Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Södertälje
SSK

Eftersnack BIK - Södertälje SK 4-1 (2-0, 0-1, 2-0)

20 februari 2021 18:40

Vi följer upp BIK:s seger över tabellfyran Södertälje, en grinig och tät match som för Åke Stakkestad även innebar karriärens första hockeyallsvenska mål.


Det börjar dra ihop sig. Med nio matcher kvar av grundserien låg BIK inför lördagens möte med tabellfyran Södertälje SK fortsatt på andra plats i en alltmer komplett tabell. Södertälje, med en match mindre spelad och sju mindre poäng, jagar bakom tabelltrean Björklöven, också med en match mindre spelad men bara tre poäng efter. Striden om andraplatsen ser ut att pågå ända in i kaklet med flera lag inblandade.

I BIK höll Tim Juel ställningarna längst bak med Stefan Stéen som back-up. Aleksi Rekonen är fortfarande på skadelistan medan Alexander Leandersson stod över. Joel Kiirikki och Karl Jonsson är utlånade.


Matchen blev tät, grinig och underhållande, ungefär som vanligt när lagen möts.

Södertälje gick fram hårt direkt på nedsläpp och bet sig under den första minuten kvar i BIK-zonen. I sitt första anfall, 1.04 in i matchen, tog dock BIK ledningen med 1-0 genom Åke Stakkestad, påpassligt framspelad av Tor Immo. Även Wilhelm Westlund assisterade. Målet var Åkes första i Hockeyallsvenskan.

Efter målet tog BIK över alltmer och 7.04 utökade Axel Bergkvist till 2-0, assisterad av David Lindquist. Det blev också resultatet i den första perioden, där SSK dock vann skotten med 10-7.

Gästerna reducerade till 2-1 i inledningen av den andra perioden genom Lucas Carlsson, assisterad av Oskar Olausson. Detta gav dem energi och spelet blev böljande och smågrinigt med en hel del utvisningar för båda lagen. Skotten i den andra perioden skrevs till 7-8.

Som en följd av sena utvisningar i andra perioden inledde lagen tredje perioden i spel tre mot tre i 1.37. Därefter väntade tre minuter i fem mot fyra för BIK.

Med 31 sekunder kvar av det numerära överläget utökade Tor Immo BIK:s ledning till 3-1, assisterad av Lukas Pilö och Sebastian Fakt. Södertälje fortsatte oförtrutet sin jakt för att komma ikapp men BIK kunde punktera matchen genom ett powerplaymål av Filip Roos (Karlsson & Björklund) efter 18.20 och vann skotten med 14-10. Matchen slutade således i seger med 4-1 för BIK som därmed tog tre viktiga poäng i striden om andraplatsen.


Ni som vill fördjupa er i matchfakta hittar som vanligt detaljerna längst ned i inlägget. Vi andra tar oss ned i omklädningsrummet och följer upp segern med premiärmålskytten Åke Stakkestad, Axel Bergkvist och tränare Karl Helmersson.

Först ut är Axel, som alltså gjorde 2-0-målet drygt sju minuter in i den första perioden.

Grinig, tät och underhållande, bekrev jag matchen. Håller du med Axel?

"Ja, jag är helt klart beredd att hålla med. Det var precis så det var. Alla matcher mot dem har varit sådana och det är alltid kul. Det blir lite extra spänning både innan och under matchen."

Åtta grundseriematcher återstår i skrivande stund, striden om andraplatsen kommer bli stenhård och Södertälje är ett av lagen som jagar den. Hur gick snacket inför dagens match?

"Vi sa att det här kommer att vara som en slutspelsmatch och vi gick in i matchen med den inställningen. Det är så vi ska göra de sista åtta matcherna också - det är ett bra sätt att förbereda oss inför det som väntar."

De kom ut hårt direkt efter nedsläpp men BIK tog ledningen i det första riktiga anfallet. Blev starten ungefär som ni tänkt?

"Vi visste att det skulle bli en tuff match med en tuff start. Södertälje är ett bra lag. Men vi hade förhoppningen att vi skulle ta tag i taktpinnen och även om det vägde lite i början tog vi den efter vårt tidiga mål."

Själv följde du upp med 2-0 på sekunden sex minuter senare. Berätta om målet!

"Jag kommer ut på kanten vid blålinjen. 'Linkan' får pucken och när jag ropar på honom lägger han upp den direkt. Jag såg att det var en del trafik framför målet så jag gjorde en liten fejk till höger och la in pucken på mål. Kul!"

Andra perioden blev lite grinig med en del utvisningar. Det är lätt att man tappar fokus då. Sa ni något om det i pausen efteråt?

"Ja, vi vill ju att de ska förlora fokus precis som de vill att vi ska förlora fokus. Det gäller att hålla balansen där och jag tycker att vi gjorde det. Man måste stå upp för lagkamraterna och det gjorde vi på en bra nivå idag."

I tredje perioden jagade de förstås en reducering, även om Immo ganska tidigt kunde göra viktiga 3-1. Roos satte spiken i kistan genom sitt 4-1-mål. Samtidigt kan det gå fort i hockey - hann det bli någon nerv i båset?

"Jag tycker inte att det kändes nervöst alls, egentligen. Vi vet vad vi kan och att vi är starka i tredjeperioderna. Sedan var det förstås skönt när det ramlade in en extra puck där. Bra för självförtroendet!"

Vi fick också se ett bra, uppoffrande försvarsspel bland annat i boxplay med många täckta skott.

"Ja, det är vi fantastiskt duktiga på, tycker jag. Alla i laget vill blocka skott och göra allt för lagets bästa. Det är imponerande och ger resultat i slutändan."

Efter en starkt vinstsvit fick ni lite grus i maskineriet med några förlustmatcher innan ni återvände till det vinnande spåret. Hur studsade ni tillbaka?

"Det var bara att fortsätta att jobba så som vi alltid gjort. Vi visste att det skulle vända, det var aldrig någon panik trots att vi förlorade några matcher i rad. Till slut kom segern och nu är vi tillbaka där vi vill vara."

Till sist, vad tar ni med er från den här matchen?

"En bra hockeymatch! Det finns mycket att bygga vidare på, men vi är supernöjda med insatsen idag."


"Jag trodde nog faktiskt att det skulle vara ännu lite mer fart och ännu mer känslor än vad det blev idag", konstaterar Karl Helmersson efteråt. "Men jag tycker att vi agerar ganska stabilt, bättre spel än mot Hästen då vi fick med oss tre poäng, vilket var det viktiga för laget då. Idag visar vi även upp ett bättre spel över 60 minuter."

Några speciella plus som du tar med dig?

"Vi är mer beslutsamma i spelet i egen zon. Det har vi tryckt på och tränat under veckan och det är jag väldigt nöjd med idag. Det ska vi ta vidare inför det som väntar."


18-årige Åke Stakkestad hann visserligen spela fem matcher i A-laget förra säsongen men det var först inför årets säsong som han fick en fast plats i laget. På lördagseftermiddagen kom så det första hockeyallsvenska målet när Åke öppnade målskyttet med sitt 1-0-mål.

"En extrem lättnad", säger han själv efteråt om målet, med pucken i förvar någonstans i vimlet i omklädningsrummet. "Väldigt kul. Det tog väl 41 matcher, och även om det inte var mitt snyggaste mål gick pucken in och det är ju det som räknas, haha."

Åke minns målet, men måljublet efteråt och hoppet in i sargen så att plexit bågnade är blankt i minnet.

"Jag får pucken av Westlund på vänsterkanten. Jag ska försöka dumpa den men får inte riktigt träff. Den går bakom mål och Immo kastar fram den framför målet lite på måfå. Jag får till någon slags golfträff och jag har ingen aning om hur den går in, bara att den går in. Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde efteråt, jag tror att jag slog i luften eller något, men det var inte någon målgest som jag hade planerat, haha."

Hur skulle du vilja summera matchen i övrigt?

"Vi kommer ut bra och får belöning för det i form av 2-0 efter första. Kanske är ansvarsspelet lite svajigt i första perioden men jag tycker ändå att vi har kontroll genom hela matchen, både i boxplay och powerplay. Matchen är lite grinig och spelet svängigt och utvisningarna påverkar ju rytmnen i matchen något. Men jag tycker ändå att det är starkt av oss att vinnan idag."

Hur skulle du vilja summera din första säsong i A-laget - och på seniornivå - så här långt?

"Det har varit tufft att gå över till seniorhockey. Det är mycket man behöver lära sig, det är inte bara att hämta pucken och åka hela vägen till anfallszonen som man kunde göra i juniorhockeyn. Det är mer struktur och det måste man lära sig först innan man kan tänka på sitt eget spel och våga lite mer. Det har blivit någon assist hit och dit och man har gjort några bra matcher men det kan absolut bli bättre."

