Analys: Coachens, sportchefens & kaptenens tankar inför seriepremiären
2022-09-22
I morgon börjar HockeyAllsvenskan 22/23! Headcoach Karl Helmersson, sportchef Torsten Yngveson och kaptenen Gustaf Franzén summerar försäsongen, pratar om målbilder och motstånd och ger sina svar på frågan som många ställer.

Inför seriepremiären i morgon, borta mot IF Björklöven, satte jag mig ned med Karl Helmersson, Torsten Yngveson och Gustaf Franzén för att höra deras summering av försäsongen, analys av läget just nu och tankar inför det som väntar.

Karl Helmersson, headcoach

Hur skulle du vilja summera försäsongen?

"Som resultaten visar - upp och ned. Vi stod för en bra prestation i Skoda Trophy i Södertälje där vi bland annat besegrade Örebro och fick spela final mot SSK. Den helgen var nyttig för oss, dels på grund av täta matcher men också för att vi fick bo tillsammans som lag under några dagar. Efter det dippade vi i några matcher men vi fick ett bra avslut mot Södertälje, där vi peakade. Ett bra avstamp inför seriestarten, tycker jag."

Ny säsong innebär som vanligt ett delvis nytt lag - vad är nytt och vad kommer vi att känna igen?

"Vi har fått behålla våra målvakter, centrarna och i princip hela backsidan så mycket är oförändrat. Det är förstås väldigt bra, samtidigt som det inte per automatik innebär att det fina försvarsspelet finns kvar. Man måste hela tiden fortsätta att nöta vårt spel och slipa på detaljer."

"Inför den här säsongen vill vi utveckla vårt anfallsspel. Det ser spännande ut och vår tanke är att fler ska dela på både speltid och poäng. Vi ville lite för mycket i det offensiva spelet under försäsongen, vilket bland innebar att vi åkte för mycket själva. Det pratade vi om inför den sista matchen, den mot SSK, att vi vill involvera backarna mer och det gav resultat direkt."

I medias analyser av Bofors inför säsongen pratas det nästan mer om dem som lämnat än om den befintliga truppen. Vilken är din respons på detta?

"Ja, det där har man fått höra ganska många gånger. Jag konstaterar att det inte är något unikt att spelare lämnar, det är samma sak för alla lag. Men det här är en lagidrott - när någon lämnar finns det andra som väntar där bakom och som kliver fram. I BIK syntes det redan i våras och det är ännu tydligare nu. Vi har fler nu som är med och drar, och det kommer att bli vår styrka!"

Vad hoppas du utveckla i år, jämfört med i fjol?

"Det är är enkelt - anfallsspelet. Där var vi lite trubbiga i fjol. Vi vill, som sagt, involvera backarna mer så att vi anfaller mer som en enhet. Vi vill även utveckla vårt powerplay. Där har vi sett positiva tendenser under försäsongen och, efter att vi justerat lite, fick vi bra utdelning i genrepet mot Södertälje."

"Vi jobbar också mer med att utveckla spelarna individuellt. Där har vi har lagt till ett skillspass innan de gemensamma lagträningarna där Johan kör mer specifik teknikträning med backar och forwards."

Det må vara något man säger varje år men min känsla är att HockeyAllsvenskan bara blir jämnare och svårare att förutse och att årets upplaga är mer oviss än någonsin. Håller du med?

"Ja, det är verkligen jämnt och svårt att sia om vilka som kommer att hamna i toppen! Många lag har fyllt på med bra spelare och aspirerar på topplaceringarna. Ta till exempel SSK som var ett bottenlag i fjol och tvingades kvala sig kvar men som till i år har byggt upp ett starkt lag. I år kommer varje poäng, oavsett om det är omgång 1 eller 48, vara av stor betydelse."

Vilket mål har laget satt upp för säsongen?

"Vi ska först och främst sluta topp 6 i grundserien."

Vilken är vår största styrka och bästa vapen för att vara med och slåss om en topplacering?

"Som alltid är laget BIK Karlskogas styrka och jag ser vår nya bredd som ett stor fördel. Vi pratade häromdagen om den stolthet vi känner - vi har ju världens bästa jobb! Samtidigt är det ingen annan än vi som kan göra det här jobbet och det är viktigt att alla är beredda att offra sig och köper och får möjlighet att lyckas i sin roll. Får vi till det kan vi utmana samtliga lag i den här ligan."

Vi rivstartar med en bortamatch mot Björklöven i premiären på fredag. Dina tankar inför den matchen?

"Björklöven är ett lag som många pratar om ska ta steget upp i år. Vi måste vara oerhört disciplinerade när vi möter dem och inte bjuda på något. Vad vi vet nu kommer Ludwig (på läger i Washington), Johan Larsson (sjuk) samt Sebastian Collberg och David Lilja (skadade) saknas. Vi hoppas och tror dock att Markus Modigs (klev av mot SSK) kommer att vara tillbaka, liksom Juliuz Persson."

Torsten Yngveson, sportchef

Ditt lagbygge är komplett och det är dags för seriepremiär. Berätta om tanken bakom bygget och snacket du möter kring det!

"Kommentarer och farhågor kring spelare som lämnat har jag hört i tio år - och det är klart att det är en utmaning i den här branschen. Men det är likadant varje år och något man är van att leva med. Vi hoppas och tror att vi har ett bredare lag i år med fler spelare att fördela poäng och speltid på, vilket gör oss mer tåliga mot skador och individuella formsvackor. Det är också därför som vi redan från start kör med åtta backar. I fjol blev vi väldigt sårbara och tvingades låna in spelare till höger och vänster. Det är klart att det kan behövas lite sånt även i år, men vi är i alla fall lite tåligare."

Vilka slutsatser drar du av vår försäsong?

"Den är svåranalyserad, tycker jag. När vi var bra var vi riktigt bra, när vi var dåliga var vi riktigt dåliga. Det är svårt att veta exakt var vi står men det är inte särskilt ovanligt att det är så så här års. Försäsong är försäsong! Men vi kommer från ett riktigt bra genrep där vi visar att vi kan spela disciplinerat och tajt, där vi spelar bra i special teams och gör sex mål framåt. Dessutom har vi slagit Örebro under försäsongen, det är aldrig fel!"

**Nu kommer vi till en minst sagt svårtippad HockeyAllsvenskan. Vilka motståndare ska vi se upp med - vilka givna toppkandidater ser du och vilket lag kan överraska?

"DIF sticker ut med sina senaste förstärkningar. Björklöven, Västerås, Södertälje, Modo och AIK är andra starka toppkandidator och där är det bara för oss att försöka slå oss in. Det är alltid något lag som överrraskar. Kristianstad kan bli farliga och kommer från en stark försäsong. Många nämner Vita Hästen som gjort om rejält i laget och som ju faktiskt slagit oss i försäsongens båda möten. Samtidigt är det svårt att värdesätta dem utifrån de matcherna med tanke på vår tama insats där. Sedan kommer förstås något tippat topplag att floppa, men frågan är vilket lag det blir…"

Media och hockeyexperter tippar oss generellt någonstans mellan plats 6 och 8 i grundserien. Hur ser du på de tipsen?

"Det är inte helt förvånande. Med tanke på spelarbudget, spelartapp och övriga lags trupper är det nog teoretiskt där vi hamnar."

Vad kommer att krävas för att hänga med i toppen bland storsatsande konkurrenter i vinter?

"Framför allt att vi fortsätter med ett starkt försvars- och målvaktsspel även i år. Sedan måste några av våra spelare göra sitt personbästa men vi i BIK Karlskoga är ju ganska bortskämda med ett och annat utropstecken."

Lagkaptenen Gustaf 'Frasse' Franzén

Ungefär ett dygn till nedsläpp - hur är känslan i laget?

"Bra, skulle jag defintivt vilja säga. Det var skönt med ett bra genrep mot SSK då det kändes som det mesta föll på plats. Grabbarna känns väldigt taggade och det ska bli kul att få börja med en roadtrip."

Ja, vi börjar med en riktig långresa - Björklöven borta. Närmare 75 mil och ungefär 10 timmar i buss…

"Ja, vi åker idag (torsdag), sover i Umeå natt till fredag och så går bussen hem nästan direkt efter slutsignalen i morgon. Vi är tillbaka i Karlskoga lagom till frukost på lördag. Det är tur att man blivit riktigt skicklig på att sova i osköna ställningar, haha."

Hur resonerade ni i laget kring er målsättning?

"Först och främst ligger vårt fokus på grundserien, som är lång och där mycket kan hända. Vårt mål där, att sluta topp 6, ger oss bra förutsättningar i slutspelet eftersom vi slipper en åttondelsfinal."

Ett nytt BIK växer fram. Hur skulle du som kapten vilja beskriva det?

"Det blir mer plats i rummet när spelare som tagit stora roller lämnar och det är många i gruppen som redan tagit stora kliv. Vi har en bra grupp där även de nya som kommit in redan har börjat bidra på många olika sätt. Det är oundvikligt att spelare lämnar och naturligt att det blir en del prat om det men folk glömmer att det finns ett stort gäng spelare kvar med många matcher i BIK-tröjan. Nu blir det naturligt för dem att ta nästa steg, precis som andra spelare gjort innan dem."


Klockan 19.00 i kväll släpps alltså pucken i Winpos Arena, Umeå. På onsdag 28/9 möter sedan Bofors Mora på bortaplan innan det på fredag, 30/9, äntligen är dags för hemmapremiär. För premiärmotståndet står Västerviks IK och biljett köper du här.

Vi planerar för premiärfest i Nobelhallen, som alltså öppnar redan 17.00 med fina erbjudanden på mat och dryck. Efter matchen kör vi Afterhockey fram till 23.00.

Serie och säsongskort är fortfarande det billigaste och smidigaste sättet att se hockey i Nobelhallen. Du har även möjlighet att lägga upp betalningen per månad eller som det passar dig. Boka ditt serie-/säsongskort här senast 30/9.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle