Eftersnack Semifinal 4: IF Björklöven - BIK 6-3 (2-1, 2-1, 2-1)
Publicerad: 2021-04-10
Ett effektivt Björklöven vann lördagens match och utjämnade därmed till 2-2 i semifinalserien. Vi följer upp matchen med Karl Helmersson.

På lördagskvällen var det så dags för match fyra i semifinalserien mellan BIK och Björklöven och BIK ledde med 2-1 efter tre möten. Matchen spelades i A3 Arena, precis som torsdagens match, och på måndag är båda lagen tillbaka i Nobelhallen för match fem. Det är laget som först når fyra segrar som går vidare till finalspel.

BIK ställde upp med nästan exakt samma lag som senast. Det innebar alltså att Stefan Stéen i fortsatte i målet. Enda skillnaden var att Daniel Rosengren gick in som back up-målis. Edwin Lindström var extraforward. Skadade Mikael Eriksson, Filip Roos, Wilhelm Westlund och Tim Juel är fortsatt inte aktuella för spel.

Seminfinalserien fortsatte som den sett ut hittills med intensivt spel och heta känslor redan från start i den fjärde matchen. BIK tilldömdes matchens första powerplay efter drygt fem minuters spel i den första perioden, men hemmalaget försvarade sig bra och det numerära överläget blev resultatlöst.

Halvvägs in i perioden åkte sig Sebastian Fakt till ett av periodens bästa lägen för BIK men Kevin Poulin i Björklöven-kassen räddade. även Strax innan hade Björklövens Gustav Possler haft ett bra läge.

11.55 tog BIK så ledningen med 0-1 efter att Immo påpassligt stulit pucken i anfallszonen och serverat stekhete målskytten Gustaf Franzén.

Björklöven kvitterade dock bara 11 sekunder senare efter att man vunnit en viktig duell bakom BIK-kassen. Alexander Wiklund (Andersson & Johansson) gjorde målet.

Strax efter kvitteringen fick Björklöven sitt första numerära överläge och detta utnyttjade man effektivt till att ta ledningen med 2-1 genom Olle Liss (Perron & Deilert).

Otrolig spliträddning av Poulin på Victor Berglinds skott med fyra minuter kvar av perioden räddade hemmalaget när BIK vred upp tempot i jakten på snabb kvittering.

Fenomenal räddning även av Stefan Stéen när han nästan fem minuter in i den andra perioden blev ensam med Olle Liss. Efter detta mycket BIK som bet sig kvar i hemmalagets zon, skapade lägen och jobbade sig till en utvisning efter 6.23. Kvitteringen till 2-2 kom i det efterföljande powerplayspelet genom David Lilja (Rekonen & Pilö).

Båda lagen skapade chanser och matchen kom alltmer att utvecklas till en målvaktsduell mellan två duktiga keepers.

En brottningsmatch i klassisk stil resulterade i dubbelutvising och spel fyra mot fyra med fem minuter kvar att spela av den andra perioden. Strax efter ett bra läge för Rekonen vände hemmalaget spelet snabbt och återtog ledningen genom ett skott rätt upp i krysset. 3-2-målet gjordes av Karl Johansson (Possler & Vesel).

Björklöven var ytterst nära ytterligare ett mål strax efter men Stéen fortsatte att storspela och räddade ännu en gång.

Slutet på den andra perioden blev dock tuff för BIK-lägret: Johan Larsson nätade men målet blev dömdes bort då domarna i samma sekund blåste för en utvisning på en BIK-Spelare. I det efterföljande powerplayspelet utökade sedan istället Björklövens Francis Perron (Deilert & Brown) till 4-2 bakom en skymd Stéen.

4-2-ledning till Björklöven inför tredje perioden således, men noterbart var att BIK vunnit skottstatistiken i båda perioderna. I den andra perioden skrevs skotten till 10-19 och totalt vann BIK så småningom skotten i matchen med 41-26.

Mycket BIK i inledningen av den tredje perioden men det vassaste läget skapade Alexander Wiklund när han åkte sig till friläge mot Stéen. BIK-keepern plockade dock dennes avslut.

Istället kunde Alex Hutchings (Ottosson) efter 4.28 utöka ledningen till 5-2 efter att hemmalaget brutit ett uppspel.

BIK gav dock inte upp utan fortsatte sin jakt på reducering. Dubbelutvisning efter 6.10 innebar spel fyra mot fyra. BIK:s jakt kom dock att hämmas av numerära underlägen. Nästan halvvägs genom perioden tilldömdes hemmalaget ett powerplay men BIK lyckades inte bara hålla undan utan också få fram en spelvändning i boxplay. Carl Berglunds avslut gick dock utanför. Strax efter att BIK blivit fulltaligt fick Björklöven ytterligare ett powerplay, vilket alltså tog bort totalt fyra viktiga minuter av perioden.

BIK fick dock också de en chans att spela powerplay med fyra och en halv minut kvar av perioden. Ledarstaben valde att plocka ut Stéen för att spela med en extra utespelare, och det var en chansning som slog väl ut: Gustaf Thorell (Lilja & Karlsson) reducerade till 5-3 med nästan fyra minuter kvar av perioden.

Med 3.28 kvar att spela och inför tek i anfallszonen tog BIK time out och valde sedan att ta ut Stéen ännu en gång för att ta in ytterligare en utespelare. Vassaste läget hade Gustaf Franzén, men Kevin Poulin räddade och höll pucken.