Lagkamraterna såg till att traditionsenligt ta hand om pucken, som nu kommer att ingå i en exklusiv samling.

"Jag har samlat på mig några, bland annat en från U16-SM."

Hur tänker du nu inför fortsättningen av säsongen?

"Vi ska fortsätta träna på, vinna så många matcher som möjligt och förhoppningsvis komma tvåa så att vi får bästa möjliga förutsättningar inför slutspelet. Det gäller att få en god form och en skön känsla inför slutspelet. Det är då det gäller!"


Matchfakta BIK – Södertälje SK 4-1 (2-0, 0-1, 2-0)

Skottstatistik: 27-25 (7-10, 7-8, 14-10)

Publik: 8 + drygt 120 soffbiljetter

Första perioden 2-0, 7-10

1.04 1-0 BIK fick utdelning i sitt första riktiga anfall. Åke Stakkestad gjorde sitt första mål i Hockeyallsvenskan, påpassligt framspelad från Tor Immo från bakom målburen. Även Wilhelm Westlund noterades för en assist.

4.12 Matchens första powerplay tillföll BIK efter att en framrusande Linus Karlsson tvingat fram en utvisning på Södertäljes Anton Blomberg, två minuter för en hooking. Bra powerplay av hemmalaget och pressen fortsatte även efter att Södertälje blivit fulltaligt. Jussi Rynnäs i SSK-kassen tvingades till flera ingripanden.

7.04 2-0 BIK utökade till 2-0 genom Axel Bergkvist, assisterad av David Lindquist.

15.42 Powerplay för Södertälje med Filip Roos på botbänken i två minuter för en hooking. Bra press av gästerna men bra och uppoffrande boxplayspel, där bland andra Arvid Aronsson täckte skott, gjorde att BIK kunde hålla undan.

Andra perioden 0-1, skotten 7-8

Juel stod för en följsam räddning vid en snabb spelvändning minuten in i perioden men en drygt halvminut senare reducerade SSK.

1.32 2-1 Målskytt Lucas Carlsson assisterad av Oskar Olausson och Sam Bitten.

4.59 Utvisning på SSK:s Sam Bitten, två minuter för en tripping, och powerplay för BIK. Något riktigt tryck fick dock inte hemmalaget till förrän i slutet.

9.17 Powerplay för SSK med BIK:s Henrik Björklund utvisad i två minuter för en interference.

12.06 Powerplay för BIK efter att Södertälje fått ett lagstraff, två minuter för too many players. Straffet sats av av Anton Blomberg.

13.11 David Lilja utvisades två minuter för en hooking, vilket innebar spel fyra mot fyra i nästan en minut och sedan powerplay för SSK i drygt en minut.

Med 23 sekunder kvar av den andra perioden utvisades SSK:s Emil Aronsson i fem minuter + game för en boarding. Bråket som följde innebar att SSK:s Jacob Dahlström och BIK:s Arvid Aronssson utvisades 2+2 vardera för fighting medan BIK:s Carl Berglund utvisades i två minuter för roughing.

Det här innebar spel tre mot tre under resten av perioden.

Tredje perioden 2-0, 14-10

Tredje perioden inleddes alltså i spel tre mot tre i 1.37 efter de sena utvisningarna i den andra perioden. Därefter två minuter i fem mot fyra för BIK i ytterligare tre minuter.

Efter en minut var Gustaf Franzén i ett friläge nära att lyckas tråckla in pucken bakom Rynnäs.

4.06 3-1. Med 31 sekunder kvar av det numerära överläget utökade Tor Immo BIK:s ledning genom ett stenhårt skott som SSK-keepern inte orkade hålla. Lukas Pilö och Sebastian Fakt assisterade.

Detta nedslog dock inte gästerna som fortsatte jobba hårt för en reducering.

9.25 Powerplay för Södertälje med Filip Roos utvisad i två minuter för en roughing. Hård press av SSK.

17.30 Powerplay för BIK med Måns Lindbeck utvisad i två minuter för delay of the game.

18.20 4-1 Powerplaymål av Filip Roos, assisterad av Linus Karlsson och Henrik Björklund.

18.34 BIK fick avsluta matchen i powerplay sedan SSK:s Sam Bitten utvisats i två minuter för en boarding.