Hemma
Södertälje
SSK
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 15: Södertälje SK - BIK Karlskoga 1-3

13 november 2021 21:00

BIK följde upp gårdagens 6-3-seger med ytterligare en när Södertälje på lördagskvällen stod för motståndet. Vi följer upp 3-1-segern och den gångna veckans tre matcher med Headcoach Karl Helmersson.


21 timmar efter att BIK lämnade isen i Nobelhallen efter att ha besegrat AIK med 6-3 i gårdagens Ladies Hockey Night-match var det dags igen: Nedsläpp i Scaniarinken, Södertälje mot i lördagens match mot tabellnian Södertälje SK.

BIK kom till spel med samma lag som senast, det vill säga med Marcus Hellgren-Smed i målet och Lindlöven-lånet Riku Lindroos som back-up. Åke Stakkestad, Sebastian Collberg, Henrik Larsson, Edwin Lindström, Viktor Lennartsson och Johan Larsson saknas på grund av skador, Lars Volden är på landslagsuppdrag med sitt Norge.

Södertälje kom senast från en bortaförlust med 3-0 mot Västerås på fredagskvällen.


Matchfakta omgång 15: Södertälje SK - BIK Karlskoga 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)

Skottstatistik: 23-33 (4-12, 10-13, 9-8)

Målskyttar (assisterande) 0-1 Wilhelm Westlund (Aleksi Rekonen & Henrik Björklund) 1-1 Alex Brännström (Jacob Dahlström) 1-2 Sebastian Fakt, shorthanded och utan assist 1-3 David Lindquist, i powerplay

Första perioden 1-1, skotten 4-12

Drömstart för BIK som gjorde 0-1 redan i första bytet och på matchens första skott på mål. Målskytt var Wilhelm Westlund som passades fram snyggt av Aleksi Rekonen.

BIK tog kommandot och fick ett gyllene läge att utöka till 0-2 när man efter drygt sju spelade minuter fick spela i powerplay. Men istället kunde hemmalaget, i samband med att man blivit fulltaligt, genom en brytning i egen zon utjämna till 1-1. Målskytten, Alex Brännström, kom direkt från utvisningsbåset och assisterades av Jacob Dahlström som påpassligt stötte fram pucken.

Lagen fick efter detta varsitt numerärt överläge men utan några riktigt vassa avslut och 1-1 stod sig resten av perioden.

Andra perioden 0-0, skotten 10-13

Varsin stolpträff för lagen - för BIK:s del kom den i samband med ett powerplay efter drygt tretton minuters spel när Juliuz Persson tre gånger om sköt mot Nikita Tolopilo i SSK-målet.

SSK:s Colin Smith prickade stolpe/ribba stenhårt några minuter senare. Även hemmalaget hade ett powerplay i den andra perioden som blev målvakternas och mållös.

Janne Tavi hade ett av BIK:s bästa lägen.

Tredje perioden 0-2, skotten 9-8

3.21 in i perioden vrålade Sebastian Fakt ut sin glädje efter att ha gjort säsongens första mål och poäng - och detta dessutom i boxplay. Målet gjorde han efter att ha åkt sig till ett friläge.

1-3 kom drygt två minuter senare, i powerplay där David Lindquist gjorde målet. Intressant i sammanhanget är också att SSK-keepern hade utvisats i två minuter för 'Delay of game' efter att ha brutit mot den nya regeln om att målvakten bakom målet endast får ta pucken inom utmärkt område.

Hemmalaget tog i slutminuterna ut målvakten för att spela med en extra utespelare men BIK kontrollerade slutskedet ganska bra och höll undan.


Tre nya poäng innebär att BIK hänger med i toppskiktet där man nu ligger på fjärde plats, på samma poäng (28) som både trean MoDo och tvåan IF Björklöven och 11 poäng efter serieledande Hv71. Formstarka Kristianstad, som vann kvällens möte med Västervik med 4-0, har klättrat upp till femte plats med bara tre poäng mindre. Västervik skuggar med en poäng mindre på sjätte plats.

Man måste dock ha i åtanke att tabellen haltar något och att både BIK Karlskoga, Kristianstad och HV71 har en match mer spelad än övriga topplag.


Karl Helmersson är efter matchen nöjd med både lagets insats och veckans avslutning.

"Det är klart att man säkert kan hitta små dippar eller misstag när man detaljstuderar matchen på video i efterhand men på det stora hela tycker jag att vi kontrollerar den här matchen. Över lag tycker jag att vi gör en bra bortamatch."

Precis som igår vinner vi kamperna, skapar fler lägen och skjuter mer. Hur gick snacket efter onsdagens match då vi inte alls var nöjda med insatsen?

"Ja, vi tryckte på det inför gårdagens match att vi måste våga och att vi dessutom måste lita på varandra och på vårt spel. När det gick lite tyngre i några matcher höll vi hårdare i klubban och blev lite för passiva, men vi har pratat om att det är viktigt att bestämma sig snabbare och köra på det man bestämt. Det är bättre att komma med fart, blir det då fel är det lättare att korrigera situationen än om man hamnar på hälarna och blir passiv."

Oscar Lawner (3 mål) och Julius Persson (1+2) har kommit in den här veckan, kan deras ankomst ha hjälpt övriga att få fart på offensiven?

"Det har de absolut gjort! De har båda kommit in bra i gruppen och bidrar med offensiv kraft. Det är klart att de här killarna gör skillnad."

Marcus Hellgren-Smed har haft en ganska hektisk vecka då han har vaktat målet i tre matcher på fyra dagar. Han har dessutom haft en hel del att göra och har bidragit till segrarna i allra högsta grad.

"Ja, han har varit grym i samtliga matcher. Normalt brukar man väl låta målvakterna dela på så täta matcher men vi var aldrig oroliga för att Marcus inte skulle orka. Vi vet hur vältränad han är och han har bidragit med lugn och stabilitet i målet. Vi har helt klart ett väldigt bra målvaktspar här i BIK Karlskoga!"

Riku Lindroos, inlånad från Lindlöven, återvänder nu till HockeyEttan då Lars Volden återvänder till Karlskoga efter den gångna veckans landslagsspel.

"Riku är en väldigt seriös kille som har gjort det bra hos oss", berömmer Karl. "Han har bidragit genom bra tävling på träningarna och har hjälpt till att pusha laget från båset, precis som vi önskade."

Har du något speciellt plus som du vill dela ut efter kvällens match, Karl?

"När det är så tajt med matcher som det har varit den här vekan är det laget som måste göra det tillsammans. Det är vår styrka här i BIK, det är inte en eller två spelare som vinner matchen åt oss utan vi som kollektiv."

Vad tar du som coach med dig med dig från den här veckan?

"Vi kommer från ett par förluster och då är det lätt att grotta ned sig i det man gör fel. Om man vill vända trenden är det viktigt att fokusera på det positiva man faktiskt göra, till exempel genom att visa på bra exempel på video, för att få killarna att slappna av, ha roligt igen och våga spela som vi vill. Det tycker jag att vi gör nu genom tre bra perioder."


Nästa match spelas på onsdag 17/11 när Modo gästar Nobelhallen. Köp din biljett till den och till kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.