Juniorkollen: J20 kraftsamlar för stark avslutning
Publicerad: 2022-04-07
J20 spelar sina sista matcher i helgen, J18 R har redan spelat klart. Vi pratar med de båda headcoacherna om det som varit och det som väntar.

J20-laget har tagit sig genom nålsögat och nått den historiska första kvalserien till J20 Nationell men väl där, i en tuff och tät serie, har han inte haft hockeygudarna på sin sida.

Man inledde med en uddamålsförlust (4-5) hemma i Nobelhallen mot numera serieledande Almtuna där gästerna tog ikapp ett 3-1-överläge i andra och klev förbi i tredje perioden. I nästa match förlorade man på straffar mot gästande Färjestad BK innan man, dagen efter, fick se sig slagna med 4-1 borta mot samma lag. Möte nummer två med Almtuna slutade även den med en uddamålsförlust (2-1) och det första mötet med Malmö Redhawks slutade i förlust med 4-5 trots att BIK med två täta mål (varav det sista med fem sekunder kvar) i slutet var ytterst nära att hinna i kapp.

I den sista hemmammatchen, mot Karlskrona HK, Kom den första segern då matchen slutade 3-2 i BIK:s favör i en spännande och grinig match.

Nu återstår två matcher för våra grabbar - bortamötet med just Karlskrona och Malmö Redhawks. Dessa äger rum nu under helgen, det vill säga lördag och söndag. Tabellen haltar en del, villket gör det lite svårare att överblicka den.

Almtuna IS - också de ett J20 Regional-lag - har dragit ifrån i täten med 19 poäng och besegrade till exempel Nationell-laget Färjestad BK med 9-0 igår kväll. Tvåan och trean Malmö Redhawks (11 poäng) och Färjestad (8) har båda Nationell-lag och kan, på grund av A-lagets SHL-status, inte åka ur. BIK ligger på fjärde plats med sina 4 inspelade poäng och är borta från möjligheten att sluta topp två. Detta krävs för att ta en plats till högstaserien J20 Nationell till nästa säsong. Karlskrona HK, som kommer från Nationell men kan förlora sin plats då A-laget inte längre spelar i SHL, ligger sist med 0 poäng men har dock tre matcher kvar att spela.

BIK kan alltså, vid seger i de båda återstående matcherna, ta som mest 6 poäng och då sluta på 10 poäng. Trean Färjestad och tvåan Malmö har tre matcher vardera kvar att spela och vid seger för Malmö i det interna möte mellan lagen som går av stapeln på lördag ges BIK (om man själv tar full pott och FBK förlorar ytterligare poäng i sina två sista matcher) en bra möjlighet att gå förbi konkurrenten från Värmland och nå tredjeplatsen.

En tredjeplats är det man går för inför säsongens sista två matcher.

"Vi siktade på topp två från början men det gled oss ur händerna", konstaterade Marcus Kull efter helgens seger mot Karlskrona. "Det har varit en hel del uddamål och ingenting har studsat med oss. Men vi orkar ändå kriga på, och matchen mot Karlskrona var ännu ett exempel på detta när vi är få på grund av sjukdom och skador, får matchstraff och så vidare. Det var verkligen starkt av oss att vinna idag. Segern över Karlskrona är viktig för oss som lag och vi vill gärna ta tredjeplatsen."

"Nu gäller det att åka ned till Karlskrona och vinna även returen och ta revansch mot Malmö efter uddamålsförlusten."

Har du något beröm du vill dela ut så här långt?

"Siståårsjunioren Marcus Andreasson har fått stå sjukt mycket på slutet och de matcher han gjorde mot både Karlskrona och Malmö borde räcka för att spela till sig ett bra (senior)kontrakt nästa år! Sedan är det många som kliver fram, jag ser segern över Karlskrona som en stark laginsats. Stort beröm till alla!"


J18 division 1-laget har stått för en riktigt stark säsong då man vann Värmlandsserien och kom tvåa i Örebroserien. Mer om dem kan du läsa i det här separata inlägget.


Även J18 Regional-laget har spelat klart för säsongen.

"Säsongen har varit lite upp och ned hockeymässigt", konstaterar headcoach Linus Rundgren i en tidig summering av säsongen som gått. "Vi började väldigt bra under försäsongen och jag tycker att vi fick bra signaler från laget. Men när serien drog igång fick vi en tuff start, både med hårt motstånd men också genom att vi inte riktigt kom upp i vår nivå. Men någonstans kring match fyra, fem började vi varva upp och hade en jättebra period i J18 Västra som höll i sig ungefär tio, tolv matcher. Men när det väl skulle avgöras var vi inte riktigt där utan fick fortsätta i Fortsättningsserien istället för i J18 Nationell."

"Samtidigt tog vi det antal poäng som historiskt sett har krävts för att gå vidare till J18-Allsvenskan, som det hette förut, så årets J18 Västra har varit en väldigt bra serie. Tre av fyra av lagen därifrån gick vidare till kvartsfinal, vilket är ett gott betyg åt vår serie. I år drog inte vi det längsta strået, av olika anledningar, men även om vi är besvikna över resultatet är vi ändå nöjda med prestationen."

Ja, det är ju utbildning som är juniorsidans främsta uppdrag. Hur ser du på den biten?

"Ja, vårt fokus ligger primärt på spelarnas utveckling, även om vi förstås som en del i utbildningen börjar prata lagets resultat med J18 R-laget. Och vi ser vi en framgång i utvecklingen hos spelarna där många som har tagit stora kliv i vinter. Det är till exempel jättekul att att några av våra spelare nu är med och förstärker J20 nu i kvalserien. Sedan ser vi att många av förstaårsjuniorerna, 05:orna, har steppat upp under säsongen och har gjort det väldigt bra. Därtill har lagspelet bara blivit bättre och bättre där vår spelidé verkligen har nått fram och satt sig."

Säsongens matchspel avslutades nyligen genom en internturnering där alla J18-spelarna och U16-regionalspelarna blandades samman och spelade mot varandra. Men nu är den sista matchen spelad och blickarna vänds mot nästa säsong.

"Vi körde turneringen för att få en rolig avslutning för spelarna och inte bara träningar. Efter den har vi tränat på under förra veckan och så under den här innan vi tar ett uppehåll på två veckor över påsk och veckan efter. Vi vill att spelarna som kommer utifrån får chansen att åka hem och vara med familjen och kompisarna där och det blir också ett naturligt bryt av den här säsongen för alla våra spelare. När de kommer tillbaka vecka 17 börjar den nya säsongen med försäsongsträning inför 22/23 med allt vad den innebär."

Vad tar ni som lag med er från årets säsong?

"Framför allt erfarenheten av vad som faktiskt krävs av oss när vi kommer upp på väldigt hög nivå. Vilka förberedelser krävs av spelarna, av oss som ledare, till exempel. Jag tror att spelarna lärt sig mycket av den här säsongen och nu gäller det att ta med sig detta in i nästa säsong och hålla sig till detta, dag in och dag ut."


Förra veckan kunde vi också rapportera att BIK Karlskogas J18 R:s Erasts Nazarenko har tagits ut till JVM-läger för sitt Lettland. Läs mer om honom och hans resa här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle