Eftersnack SSK - BIK 3-2 e str (2-0, 0-2, 0-0, 0-0, 1-0)
Publicerad: 2018-10-15
2-2 och oavgjort efter full tid och förlängning innebar att söndagens bortamatch mot Södertälje fick avgöras på straffar. SSK drog det längsta strået och tog extrapoängen medan BIK fick vända hemåt med en poäng. Vi följer upp matchen i ett kort snack med Staffan Lundh.

På söndagskvällen väntade veckans tredje och sista match, den här gången borta mot Södertälje. Olle Eriksson Ek vaktade BIK-målet och Viktor Lang var tillbaka i spel efter att ha tvingats utgå efter en smäll i fredagens match.

Efter en stark SSK-dominans i den första perioden kom BIK tillbaka i och med Jesper Kokkonens reducering till 2–1 8.05 in i den andra perioden. Efter detta blev matchen betydligt jämnare, och Carl Berglund kunde kvittera till 2–2 innan den andra perioden var över.

Den tredje perioden blev mållös och så även förlängningen. Det krävdes straffar för att skilja lagen åt och där drog hemmalaget Södertälje det längsta strået. 3–2 slutade därmed matchen, vilket innebar två poäng till hemmalaget och en poäng till BIK.

Som vanligt hittar ni som önskar en sådan en lite utförligare sammanfattning av matchen längst ned i inlägget. Vi andra går direkt på eftersnacket.

”Matchens karaktär blev lite lik den i Västerviksmatchen”, säger Staffan Lundh när vi talas vid på en något knastrig telefonlinje efter matchen. ”Vi fick det jättejobbigt i första när de tar ledningen med 2-0. Sedan fick vi in 2-1 och då vaknade vi till på något sätt. Jag vet inte riktigt vad det är som hände där men matchen blev jämnare efter det. Vi får ta med oss detta hem och utvärdera det i lugn och ro.”

SSK förde spelet från start, var det något som ni hade förväntat er? Hur gick snacket före nedsläpp?

”Ja, SSK är ett ganska intensivt spelande lag och vi pratade en del om det redan inför träningsmatchen som vi spelade mot dem under försäsongen. Den gången blev det dock tvärtom. Idag tyckte jag ändå att vi lyckades hålla dem på utsidan för det mesta. Det positiva är att de genom sitt spel även släpper till en del chanser bakåt, men när de fick utdelning och ledde 2–0 så där tidigt blev det förstås tufft för oss.”

Det tyder på styrka att komma tillbaka från en sådan tuff start med ett 2-0-underläge.

"Vi är svårslagna över 60 minuter. Det tar vi med oss nu när vi åker hem och slipar vidare på några detaljer i vårt spel."

SSK ledde Hockeyallsvenskans powerplayliga inför kvällens match med 40 procentig effektivitet. Trots fyra tvåminutare och en femminutersutvisning lyckades de inte få hål på er i numerärt överläge. Boxplay ser riktigt bra ut!

”Ja, vi har hittat en modell om hur vi vill spela och håller oss bra till den, tycker jag. Boxplayformationerna gör det bra idag samtidigt som Olle Eriksson Ek finns där och gör någon jätteräddning när det behövs.”

Carl Berglund gjorde sitt första mål för säsongen.

"Ja, det stämmer. Kul för honom och bra för oss som lag att spelarna kommer igång med målskyttet!"

Den här veckan väntar två matcher: Oskarshamn borta på onsdag och Almtuna hemma i Nobelhallen på fredag. Matchstart är som vanligt 19.00. Vi ses väl i hallen?

SSK – BIK Karlskoga 3–2 (2–0, 0–2, 0–0, 0–0, 1-0) Skotten 36–26 (18–5, 6–7, 8–8, 3–6, 1–0)

Första perioden Hemmalaget SSK kom ut starkt i matchinledningen, sköljde över BIK-försvaret och skottstatistiken 9–0 efter sju spelade minuter var talande.

SSK var inför dagens omgång bäst i serien i spelformen powerplay med ett 40 procentigt facit, och BIK fick prova på det tämligen direkt. Det första spelet i numerärt underläge kom efter 3.56, men BIK (tredje bäst i ligan i boxplay med nära 90 %) spelade bra med Eriksson Ek som säker sista utpost längst bak.

