Möt sportchef Thomas Fröberg: "Vi är alltid förberedda"

29 maj 2019 10:00

Vi sätter oss ned tillsammans med sportchef Thomas Fröberg och pratar om ett jobb som pågår dygnet runt och året runt, om scouting, drömvärvningar och om årets lagbygge. Givetvis tog vi med oss frågorna som vi fått från er supportrar!


Bilden till artikeln är ganska talande. Thomas Fröberg är inte killen som syns och hörs mest men han finns ständigt med i kulisserna. Det är förvisso spelarna ute på isen som spelar matcherna, och som därmed får mest uppmärksamhet, men som sportchef är det Thomas som skapar förutsättningarna genom att scouta spelare och sätta ihop laget.

Det intensiva arbetet med att sy ihop årets trupp går mot sitt slut och vi tyckte att det var en lämplig tidpunkt att sätta oss ned och ta ett snack med sportchefen. Vi efterlyste som bekant frågor från er fans och har fått in ett gäng sådan som ni hittar svaren på nedan.

Vi befinner oss i månadsskiftet maj/juni, Thomas – hur klar känner du dig med truppen inför den kommande säsongen?

”Det känns väldigt bra, faktiskt. Vi väntar in svar från en kille nu, sedan är truppen i stort sett klar.”

Som hockeyallsvensk klubb har du avtalet med SHL att förhålla dig till. Många fans undrar hur det här avtalet egentligen funkar.

”Som det ser ut idag kan SHL ta vilka spelare de vill ända fram till halva juli månad gått och det är klart att det inte är roligt att drabbas av ett sånt avbräck så sent in på försäsongen trots att man får viss ersättning. Vi i Hockeyallsvenskan försöker minska ned det här fönstret något, så att deadline hamnar början av juni eller till och med i mitten av maj. Jag tror nog att även SHL-lagen vill ha sina trupper klara tidigare, men som det ser ut nu är det juli som gäller.”

Gustaf Franzén försvann ganska sent till SHL-nykomlingen Oskarshamn just på grund av det här avtalet. Hur orolig är du i det här läget för att mista ytterligare någon spelare till SHL i det här sena skedet av försäsongen?

”Det hänger på om SHL-lagen skulle förlora någon spelare i tredje eller fjärdelinorna som de behöver ersätta. I år har dessutom flera nya lag gått upp och ska bygga nya trupper vilket innebär att det kan röra på sig lite extra. Men just nu är jag inte särskilt orolig!”

Peppar, peppar, säger jag som är en smula skrockfull...

”Ja, det får man väl säga.”

Hur förberedd är du och BIK ändå inför ett sådant scenario?

”Jag har ständig kontakt med agenter och får hela tiden besked om tillgängliga spelare. Det finns spelare som jag vill ha om någon i truppen skulle falla bort. Vi är alltid förberedda för att spelare av olika anledningar, till exempel även långtidsskador, kan försvinna och om SHL skulle plocka någon spelare fixar vi det.”

Hur jobbar BIK med sin scouting?

”Jag, Torsten (Yngveson, klubbchef), Staffan (Lundh, headcoach) och Johan (Schoultz, assisterande tränare) diskuterar ständigt olika namn och om vi tycker att de passar in i lagbygget och i det sättet vi vill spela i BIK Karlskoga kollar jag upp dem närmare. Jag åker ut och kollar på många av dem live och det blir till exempel en hel del division 1-matcher under säsong. Sedan finns det en tjänst som heter InStat där man i princip kan se matcher från alla ligor som finns. Där kan man också få statistik om enskilda spelare och också se videos med dem när de spelar.”

Hur hittar man spelare? Blir ni till exempel kontaktade av agenter eller hur tas den inledande kontakten?

”Agenter ringer nästan hela tiden och föreslår spelare men det kan även hända att spelare själva tar kontakt. I det sista fallet är det nog främst spelare som jag känner sedan tidigare som hör av sig. De flesta spelarna idag har agenter som sköter den här biten men det finns spelare, främst i division 1 och en del äldre spelare, som inte har någon agent.”

När klubben och spelaren skriver kontrakt, utgår man oftast från någon form av standardavtal eller är det en individuell förhandling varje gång?

”Alla utgår i stort sett från samma avtal eftersom man använder vissa standardfraser. Det är i princip bara lönen som varierar. Det händer att agenter säger att deras klient vill ha en klausul om att de inte vill lånas ut, till exempel. Men det är ganska ovanligt och vi går bara med på det i undantagsfall, till exempel om det är en väldigt skicklig spelare.”

I ligor som NHL och även SHL förekommer bonussummor och andra prestationsbaserade löner för spelare som uppfyller vissa mål. Hur tänker du kring det och hur ser det ut i BIK och i Hockeyallsvenskan?

”Jag tror att det kan förekomma individuella bonusar även i Allsvenskan men det är nog inte så vanligt. För vår del har vi bara bonus för lagprestationer och jag vill ha det precis så. Vi tävlar som lag och inte som individer! Man får ingen bonus för antal mål och sådant utan vi baserar bonusen på hur långt laget går.”

Utan att nämna något namn: Någon klausul eller önskemål som stuckit ut lite extra?

”Nej, inte som jag kan minnas. Jag brukar vara ganska hård, faktiskt, och säga att ’vill du spela i BIK Karlskoga är det detta som gäller’.”

Jag har fått frågor från flera fans som undrar hur det fungerar med lån mellan serierna.

”När det gäller SHL får jag använda välja två ’personnummer’ plus en målvakt per säsong som får gå fritt mellan ligorna fram till 15:e februari. Vi i BIK lånar inte så länge vi inte drabbats av skada. Det finns inget avtal mellan Hockeyallsvenskan och division 1 så där får man komma överens med föreningen.”

Jag tänkte att vi ska titta lite närmare på årets trupp och nyförvärv och vi börjar med målvakterna – Henrik Lundberg är kvar och Tim Juel kommer in istället för Olle Eriksson Ek. Dina tankar om värvningen och målvaktssidan?

”Tim visade att han var intresserad att komma till BIK redan förra året och jag följde honom genom kvalet till Hockeyallsvenskan med Östersund nu under våren. Jag tyckte att han bar sitt lag där. Jag pratar en del med målvaktstränaren Stefan Persson, just nu i HC Spartak Moskva, och vi brukar bolla namn. Han lyfte också fram Tim.”

”Jag tycker att målvaktssidan ser stark ut. Henrik Lundberg tog ett stort kliv i fjol och Tim vet att Henrik kommer att stå många matcher i vinter. Det är förstås bra med konkurrens om målvaktsspaden men jag tycker samtidigt att det är bra att förutsättningarna är tydliga. Jag tror att detta ger Tim goda möjligheter att växa in i allsvenskan och bli redo att ta samma kliv även han framöver.”

Vi går vidare med backsidan: Här har omsättningen varit ganska stor – Arvid Aronsson, Ricard Blidstrand, Viktor Lang och Jacob Lundegård har lämnat klubben och Henrik Larsson räknades tidigt som förlorad. Däremot har vi fått in Kevin Ekman Larsson, Filip Roos och Wilhelm Westlund. Dina tankar om baksidan och nyförvärven?

”Även här tycker jag att det ser väldigt bra ut. Vi har sökt spelskickliga backar och det tycker jag att vi har fått. Vi har bra forwards och de måste få bra puckar att gå på och det tror jag att de kommer få i år. Kevin ville jag ha redan till FBK:s J20-lag när jag var i Färjestad men det var inte möjligt då. När jag en kväll plötsligt ett sms där det stod ’Intresserad av Kevin’ fanns han redan på min radar. Men jag kollade förstås InStat för att uppdatera mig och jag har också pratat med spelare som spelat med honom i AHL och de tyckte att han skulle passa bra i Hockeyallsvenskan och BIK.”

”När det gällde Roos pratade jag med Pierre Johnsson som tränat honom i Frölunda under flera år. Givetvis har även ’Näsa’ sagt sitt. Jag åkte ned och kollade på honom i Hanhals och redan i första matchen gjorde han två mål. Jag sa direkt att jag vill ha honom. Han har bra handleder och är rörlig och åker bra skridskor för en kille i sin storlek.”

”’Wille’ tränade jag i FBK och då var han en av de mest lovande backarna i sin ålderskull. Han spelade till exempel en del i landslaget. Tyvärr hamnade han lite i ingenmansland, vilket inte är ovanligt med många unga, lovande lirare som tidigt plockas upp i A-lagen. Han är stabil och duktig med pucken, jag tyckte att han gjorde det bra i Vita Hästen och jag tror att han kan blomma ut här i Karlskoga.”

Det är inte ovanligt att spelare som haft det lite tufft eller som kommit av sig lite i sin utveckling får en positiv utvecklingskurva i BIK. Vi har sett många exempel på spelarkarriärer som tagit fart i Nobelhallen. Påverkar det spelare att välja och vilja spela i BIK?

”Ja, det har vi sett. Helt klart är vi blivit etablerade som ett lag som utvecklar spelare. Vi har en bra stomme av äldre spelare som accepterar att unga spelare kommer hit och tar för sig och det tror jag inte är så vanligt ute i klubbarna. Men man kan aldrig vila på gamla meriter – alla från spelarna och hela vägen upp i den sportsliga ledningen måste vara på tå hela tiden. När vi hade det tufft och låg pyrt till i tabellen förra året var det inte många som hörde av sig.”

Jag har fått flera frågor om den sista backvärvningen, som ju blev Kevin Ekman Larsson ’ Inför värvningen av den sista backen, letade vi stort och stabilt eller ett vapen i PP?’, frågade David.

”Rent generellt skulle jag vilja säga att vi hade en mer fysisk backbesättning förra säsongen. Kanske har vi tappat lite när det gäller det fysiska i år, det får vi se när försäsongsfysen är avklarad. Rapporten säger dock att killarna tränar på bra. Men man kan nog säga att vi gått från fokus på aggressivt, fysiskt spel till backar som står för ett mer kreativt spel. Samtidigt tror jag att killarna är kapabla till att utvecklas på flera plan – det var nog till exempel inte många före säsongen som trodde att Berglind skulle ha bäst plus/minus-statistik när säsongen var över.”

'Bikarn' undrar också hur ni tänkte inför värvningen av Kevin: 'Var det en spetsback ni sökte och som ni la extra krut från spelarbudgeten på?'

”Ja, det tycker jag. Jag förväntar mig att han kommer att ta ett rejält kliv hos oss i vinter.”

Ni har dessutom plockat upp två lovande juniorer, 19-åringarna Joshua Karlsson och Karl Jonsson. Hur tänker ni kring dem?

”Tanken är att de ska få vara med och fajtas om en plats från början. I och med att de fortfarande är juniorer kan vi i ett senare skede välja att låna ut dem till J20 för att de ska få mer speltid.”

På forwardssidan har vi, förutom nämnde Franzén, förlorat Oskar Bäck, Axel Lindström och Juliuz Persson. Klara nyförvärv så här långt är Nikola Pasic och Max Wennlund – dina kommentarer om dem och om forwardssidan idag?

”Pasic visade vad han kunde redan när vi lånade honom under den gångna säsongen. Trots att det bara blev två matcher lämnade han ett avtryck, och det är det inte många som lyckas med. Max försökte vi få låna redan under den här säsongen, men det funkade inte. Honom har jag följt i HV71 (där han spelade i både J20 SuperElit och SHL i vintras, min anm) och där har han imponerat på mig.”

”Jag tycker att vi har spets i varenda formation i den nya truppen. Jag förväntar mig att (Oliver) Eklind och Max tar stora kliv på centerpositionen. Sedan tror jag stenhårt på (Tor) Immo! Han gjorde väldigt många poäng hos Troja-Ljungby (innan han gick till Leksand inför fjolårssäsongen, min anm) och han kom igång bra här hos oss trots att han kom med lite stukat självförtroende. Nu får han köra på hela försäsongen här hos oss i år och jag tror att han kan gå framåt rejält i vinter. Vi har överhuvudtaget många poänggörare i laget, inte minst ’Foppa’ (Fredrik Forsberg).”

Men ännu är ni alltså inte riktigt klara. Vad saknas i truppen idag?

”Vi ska ta in en forward och det kan faktiskt bli två. Vi får se, inget är skrivet i sten. Vi har span på två spelare som jag känner sedan gammalt och vi vet att båda är positiva. Men det är mycket som ska stämma, de måste känna att BIK är rätt plats för dem.” ”Vi vill ha en så bred trupp som möjligt. Konkurrens är bra och vi vet att det krävs en bra bredd om man ska nå långt i vår.”

När kan vi förvänta oss att det ska vara klart?

”Jag vill ha in dem så de hinner vara med på försäsongsfysen innan midsommar då spelarna går hem och kör på egen hand i fem veckor. I början av juni vore bra.”

Vi kunde läsa i tidningen att du tvingats tacka nej till Alexandre Lavoie, kanadensaren som gjorde succé säsongen 16/17 med 52 (14+38) poäng på 51 matcher i BIK-tröjan.

”Ja, det stämmer. Utländska spelare är alltid dyrare, inte minst när det gäller boende och sådana saker. Därför är det skönt med svenska spelare. Men givetvis hade jag gärna sett honom i laget om jag hade haft de pengarna.”

Apropå det: värvnngen av Lavoie möjliggjordes av en fansinsamling och några fans funderar på om det skulle kunna gå att göra något liknande i år. Hur ser du på det här med supporterlirare?

”Det är härligt att vi har så engagerade supportrar! Jag ser gärna en sådan. Den senaste, Victor Ekarv, gick ju inte som tänkt i och med att han inte tog klivet som vi hoppats. Lite typiskt och kanske påverkade det fansens bild av supporterlirare lite negativt? Men visst skulle det vara suveränt och roligt att få en sådan. Sedan tror jag att just en utländsk spelare nog ändå blir för dyr, pengarna från fansen är till stor hjälp men täcker inte kostnaden på långa vägar.”

