Eftersnack BIK - AIK 4 - 3 e förl
Publicerad: 2019-01-10
Underhållande och dramatisk - onsdagskvällens match mot AIK hade det mesta! När AIK tog ledningen med blott 45 sekunder kvar av ordinarie speltid trodde nog de flesta att det var kört men BIK svarade och avgjorde sedan i sudden. Vi följer upp matchen med Daggen, Bäck, Lundberg och coach Lundh.

Onsdagskvällen bjöd på en spännande utmaning när tabelltvåan AIK gästade Nobelhallen. Det var inte bara viktiga poäng i jakten på toppplaceringarna som stod på spel utan också revansch för BIK för förlusterna i lagens båda tidigare möten. (AIK vann säsongspremiärmatchen 21/9 med 5-2 och mötet 30/11 med 7-3, båda gångerna på hemmaplan). Det var förstås även viktigt att visa att man hänger med topplagen i tempot och spelet överlag.

Olle Eriksson Ek och Oskar Bäck var tillbaka i laget efter JVM-äventyret och med lånet Nikola Pasic tillbaka i Linköping gick Victor Ekarv in i kedjan med Franzén och Thorell. Bäck spelade med Harju och Lilja.

Trots att AIK kom ut starkast i matchinledningen höll BIK huvudet kallt och tog över allt mer ju längre perioden fortskred. I slutminuten av perioden tog hemmalaget rättvist ledningen med 1-0 genom David Lilja, snyggt framspelad av Oskar Bäck. Henrik Larsson noterades för andraassisten.

Med andra ord, precis en sådan start som tränare Lundh inför matchen hade önskat sig efter att de två de tidigare mötena inletts med varsin rejäl uppförsbacke.

”Ja, idag fick vi den där fina starten och det gav oss chansen att vara med in i den sista perioden på ett annat vis än vi har kunnat vara under tidigare matcher", konstaterar Lundh efter matchen. "Jag tycker att vi var värda åtminstone oavgjort eller kanske till och med att segern kunde ha varit klar lite tidigare under den tredje perioden.”

Andra perioden blev intensiv. BIK ökade på ledningen till 2-0 genom ett powerplaymål av Axel Lindström, assisterad av Gustaf Franzén och Dennis Fröland. Men AIK hade långt ifrån gett upp och gjorde både 2-1 och 2-2 innan perioden var över.

AIK är ett väldigt skickligt lag men det känns som vi bjöd in dem lite i matchen i och med de här baklängesmålen!

”Ja, så känner nog vi det också", instämmer Lundh. "Men det handlar om de små detaljerna, små felbedömningar som inte syns så mycket och som vi får analysera mer i efterhand.”

Oavgjort, spännade och ovisst inför den sista perioden. Båda lagen skapade lägen där de kunde ha avgjort matchen. När AIK 19:15 in i perioden gjorde 3-2 i powerplay var det nog många misströstade men BIK tog timeout, satte in en sjätte utespelare och kvitterade när matchuret visade 19.33. Jublet höll på att lyfta Nobelhallens tak när Gustaf Franzén gjorde 3-3. Oskar Bäck och Henrik Larsson assisterade.

Det var tungt för oss på läktaren när AIK tog ledningen med så lite tid kvar, hur tog ni det i båset?

”Det var väl inte någon skön känsla direkt när den där pucken gick in men det var bara att gå vidare direkt", erkänner Lundh. "Vi har ju en plan för hur vi agerar i olika situationer så vi var förberedda inför ett sex-mot-fem-läge. Den här gången lyckades det också."

Förlängningen blev en riktig rysare men med perfekt slut: Mikael Eriksson avgjorde med sitt 4-3-mål, snyggt frampassad av Gustaf Thorell. Henrik Larsson assisterade även den här gången.

Hur stod det egentligen till med blodtrycket i båset när Daggen avgjorde?

”Haha, ja, det var väldigt skönt att få de här två poängen", säger BIK-tränaren. "Vi hade pratat om det innan, att vi ändå fick vara lite nöjda om vi tog två poäng. Sedan vill man förstås alltid ha tre poäng. Sedan var extra skönt att vi fick peta in den här efter senaste hemmamatchen när Frasse brottade in pucken men fick se det bortdömt."

AIK är tvåa, BIK jagar efter på tredje plats. Det känns som om den här segern var viktig på flera olika plan!

”Så är det absolut. Inte minst för att vi är med och utmanar AIK, och detta fastän vi har några killar borta.”

En riktigt underhållande hockeymatch blev det dessutom. Hur mycket hinner man njuta av sånt som coach?

”Just nu, så här direkt efteråt har man dålig koll på hur det har sett ut. Men visst hade jag en bra känsla, inte minst i tredje när jag kände att vi har orken att driva och tar kamperna till skillnad mot i den andra perioden, när vi hamnar lite halvt i brygga. Men njuta vet jag inte om man hinner göra särskilt mycket, haha. Det gäller att hela tiden se till att vi inte blir sex man på isen, som vi ju faktiskt blev för första gången idag. Men det var faktiskt ingen coachmiss som låg bakom”, skojar Lundh som, så här i efterhand, kan skratta åt utvisningen för för många spelare på isen som laget drog på sig.

Har du några plus som du vill dela ut idag?

”Först och främst, en sån här dag behöver du en riktigt bra målvakt och det får man ju verkligen säga att Henke är. Thorell såg hungrig ut, till exempel, och vi behöver en kedja som den med Daggen, Axel och Berglund som har och ger energi hela tiden. Det är svårt att ta bort någon spelare idag.”

Just det faktum att hela laget presterar bra idag känns både som en nyckel till segern idag och som en viktig förutsättning för att, även på sikt, hänga med i toppen.

”Ja, vi måste ha alla med oss på banan så att vi orkar och för att kunna lyfta upp spelet.”

Kapten Eriksson är ett hett villebråd i omklädningsrummet efter övertidsavgörandet.

Gratulerar till segern och det avgörande målet, Daggen. Reportrarna flockas kring dig i kväll!

”Haha. Ja, för en gångs skull gör de det!”

En viktig seger på flera sätt idag, tycker jag.

”Ja, det var det verkligen. Speciellt med tanke på att det blev som det blev på slutet när de gör 3-2 med bara sekunder kvar. Då var det lite extra skönt när vi fick vinna sedan.”

Det kändes ärligt talat blytungt uppe på läktaren när AIK fick in 3-2 med 45 sekunder kvar av matchen.

”Ja, det kändes ganska tungt nere på isen också, kan jag säga. Ofta torskar man när det blir så där men så slog Bäck den där fantastiska passningen fram till Frasse framför målet och det var hur skönt som helst när han fick in pucken där!”

Sedan avgjorde du i sudden. Berätta!

”Jag såg att de åkte och bytte och nya kom efter från båset men Gurra slog en grym passning till mig. Det är inte ofta jag får vara med och avgöra på det här sättet, haha.”

Som helhet var det här en av de allra bästa matcher som jag sett hittills under den här säsongen. Håller du med?

”Ja, den känslan hade jag också. Det var mycket kamp och bra spel. Jag tycker att vi har matchen där vi vill ha den. Visst släppte vi in två mål där i andra, men de är skickliga och man måste vara på tå hela tiden mot dem. Det var skönt att få visa att vi kan rå på topplagen.”

Oskar Bäck noterades, som tidigare nämnts, för två assist i matchen och var en kreativ kugge i kvällens fina powerplay. Även om han såg pigg ut på isen var det dock inte fullt lika piggt i båset.

”Jag är lite jetlaggad fortfarande”, erkänner han lätt rödögd efter matchen. ”Jag somnade klockan sju igår kväll och vaknade två i natt och har varit uppe sedan dess. Jag fick trycka i mig lite energidryck under matchen men det funkade.”

Oskar landade i Sverige på måndagskvällen och efter att ha levt några veckor med en tidsskillnad på nio timmar tar det förstås ett tag att ställa om den inre mat- och sovklockan.

Helt fel som uppladdning kan det i alla fall inte ha varit - du såg verkligen spelsugen ut och de båda passningarna fram till 1-0 respektive 3-3 var rena delikatesserna.

”Det gick ganska bra ändå, man får ju bra tempo i kroppen av att spela på liten rink och så dessutom juniorhockey med all fart och fläng den innebär.”

Vad tar du med dig från JVM-upplevelsen till fortsättningen av säsongen?

”Det är väl hela upplevelsen, även om man vill glömma resultatet, att vi åkte ut i kvartsfinalen. Det höga tempot tar man väl också med sig.”

BIK har ju haft en tyngre period med några förluster under tiden du och Olle var på JVM. Har du kunnat följa med i det som hände härhemma?

”BIK spelade väldigt tidigt på morgonen där borta så det var svårt att hinna se några matcher men jag kollade resultaten och såg också att vi hade en del skador, bland annat på Julle.”

Idag bildade du en alldeles ny kedja tillsammans med David Lilja och Jonatan Harju och ni kändes väldigt kreativa tillsammans. David gjorde första målet efter en snygg passning från dig. Hur var det att spela tillsammans med dem?

”Vi spelade ihop för första gången igår på träningen och det gick bra idag, tycker jag. Första perioden gjorde vi riktigt bra, i andra blev det ju en del utvisningar vilket innebar att vi fick spela mindre men på det hela taget tycker jag att vi gjorde en bra match ihop.”

Powerplay såg riktigt bra ut också, inte minst det i tredje även om det inte blev mål just den gången. Du styrde och fördelade puckar och ni radade upp lägen.

”Ja, vi hade en del skott och bra chanser. Det gäller bara att få in pucken.”

Hur skulle du vilja summera lagets match?

”Jag tycker vi gör en riktigt bra match, betydligt bättre än våra tidigare matcher mot dem. Det känns som om vi styr matchen och spelar på våra villkor. Sedan har vi väl lite oflyt där när vi inte får in pucken och de istället hänger in en i slutet. Men vi lyckas komma tillbaka och så får Daggen avgöra i förlängningen. Riktigt härligt!”

Det blev en skön revansch från er sida efter två ganska tunga förluster i era båda tidigare möten den här säsongen.

”Ja, exakt. Vi har direkt inte gjort våra bästa insatser mot AIK tidigare utan tappade matcherna redan i första perioden. Idag kom vi ut starkt och tog tag i matchen på ett bra sätt.”

”En jämn och tight match mellan två bra lag, tycker jag. Det kändes i skallen att det var ett högre tempo än det brukar vara.”, konstaterar klippan i målet, Henrik Lundberg, efter matchen.

Det var en riktigt underhållande match för oss på åskådarplats. Hur mycket hinner man njuta av matchen som målvakt?

”Jodå, man hinner njuta där med. Det är roligt när det går undan.”

Hur mycket pratade ni inför den här matchen om att ni förlorat era båda tidigare möten med AIK den här säsongen?

”Pyttelite. Vi nämnde det kort men det är ju som det är så det var inget att fokusera på.”

AIK-spelarna är snabba i omställningarna. Hur utmanande är en sån motståndare och en sådan match mentalt?

”Ja, de är duktiga på spelvändningar och det går väldigt snabbt. De lyckas ofta skapa något halvfriläge eller två-mot-etta så man måste vara beredd hela tiden."

Du stod för en hel rad viktiga ingripanden, bland annat i förlängningen när du räddade ett friläge. Hur mycket hinner man tänka innan?

”Jag hann faktiskt tänka lite den här gången och hann bli orolig över att jag tänkte, haha. Men det var bara att bestämma sig innan han kom fram och det gick ju bra till slut.”

Grattis till en fenomenal match och en skön seger!

”Tack så mycket!”

Vi avslutar som vanligt med ett kort matchreferat med matchfakta:

BIK – AIK 4-3 e förl (1-0, 1-2, 1-1, 1-0), Skotten: 30-34 (10-9, 6-15, 10-7, 4-3) Publik:2564

Första perioden Bra fart från start med kamp över hela banan. AIK kommer ut starkt, vinner inledningsvis flest närkamper och skapar flest avslut.

6:04 Utvisning BIK. Powerplay för AIK med Jonatan Harju på botbänken för en tripping. Henrik Lundberg inleder med en snygg plock och BIK håller tätt genom bra boxplayspel.

9:20 Utvisning AIK. Fredric Weigel får en tvåa för tripping. Bra powerplayspel av Thorell, Bäck, Franzén, Fröland och Larsson med bland annat ett stenhårt skott av den sistnämnde som går precis utanför stolpen. Även efter att gästerna blivit fulltaliga trummar ett stärkt BIK på och Carl Berglund och David Lilja får varsin bra målchans.

Efter periodens powerbreak och under resten av perioden är det BIK som känns starkast och radar upp målchanser. Axel Lindström håller till exempel så när på att tråckla in pucken under AIK-keepern Erik Källgrens benskydd och Alexander Leandersson får på en riktig pärla från blå. När AIK vid ett tillfälle lyckas bita sig fast i anfallszonen är Lundberg på bettet och står för en riktig tv-räddning.

19:11 1-0 David Lilja, läckert framspelad av Oskar Bäck. Henrik Larsson assisterar också. Det målet låg verkligen i luften!

Andra perioden AIK kommer ut till den andra perioden fast beslutna att ta sig tillbaka in i matchen igen. De ligger tätt på BIK-spelarna och vinner på nytt många närkamper.

1:29 Utvisning för BIK när Henrik Larsson utvisas två minuter för interference.

2:37 Utvisning för AIK. Mathias From blir utvisad två minuter för spel med hög klubba. Bra powerplay av BIK när man blivit fulltaligt och…

4:35 2-0 Axel Lindström gör mål i powerplay, Gustaf Thorell och Dennis Fröland assisterar.

Strax efter målet får en framstörtande Fredrik Höggren ett bra läge men avslutet går precis utanför stolpen.

6:07 2-1 Fredric Weigel kommer direkt från avbytarbåset när han passas fram av Jesper Frödén och kan ensam och ohotad gå fram och trycka in pucken bakom Lundberg.

Strax efter står Lundberg för en viktig räddning när han nyper fast Gary Nunns stenhårda skott mellan sin ena arm och kroppen (!).

9:58 2-2 Anton Holm slår in returen av Fredric Weigels skott. Även Ludvig Claesson får en assistpoäng.

12:28 Utvisning BIK. Henrik Larsson utvisas två minuter för en puck out. Det blir två svettiga minuter för BIK:s boxplayspecialister och Lundberg men man lyckas på förtjänstfullt sätt hålla undan.

17:02 Utvisning BIK. Lagstraff för för många spelare på isen. Ny bra insats i boxplay.

Stolpe ut för AIK i slutsekunderna efter skott från blå.

Tredje perioden Jesper Kokkonen får ett bra läge i inledningen av den tredje perioden men Källgren är följsam i rörelsen och räddar med plocken.

3:00 Utvisning AIK. Interference-utvisning på Christian Sandberg. Fortsatt bra powerplay om än utan utdelning den här gången.

8:00 Utvisning AIK. Jesper Frödén utvisas två minuter för en hakning. BIK matar puckar mot mål och är riktigt nära ett ledningsmål. En spelsugen, pigg Oskar Bäck fördelar spelet och matar fram puckar till skyttarna. Ett powerplay som helt klart är värt ett bättre öde.

15:17 AIK tar time out.

Slutminuterna blir spännande med chanser för båda lagen och känslan är att det kan sluta hur som helst.

18:25 Utvisning BIK. Gustaf Franzén, två minuter interference. Lundberg fortsätter kriga i målet men måste till slut kapitulera:

19:15 2-3 Hjelm, Andreas Hjelm gör målet i powerplay, Anton Holm, och Jesper Frödén assisterar.

19:15 BIK tar time out och väljer att ta ut Lundberg för att spela med sex utespelare. Det betalar sig:

19:33 3-3. Målskytt: Gustaf Franzén. Oskar Bäck och Henrik Larsson assisterar.

Förlängning AIK skapar inledningsvis bäst chanser och Lundberg får verkligen visa vad han går för.

3:58 4-3 Mikael Eriksson avgör efter kalaspass av Gustaf Thorell. Henrik Larsson assisterar också.