Ny i laget: Måns Krämer "Jag gillar att spela uppoffrande för laget"

18 juli 2022 08:00

Måns Krämer är en ung, lovande back som kommer med två års viktig rutin från HockeyEttan. I BIK tänker han ge allt för laget - och för att själv ta nästa steg.


21-årige backen Måns Krämer skrev i våras på för två säsonger i BIK Karlskoga. Måns, som mäter 190 cm i strumplästen, kommer närmast från spel i HockeyEttan men inledde sin hockeybana i Rögle BK, som han dock lämnade säsongen 16/17 för Frölundas ungdoms- och juniorverksamhet.

Sportchef Torsten Yngveson ser en stor utvecklingspotential i sitt nyförvärv och detta kommenterade han så här när värvningen presenterades:

"Måns är en ung och lovande back som tagit vägen hit via spel i HockeyEttan och fått värdefull rutin därifrån. Han har en bra storlek och är en allsidig back som går att använda på olika sätt. Vi är väldigt nöjda med att ha skrivit kontrakt över två säsonger då vi ser en stor potential i honom och ser fram emot att få möjlighet att arbeta med och utveckla honom till att ta nästa steg."

Krämer har försäsongstränat med laget och har då hunnit imponera på fyscoach Tobias Thunberg som ser en stor utveckling under de cirka två månaderna som laget tränat tillsammans.

Att det blev hockey för Måns berodde, som i många fall, på familjen. I hans fall på en storebror som spelade.

"Min bror spelade och på den vägen var det. Jag spelade även fotboll - där jag var målvakt - och höll på med båda ganska länge men det var nog alltid lite, lite mer hockey."

Måns ingick i lag 'de yngre', som besegrade 'de äldre' i den mycketprestigefyllda försäsongsfotbollen. Dock inte som målvakt - den positionen hade Arvid Aronsson.

"Arvid löste den uppgiften bra och den segern satt skönt. Skönt att få knäppa dem lite på näsan, haha. Det är helt klart en del prestige kring de där tävlingarna, det har man ju märkt. Tyvärr gick det lite tyngre i innebandyn. Men det känns definitivt som fotbollen är lite viktigare!"

Även om Måns spelade målvakt i fotbollen var det i anfallet han inledde sin hockeykarriär.

"Jag var forward ganska länge, faktiskt. Jag minns inte ens hur det kom sig att jag kom in på att jag skulle spela back, haha, men även det hade kanske med min bror att göra. Han var nämligen också back."

Satsningen på hockey inledde han vid femton års ålder.

"Det gick inte längre att fortsätta med båda. Jag gick till Frölunda i mitten av min U16-säsong och stannade där i fyra säsonger, varav den sista med utlåning till Hanhals."

Hur var det att flytta så långt hemifrån för att satsa på hockeyn vid så ung ålder?

"Det var ett stort äventyr, förstås. Visst var det mycket att ta in och lite tufft i början. Men samtidigt var det lärorikt att tidigt få lära sig att ta hand om sig själv."

Åren i Frölunda resulterade i ett fint facit om två JSM-silver (U16 och J18), ett brons (J18) och ett guld (J18). För egen del var han produktiv - t ex flest mål och poäng av alla backar i U16 Elit södra 16/17 och en stark avslutning i J20 SuperElit med 22 (4+18) poäng på 37 grundseriematcher 19/21. Han fick också göra landskamper med U16- och U17-landslagen där han på fem matcher noterades för tre mål..

Vilket är ditt bästa minne från åren i Frölunda och hockeygymnasiet?

"Det är nog SM-guldet med J18."

Som sistaårsjunior lånades alltså Måns säsongen 20/21 ut till Hanhals IF och även den gångna säsongen, 21/22, tillbringades i HockeyEttan. Den här gången med Vimmerby HC där han stod för 11 (5+6) poäng på 42 grundseriematcher och ytterligare 3 (2+1) på 5 matcher under lagets play-offspel under våren. Han noterades för fina +11 i +/--statistiken.

Många spelare vittnar om ett ganska stort steg från juniorhockeyn till seniorhockeyn och det kan vara ett bra steg att gå via HockeyEttan. Hur ser du tillbaka på dina två säsonger där?

"Hockeyn är väldigt annorlunda när du kommer upp till seniornivå - juniorhockeyn är mer 'flängig' medan det på seniornivå är mer uppstyrt. Det finns en tanke bakom i stort sett allt man gör där. Jag tror att vägen via HockeyEttan är bra eftersom steget inte blir lika stort. De flesta juniorerna har ungefär lika bra skills som seniorerna men säsongerna där ger viktig rutin från seniorhockey att ta med sig."

Hur skulle du vilja beskriva dig som back?

"Jag är tvåvägsback som sätter stolthet i försvarsarbetet men gillar att följa med upp i anfallsspelet. Jag vill gärna visa de offensiva sidor som jag ändå tycker att jag har."

Hur kom det sig att det blev BIK Karlskoga inför de två kommande säsongerna?

"Det hade gått bra i Vimmerby under säsongen och jag ville spela i HockeyAllsvenskan. Det fanns lite intresse från andra klubbar men BIK kändes som ett väldigt bra alternativ för mig. Man har ju hört mycket bra om klubben och många har fått bra utveckling här. Den enda spelare jag känner sedan tidigare är dock Ludde (Ludwig Persson, min anm). Han är ju två år yngre men vi har spelat lite ihop i Frölunda."

När vi talades vid efter din påskrift sa du att du inte kört gemensam sommarfys med ett lag under de två senaste åren och såg fram emot att få göra igen. Vilka intryck har du fått av dina första veckor i klubben och staden?

"Det har varit tuff träning men det blir ändå kul eftersom vi har en riktigt härlig grupp. Vi har väldigt roligt tillsammans och det gör hela upplevelsen positiv. Jag har inte hunnit uppleva så mycket av stan än, jag har inga speciella hobbies som till exempel golf eller padel. Så jag har inte gjort så mycket annat än tränat, faktiskt, haha."

"Men jag har längtat efter att få utmana mig själv mot ännu bättre spelare och se hur man klarar av det. Det är det jag är mest spänd på. Jag har aldrig spelat på den här nivån förut och det är förstås en skillnad mellan att se det på tv och att vara med på isen. Det går aldrig riktigt att säga hur det ska gå innan man spelat. Men det är en rolig utmaning som jag verkligen ser fram emot!"

Är det i den här utmaningen viktigt att få vara med laget hela försäsongen och träna tillsammans?

"Ja, det tror jag definitivt. Det är alltid skönt att redan vara inne i laget när säsongen drar igång, då har man det med sig. Det gör nog mycket för hela laget."

Vad kan laget och supportrarna förvänta sig att du ska bidra med?

"Jag gillar att spela uppoffrande för laget. Det grundar sig i försvarsspelet och allt handlar om att göra det som krävs för att vi ska vinna. Det är ju därför man spelar, för att vinna!"

Om du måste välja mellan mål och assist?

"Då får det bli assist. Jag lägger gärna en snygg pass."

Hur skulle du beskriva dig själv utanför isen?

"Jag är en ganska lugn person. Jag kanske inte hörs mest men pratar när det behövs, haha."

Måns har numera basen i Göteborg men flyttar till Karlskoga tillsammans med sin flickvän sedan två och ett halvt år, Beata.

"Skönt att få göra det här tillsammans. Beata har alltid bott i Göteborg så det här är förstås ett steg även för henne."

Till sist: Vilken personlig målsättning har du med säsongen, Måns?

"Det är att få kontinuerligt med speltid och en bra plats i laget."


Här köper du ditt serie- och säsongskort inför hösten.

Är du en stolt BIK:are? Här visar du ditt stöd som medlem.