Hur skulle du vilja sammanfatta truppen som den ser ut nu?

”Vi fick ju behålla många spelare och det är positivt på många plan, inte minst för att gruppen är relativt intakt. Det är en stor styrka. Vi har fått ha de flesta spelarna med från start och det känns förstås också bra att killarna vill vara kvar här. Vi låg i topp inför sista omgången i vintras och jag tycker att vi har ett lag för att ligga i toppen i år. Vår första målsättning är ligga med däruppe och det ska vi klara.”

Vilka utmaningar ser du framför dig i höst och vinter?

”Skador. För att vi ska kunna gå långt i vår gäller det att hålla oss skadefria som möjligt och definitivt inte drabbas av skador på tongivande spelare. Sedan måste förstås varje spelare ta sin roll och kugga i.”

Hur skulle du beskriva en typisk dag på jobbet för sportchefen i BIK Karlskoga?

”Det blir mycket tid i telefon! Det är klart att det ser lite olika ut beroende på när på året vi talar om, men när man jobbar inom hockeyn finns det inga arbetstider. Man jobbar dygnet runt, veckan om. Så här års handlar mycket om att bygga upp en trupp men resten av året gäller det hela tiden att knyta kontakter, ha koll och vara beredd om något händer. Kanske uppstår en långtidsskada, då behöver man ha en färdig lista på tänkbara ersättare. Ett stort kontaktnät är viktigt att bygga upp och ha.”

”Sedan jobbar jag ju dubbelt eftersom jag har min firma vid sidan om. Jag tror att jag är den enda sportchefen i Hockeyallsvenskan som har två jobb. Men det funkar bra även om det blir långa dagar.”

Någon värvning som du är lite extra nöjd med?

”Foppa! Honom fick jag jobba hårt för att få, det var många samtal både med agenten och framför allt hans far. De kände inte till BIK så mycket och hade många frågor om föreningen.”

Har du någon drömvärvning, om du fick välja vem som helst?

”Jocke Nygård vore inte helt fel, haha. Sedan tycker jag att det skulle vara kul att få hit ’Lilliz’ (Marcus Nilsson, min anm) från Färjestad, han gjorde bra ifrån sig i BIK förra gången.”

Vad är roligast med sportchefsjobbet?

”Jag har ju ett jäkligt stort hockeyintresse och det är så kul att få delaktig, höra tugget och vara med och styra och ställa lite samt sedan få se resultatet av det man kämpat med tillsammans.”

Vad är tyngst och jobbigast?

”Det är tufft när vi förlorar och när det går riktigt tungt för laget. Förluster är alltid jobbiga, det finns inget värre än att lämna läktaren och gå ned till omklädningsrummet efter en förlust.”

Supportern David undrar lite om det här med grishockeyn som gjort BIK världsberömt i Hockeysverige:

’'GrisBik’ som vi supportrar är vana med har de senaste åren tynat bort’, skriver han. ’Är det något medvetet som är gjort eller är det en följd av mer rutin/skicklighet/elegans på isen?’

”Det stämmer att grishockeyn försvinner mer och mer. Grishockeyn innebar aggressiva spelare som gick i bräschen och det finns inte många av den spelartypen kvar. Idag blir hockeyn alltmer extrem, utvisningar kan innebära förlorade matcher och det måste man tänka på. Den moderna varianten är spelare som går i bräschen genom att visa vilja och ta kampen på andra plan."

"Sedan är spelarna som är födda på 90-talet annorlunda. De accepterar en förlust på ett annat sätt än många i tidigare generationer. Detta behöver inte vara negativt, de grisar inte på samma sätt.”

Ytterligare en supporterfråga - ’Bikarn’ undrar följande: ’Tycker du att något annat lag från Hockeyallsvenskan sticker ut lite extra när vi kollar kvalitén på spelarpapperet?’

”Ja, Modo. De har nog en lite större spelarbörs än vi och jag tror att de kommer att ligga med oss i toppen i vinter.”

När det skrevs i media om att Johan Harju inte verkar bli kvar i Luleå i vinter diskuterade våra supportrar chansen att vi skulle komma att få se storebror Harju spela med lillebror Jonatan i vinter.

”Haha, jag frågade faktiskt Jonatan men jag misstänker att det ska mycket till för en sådan lirare att dra ned till Karlskoga och lira. Men visst skulle det vara fantastiskt, en riktig drömvärvning! Fixar Jonatan att han kommer hit så ordnar vi resten.”

Till sist: Har du något du vill hälsa fansen?

”Det är alltid en fröjd att gå till Nobelhallen! Vi har ett gäng som verkligen går i bräschen uppe på läktarna och drar igång hejandet och det uppskattar vi verkligen. Vi ska göra vår del och se till att vi håller till uppe i toppen i år.”