Juniorkollen: BIK J18-1 topplag i sina båda serier
Publicerad: 2022-03-30
Seriesegrare i Vämlandsserien, tvåa i Örebroserien och därtill en DM-final. Vi följer upp BIK:s J18-1:s starka säsong tillsammans med tränarna Christian 'Cribbe' Carlsson och Jan Weidenhag samt de båda lagkaptenerna.

BIK har numera två lag i J18 division 1, ett lag i den så kallade Örebroserien (Division 1 Västra C) samt Värmlandsserien (Div 1 Västra 1D). I och med att truppen är för stor för ett lag men lite tunn för två (som dessutom ofta har samma speldag) förstärks lagen med spelare från U16 och ibland även med spelare från J18R.

Och båda lagen står sig väl i konkurrensen - i Örebroserien hade man bara Örebro Hockey Ungdom före sig när säsongens tabell till slut kunde summeras. I Värmlandsserien blev det serieseger och dessutom en DM-final mot tvåan Grums (som dock slutade i förlust). En stark säsong, lindrigt sagt!

{!A}

Förutom de träningar som ingår i HG, där gymnasieinstruktörerna ansvarar för passen, tränar de 28 spelare som ingår i J18-1:s grundtrupp även kvällstid. Hela truppen tränar alltid tillsammans men under matcherna coachas de av headcoach Christian 'Cribbe' Carlsson (Värmland) respektive Jan Weidenhag (Örebro).

"Jag tycker att killarna har gjort det jättebra i år", säger 'Cribbe' när vi träffas i samband med finalen i den internturnering som avslutar truppens, J18 R:s och U16:s säsonger. "Att vinna den ena serien och komma tvåa i andra var mer än man hade kunnat hoppas på även om det var vår väldigt högt ställda målsättning. Förlusten mot Grums i DM var lite snöplig men man kan inte vinna jämt. Mer än godkänt, skulle jag vilja säga om den här säsongen!"

"Örebrolaget består till stor del av våra yngre spelare och där har vi haft stor hjälp av U16-spelare. Där har laget tagit jättekliv för att kunna hålla den nivå men haft. Som grupp har de kört stenhårt under hela säsongen och anpassat träningen efter den nivå de spelar på och det har gett resultat. Spelarna har tagit till sig detta, tagit ansvar och köpt sina roller på ett bra sätt. Det handlar inte om någon enskild spelare utan gruppen som helhet som ska ha beröm. Jan Weidenhag och de andra ledarna som har varit med under matcherna har gjort ett bra jobb och det var viktigt att få in dem."

"Värmlandslaget började bra, hade en liten downperiod som många lag får, men tog sig ur den och vann serien. Det är samma i det här laget som i Örebrolaget - jag tycker att många spelare har tagit otroliga kliv. Två spelare har även fått vara med J18 R. Tre spelare spelade med HC. Som lag har man hållit en jämn nivå hela säsongen och det tycker jag är strongt."

En viktig del av uppdraget när spelarna nu börjar närma sig seniorhockey är att förbereda dem för det som väntar. Där minns 'Cribbe' ett särskilt häftigt ögonblick:

"På slutet, efter nyår, hade vi en match mot Kil där jag för första gången verkligen kände att nu hade alla köpt sina roller helt och hållet. Det är en stor sak, och ett viktigt kliv in i lagsporten hockey. Även om man själv spelar lite mindre i matchen pushar man på de andra och är glad för deras skull. Då har man kommit långt tycker jag! I min värld laget före jaget förutsättningen för framgång."

"Vi har också jobbat en del med grundspelet, hur man till exempel arbetar i egen zon och hur man stressar motståndarna på ett bra sätt. Det och i spelförståelsen tycker jag också att vi har utvecklats väldigt mycket. Det behövs när man kommer upp på den här nivån, du blir hårt straffad om du gör mycket misstag. Där har vi tagit stora kliv."

Jan Weidenhag förstärkte ledarstaben i månadsskiftet september/oktober med ett speciellt ansvar som matchcoach för Örebro och trots att det förstås inte är optimalt att inte vara med från säsongsstarten är han nöjd med hur allt utvecklades.

"Jag kom ju in lite sent och det är förstås lite jobbigt att komma in mitt under säsong men det blev ändå bra till slut"" konstaterar han. "Vi gjorde bra matcher även i början trots att vi förlorade de fyra första. Men sedan vann vi resten och slutade tvåa. Laget har gjort väldigt stora framsteg och det är en bra och utvecklingsbar grupp."

"Jag var med på värdegrundsutbildningen som vi hade och den trycker vi på och arbetar med en hel del. Det har fungerat bra i år och vi har, inom gruppen, haft klara och tydliga regler. Det är viktigt att vara flera ledare så att man får tiden som krävs. Jag försöker att se alla spelare och ge dem feedback och jag tycker också att vi fick en bra gruppdynamik allteftersom säsongen gick. Vi var ganska överens om det mesta."

{!C}

Gustav Östlund är född 2004 och är inne på andra året i J18-1. Han är center och kapten för laget som spelar i Värmlandsserien.

"Det har varit en riktigt bra säsong", säger han. "Vi har bara torskat tre matcher, tror jag, och det är egentligen bara när vi tappat fokus som vi förlorat. Vi är ju bäst i vår serie, det kan man säga i och med att vi vann den."

"Alla har vuxit som spelare, vi tar mer ansvar och spelar bättre hockey. Vi har nog blivit lite mer vuxna i vårt spel, skulle jag vilja säga."

För Gustavs egen del har det varit en utmanande säsong.

"Jag skadade mig i början av säsongen och sedan ytterligare en gång under säsongen. Det var tungt och innebar dessutom att jag tvingades operera mitt knä med tre månaders rehab på det. Totalt har jag nog missat fyra och en halv månad av den här säsongen. En höjdpunkt för egen del var definitivt kunna få komma tillbaka och spela igen i slutet av säsongen. Jag tror att det blev sju matcher, och det var väldigt skönt. Knät är också bra, med full rörlighet."

Laget säkrade seriesegern redan när några matcher återstod men trummade på och avslutade med en bortavinst i Sunne.

"Seriesegern är förstås en höjdpunkt för oss som lag. Sedan var det surt att vi förlorade DM-finalen. Annars hade nog det varit höjdpunkten. Men seriesegern gäller ju för hela säsongen och är ändå att bevis på att vi har gjort något bra."

Slutet på issäsongen innebär att fysen tar vid men det är inget som Gustav räds.

"Jag tycker att det är gôtt att få komma igång och träna mer fys igen och utveckla den delen, speciellt efter att ha varit skadad under säsongen. "

Det rådde stort hemlighetsmakeri inför tränaren 'Cribbes' tröjhissning i början av mars. J18-1 överraskade sin tränare genom att rama in hans speciella kväll på isen, först genom att flankera hans inmarsch med facklor och sedan genom tröjhissningen. Gustav och 'Cribbes' son Malte var dem som hissade upp flaggan.

"Man tänkte innan att det bara var en kul grej men när filmen visades på jumbotronen och 'Cribbe' kom in blev jag rörd Det var häftigt, en fin och unik upplevelse. Min pappa (Björn Östlund, min anm) och 'Cribbe' har ju varit kompisar länge och jag har umgåts med Malte i hela mitt liv så det gjorde det ju extra kul."

"'Cribbe' är en bra coach. Han är rolig att snacka med bredvid isen och när det väl behövs kan han ryta ifrån och visa vägen. Han är dessutom väldigt pedagogisk och bra på att visa hur han ska lösa olika problem. Det märks att han är rutinerad spelare själv."

{!B}

Love Granquist är född 2005 och gör därmed sin första säsong i laget. Han spelar främst forward och är kapten för laget som spelar i Örebroserien.

"Vi har varit lite ojämna med några bra matcher och andra mindre bra", summerar han den gångna säsongen. "De första matcherna var bra men sedan gick vi in i en liten svacka innan vi hittade tillbaka och avslutade serien på ett bra sätt."

Vilka är de bästa ögonblicken som du tar med dig från säsongen?

"Det är nog bortamatcherna mot Kumla. Vi vann båda och i och med att de hade sin klack på plats var det extra skönt att vinna."

Som lag tar vi med oss att vi utvecklades väldigt bra som grupp. Vi var bra vänner redan innan men har kommit ihop som lag och hittar varandra ännu bättre nu. Det känns väldigt bra inför nästa år."

Ni har Jan som matchcoach och tränare. Hur är det?

"Han kom in mot mitten av säsongen och har tillfört ganska mycket. Han är rolig men rutinerad och bra på det han gör.

Tankarna inför nästa säsong?

"Nu förlorar vi 04:orna och får in några 06:or istället. Vi kommer att bli en ganska liten trupp men jag ser fram emot nästa säsong och det vi kan åstadkomma då. Vi har en bra säsong bakom oss att bygga vidare på!"

J18-1 21/22

Spelare:

Ahlin Ludvig, Avander Ludvig, Bergman Benjamin, Carlsson Malte, Eklund Anton, Englund Oliwer, Frentz Casper, Frohm Figge, Granquist Love, Hagman Viktor, Hagman Hugo, Haiju Markus, Hjelm Lukas, Höög Oscar, Linsved Linus, Lundgren Isac, Nowak Max, Palmberg Carl, Persson Vincent, Philipsson Isac, Ringman Alvin, Skoglund Rasmus, Ström Melker, Sääf Sebastian, Weman Carl, Wickman Viktor, Åkerberg Emil, Östlund Gustav

Ledarstaben:

Stefan Sääf, Jonas Skoglund och Per Ström (Materialare)

Andreas Ahlin (Lagledare)

Kjell-Åke Gustavsson och Ylva Åkerberg (Fystränare)

Marcus Nowak (målvaktstränare)

Christian Carlsson (huvudtränare)

Jan Wiedenhag (tränare)

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle