En hyllning till en av de största som spelat i BIK
Publicerad: 2018-12-13
På lördag sker avtackningen av Daniel Wessner i Nobelhallen. Oerhört välförtjänt om ni frågar mig. Under mina tolv år som sportjournalist fick jag många gånger chanser att intervjua Filipstadsonen. Maken till vinnarskalle gick inte att hitta. Det var inte så att jag såg fram emot att prata med honom efter en förlustmatch. Så mycket kan jag säga.

Wessner var, tillsammans med Emil Kåberg, den spelare som på allvar var med och formade grisstämpeln på BIK.

Han bidrog till att det inte fanns en motståndare som på något sätt tyckte det var trevligt att komma till Karlskoga. Massor av trashtalk, knuffar efter avblåsningar men framför allt – ett riktigt uppoffrande spel.

Han såg till att varenda nyförvärv förstod vad det handlade om när denne drog på sig den blåa matchtröjan.

I BIK finns det inga stjärnor, här kämpar alla för klubbmärket och för varandra. Till varje pris. Det finns inte många som haft ett sådant stort klubbhjärta som den gode Daniel.

Wessner karriär bestod allra mest av spel i BIK. Han hann dock även med en utflykt till Mora som även då spelade i SHL. Men i ärlighetens namn tror jag det var i Karlskoga han trivdes som mest och det var också där han levererade bäst resultat.

Finns ju också lite härliga anekdoter kopplade till honom.

*** Minns bortamötet med Rögle då han provocerade Röglestjärnan Kenny Jönsson så mycket att denne gjorde en ”skallningsrörelse” mot Filipstadssonen och åkte på matchstraff.

*** Pappa Lothar Wessner var verkligen på plats under så gott som varje enskild match Daniel spelade. En fantastisk person som jag haft förmånen att träffa i en rad olika hockeyhallar.

*** Rögles supportklubb Angels Island Army skrev en mindre smickrande sång om Wessner när hatet mellan klubbarna var som störst under tidigt 2000-tal. Han berörde den gode Filipstadspöjken!

Sedan Wessner slutade tycker jag inte att BIK har lyckats ersätta honom. I ärlighetens namn är det få lag som har någon liknande spelare som i byte efter byte kommer innanför skinnet på motståndarna.

Det tycker jag är lite synd och faktiskt sänker underhållsvärdet en aning.

På lördag minns vi i alla fall tillbaka och tackar en av de största som dragit på sig den blåa tröjan i BIK.

Tack för allt Wessner – hos mig är du riktigt saknad!

Larsåke Wåhlén

Krönikör

BIK Karlskoga Jakob Bengtzén