Laget är samlat: Tränarduon om truppen, förberedelserna och det som väntar
Publicerad: 2019-07-30
På måndagsmorgonen återsamlades laget och på fredag klockan 18.00 är ni alla inbjudna på officiell ispremiär. Vi satte oss ned med Staffan Lundh och Johan Schoultz och pratade om uppstarten, deras tankar om nyförvärven och vägen fram till seriepremiären 20/9.

Semestern är slut och laget är återsamlat. På måndagsmorgonen drog säsongen 19/20 igång på allvar med ett inledande informationspass, ett första fystest och teoripass.

Tobias Thunberg ansvarar för fystesterna och mer om dessa och resultaten där kommer ni att få läsa om i ett separat inlägg framöver. Idag pratar vi med tränarduon Staffan Lundh och Johan Schoultz om uppstarten, årets trupp och vägen fram till premiären borta mot Almtuna 20/9.

Staffan och Johan: Det är strax dags för säsongens första teoripass, vad kommer det att handla om?

”Spelsystem och alla delar av spelet", säger Staffan. "Sedan har vi byggt upp med en del klipp på spelsekvenser från förra säsongen som vi tycker är bra för att ge tydliga bilder av hur vi vill att det ska se ut.”

Det är främst Staffan som håller i den här biten.

”Ja, det är jag som sitter med den biten i och med att jag har kört systemet tidigare. Jag har suttit lite med det när jag haft lite dötid under sommaren", konstaterar han.

Har du hunnit njuta något av stranden eller har det varit spelsystem för hela slanten?

”EN gång var han på stranden i alla fall”, skojar Johan och syftar på bilden i våra sociala mediekanaler av headcoach Lundh på en strand i Italien.

”Haha, jag hann nog med någon mer gång”, erkänner Staffan. ”Men det mesta bygger på grunderna som vi satte i fjol och som vi jobbar vidare på. Vi behöver inte ändra så mycket på dem.”

Nu fick vi behålla en hel del spelare från förra säsongen men jag undrar hur mycket ni tänker spelsystem och positioner redan när ni tittar på nya spelare? Pratar man spelsystem med potentiella nyförvärv, till exempel?

”Positioner är förstås nummer ett och nästa steg är att leta spelare med potential, som vi tror ska höja lagets resultat", resonerar Staffan. "Givetvis har vi parametrar som ekonomi och tillgänglighet att ta hänsyn till också. Det handlar om en mix, skulle jag säga. Men spelsystemet i sig är inte avgörande, även om systemen har olika namn är det är inte så stora skillnader mellan dem egentligen, och spelare på den här nivån anpassar sig oftast utan problem, eller vad säger du Johan?”

”Ja, absolut”, instämmer Schoultz. ”Att det funkar bra för en ny spelare att komma in i spelet handlar nog snarare om att en spelare ibland finner lyckan hos en annan tränare och tvärt om. Jag tycker att det är viktigare att titta på om spelaren verkligen själv vill hit.”

”Sedan kan en skicklig spelare snabbt anpassa sig efter situationen, och det är viktigare än att ha erfarenhet av olika spelsystem hit och dit. Det viktiga är att alla vet var de ska vara på isen och vad de ska göra där", betonar Lundh.

Vilken är den största utmaningen ni står inför just nu? Var ligger fokus i det här skedet av säsongen?

”Just nu handlar det om att alla ska släppa loss och komma igång”, konstaterar Schoultz. ”Vi vill få med oss hela gruppen. Det finns ingen hierarki, nu vill vi se att alla kommer hit varje dag och gör det bästa de kan.”

”Ja, det handlar mycket om att komma igång och hitta känslan", håller Lundh med. "Det finns ingen anledning att stressa, vi går på is den här veckan och nästa vecka börjar vi titta mer på spelet och de bitarna.”

Truppen är spikad och klar – hur tänker ni kring den jämfört med fjolårets?

”Det är alltid svårt att bedöma en sådan sak – vi hade en bra trupp även förra säsongen", tycker Staffan. "Vi har, som sagt, alltid en ekonomi att anpassa oss till och spelare som man gärna hade haft kvar kanske vi ibland inte har råd att behålla, men så funkar det ju i den här branschen."

"Det är klart att det var tråkigt att förlora Franzén", erkänner han, "men vi fick å andra sidan två bra spelare istället som breddade truppen och kanske gör den ännu bättre. Det gäller att se det positiva i det, haha. Det känns riktigt bra att vi fick behålla stommen i förra årets lag. Sedan hoppas vi att de nya spelarna ska höja oss ytterligare och även om allt måste klaffa så att de trivs och så vidare tror vi verkligen på årets trupp.”

Jag skulle vilja höra era tankar om årets nyförvärv så här långt och hur ni resonerade när ni värvade dem. Om vi börjar med målvaktssidan så har vi ju Tim Juel som i vinter kommer att bilda målvaktspar med Henrik Lundberg…

Lundh: ”Vi såg honom i någon match i Forshaga och utifrån det och de referenser som vi fått känner vi att det är en spännande målvakt. Han har gjort bra resultat i division 1 och är väl värd den här chansen. Sedan får han en stor utmaning med Henke som gjorde en jättesäsong i fjol.”

Hur tänker ni kring förstaspaden? Ser ni en inkörningsperiod för Tim och Henrik som uttalad förstemålvakt när säsongen drar igång?

”Vi har inte tänkt något där alls, faktiskt. Skulle han inte släppa in ett enda mål på hela försäsongen så…” Staffan skrattar gott. ”Skämt åsido, båda kommer att få stå under träningsmatcherna och så tar vi det därifrån. Sedan är det klart att vi känner oss trygga med det Henke visade i fjol och både vi och han hoppas att han får vara på samma plats och tar ytterligare ett kliv i år.”

”Ingen spelare har en given plats men samtidigt har olika spelare olika roller och vi har satt upp ett pussel där vi tror att de passar in och ska få en bra utveckling.”

Vi går vidare och tittar på nyförvärven på backsidan: Filip Roos, Kevin Ekman Larsson och Wilhelm Westlund. Dessutom gör Alexander Anderberg sin första hela säsong och så har vi de båda sistaårsjuniorerna Joshua Karlsson och Karl Jonsson.

Lundh igen: ”Filip Roos är en påläggskalv från Frölundas organisation som vi fått goda vitsord om. Fröberg har sett honom i en del matcher och vi hoppas och tror att han kommer hit och tar ytterligare ett kliv.”

”Kevin var ett namn som kom upp och han har dels spelat i hockeyallsvenskan tidigare och dessutom provat på spel i USA. Vi kikade en del på honom i de system vi har och tycker att han visar en hel del bra saker. Man kan se en hel del likheter med hans bror (Oliver Ekman Larsson, min anmärkning) även om han inte är i den klassen riktigt än.”

”Ja, man ser stora likheter i bland annat rörelsemönstret”, instämmer Schoultz. ”Nu hoppas vi att han, precis som de andra talangerna, också ska blomma ut här i BIK.”

”'Wille' är en av flera killar som kommit fram som en talang men som har fått ett litet stopp på vägen. Nu är han fit-for-fight efter operationen av skadan och vi tror att det kan bli en bra nystart för honom här i BIK.”

Anderberg fick många fans och spelade sig till ett kontrakt i vintras. Hur ser ni på att ha honom med från start?

”Han visade bra tendenser i vintras men jag tror att det kommer bli ännu bättre när han har fått vara med från start. Honom ser vi fram emot att få jobba vidare med i vinter!”, säger Lundh nöjt.

De båda sistaårsjuniorerna 'Josh' och Karl – hur tänker ni kring dem och deras roll i vinter?

”De är med på samma premisser som alla andra", betonar Lundh. "Vi ska göra allt vi kan för att göra deras utveckling så bra som möjligt och så får vi se vart det landar. Det är skitbra att ha två sådana killar i truppen, det är mycket upp till dem var de ska spela. Är de bättre än några av de andra spelar de i A-laget men de kan även spela i J20 om de behöver lite matchträning. Det viktiga här är att de har roligt och trivs och fortsätter sin utveckling på fem, tio års sikt. Allt handlar inte om här och nu, tålamod och hårt jobb brukar löna sig.”

Vi går vidare och tittar på nyheterna på forwardssidan – Max Wennlund och Filip Ahl kommer båda från HV71 och med ett förflutet i klubben har Johan Schoultz lite extra koll på dessa båda.

”Max är en frejdig forward som gjorde bra matcher i HV:s A-lag på slutet och vi hade honom på tapeten som inlån redan i vintras innan det stöp på att de fick skador, säger han". Det är väldigt bra att ha honom på plats här i Karlskoga, han är väldigt framåt och visade framfötterna direkt. Han är nyfiken, har ett stort driv och vill göra något bra av varenda träning.”

