Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Almtuna
AIS

Eftersnack BIK - Almtuna IS 5-6 (1-2, 1-3, 3-0, 0-1)

24 januari 2020 21:32

En tuff start med underläge med 1-5 halvvägs in i matchen vändes till 5-5 i sista perioden. Amtuna avgjorde dock i sudden. Linus Karlsson och Fredrik Forsberg gjorde två mål vardera, Tor Immo gjorde ett. Vi följer upp matchen tillsammans med kaptenen Mikael Eriksson.


Inför fredagens hemmamatch mot Almtuna var Fredrik Höggren tillbaka efter sin två matcher långa avstängning och började som extraforward. Han firade dessutom match 700 matcher i Hockeyallsvenskan och hedrades innan nedsläpp med publikens jubel samt en plakett som överlämnades av Torsten Yngveson.

Henrik Lundberg fortsatte i målet. Tränarna hade flyttat om lite i kedjorna sedan senast: Linus Karlsson hade tagit plats i förstakedjan med Fredrik Forsberg och Gustaf Thorell. Lilja spelade istället i andrakedjan med Filip Ahl och Oliver Eklind. Tredjekedjan med Carl Berglund, Mikael Eriksson och Max Wennlund var orörd medan Tor Immo, Jesper Kokkonen och Nikola Pasic bildade fjärdekedja. Backsidan var orörd sedan sist med Filip Roos som sjunde back. Alexander Anderberg och August Gunnarsson är fortsatt skadade.

Almtuna låg inför omgång 40 på tolfte plats med 43 inspelade poäng och fem poäng tillgodo mot Kristianstad på trettonde plats och nedanför kvalstrecket. BIK, å sin sida, jobbar stenhårt för att hänga på i toppen och få bästa möjliga utgångslänge i vårens slutstrid.


BIK tog taktpinnen från start och hade mycket puck men gästerna var effektivare och försvarade sig dessutom med näbbar och klor. Trots två powerplay för BIK stod det 0-2 till gästerna ända till Linus Karlsson med drygt en och en halv minut kvar av perioden reducerade till 1-2 genom sitt första mål i BIK-tröjan. Första perioden slutade därmed 1-2 med skottstatistiken 9-7.

Andra perioden blev i mångt och mycket en upprepning av den första. Bra läge för BIK i periodinledningen när Fredrik Forsberg sköt strax ovanför kryssribban men istället gjorde gästerna 1-3 strax efteråt när Tony Mårtensson gjorde sitt andra mål för matchen. Almtuna var det hetare laget även om det mesta grinade emot för ett alltmer frustrerat BIK. Gästerna fick flera powerplay och klev ifrån till 1-5 innan Tor Immo i slutet av perioden gav BIK nytt hopp genom att reducera till 2-5. Skotten i den andra perioden fördelades 7-7.

2-5 efter två perioder innebar att BIK var tvunget att göra minst tre mål under de sista tjugo minuterna. Fredrik Forsberg stod för matchens delikatess när han iskallt drog sin back innan han reducerade till 3-5 blott 47 sekunder in i perioden. Linus Karlsson ökade hoppet ytterligare genom att göra 4-5 halvvägs in i perioden. När sedan Fredrik Forsberg kvitterade till 5-5 med drygt fyra minuter kvar av perioden var vändningen så fullbordad.

5-5 efter full tid innebar förlängning. Båda lagen skapade lägen men det blev till sist Almtuna som tog bonuspoängen när Tobias Liljendahl satte 5-6.


"Jag tycker tyvärr att vi kastar bort två poäng idag", säger kapten Mikael Eriksson efter matchen. "Vi måste förstå vad det är som gör oss bra i starten av matcher och komma tillbaka till det spel som vi har i tredje perioden. Visst är det en styrka att vi kommer tillbaka men det ska inte behövas. Vi ska vinna den här matchen!"

"Samtidigt är det ingen idé att hänga med huvudet. Vi ska se oss själva i spegeln och varenda spelare härinne ska rannsaka sig själv."

Just starterna har diskuterats en del på slutet. Nu fick vi en ny start där det dels grinade emot en del samtidigt som vi inte riktigt var där. Hur ser du på den biten?

"Ja, det var nog en kombination av de båda. Vi är nere i deras anfallszon en hel del men det händer inte så mycket. Vi är lite bekvämma och tror att det bara ska rinna på. Det har kanske gått lite för lätt under säsongen med många mål. Nu gäller det att vara ödmjuka och att rannsaka oss själva. Varenda spelare i laget måste upp ett snäpp."

'Vi är Bofors och aldrig ger vi upp' sjöng supportrarna när det kändes som motigast med underläge 1-5 i andra perioden och det stämde ju. När tredje perioden var över hade vi gått ikapp till 5-5. Något positivt att ta med sig från dagens match?

"Självklart gör vi det. Det är en styrka vi har i gruppen, vi har hittat något och vet hur bra vi kan vara. Det plockade vi fram i tredje perioden. Men det får inte se ut som det gör i första perioden."

"När vi kommer tillbaka på måndag måste vi börja prata mer om vad vi gör i starterna. Under matcherna är det inte läge att ta det snacket eller att stå och skrika i båset."

Kan det bli så i ett sånt här läge att man börjar fundera för mycket och därmed gör det ännu svårare för sig ute på isen?

"Vi har haft en väldigt stark offensiv så här långt och har nog fått en slags tilltro till att allt ska lösa sig. När det inte gör det är det lätt att få panik och försöka lite för mycket. Då smäller det bakåt istället, för det finns inga dåliga lag i den här serien."

"Det är ödmjukhet som gäller. Nu ska det bli skönt med en ledig helg för att kraftsamla så ska vi ta tag i det här på måndag igen."

