Eftersnack Träningsmatch: BIK Karlskoga - SSK 6-1 (2-0, 3-2, 1-0)
2022-09-15
3 powerplaymål, 100 % i boxplay och 6 mål framåt - med bra spridning i målprotokollet. Genrepet mot SSK bjöd på flera positiva besked och vi följer upp matchen med Karl Helmersson, dubble målskytten Sebastian Collberg samt Henrik Larsson (1+4).

På torsdagskvällen var det dags för genrep då försäsongens sista träningsmatch gick av stapeln. För motståndet stod Södertälje SK, ett lag som vi mötte under Skoda Trophy-finalen och som den gången avgick med segern.

Marcus Hellgren-Smed vaktade målet med Lars Volden som backup. Logan Cockerill var tillbaka efter några matchers vila. Juliuz Persson (skada), David Lindquist (skada) och Ludwig Persson (läger i Washington) saknades och J20-forwarden Carl Bruhn spelade därmed även denna match. På backsidan deltog samtliga åtta backar.

Träningsmatch BIK Karlskoga - SSK 6-1 (2-0, 3-1, 1-0)

Skottstatistiken: 29-29 (16-9, 8-12, 5-8)

Publik:663

Första perioden 2-0, skotten 16-9

Redan 3.45 in i matchen tog Max Wennlund ledningen åt Bofors med 1-0 och gjorde därmed slut på måltorkan vi sett under de senaste matcherna. Henrik Larsson och Åke Stakkestad assisterade.

BIK spelade inspirerat och med bättre skärpa, inte minst framför motståndarmålet där Nikita Tolopilo fick en betydligt jobbigare resa än målvakterna i tidigare matcher.

Ett exempel på detta var när Sebastian Collberg efter 9.25 sopade in 2-0 på en retur efter bra förarbete av Edwin Lindström. Detta var också ställningen efter första perioden.

Perioden bjöd inte på några numerära överlägen, bara en dubbelutvisning efter ett grupp drygt halvvägs genom perioden.

Andra perioden 3-1, skotten 8-12

Matchens första powerplay tilldömdes SSK 2.50 in i den andra perioden. BIK försvarade sig bra och höll undan. Strax efter fick BIK chansen i powerplay och där var Collberg ytterst nära att göra sitt andra mål för kvällen. Han hade öppet mål när en framrusande SSK-utespelare lyckades få en skridsko emellan.

8.07, strax efter att gästerna blivit fulltaliga kunde dock Åke Stakkestad trycka in 3-0. Henrik Larsson och Arvid Aronsson assisterade.

Nytt powerplay för BIK efter 14.09 och där utökade Albin Eriksson till 4-0, assisterad av Gustav Willman-Borvik och Åke Stakkestad.

Favorit i repris några minuter senare - powerplay för BIK som Henrik Larsson utnyttjade till att göra 5-0. Stakkestad assisterade även här liksom Albin Eriksson.

Med 37 sekunder kvar jobbade SSK in ett reduceringsmål. 5-1 gjordes av Linus Videll, assisterad av Viktor Lang och Henrik Malmström.

Tredje perioden 1-0, skotten 5-8

Tre raka powerplay för Södertälje under första halvan, varav 27 sekunder i spel fem mot tre. Marcus Hellgren-Smed - som stod för en utmärkt insats den här kvällen - gjorde flera viktiga räddningar och fick, vid ett tillfälle, även hjälp av stolpen.

Även BIK fick spela i powerplay, totalt i fem minuter och här kom även ett tredje mål i spelformen då Sebastian Collberg satte 6-1 med 2.12 kvar av matchen. Henrik Larsson och Åke Stakkestad assisterade. Detta innebar andra målet för Collberg, 1+4 poäng för 'Kingen' och 1+3 för 'Stakke' i matchen.


Tre powerplaymål, hundraprocentiga i boxplay, starkt målvaktsspel och sex mål framåt - med bra spridning i målprotokollet. Genrepet bjöd helt klart på flera positiva besked.

"Vi har ju sett tendenserna tidigare men idag fick vi utdelningen", instämmer Karl Helmersson efter matchen. "Idag skjuter vi mycket, i bättre lägen och med mycket trafik framför kassen vilket ger situationerna som leder till mål. Det tar vi förstås med oss, liksom att vi var mer samlade över hela banan och hade bra värderingar i vårt spel."

Karl ser dock rum för ytterligare förbättringar.

"Vi får problem vid några tillfällen när de forecheckar på oss, att vi ställer till det lite för oss och i princip bjuder dem på målchanserna. Det tar vi med oss och tittar på under nästa veckas träningar."

"Men det är också jätteskönt att vi får göra en del mål och det är kul med flera olika målskyttar. Vi vill ju ha en bredd i laget och då är det bra att sprida ut poängen."

Några särskilda plus som du vill dela ut?

"Det kul att killarna får göra poäng, men mest av allt är jag nöjd med sättet på vilket vi genomför matchen lagmässigt. Sedan gjorde 'Hellas' (94,12 i räddningsprocent) det riktigt bra i målet idag!"


Sebastian Collberg har börjat piggt efter en tuff, skadedrabbad fjolårssäsong och var en utsträckt skridskotå från hattrick i kvällens match. Men två mål blev det, varav det sista i powerplay.

"Det känns riktigt bra faktiskt! Skönast är förstås vinsten men det är förstås kul att få göra mål också. Jag trodde inte det var sant när han fick fram skridskon där, jag hade ju öppet mål, haha."

Efter två matcher med måltorka får vi rejäl utdelning idag. Hur har ni pratat om detta internt i laget?

"Det har varit uppe en hel del, vi inte minst under den gångna veckan när vi bara gjort ett mål på tre matcher. Vi fick en ketchupeffekt idag men det är lite grisigare mål som kommer av styrningar och att vi är där och slår in returerna, som vi har pratat om att vi ska göra."

Du spelar i en av powerplayformationerna och där fick vi också fin utdelning idag med tre mål.

"Ja, jätteskönt dessutom att båda femmorna fick göra mål också. Viktigt för självförtroendet!"

Försäsongen är nu avklarad. Hur ser du tillbaka på den?

"Det har varit lite upp och ned, ungefär som det brukar vara så här års. Vi får prata vidare under veckan och ta med oss det positiva inför nästa fredag. Det blev en bra avslutning med en go' känsla för hela laget att ta med sig."


"Det känns som om det lossnade lite idag", konstaterar Henrik Larsson medan han varvar ned på träningscykeln efter matchen.

"Vi har tränat jäkligt hårt och jobbat på att justera det som inte funkat. Därför är det kul med ett genrep där det mesta faktiskt sitter. Det är bra för självförtroendet att se att vi kan förbättra det vi pratat om och att vi kan spela så bra som vi gör idag."

Du är en av lagets kaptener. Hur pratar ni med laget när det nu gått lite tungt i några matcher?

"För det första, försäsong är försäsong, det är en gammal klyscha men den stämmer. Jag tror att så länge man försöker, jobbar hårt och skapar lägen samt, framför allt, verkligen VILL förbättra det som är mindre bra behöver man inte vara särskilt orolig. Vi har ett jäkligt bra lag, och när de här grejerna sitter spelar vi väldigt bra hockey."

"Sedan är det klart att man blir frustrerad när det inte går som man vill, men man måste samtidigt förstå att det är tidigt på säsongen. Allt sitter inte så här års. Men så länge man försöker och vill är det inte någon riktig fara, anser jag."

1+4 för din egen del idag - inte illa!

"Vi har skapa massor av lägen även tidigare men inte hängt dit dem. Idag blev det sex mål och det är bra att det blev bra spridning på dem. Jag känner mig pigg och redo, otroligt skönt att vara skadefri och få gå in i säsongen och bara känna glöd och glädje!"

"Nu tränar vi i morgon och avslutar med ett yogapass innan vi är lediga lördag och söndag. Sedan väntar en ny vecka och seriepremiär. Det ser vi fram emot!"


Fredag 23/9 spelas alltså första omgången av årets HockeyAllsvenskan och BIK börjar på bortaplan mot Björklöven. Onsdag 28/9 möter man Mora uppe i Dalarna innan det, fredag 30/9, äntligen är dags för hemmapremiär. För premiärmotståndet står Västerviks IK och biljett köper du här.

Vi planerar för premiärfest i Nobelhallen, som öppnar två timmar före nedsläpp med fina erbjudanden på mat och dryck. Efter matchen kör vi Afterhockey fram till 23.00.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle