"Thermell var enormt respekterad av både medspelare och motståndare"
Publicerad: 2019-02-06
På fredag klockan 18.45 börjar ceremonin. Då är det dags för nästa tröja att hissas upp i Nobelhallens tak. Nummer 11. Tobias Thermell. Herregud vad välförtjänt!

”Tobban” är inte vilken BIK-spelare som helst. Hammarösonen har avverkat inte mindre än 583 allsvenska matcher (som spelare) för sitt Bofors och sedermera BIK Karlskoga.

Under säsongerna 1997/1998-2011/2012 var han en enorm ledare, en sann glädjespridare och också en stor publikfavorit.

Jag blev så genuint glad när jag fick höra att den alltid så trevliga och glada Thermell skulle få detta erkännande. Separationen från BIK var inte helt friktionsfri när han och Kristofer Näslund tvingades att lämna under fjolårets tunga säsong. Känns då extra skönt att BIK visar hur mycket de uppskattar TT:s tjänster i den blåa matchtröjan.

Thermell var en sådan spelare som var enormt respekterad på isen av både medspelare, motståndare och domare. En sann gentleman. Men han kunde också vara en riktig retsticka och det var inte helt ovanligt att se honom dyka upp när det hettade till på isen.

Ett roligt minne jag har var när "Tobban" gjorde mål på en tekning i Nobelhallen. Han sköt direkt domaren släppte pucken, något som inte alls målvakten var beredd på. Pang sa det, mål för BIK. Det kändes lite typiskt Thermell att testa det lite annorlunda.

En annan match minns jag lite extra. Då hade han rejält med otur. Årtalet minns jag ej men skulle säga att det var någon gång i början av 2000-talet borta mot Arboga. Efter en avblåsning var det lite gruff och i allt tumultet råkade ”Tobban” träffa en linjedomare med en ”vinge”. Detta passerade så klart inte obemärkt och avstängningen blev några matcher. Skaplig otur där, kan inte minnas att han varit avstäng vid något annat tillfälle.

Thermells betydelse för BIK genom åren är inget vi ska föringa. Inte nog med att han spelat 14 säsonger i klubben, han har dessutom jobbat som säljare och också som tränare. Även där med fina resultat. Vi alla minns säsongen 16/17 när BIK var nära att rubba Rögle och ta steget till SHL, då hade "Tobban" huvudansvaret och var en stor faktor till framgången.

Jag hoppas att folket sluter upp på fredag och ger Thermell de hyllningar han verkligen har gjort sig förtjänt av. Trotjänare som honom är en utdöende art!

Från botten av mitt hjärta vill jag i alla fall tacka Tobias för allt som han gett till BIK genom åren och önskar också ett stort fortsatt lycka till i Växjö Lakers.

Vi ses på fredag!

// Larsåke Wåhlén

Krönikör

BIK Karlskoga Jakob Bengtzén