Sommarkrönika: Grunden är lagd
2022-08-05
Månader av noggranna förberedelser är till ända - måndag 8/8 återsamlas laget och på fredag är det äntligen dags för ispremiär. Ladda med en krönika om nya spännande kapitel, pannben & rekord samt 'Bick' & Bustersagor.

Jag ska villigt erkänna att jag aldrig varit så nyfiken som jag är i år.

Nyfiken på att få se det nya laget ta form, nyfiken på att få lära känna nya, intressanta lirare och nyfiken på hur en rad lovande spelare på gränsen till nästa steg kommer att utvecklas.

Det är kul att både höra och läsa om att jag inte är ensam om min nyfikenhet och att det finns ett sug därute. Sug efter hockey och efter att åter få träffa kompisarna i ett kokande Nobelhallen efter några pandemimärkta år. Jag vet att fler än jag längtar efter ispremiär och träningsmatcher - det är tydligt i sociala medier, ute på stan och i alla meddelanden och samtal vi får.


Torsten berättade i den här intervjun bland annat om tanken bakom årets lagbygge. Han och coacherna har, liksom många andra klubbar, gått ifrån det traditionella tänket med en ren producerande förstalina och sedan en fallande skala ned till en fjärde mer eller mindre uttalad brunkarlina. Idag är det fyra producerande linor som är målet, även om det givetvis ofta naturligt faller sig så att en eller två linor kommer sticka ut lite extra framåt och ytterligare någon blir lite extra vassa i defensiven.

Fyra jämstarka linor kräver ett lag med en jämn, hög nivå snarare än några få stjärnor ("spets") i toppen. Det innebär att poänggörandet sprids ut, vilket gör oss mindre sårbara för skador på tongivande spelare.


Och glöm för allt i världen inte att varken Linus Karlsson eller Filip Roos (och många före dem) kom till BIK med några större meriter eller en imponerande poängskörd i bagaget. Det är en del av tjusningen med BIK Karlskoga - tillika en del av spänningen.

Här har den som jobbar stenhårt, köper konceptet och sköter sina kort rätt möjligheten att bli en livs levande Bustersaga.

Vi supportrar älskar dem.

Spelarna som värvas hit pratar inte om något annat.

De kommer hit för att de tänker göra allt i sin makt för att ta nästa steg, det är ingen som är nöjd med tillvaron och mätt på karriären som kritar på för BIK.

Precis som vi vill ha det!


Vi är inte Björklöven, Västerås eller AIK. Och vi är definitivt inte Djurgården.

Vi är BIK Karlskoga, med vår historia, våra drömmar och våra förutsättningar. På gott och ont.

Vi är långtifrån störst, vare sig till omsättning eller publiksnitt, och det är något man måste ha med sig när man jämför oss med lag som har minst den dubbla spelarbudgeten och nära på det dubbla publiksnittet.

Men vi har något som jag vet att andra lag avundas. Något som många faktiskt frågar om och som intresserade ledare kommit för att studera.

BIK-andan.

En kombination av kärlek till laget och ett slags jävlar anamma som förenar människor med i övrigt högst olika egenskaper och förutsättningar. Nummer ett är nämligen att acceptera att vi alla är olika och gillar och behöver olika saker. Det är en ren värdegrundsfråga - ingen är mer eller mindre värd än någon annan. Faktum är att vi alla är viktiga och behövs, oavsett vilken roll man har eller hur många minuter man spelar (för att tala hockeyspråk).

Nästa steg, när man sett till att alla känner sig inkluderade, är att sätta en gemensam mål- och kravbild. En riktning med olika delmål, ramar för hur vi ska agera och vad som är okej och inte okej. Misstag lär komma, skitmatcher gör alla lag ibland och svackor är en naturlig del av den maratonresa som utgör en säsong. Men i en trygg miljö där alla litar på den gemensamma planen kan man undvika många av problemen och tar sig också snabbare vidare när de väl kommer.

Oavsett om man vinner eller om man förlorar så gör man det tillsammans. Som en enhet.


Det är lätt att tro att sånt sitter i väggarna men det är inget annat än stenhårt jobb som ligger bakom. Varenda dag och i varenda beslut. Hur gör vi det här omklädningsrummet till en bra plats, där alla människor trivs, kuggar i och kan prestera på topp? Hur når vi överväxeln, där det handlar om att ta det till nästa steg - att överprestera?

Hur håller vi modet uppe när de tuffa vindarna blåser? För ja, det kommer att storma av och till under en säsong. Alla lag kommer att drabbas och det är hur man hanterar detta som avgör hur långvarigt det blir och vilka konsekvenser det får.

Jag vet att det finns de som oroar sig för hur det ska bli med den saken nu när tongivande spelare som 'Daggen' och 'Björka' har lämnat byggnaden.

Men vi får inte glömma att de i sin tur har lärts upp av en tidigare generation.

Jag vet att den nya ryggraden har lärts upp utmärkt av nämnda mästare och killar som 'Högga' och 'Bulan'. Vi har en hel drös rutinerade spelare som till exempel Johan Larsson, Gustaf Franzén, Henrik Larsson och Alexander Leandersson som alla har både erfarenheten, den rätta inställningen och den självklara pondusen för att fortsätta gå i bräschen. Vi har också en ny generation som till exempel Edwin Lindström som tagit över taktpinnen från fysmonstret 'Daggen'.

Jag har suttit ned och djupintervjuat alla våra nyförvärv som alla har imponerat på mig. Som jag nämnde tidigare kommer ingen spelare hit med inställningen att detta är en behaglig sista anhalt. De har valt BIK för att de anser att det är ett lag som aldrig viker ned sig. De som mött BIK har ofta dragit sig för att komma hit som motståndare och fruktat en fredagkväll i Nobelhallen när publiken är på tårna. Det är ett bra betyg om något.

Det är sällan som experterna på förhand tippar BIK som ett av topplagen. Få inom media listar oss som ett lag de vill se i SHL. Det är till och med en utmaning att få vårt namn rätt uttalat - 'BICK' kallas vi inte sällan, trots att det bryter mot både grammatikens och logikens lagar.

Men vi är gärna katten (!) bland hermelinerna.

Det gör det bara segrarna ännu sötare.


På måndag återsamlas A-laget efter en välförtjänt "sommarledighet", om man nu kan kalla det så med tanke på att träningen aldrig pausas utan bara sker på egen hand.

Spelarna är väl förberedda. Under årets försäsong har laget tränat till och med ännu tuffare än i fjol, med ännu mer kondition. Fyscoachen Tobias Thunberg summerade försäsongsträningen i den här artikeln och konstaterade då att det ser bra ut. I artikeln kan ni även i en video hänga med på ett av de allra värsta passen, det så kallade grispasset.

Även om jag själv nästan mådde fysiskt illa bara av att filma i den heta, kvava lokalen var det ändå sjukt respektingivande att få vara med om dryga 40 minuters ren tortyr och se laget tackla utmaningen. Det var häftigt hur spelarna hjälptes åt och fanns där för varandra utan att någon behövde säga något. Hur självklart det var att, trots att man själv nyss kräkts av ansträngning, pressa sig lite till för att hjälpa sin kompis. Det var också fantastiskt att se hur de, med kropparna stumma av mjölksyra vände sig inåt och samlade någon slags inre styrka att trampa vidare när precis allt skrek stopp. Pannben kallar killarna det själva och det är så jäkla vackert.


Utan jämförelse i övrigt - inga assaultbike:ar - har även vi på Marknad och kansliet också jobbat hårt. På partnersidan (företag) är vi på väg mot ännu ett nytt rekord, precis som marknadschef Jakob Bengtzén kunde berätta om här.. Intäkterna har, på bara sex år, ökat med det dubbla, från 7 till 14 miljoner. Och vi nöjer sig inte där, inom några år hoppas vi nå 20 miljoner.

På privatsidan gör vi vår största satsning någonsin och detta förstås i samråd med våra supportrar. I en tid när nästan allt blir dyrare har vi tvärtom kapat priserna rejält - upp emot 40 % - för vuxna och pensionärer. Vi är också ganska ensamma om att fortfarande ha gratis inträde för alla upp till 19 år. Nytt för i år är det smarta säsongskortet där inga kostnader tillkommer oavsett hur länge vi spelar i vår och vi erbjuder avbetalning för dig som vill betala lite i taget.

Responsen har än så länge varit riktigt bra.

Vi är på god väg att slå rekordet för serie-/säsongskort. 932 sålda förra veckan - bara 270 kvar till det tidigare rekordet och drygt 500 från vårt mål. Och detta med nästan två månader kvar till hemmapremiären.


Dessutom satsar vi på massor av temamatcher och event för alla åldrar och smaker. Mer om dem kan du läsa här.

Redan om exakt en vecka, fredag 12/8 är det dags för det första - ispremiären då spelarna kör skills competition och säsongens första internmatch. Efteråt kan du träffa dem och få autografer och du kan också köpa nygrillade hamburgare, träffa våra maskotar och köpa supporterprylar.


Det kommer inte bli lätt. HockeyAllsvenskan blir bara tuffare och tuffare - inte minst på grund av att vi numera årligen tvingas slåss mot den revanschsugna, vrålande drake till degraderat SHL-lag som kraftsamlar för att göra en HV71 och studsa tillbaka till högstaligan.

Men grunden för framgång är lagd.

Med bygget av truppen, med den stenhårda träningen, signandet av nya och gamla partners och i och med satsningen på privatsidan. Vi har gjort precis allt vi kan både på och vid sidan av isen.

Häromdagen var det alle man på däck när isreklamen lades på plats och hela kansliet klev runt med stövlar och vattenkannor hela dagen. Igår fick vi strålande hjälp av våra fantastiska juniorer att bära de sista möblerna på plats i några lägenheter.

Nu behöver vi dig.

Hjälp oss fylla Nobelhallen i höst. Köp serie- eller säsongskort. Bli Stolt BIKare-medlem.

Med var och en av er vid vår sida kan vi utföra mirakel.


Här kan du läsa mer och köpa ditt serie- eller säsongskort - till vårt bästa pris någonsin.

Här blir du medlem i BIK Karlskoga. Völjer du medlemsskapen Stolt BIK:are eller Ung BIK:are får du bland annat fina förmåner under matcherna och olika event.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle