Hemma
Almtuna
AIS
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 10: Almtuna IS - BIK Karlskoga 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)

27 oktober 2021 21:45

BIK studsade tillbaka med en 2-1-seger borta mot Almtuna och vi följer upp matchen tillsammans med headcoach Karl Helmersson.


Redan omgång tio av HockeyAllsvenskan 21/22 och för BIK:s del innebar det en bortamatch nummer sju så här långt när man på onsdagskvällen äntrade isen i Upplands Bilforum Arena i Uppsala för ett möte med Almtuna IS.

Detta var lagens första möte för säsongen. Almtuna, inför kvällens match på sjunde plats och tre poäng efter sexan Södertälje, hade alltså häng på en plats i den viktiga topp-sex-gruppen. I lagets senaste match, 22/10 hemma mot HV71, avgjorde serieledande HV först på straffar. Laget har dock förlorat de sex sista matcherna.

BIK har som bekant börjat säsongen starkt men hade en tung vecka förra veckan då man förlorade de båda hemmamatcherna mot Tingsryd och Troja-Ljungby. Inför kvällens match hade man halkat ned till tredje plats då Modo, med en match mer spelad, seglat förbi med en poäng till godo. Det innebar att BIK med minst två poäng i matchen mot Almtuna skulle återta andraplatsen.

BIK saknade under förra veckans matcher åtta respektive sju spelare. Förutom långtidsskadade Henrik Larsson, Åke Stakkestad, Sebastian Collberg och Edwin Lindström även avstängda Arvid Aronsson, Wilhelm Westlund och Mikael Eriksson. Backarna Arvid och Wilhelm var dock tillbaka till kvällens match. 'Daggen' är tillbaka till fredagens match.

Tränarna hade valt att formera laget som följer:

Lars Volden var tillbaka i målet med Marcus Hellgren som back-up.

Backsidan: Aronsson - J Larsson, Westlund - Pethrus, Leandersson - Eriksson samt Lyckåsen. Forwardsidan: Lilja - Lindquist - Björklund, Tavi - Franzén - Rekonen, Fakt - Jellvert - Pettersson, Lennartsson, Kiirikki och Öhrvall.

Matchfakta omgång 10: Almtuna IS - BIK Karlskoga 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)

**Skottstatistik: 24-16 (5-5, 10-6, 9-5)

Målskyttar (assisterande):

0-1 Viktor Lennartsson (Arvid Aronsson) 0-2 William Pethrus (David Lilja & Henrik Björklund) 1-2 Sebastian Benker i powerplay (Johan Eriksson & Jakob Ragnarsson)

Första perioden 0-1, skotten 5-5

Tidigt powerplay för hemmalaget men BIK-boxen höll undan. Istället tog Viktor Lennartsson ledningen åt BIK strax efter att laget blivit fulltaligt. Arvid Aronsson assisterade efter snygg brytning.

Nytt powerplay för Almtuna i slutminutrarna men BIK fortsatte att jobba på bra i numerärt underläge och höll tätt även denna gång. Lagen gick till periodpaus med 0-1 och skotten 5-5 på tavlan.

Andra perioden 0-1, skotten 10-6

Nästan halvvägs in i den andra perioden fick BIK sin första chans i powerplay efter att ha bitit sig kvar länge i AIS-zonen under den avvaktande utvisningen. Läge för bland andra Lilja men Almtuna försvarade sig å sin sida bra och Volden räddade ett friläge för hemmalagets Pelle Hedlund.

Bra förarbete av David Lilja, som vann tillbaka pucken i Almtunazonen, ledde till 0-2. William Pethrus var sist på pucken, och David Lilja och Henrik Björklund fick varsin assist. Målet granskades för misstänkt offside i målgården men godkändes.

Ytterligare två powerplay för hemmalaget med 2.57 respektive 30 sekunder kvar av perioden.

Tredje perioden 1-0, skotten 9-5

I och med den sena utvisningen i den andra perioden inledde Almtuna perioden med 1.30 i spel fem mot fyra. Och det tog inte slut där - Almtuna tilldömdes ännu nytt powerplay strax efter att BIK blivit fulltaligt och den här gången, med 3.01 på matchuret, kom utdelningen: Sebastian Benker, i skrivande stund ledare av ligans totala målliga, gjorde målet och assisterades av Johan Eriksson och Jakob Ragnarsson. Målet videobedömdes för eventuell spark men godkändes.

Några minuter senare var det BIK:s tur att spela i numerärt överläge men fick inte någon utdelning.

Almtuna jagade en kvittering men BIK spelade kontrollerat och skapade även några lägen själv, bland annat av förstakedjan.

Almtuna tog timeout med 2.53 kvar att spela och strax efter det tog hemmalaget ut sin målvakt för att spela med en extra utespelare. Nästintill konstant press mot BIK-målet under den återstående tiden men BIK försvarade sig bra och kunde hålla tätt.

Detta innebär bortaseger med 1-2 och för BIK:s del även att man dels är tillbaka på det vinnande spåret och dels återtog andraplatsen.


Headcoach Karl Helmersson om matchen:

"Det blev en del boxplay idag och det tog förstås på krafterna. Vi måste vara mer noga med klubborna, även om vi spelar bra i boxen blir det jobbigt för oss när vi drar på oss så många utvisningar. Sett till matchen ledde vi välförtjänt efter första perioden. Vi hade ett par bra lägen, bland annat för Tavi, och Lennartsson satt dit pucken på en snygg spelvändning."

"I andra tycker jag dock att vi sjönk för lågt och spelet med puck blev alldeles för plottrigt. Här ska vi vara glada över att vi lämnade perioden med 0-2 på tavlan. I tredje däremot kom vi ut med ett betydligt bättre go i laget och visade att vi var här för att vinna. Killarna hade ett jäkla bra driv, och det tar vi med oss från matchen!"

Vi kommer närmast från en tuff vecka med två förluster. Hur gick snacket inför kvällens match?

"Det är klart att det inte var bra att förlora men samtidigt kunde vi, när vi analyserade matcherna, ändå se linjer där vi spelade som vi vill spela. Inför kvällens match hade vi bestämt att vi ville driva upp tempto och stundtals nådde vi ditt. Med tanke på att vi spelade en del boxplay blev det så klart jobbigt för oss att hålla tempot uppe men jag tycker att vi i tredje perioden kommer tillbaka till det vi bestämt."

Några plus som du vill dela ut och några andra positiva saker som ni tar med er från matchen?

"Volden gör en riktigt bra match i målet. Att vi tar tre poäng är det viktigaste idag men samtidigt har vi några saker som vi fortfarande behöver få ordning på. Vi kommer titta närmare på de sekvenserna för att sedan jobba vidare med de bitarna.

Tre matcher den här veckan - både fredag (Mora, borta) och lördag (Västerås hemma). Hur ser vägen dit ut och vilka förväntningar har du inför de båda matcherna?

"Nu är det viktigt att ta hand om kropparna efter matchen. Vi kör en lite kortare träning i morgon hemma i Nobelhallen och fokus där är att få oss i rätt 'mood' till fredagens match borta mot Mora. Sedan blir det en ny resa dit på fredag innan vi tar emot Västerås hemma redan på lördag. Det är klart att det ska bli roligt att möta Västerås i Nobelhallen men först måste vi fokusera på Mora-matchen."


Ja, på fredag spelar alltså laget borta mot Mora. På lördag, med nedsläpp 18.00 i Nobelhallen, väntar grundseriens första hemmamatch mot Västerås IK. En match som lär bli intensiv och fylld av kamp och där vi verkligen behöver ditt stöd på läktarna. Köp din biljett till den matchen och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.