Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Västervik
VVIK

Eftersnack omgång 7: Hemmapremiär BIK Karlskoga - Västerviks IK 3-1

16 oktober 2021 22:00

Vi följer upp 3-1-segern i hemmapremiären mot Västervik med målskyttarna David Lindquist och Viktor Lennartsson samt målvakten Lars Volden.


På lördagseftermiddagen var det äntligen dags för hemmapremiär efter sex raka bortamatcher i inledningen av årets HockeyAllsvenskan. De många bortamatcherna beror, som ni säkert vet, på den förestånde ombyggnationen av Nobelhellen. Uppenbarligen finns det ett sug efter hockey i Karlskoga i och med den stora uppslutningen när Nobelhallen för första gången på ett och ett halvt år öppnades upp igen.

Intresset för matchen var stort. 3526 personer hade sökt sig till arenan och det innebar bland annat att både restaurangen och sittplats var utsålda till sista plats och att trycket i arenan gav även spelarna gåshud. Men det ska vi återkomma till lite längre fram.

Västervik, med förra BIK-målvakten Lundberg i truppen, har haft en ganska bra start på säsongen med fyra segrar och två förluster. Inför kvällens match låg man sexa, men precis som BIK med en match mindre spelad än övriga topp-6-lagen som ju spelade på fredagen. En intressant skalp är 0-1-segern borta mot Björklöven 1/10 och Västervik har visat att man kan bli giftiga även i år.

I BIK, som kom till spel i hemmapremiären med fem vinster av sex möjliga i bagaget så här långt, hade möblerat om en del i laget. På fredagen kom beskedet att Arvid Aronssons elbowing i matchen mot Vita Hästen i onsdags, som under matchen resulterade i 5+game, innebar avstängning i tre matcher, eller närmare bestämt t o m 22/10. På backsidan gick därmed nyanlända SAIK-lånet Oscar Eriksson (i tröja nummer 7) in med Alexander Leandersson medan Wilhelm Westlund och William Pethrus bildade nytt backpar. Albert Lyckåsen och Johan Larsson fortsatte tillsammans.

Lars Volden tog plats mellan stolparna med Marcus Hellgren-Smed som back-up i båset.

På forwardsidan var bara förstalinan intakt. I andralinan hade man plockat in Hugo Pettersson istället för David Lilja. Lilja tog istället plats i tredjelinen mellan Sebastian Fakt och Viktor Lennartsson istället för Kalle Jellvert. Jellvert gick å sin sida in som center mellan Mikael Eriksson och Emil Öhrvall i fjärdelinan.

Matchfakta: BIK Karlskoga - Västerviks IK 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)

Skottstatistik: 23-15 (12-2, 5-8, 6-5)

Målskyttar/assisterande:

0-1 Josh Wilkins (Erik Gustafsson & Hugo Gabrielsson. 1-1 David Lindquist (Johan Larsson & Janne Tavi). 2-1 Gustaf Franzén (David Lilja & Alexander Leandersson). 3-1 Viktor Lennartsson (Aleksi Rekonen & David Lindquist).

Första perioden 0-0, skotten 12-2

Bra drag både på isen och i hallen från start och BIK tilldömdes ett tidigt powerplay som omsattes i ett flertal chanser. Henrik Lundberg i Västerviksmålet stod dock väl placerad och räddade samtliga.

6.17 var det gästernas tur att spela powerplay men BIK fortsatte att prestera på topp i boxplay och släppte inte till några lägen. Istället radade man upp chanser under under några intensiva byten i samband med att laget blivit fulltaligt.

BIK fortsatte att skapa mest och fick ytterligare en chans i powerplay med 8.34 kvar att spela. Återigen med stark press men ingen utdelning. Klar övervikt till BIK under första perioden, vilket speglades i skottstatistiken 21-2, men första perioden slutade 0-0.

Andra perioden 1-1, skotten 5-8

Gästerna kom ut betydlligt hetare till den andra perioden och skapade mer redan från start. En klingande stolpträff efter cirka trettio sekunders spel följdes av ytterligare en några minuter senare i powerplay.

Där emellan, med 4.31 på matchklockan, hade VIK tagit ledningen med 1-0 genom Josh Wilkins, assisterad av Erik Gustafsson och Hugo Gabrielsson.

BIK fick inte till de där riktigt långa anfallen som vi hade sett under den första perioden och först drygt halvvägs in i perioden skapade BIK periodens första giftiga lägen. Detta då bland annat Björklund var nära att styra in en puck.

Kvitteringen till 1-1 kom så efter 16.23 genom David Lindquist, assisterad av Johan Larsson och Janne Tavi.

I slutminuterna hade Västervik bud på fler mål, bland annat vid en dragning när Volden i sista sekund fick ut ett benskydd. En puck på mållinjen med nästan en och en halv minut kvar videogranskades och bedömdes inte ha varit inne.

Tredje perioden 2-0, skotten 6-5

5.45 in i perioden dömdes BIK:s Wilhelm Westlund efter videogranskning till 5+game för en kneeing. Heroisk kamp i boxplay gjorde att BIK kunde hålla tätt och resulterade till och med i en spelvändning där David Lindquist så när blev tvåmålsskytt men där avslutet gick alldeles utanför ena stolpen.

11.17 var det BIK:s tur att spela i numerärt överläge. Inget mål men bra tryck och målet kom istället drygt 20 sekunder efter att gästerna blivit fulltaliga. Det var Gustaf Franzén som gjorde ledningsmålet som nästan fick Nobelhallens tak att lyfta. David Lilja och Alexander Leandersson assisterade.

Mål i powerplay blev det dock när Viktor Lennartsson satte 3-1 med dryga minuter kvar att spela. Aleksi Rekonen och David Lindquist assisterade och för Aleksis del innebar det assist i sjunde raka matchen. Det vill säga poäng i varenda match så här långt. Imponerande!

3-1 stod sig och vinsten i hemmapremiären innebär att BIK fortsatt hänger med i toppskiktet, tvåa efter HV71, med lika många inspelade poäng men något sämre målskillnad.

Johan Larsson lämnade isen på grund av befarad skada med cirka fem minuter kvar av matchen. Där har vi i nuläget ingen information att lämna, medical team avvaktar närmare undersökning.


”Jättekul att få spela hemma”, tycker 1-1-målskytten David Lindquist efter matchen. ”Bra tryck och riktigt trevligt att få spela på hemmaplan. För mig var det första matchen med publik på plats i och med att vi inte fick ha publik i förra säsongen och det kändes som om vi verkligen behövde dem idag. Vi hade publiken i ryggen och kom ut starkt i första och trampade på bra. Vi åkte sönder dem helt enkelt. Sedan blev vi kanske lite försiktiga i andra när vi inte fick utdelning, och vi får inte heller glömma att vi har en motståndare som i sin tur blev bättre."

"Sedan tycker jag att båda lagen började lite trevande i tredje men vi tog över mer och mer. Vi fick bra moral av att klara av den där femminutaren. Det var starkt att vända och vinna, och snygga kasser av Franzén och Lennartsson där på slutet.”

Hur gick ditt kvitteringsmål till, egentligen?

”Upp på back, skott och så lyckades jag få en klubba på den. Den rullade precis över mållinjen så det var lite utav en lättnadens suck när den gick över. Skönt, jag hade ju även haft något läge där i första perioden som jag verkligen ville hänga.”

Nu är hemmapremiären avklarad och dessförinnan har vi spelat sex bortamatcher. Hur skulle du vilja summera inledningen så här långt?

”Vi har ju vunnit sex av sju och en av en på hemmaplan och det kan man ju inte säga något annat än att det är bra. Det är bara att fortsätta på det spåret. Sedan är vi väl inte riktigt helt nöjda spelmässigt men det kommer det också!”

Lars Volden släppte bara en enda puck bakom sig idag och tillsammans med kollegan Marcus Hellgren-Smed, som höll nollan i sin senaste match, bildar han ett minst sagt starkt målvaktspar. Faktum är att BIK:s målvakter just nu släpper in minst mål i ligan.

”Vi kommer ut väldigt bra i första och Västervik har väl bara två skott på mål. Men på det stora hela är det en krigarinsats från vår sida som avgör idag. Vi gör inte en särskilt bra match om man tittar på spelet men skönt att vi ändå kunde vinna och ta tre poäng. Det i sig är en stor styrka. Jag vet att vi kan göra det bättre men vi krigar oss till segern så får finliret komma senare!”

Vårt boxplayspel är fortsatt stabilt och vi är näst bäst av alla lag med bara ett enda insläppt mål. Ettan HV har ännu inte släppt in något mål i numerärt underläge men har å andra sidan tillbringat betydligt mindre tid i spelformen.

Västervik fick ett rejält momentum i tredje perioden med ett fem minuter långt numerärt överläge. Hur upplever du vårt boxplay från din position, Lars?

”Det gäller att alla stämplar in och det gjorde de verkligen även idag. Vi har en grym box och när man är därute tänker man inte så mycket utan försöker bara göra det man ska. Nu gäller det bara att fortsätta så här.”

Hur var det att äntligen få spela på hemmaplan inför en stor publik i Nobelhallen?

”Magiskt! Så kul att fansen var så högljudda, jag fick gåshud både innan matchen och när vi tog varvet runt efter matchen. Nu hoppas vi att de kommer tillbaka till nästa match också!”

Viktor Lennartsson satte spiken i kistan genom sitt powerplaymål i slutminuterna som innebar 3-1.

”Jäkligt kul att spela idag med allt folk på läktarna. Vilket tryck!", säger han efteråt.

12-2 i skotten i första och dominans från vår sida men i andra hände något: anfallen blev kortare och Västervik tog över mer och mer. Vi kunde dock ändå vända och vinna i tredje, inte minst tack vare bra boxplayspel. Hur skulle du vilja sammanfatta matchen?

”Vi har pratat om att få upp spelet och våga hålla i pucken och vara mer kreativa i anfallsspelet. Men vi fick inte riktigt till trycket, blev lite fundersamma och de började skölja över oss istället. Vi gick ned oss i andra men kom tillbaka starkt i tredje. De som spelar boxplay gör ett riktigt bra jobb, måste jag säga. Jag var inte orolig någonstans där egentligen, de skötte det jättebra.”

…Och så satte du punkt med ditt 3-1-mål i powerplay. Berätta om det!

”Haha, det finns inte så mycket att berätta. Jag hoppade in på isen, fick pucken av Rekonen och sedan var det bara att blunda och skjuta och så gick den in.”

Hemmapremiären är avklarad och nu väntar två hemmamatcher den kommande veckan. Hur känns det?

”Jag tror att vi bara kommer bli bättre och bättre nu. Det är en liten anspänning inför första matchen – vi vill ju visa upp oss från vår bästa sida för hemmapubliken. Kanske var vi lite övertända därute och knöt skridskorna lite extra hårt. Men nu kommer vi att stiga härifrån.”


Nästa vecka spelar BIK hemma både onsdag och fredag. På onsdag 19.00 gästar Tingsryds AIF och på fredag samma tid kommer nykomlingarna Troja-Ljungby på sitt första besök i Nobelhallen.

Givetvis hoppas vi att ni kommer tillbaka till Nobelhallen och fortsätter stötta oss på årets spännande resa!

Köp din biljett till kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.