Eftersnack omgång 18: MoDo Hockey - BIK Karlskoga 2-1 e för
Publicerad: 2021-11-21
Jämnt hela vägen, många utvisningar och två straffar . MoDo vann till slut toppmötet i sudden och vi följer upp matchen och helgens roadtrip med Karl Helmersson.

Helgens lilla (?) roadtrip började på fredagen med match Mora, som besegrades med 4-0.

Segern innebar BIK:s fjärde raka seger och kvällens målskyttar (assisterande) var Albert Lyckåsen (Sebastian Fakt & Sebastian Collberg), Emil Öhrvall (Mikael Eriksson), William Pethrus (Henrik Björklund & David Lindquist) och Gustaf Franzén (Aleksi Rekonen & Wilhelm Westlund). Dessutom höll laget sin andra raka nolla, den här gången med Lars Volden mellan stolparna.

För Emil Öhrvall, som inför säsongen anslöt till BIK efter sex raka säsonger i de amerikanska college- och universitetsligorna, var det första målet i HockeyAllsvenskan. Han började matchen som extraforward men kom in ganska tidigt och fick mer speltid under matchens gång.

”Jag fick ett bra pass av ’Daggen’, lyckades bryta in och sprätta upp den”, berättar han själv om sitt 2-0-mål som var riktigt snyggt med ett distinkt avslut vid den första stolpen. ”Jag trivs bra, det är ett sjukt härligt gäng, och det var riktigt skönt att äntligen få göra mål!”

Inför söndagens match mot MoDo i Hägglunds Arena hade tränarduo Helmersson & Schoultz valt att sätta in Öhrvall i fjärdelinan och istället sätta Hugo Pettersson som extraforward. I övrigt såg laget exakt likadant ut som i fredagens match.

Åke Stakkestad, Henrik Larsson, Edwin Lindström, Victor Lennartsson och Johan Larsson saknas alltjämt. Åke, Henrik och Viktor närmar sig sig comeback medan Johan Larsson har dag-till-dag-status. För Edwins del är säsongen dessvärre över då han nyligen fick beskedet att hans skada kräver operation och en längre rehab. Läs mer om skadeläget här.

Lagen möttes så sent som i onsdags då MoDo gästade Nobelhallen och fick se sig slaget med 3-0. BIK, genom Emil Öhrvall, räknade därmed med ett revanschsuget hemmalag som dessutom skulle göra allt för att visa vilka som bestämmer i Hägglunds Arena.

"Vi måste komma ut bra och bestämda redan från start", konstaterade Emil i inför-intervjun.

Matchen var en så kallad sexpoängsmatch då både BIK, på andra plats, och tabelltrean MoDo inför mötet låg på 34 poäng. Endast ett mål i målskillnad skiljde lagen åt, vilket innebar att segraren skulle lämna isen som tabelltvåa.

Matchrapport omgång 18: MoDo Hockey - BIK Karlskoga 2-1 e förl (0-0, 1-0, 0-1, 1-0)

Skottstatistiken 31-24 (11-6, 15-2, 3-13, 2-3)

Målskyttar (assisterande)

1-0 Riley Woods, i powerplay (David Bernhardt & Pontus Näsén) 1-1 Kalle Jellvert, i powerplay (Wilhelm Westlund & William Pethrus) 2-1 Markus Modigs, straffslag

Första perioden 0-0, skotten 11-6

BIK fick matchens första powerplay men mötes av ett starkt boxplay hos hemmalaget. Däremot fortsatte man att vinna närkamper och ha mycket puck även om MoDo fick fram fler skott på mål och fler giftiga lägen. Lägen för båda lagen under perioden men två bra målvakter i form av Lars Volden och Tex Williamsson (etta i totala målvaktsligan) som såg till att den blev mållös.

Bästa chansen för BIK hade Janne Tavi nästan halvvägs in genom perioden som påpassligt spelades fram av Juliuz Persson. Williamsson plockade dock hans giftiga backhandsavslut. MoDos Daniel Mannberg hade ett bra läge med tre minuter kvar av perioden men Volden räddade. Skotten skrevs till 11-6.