Lundh: ”Filip Ahl har ju varit här tidigare också och är en stor, stark spelare som är obekväm för motståndarna att möta. Vi tycker att det är mycket bättre att ha honom i vårt lag, haha”, säger Staffan. ”Vi har lite utav ett tema här med spelare som vi följt och är säkra på har en hel del bra som ligger och väntar på att komma fram. Filip är definitivt en sådan.”

En av de sista in var August Gunnarsson som Staffan tränade under flera säsonger i Färjestads J20-lag.

Lundh minns sin adept väl: ”Det finns många gnuggare därute som kanske kan göra ett hårdare jobb än August men jag ser få med så stor potential som han har i sitt hockeykunnande. Ibland undrar man varför han inte gjorde på ett visst sätt men så visar det sig att han har hittat en ännu bättre lösning. Han haft det lite tungt med skador och är, precis som 'Wille, en talang som fått ett litet ’hack’ i sin utveckling. Men det finns en uppsida med det och jag tycker att de här spelarna är väldigt roliga att arbeta med.”

Vi kunde också se exempel på detta hos Tor Immo, som anslöt under säsongen och där det började lossna rejält för honom när självförtroendet och lusten att spela hockey kom tillbaka.

"Ja, precis. Det är också en kille som vi ser fram emot att ha från start i år."

Hur tänker ni kring femmorna och bredd kontra spets?

”Man behöver alltid ha någon som producerar men samtidigt, om vi tittar på fjolåret, klev ju faktiskt en av de femmor som normalt jobbar mer med det defensiva slitjobbet fram och gjorde poäng och avgjorde matcher under en period när de tänkta poänggörarna hade det lite tyngre. Jag tycker att det är viktigt att få med alla och att alla deltar i alla delar", anser Staffan.

Schoultz instämmer: ”Ja, man måste starta från alla delar av banan inte bara i egen zon. Oavsett om det handlar om en tekning i offensiv eller defensiv zon ska den femma som är ute på isen vara redo. Vi sätter sällan in killar utifrån var på banan tekningen går, alla ska kunna gå in var som helst.”

”Är det någon kille som har en dålig dag och har missat ett par tekningar på raken kanske han inte ska ta nästa, men annars är tanken att rulla på så att alla ska vara med och bidra”, instämmer Staffan. ”Det är så många matcher att vi kommer behöva alla spelare och med tanke på alla träningar måste killarna komma hit och känna att det är roligt och att de är behövda. Sedan kommer alltid någon i kläm, det är ju trots allt elitverksamhet och vi måste prestera.”


På fredag 2/8 klockan 18.00 är det äntligen dags för den officiella ispremiären.

”Vi ska visa upp lite grejer – förutom skills competition blir det en del spelövningar och sådant så att publiken får chansen att se våra nya spelare. Det är klart att många är nyfikna på nyförvärven.”

Det är inte tränarna som tar ut vare sig tävlingsgrenarna eller tävlingsdeltagarna till skills-tävlingen. Den ärofyllda uppgiften brukar ligga på Daggen och Högga som väljer var sitt dreamteam. Vad de har att säga inför den uppgiften får ni läsa om i ett separat inlägg senare under veckan.


Onsdagen den 14/8 rivstartar försäsongsmatcherna när rivalen Örebro kommer till Nobelhallen. Övriga matcher och motståndare är Mariestad (borta, 21/8), Vita Hästen (hemma, 23/8), SSK (borta 27/8 och hemma 12/9), Västerås (hemma 29/8 och borta 4/9) samt Mora (spelas i Filipstad, 6/9).

Träningsmatchschemat ser både spännande och intressant ut!

”Ja, det tycker vi också", tycker Staffan. "Det är kul att Örebro ställer upp och möter oss. Det är inte helt lätt att få till ett möte med SHL-lag, inte minst som många spelar CHL så här års. Mariestad och Vita hästen-matchen är del av ett litet läger som vi planerar."

"Södertälje hade vi några försäsongsmatcher mot ifjol och detta ville vi fortsätta med. Västerås hade vi först planerat en match mot men de hörde av sig och önskade en till och det passar oss bra. Vi fick en förfrågan om att spela en match i jubilerande Filipstad och hade först Leksand i tankarna. Men så gick de ju upp i SHL och det blir ett intressant möte med Mora istället. Det viktiga är att möta bra motstånd och det tycker jag att vi gör, samtidigt som vi inte behöver åka alltför långt. Nu ser vi verkligen fram emot att gå på is med det här laget och vi kommer att jobba hårt för att vara redo när det är dags för första nedsläpp", avslutar han.

Skribent Marie Angle