Hur kan man som supporter stötta er i det här arbetet?

"Framför allt genom att vara positiva och tro på oss. Vi har haft en fantastisk säsong så här långt och ligger väl fyra (eg. trea men med en match mer spelad än Timrå på samma poäng, min anm) just nu. Det kommer att bli en lång säsong men om vi skulle sitta härinne i omklädningsrummet och vara negativa skulle den inte bli så lång. Vi försöker att vara positiva och hitta nya vägar att ta oss framåt. Men det kommer att krävas ett jäkla jobb och vi måste ta oss en funderare över hur vi ser på oss själva."

Nästa hemmamatch är en extra viktig match för föreningen i och med att det är årets BIK-krona-match. Dina tankar inför den?

"Jag hoppas att alla i Karlskoga ställer upp och kommer på matchen och stöttar oss. Det är otroligt viktigt, både för ekonomin och för oss i laget."


Matchfakta: BIK - AIS 5-6 (1-2, 1-3, 3-0, 0-1)

Skottstatistiken: 28-24 (9-7, 7-7, 10-8, 2-2)

Publik:2053

Första perioden 1-2, skotten 9-7

4:10 Powerplay för BIK när AIS Villiam Haag åkte på matchens första utvisning, 2 minuter för en puck out. BIK:s powerplayformationer: Carlsson, Immo, Eklind, Ahl och Westlund. Kokkonen, Thorell, Forsberg, Pasic och Westlund.

BIK tog taktpinnen från start men efter att ha lyckats hålla undan i boxplay klev gästerna upp och fick omgående utdelning:

7:34 0-1 Hampus Harlstam, assisterad av Villiam Haag och William Wiå.

Efter 9:40 fick BIK åkte sig andrakedjan med Ahl, Eklind och Lilja till BIK:s bästa läge så här långt men AIS-målvakten Jonas Arntzen var med på noterna och räddade Eklinds avslut.

11:11 Nytt powerplay för BIK med Teodor Nyström på botbänken i 2 minuter för en holding.Flera bra lägen men desperat försvarsspel av gästerna och lite otur med studsarna gjorde att det numerära överläget blev mållöst. Fortsatt bra tryck av BIK efter att AIS blivit fulltaliga med flera bra avslut.

15:22 0-2 Tony Mårtensson petade in pucken som låg bakom Henrik Lundberg efter att denne räddat första läget. Filip Hasa och Calle Åsell assisterade.

18:34 1-2 Linus Karlsson, assisterad av Dennis Fröland och Gustaf Thorell. Detta var Karlssons första mål i BIK Karlskoga.

Andra perioden 1-3, skotten 7-7

Skott strax över kryssribban av frispelad Fredrik Forsberg i första minuten.

1:31 1-3 Almtuna ökade på sin ledning genom en snabb spelvändning där Tony Mårtensson gjorde sitt andra mål för kvällen. Tobias Liljendahl och William Wiå assisterade

1:47 Powerplay för BIK när Villiam Haag utvisades två minuter för en late hit. BIK låg på men AIS fortsatte att ligga tätt inpå och få en klubba, arm eller skridsko emellan.

4:47 1-4 Almtuna fortsatte att vinna närkamperna. Mattias Granlund stal pucken bakom BIK-målet, klev upp på kanten och tryckte in pucken vid Lundbergs första stolpe.

5:48 Powerplay för Almtuna med Karl Jonsson utvisad i två minuter för en tripping. Långt och heroiskt byte av första boxplaylinan med 'Daggen' & co som blev kvar på isen under hela det numerära underläget men lyckades hålla undan.

12:07 Nytt powerplay för Almtuna. Lagstraff för BIK för too many players on the ice. Linus Karlsson satt av straffet.

13:22 Ny utvisning, den här gången på Filip Ahl som fick två minuter för abuse of official för synpunkter på domarna i samband med ett domslut. Detta innebar 45 sekunder i spel fem mot tre för Almtuna. Time out begärd av Almtuna inför nedsläpp

13:51 1-5 Almtuna ökade på sin ledning i spel fem mot tre. Villiam Haag gjorde målet, assisterad av Mattias Granlund och Tobias Åhström.

17:26 2-5 Viktig reducering av Tor Immo, assisterad av Jesper Kokkonen.

Mycket BIK i slutminuten men pucken ville fortsatt inte riktigt studsa lagets väg samtidigt som gästerna fortsatte att ligga nära och försvara sig på ett bra sätt.

Tredje perioden 3-0, skotten 10-8

0:47 3-5 Toppklass hela vägen när Fredrik Forsberg drog sin back och iskallt avslutade. Linus Karlsson och Victor Berlind assisterade.

Henrik Lundberg stod för några viktiga räddningar i inledningen av perioden och fick också bättre hjälp av sina utespelare än tidigare.

9:49 4-5 Linus Karlsson slog till med sitt andra mål för BIK Karlskoga och tajmingen kunde inte ha varit bättre. Victor Berglind assisterade.

13:32 Powerplay för BIK när Almtunas Calle Åsell utvisades två minuter för hooking. Ytterst nära för Kokkonen men pucken gick precis utanför stolpen. BIK radade upp lägen både under det numerära överläget och efter och till slut gick pucken in!

15:49 5-5 Kvitterat! Fredrik Forsberg, assisterad av Gustaf Thorell.

Förlängning 0-1, skotten 2-2

Några lägen för vardera laget. Vassast för BIK:s del var ett läge för Fredrik Forsberg.

3:40 Almtunas Tobias Liljendahl gjorde det avgörande målet i förlängningen, assisterad av Filip Hasa och Tony Mårtensson. Matchen slutade därmed 5-6.