Istället kunde Björklöven med 2.12 kvar av matchen avgöra i tom kasse genom Pontus Andreasson. BIK tog ut Stefan Stéen för ett sista försök men Björklöven höll undan och vann matchen med 6-3.

Med minuten kvar av perioden utbröt slagsmål utanför BIK:s bås vilket renderade i två matchstraff vardera för lagen och att BIK avslutade i powerplay.

I och med kvällens seger utjämnade Björklöven till 2-2 i matchserien. I morgon söndag flyger BIK hem och på måndag klockan 19.00 är det nedsläpp i match fem hemma i Nobelhallen.

"Jag tycker ändå att vi gör en bra match spelmässigt", konstaterar headcoach Karl Helmersson efter matchen. "Vi vågar spela vårt spel och blir inte passiva och på det hela taget gör vi det som vi kommit överens om. Vi ber inte om ursäkt för oss själva utan står upp bra."

Vi skapar mycket och vinner skottstatistiken med 41-26, men hemmalaget är lite effektivare.

"Ja, en vinst i skottstatistiken innebär ju inte seger i matchen men det är i alla fall en indikation på hur det ser ut och att vi skapar lägen."

En del kostsamma utvisningar fällde också avgörandet idag. Förutom den omtalade situationen i andra perioden när Johans 3-3-mål dömdes bort och Björklöven istället kunde dra ifrån till 4-2 fick vi se en hel del utvisningar i den tredje perioden.

"Björklöven är skickliga i powerplay och givetvis måste vi försöka hålla oss coola och inte ryckas med. Men situationen i den andra perioden där vi fick 3-3-målet bortdömt och de istället fick in 4-2 i powerplay blev tyvärr ganska avgörande för matchen. Utvisningen på Åke kommer efter en närkampssituation där han först fått en crosschecking mot huvudet och där tycker vi att det är förståeligt att han reagerade."

Karl och Åke diskuterade situationen med domarna inför den tredje perioden men fick inte något gehör för sitt resonemang.

Stéen fortsätter att spela bra i målet, har du några individuella plus som du vill dela ut?

"Ja, Stéen har kommit in väldigt bra, vilket är gött att se. Men jag tycker att det är svårt att ta ut någon enskild lirare idag, jag tycker att vi gör det bra som lag."

Nu flyger ni hem i morgon förmiddag - hur ser vägen till nedsläpp i måndagens match hemma i Nobelhallen ut?

"Vi tränar lätt i morgon förmiddag och på eftermiddagen flyger vi ned till Arlanda där bussen väntar för att ta oss hem till Karlskoga. Det står 2-2 och det är först till fyra matcher som gäller så nu är det bara att fokusera på nästa match.

"Det finns alltid saker man kan skruva på, men först ska vi titta på matchen och analysera den så ska vi se om det finns något att justera."

Matchfakta Semifinal 4: IF Björklöven - BIK 6-3 (2-1, 2-1, 2-1)

Skottstatistik: 26-41 (8-10, 10-19, 8-12)

Första perioden 2-1, skotten 8-10

5.21 Utvisning, Björklöven. Alex Hutchings, 2 minuter roughing

11.55 0-1, Gustaf Franzén (Tor Immo)

12:06 1-1 Alexander Wiklund (Fredric Andersson & Karl Johansson)

13.14 Utvisning, BIK. Johan Larsson, 2 minuter slashing

13.52 2-1, Olle Liss (Francis Perron & Alexander Deilert) Powerplay, spel fem mot fyra.

Andra perioden 2-1, skotten 10-19

6.23 Utvisning, Björklöven. Pontus Andreasson, 2 minuter highsticking

7.45 2-2 David Lilja (Aleksi Rekonen och Lukas Pilå) Powerplay, spel fem mo fyra.

14.59 Dubbelutvisning: J T Brown och Johan Larsson, 2 minuter vardera för holding.

16:34 3-2 Karl Johansson (Gustav Possler & Tyler Vesel) Spel fyra mot fyra. 18.35 Utvisning, BIK. Åke Stakkestad, 2 minuter interference

18.53 4-2 Francis Perron (Alexander Deilert & J T Brown) Powerplay, spel fem mot fyra.

Tredje perioden 2-1, skotten 8-10

4.28 5-2 Alex Hutchings (Axel Ottosson)

6.10 Dubbelutvisning: J T Brown, 2 minuter roughing och Henrik Björklund, 2 minuter slashing. Spel fyra mot fyra.

9.05 Utvisning BIK. Arvid Aronsson, 2 minuter highsticking

11.20 Utvisning BIK. Lukas Pilö, 2 minuter roughing

15.27 Utvisning Björklöven. Pontus Andreasson, 2 minuter

16.14 5-3 Gustaf Thorell (Lilja & Karlsson) Powerplay och med en extra utespelare på grund av att man tagit ut målvakten, dvs spel sex mot fyra.

17.58 6-3 Pontus Andreasson. Mål i tom målbur.

18.57 Utvisningar Björklöven: Zack Palmquist, 2 minuter roughing samt 5+20 (game missconduct) för fighting. Alexander Hellström, 2 minuter för roughing samt 5+20 (game missconduct) för fighting.

Utvisningar BIK: Åke Stakkestad, 2 minuter roughing samt 5+20 (game missconduct) för fighting. Henrik Björklund 5+20 (game missconduct) för fighting.

En tvåa för hemmalaget upp på tavlan och powerplay för BIK.