Andra perioden 1-0, skotten 15-2

Andra perioden kom att präglas av utvisningar, och BIK hade tre raka boxplay under den första halvan innan det var MoDos tur med två raka. Under det andra numerära underläget för hemmalaget tilldömdes de en straff som Mikkel Aagard förvaltade och Volden räddade.

14.06 in i perioden, när BIK tilldelats ytterligare en utvisningi form av ett lagstraff, tog till slut MoDo ledningen med 1-0. 1-0-målet kom till slut på retur från en klingande träff i ribbkrysset. Riley Woods gjorde målet, assisterad av David Bernhardt och Pontus Näsén.

Ännu en utvisning drabbade BIK i slutsekundrarna vilket innebar att MoDo fick inleda den tredje perioden i powerplay. Fem utvisningar för BIK och två för Modo under perioden speglades i skottstatistiken som skrevs till 15-2.

Tredje perioden 0-1, skotten 3-13

MoDo inledde alltså i powerplay men BIK:s box fortsatte att spela bra och vaskade till och med fram ett eget bra läge där Kalle Jellvert kom ensam med MoDo-keepern men inte fick träff.

Fortsatt mycket MoDo efter att BIK blivit fulltaligt och den här perioden skulle innebära ett ovänt läge med fem MoDo-utvisningar.

Drygt halvvägs in i perioden fick dock BIK ett gyllene läge i form av 1.19 i spel fem mot tre efter två täta interference-utvisningar på hemmalaget. Trots att man tillbringade så gott som hela det numerära överläget i MoDo-zonen fick man inte fram några vassa avslut och kammade därmed noll.

Nästan fyra minuter kvar när BIK fick ytterligare en chans i numerärt överläge och den här gången tog man den: Ex-modoiten Kalle Jellvert styrde in 1-1 på ett stenhårt backskott signerat Wilhelm Westlund.

MoDo pressade på för en snabb replik men två täta utvisningar för hemmalaget i slutskedet innebar 1.28 i spel fem mot BIK Karlskoga. Nära ett avgörande mål i slutsekundrarna men 1-1 stod sig efter full tid, vilket innebar förlängning.

Förlängning 1-0, skotten 2-3

BIK lyckades inte förvalta det numerära överläget som inledde förläningen. William Pethrus fick BIK:s bästa möjlighet i förlängningen men fick inte träff.

Nytt straffslag för MoDo efter 3.48 och detta kom att avgöra matchen då Markus Modigs gjorde 2-1 till MoDo.

I och med segern gick MoDo förbi i tabellen, dock bara med en poäng mer och ett plusmål.

26-8 var skotten efter två perioder. Närmast heroiskt boxplayspel och så en nästintill omutlig Volden som till och med räddade en straff. Hur vill du summera de två första perioderna, Karl Helmersson?

"Första perioden tycker jag var helt okej från vår sida - vi spelar på bortaplan mot topplaget MoDo. Den andra perioden blir jobbig för oss med fem tvåor och en straff och den snedbelastning av laget som så mycket boxplay innebär. Vi fick helt klart vara nöjda med 1-0 inför den tredje perioden."

I tredje var det vi som fick de numerära överlägen, något vi inte riktigt lyckades utnyttja trots en kvittering till 1-1. Hur upplevde du det?

"Vi får in en kvittering och får flera lägen att få in mål både i tredje perioden och i förlängningen. Vi har en del att slipa på när det gäller powerplay - pucktempot måste upp och vi måste få fler avslut på mål. Vi ska attackera mer, helt enkelt."

Hur skulle du vilja summera helgens roadtrip som ju inleddes med 4-0 borta mot Mora?

"Just nu, direkt efter MoDo-matchen, känns det mest surt. Som matchen utvecklade sig idag hade vi flera lägen att avgöra och det känns tungt att vi inte lyckades med det efter allt slit i boxplay och Voldens räddade straff. Men 4 av 6 möjliga poäng i helgen är trots allt godkänt. Vi är dessutom fortsatt svåra att göra mål på - MoDo gjorde sina mål i powerplay och på straff. Det tar vi med oss. Volden och vårt boxplay får mitt plus."

Nu väntar en intensiv vecka med tre matcher.

"Ja. spelarna har ledigt i morgon eftersom det är viktigt att de får vila. Sedan är det bara en träning på tisdag innan vi tar emot Kristianstad på onsdag."

Blir det video eller vila på bussen hem?