne Tavi fyllde 32 så sent som för drygt två veckor sedan. Han är född och uppvuxen i Helsingfors ochh inledde sin bana i Helsingforsklubben OKK, eller Oulunkylän Kiekko-Kerho. Janne är ytterforward, leftare och en erfaren och välmeriterad spelare.

Eller vad sägs om totalt 12 säsonger i Finlands högstaliga, SM-liiga där han tagit både brons, silver och guld. Han inledde i Jokerit, där han gick genom juniorleden, och har dessutom spelat för Pelicans, SaiPa, JYP, KalPA, Jukurit och HPK. Totalt 577 grundseriematcher har det blivit, och på dessa har han gjort 241 (103+138) poäng vilket ger ett snitt på 0,42. På totalt 69 slutspelsmatcher har han noterats för 34 (16+18) poäng, vilket motsvarar ett snitt på knappt en halv poäng per match.

Inför förra säsongen valde han att för första gången lämna Finland och prova på något helt nytt då skrev på för HK Poprad i den slovakiska förstaligan. Säsongen slutade med silver i Tipos Extraliga. På de 28+14 matcher som han spelade för klubben denna coronamärkta säsong gjorde han totalt 17 (9+8) poäng.

Tillsammans med flickvännen har han nu alltså flyttat in i en lägenhet på kort promenadavstånd från arenan. Övergången gick snabbt när kontakten med BIK väl var tagen.

"Jag blev väldigt glad när jag fick erbjudandet härifrån. Det är en bra klubb och HockeyAllsvenskan är en bra liga. Precis vad jag behöver och jag ser verkligen fram emot att få lära känna laget och få komma igång och träna med killarna."

Aleksi Rekonen känner han bara som motståndare hemma i Finland men Johan Larsson har han spelat tillsammans med i SaiPa säsongen 14/15.

"Jag hade väldigt roligt med Johan men 'den andra finska killen' har jag bara mött. Men det ska bli kul att få lära känna honom också."

Janne befäster bilden av den moderna finska hockeyspelaren: Inga språkproblem - förstår en del svenska och är duktig på engelska - och ger ett ödmjukt men socialt och professionellt intryck. Han har nära till skratt men har samtidigt en mycket seriös framtoning. Definitivt en spelare som ska bli intressant att följa i höst.

Så här beskriver han sig själv som person och som hockeyspelare:

"Jag är en ganska lugn och tillbakadragen person. Som som vem som helst, tror jag. Jag gillar att fiska och var faktiskt i norra Sverige och fiskade i somras. Jag fiskar bland annat öring."

Tillagar du fisken du fångat själv?

"Självklart! Och jag hatar att säga det här men jag tycker att ni här i Sverige faktiskt har lite, lite bättre fiskevatten än vad vi har hemma i Finland."

En av dina nya lagkamrater, David Lilja, gillar att fiska. Kan det bli några fisketurer här i Karlskoga med omnejd? Vi har till exempel trollingfiske på Vänern som jag vet är mycket populärt?

"Honom får jag nog definitivt prata med. Det är mycket möjligt att det blir en del fiske men först måste jag få koll på hockeyn, haha."

Mindre än ett dygn in på livet som karlskoging känns allt toppen.

"Ja, staden verkar mysig och lägenheten är fin. Jennifer får rå om den själv i några dagar eftersom jag åker på roadtrip direkt. Jag har alltid gillat svenskar och kommer bra överens med dem så jag är väldigt nöjd över att vara här. Jennifer har visserligen bara varit i Sverige en gång tidigare men hon gillade det."

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som hockeyspelare?

"Ganska allround, skulle jag nog vilja säga. Jag kan spela powerplay, boxplay och är en tvåvägsspelare. Jag skulle säga att jag kan ta snabba, bra beslut med pucken som hjälper laget och jag är mer en 'playmaker' än en 'sniper'.

Du bidrar med mycket rutin och erfarenhet av spel på högsta nivå.

"Jag hoppas att jag har plockat upp lite längs vägen under de här åren, haha. Förhoppningsvis kan jag bidra med något till laget", säger han ödmjukt.

Hur mycket känner du till om kvällens motståndare, Tingsryds AIF?

"Ingenting. Jag vet namnet, bara. Jag vet inte ens vem jag ska spela med än men det är helt okej. Det kommer visa sig."

(Han kom att spela med Gustaf Franzén och den potentiella fiskepolaren Lilja i andrakedjan, som tillsammans stod för en pigg och kreativ insats med totalt två mål och fem assist.)

Vad är hemligheten bakom att snabbt kunna anpassa sig till nya miljöer och nya förutsättningar?

"Det är ju så här det funkar i den här världen. Det gäller att hålla sig lugn, bara. Eller framför allt ha en lugn utsida och låtsas som du är helt avslappnad, trots att du är tokstressad inuti, haha." Han skrattar gott utan att se alltför stressad ut. "Nej, men jag har redan märkt att laget är väldigt bra på att ta hand om nya spelare. Jag är säker på att jag kommer trivas bra här."

På tal om det, berätta mer om ditt första intryck av BIK Karlskoga?

Han ler och sneglar på klockan: "Redan efter femton minuter här i Nobelhallen skulle jag vilja säga att det här är världens bästa lag!"

Det låter ju toppen! Vilka målsättningar har du själv inför säsongen?

"Efter förra säsongen, som ju blev väldigt påverkad av pandemin, ser jag fram emot en ny säsong där allt förhoppningsvis blir lite mer som vanligt. Jag vill spela på högsta nivån och jag vet att svensk hockey och HockeyAllsvenskan ligger på en hög nivå. Jag vill fortsätta utvecklas som spelare och visa att jag hör hemma här. Jag har fått veta att BIK, trots flera bra säsonger, inte lyckats ta steget upp till SHL och det är en resa, en dröm, som jag gärna vill vara med på."

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle