Viktig information till dig som vill gå HG
Publicerad: 2020-09-27
Sugen på HG i BIK Karlskoga? Johan Schoultz svarar här på de vanligaste frågorna, ger sina bästa tips och berättar vart du kan vända dig om du har fler frågor.

Många ungdomar funderar just nu över sitt gymnasieval och vi är väldigt glada över att så många är intresserade av en plats på BIK Karlskogas hockeygymnasium.

Johan Schoultz har en dubbelroll i föreningen som assisterande tränare i A-laget och ansvarig för hockeygymnasiet. Han konstaterar att ansökningarna har börjat komma in och att många föräldrar hör av sig med frågor om ansökningsförfarandet, try-outs och annat.

”Jag får väldigt mycket samtal och mail från föräldrar och spelare och det är klart att det är bra att man hör av sig om man har frågor. Jättekul! Eftersom jag även arbetar med A-laget och lägger mycket arbetstid på det har vi breddat kontaktytan så att vi är fler som kan svara på frågor. Kontakta därför gärna Peter Larsson (tränare J20) eller Linus Rundgren (tränare J18). Som instruktörer på gymnasiet är de i högsta grad involverade i antagningen och kommer också vara en viktig del av elevernas utbildning.”

Kontaktuppgifter til Peter och Linus hittar ni längst ned i artikeln.

I ett försök att i den här artikeln besvara några av de vanligaste frågorna ska vi börja med att slå fast att det numera finns två olika hockeygymnasievarianter.

LIP, en breddsatsning på lokala hockeykillar och -tjejer, anges som en idrottsspecialisering när man söker ett program på Möckelngymnasiet i gymnasieansökningsverktyget Dexter. Där är sista ansökningsdag 15/2.

För den som vill söka till NIU, det nationella elitishockeygymnasiet med riksintag, gäller dock en annan tidsplan. Ansökan startar med en obligatorisk intresseanmälan till Svenska Ishockeyförbundet och fönstret för detta är öppet mellan 7/9 och 1/12. Mer information om hur detta går till samt länk för att söka hittar ni här på vår hemsida. Besked om man blivit antagen ska ha gått ut senaste 25/1 och då kompletterar man sin ansökan genom att även söka till ett valbart program på Möckelngymnasiet via den vanliga gymnasieansökan (Dexter) senast 15/2.

All information om de valbara programmen, viktiga datum och andra detaljer kring studierna hittar ni här, i Möckelngymnasiets informationsbroschyr inför gymnasievalet.Den finns också lättillgänglig på skolans hemsida.

”Just nu är vi mitt uppe i processen med att gå igenom listorna på dem som redan anmält sitt intresse", berättar Johan. "Än så länge handlar det om ett sjuttiotal som sökt och vi får in ungefär 10-tal nya per vecka."

”Förra året landade vi på ungefär 350 sökande varav 50–60 på något sätt deltog i olika former av spelarutvecklingsdagar med J18 eller enskilt på try-out. Det innebar att en ganska hög procent fick komma hit och visa upp sig.”

Coronapandemin och dess restriktioner har påverkat förutsättningarna för årets antagning.

”Det är klart att det blir lite skillnad i år jämfört med vanliga år när man kan vara ute och kolla på matcher och se spelarna där. Vi får se om och i så fall hur det påverkar vårt arbete i år. Men det viktiga är att man söker oss, annars har man ingen möjlighet alls att bli antagen.”

”Vi har en informativ hemsida där man under fliken ’Hockeygymnasiet’ kan läsa mer om hur man går tillväga när man söker, om man vill byta, hur det fungerar med boende och så vidare”, tipsar han.

Ytterligare ett tips är att skriva ihop ett CV och bifoga referenser.

”Ja, vi tar gärna emot CV där spelarna berättar lite om sig själva, vad de gjort tidigare och sådant", säger han. "Vi har redan fått in några och det är jättefint att få, det är ju ett skolarbete i sig. Matchklipp är inte nödvändigt, det är ju inte alla som har sådana, men referenser är väldigt bra om man kan skicka med.”

Många av frågorna handlar om och när det blir try-out. Svaret är att Johan, Peter och Linus kommer att bjuda in aktuella spelare till try-out när det blir dags.

”Vi siktar på att hålla 4–5 mindre try-out-tillfällen med start efter att TV-pucken avgjorts. De kommer med största sannolikhet att hållas på måndagar eftersom inga lag spelar då och blir antingen hel- och halvdag beroende på när spelarna och deras föräldrar kan komma hit. Sedan planerar vi att hålla en större try-out i månadsskiftet november/december.”

Ännu är dock varken datum eller deltagare klara.

”Där är vi ännu bara i startgroparna. Vi har ett stort urval spelare att gå igenom. Men vi tar inte hit någon som inte aktivt har sökt och angett BIK Karlskoga som ett av sina fyra val.”

Först om drygt två veckor, 10/10, kan Johan och hans kollegor, i enlighet med regelverket, börja bjuda in spelare till try-out. ”Under oktober, november men också december kommer vi ta chansen att träffa och titta på så många som möjligt. Vi måste lämna besked om intag absolut senast 25 januari men vi brukar var klara i ganska god tid till dess, med något enskilt undantag. Det är viktigt att alla får ett så tidigt besked som möjligt så att man har möjlighet att ta ställning.”

Konkurrensen är tuff. Max 14 spelare får i år tas in på NIU i Karlskoga. Antalet regleras centralt där bestämmelserna säger att man får ta in max 42 elever på tre år, beroende på kullstorlek och andra faktorer.

Johan: ”Det är ett pussel som vi lägger där det också handlar om en balansgång så att vi kan erbjuda de spelare som vi tar in speltid och en bra möjlighet att utvecklas.

För lokala lirare som inte får en plats på NIU finns, som sagt, chansen att söka LIP i februari.

”Ja, just nu råder fullt fokus på NIU men det är viktigt att poängtera att vi har ytterligare ett alternativ. Vi är noga med att försöka slussa våra spelare rätt oavsett vilken väg det innebär.”

BIK-andan är grunden även för hockeygymnasiets arbete, precis som A-lagets Åke Stakkestad konstaterade i en intervju tidigare i veckan.

”Ja, vi jobbar utifrån en röd tråd, BIK-andan, som jag själv plockade upp när jag kom hit och jobbar för att vidareutveckla utifrån mina tidigare erfarenheter. Som utbildare gäller det att hela tiden vara uppdaterad och påläst och i BIK jobbar vi intensivt med den biten", konstaterar Johan.

"Åke är ett exempel på spelare som under sina år här anammat vårt sätt att tänka och arbeta. Den information som vi vill förmedla till nya spelare och deras vårdnadshavare när de kommer hit och vi visar runt dem är just att här är vi alla stolta BIK:are. Det spelar ingen roll om man är från Karlskoga från början eller inte, man bär med sig den här känslan oavsett.”

Det digra men spännande arbetet med att kartlägga och studera spelarna som sökt en plats på NIU i BIK Karlskoga går vidare.

”Tveka inte att höra av er till oss om ni har frågor”, avslutar Johan. ”Välj gärna mail - vi läser och svarar så fort vi kan!”


Allt om vårt hockeygymnasium hittar ni på hemsidan under fliken "Hockeygymnasiet". Fullständiga kontaktuppgifter till alla som på olika sätt är inblandade i juniorverksamheten under fliken "Personal".

Peter Larsson (huvudtränare J20 samt instruktör på HG) har mailadressen:

[email protected]

Linus Rundgren (huvudtränare J18 samt instruktör på HG) har mailadressen:

[email protected]