8.35 hamnade BIK i nytt boxplay, åter med fin penalty-killing. Istället skapade man en spelvändning med två mot en-läge i samband med att laget blivit fulltaligt där Axel Lindström sköt strax ovanför SSK-målet. BIK:s första skott på mål stod istället Jesper Kokkonen för. Det kom i en spelvändning strax innan första perioden var 12 minuter gammal.

Matchens första mål, som innebar 1–0 till SSK, kom 12.43 in i matchen. Målet var kanske något turligt men inte orättvist, när SSK:s Stefan Gråhns skott gick i båge över Victor Ekarv och ställde Olle Eriksson Ek. Sebastian Dyk och Nicklas Grossman assisterade.

Strax efter SSK:s ledningsmål var Gustaf Franzén nära att kvittera i snabb två-mot-en-vändning.

Med drygt fem minuter kvar av perioden drabbades SSK av två täta utvisningar, vilket innebar över en minut i spel fem mot tre för BIK. Powerplayformationerna fick dock inget vidare flyt i spelet och skapade inte några riktigt vassa lägen. Intressant i sammanhanget är att SSK inför omgången rankades sämst i ligan i spelformen boxplay, medan BIK ju som bekant just har börjat få lite fart på powerplayspelet. Något mål i den spelformen blev det dock inte idag för BIK.

18.39 kom istället 2-0. Mikael Ahlén stod perfekt placerad och kunde lirka in en retur mellan benen på Eriksson Ek. David Åslin och Marcus Fagerudd assisterade.

**Andra perioden ** Uppförsbacke för BIK med 2-0 i baken efter första perioden och Södertälje var fortsätt det puckförande laget i inledningen av den andra perioden.

Arvid Aronsson täckte skott, fick ont men reste sig och gruffade med SSK:s Stefan Gråhns, vilket resulterade i varsin tvåa för roughing och spel fyra mot fyra. Dubbel ramträff för Södertälje var det hetaste som hände under dubbelutvisningen.

8.05 kom så äntligen reduceringen till 2–1. Jesper Kokkonen pricksköt reduceringen rakt upp i vänsterkrysset och målet kom på BIK:s första skott på mål i den andra perioden.

Målet gav välbehövlig energi till BIK som nu på allvar kom igång med sitt spel. Inte långt efter reduceringsmålet skapade BIK ett två-mot-en-läge i en ny, snabb spelvändning där Kokkonen spelade fram Oliver Eklind. SSK-keepern Alexander Sahlin var dock följsam i förflyttningen och räddade. Även kapten Mikael Eriksson hade ett bra läge strax efter.

Carl Berglund tajmade in sitt första mål för säsongen väl när han efter 14.53 kvitterade till 2-2. Målet kom sedan Berglund påpassligt snappat upp en slarvig puck i SSK-zonen.

I slutminuterna av den andra perioden redde BIK ut ännu ett boxplay.

Tredje perioden Den tredje perioden var jämn. Stolpträff för hemmalaget efter ungefär fem spelade minuter. Bästa läget för BIK hade Gustaf Franzén, ett högt skott som målvakten stötte bort med klubbhandsken.

10.40 in i den tredje perioden fick Jonatan Harju matchstraff för en boarding på Sebastian Dyk. Dyk blev liggande en kort stund men kunde lyckligtvis spela vidare. BIK fortsatte att spela bra i de efterföljande fem minuterna i numerärt underläge. Olle Eriksson Ek stod för en kanonräddning när han slajdade över målet just som en fri Nikolai Meyer skulle trycka in pucken. Södertälje tog timeout med en minut kvar av Harjus femminutare men BIK klarade ut även resten av det numerära underläget utan något baklängesmål.

Stärkta av det fina boxplayspelet flyttade BIK upp positionerna lite och ’Daggen’ fick ett nästan öppet läge. Den tredje perioden slutade dock mållös.

Förlängningen Förlängningen kom att handla främst om individuella prestationer i båda lagen. Fröland åkte sig till en bra chans halvvägs in i förlängningen, Kokkonen skapade ett annat genom läcker snurrfint. Eriksson Ek räddade ett par vassa lägen från hemmalaget, varav det sista i slutsekunderna.

Straffar Thom Flodkvist avgjorde för SSK i fjärde rundan. Straffskyttar för BIK var Oliver Eklind, Fredrik Forsberg, Gustaf Franzén samt Axel Lindström.