Eftersnack BIK - IK Oskarshamn 2-1
Publicerad: 2019-02-09
Tobias Thermell, vars tröja hissades i Nobelhallens tak vid en ceremoni innan nedsläpp, och resten av de drygt 2600 på plats fick se BIK ta tre viktiga poäng och en riktigt skön skalp mot serietvåan Oskarshamn. Vi följer upp matchen med tvåmålsskytten Fredrik Forsberg, Gustaf Thorell och Staffan Lundh.

Det drar ihop sig! Slutspurten av serien närmar sig med viktiga poäng på spel. Fredagskvällens motståndare Oskarshamn har gått som tåget under säsongen och har som tabelltvåa, tillsammans med serieledaren AIK, dragit ifrån en jagande klunga där bland andra BIK ingår. Oskarshamn hade inför kvällens match spelat in 89 poäng, trean Västerås och fyran BIK hade vardera 73 poäng med ett vilt spurtande Leksand strax efter på 71 poäng och ett gäng lag ännu några poäng strax efter.

Oskarshamn släpper in minst mål av alla i serien, tack vare en duktig målvaktsduo och ett starkt, samlat försvar som är duktigt på att spela sig ur situationerna. Det var med andra ord ingen lätt uppgift som väntade BIK denna regniga fredagskväll.

Tor Immo, nyförvärvet från Leksand som gjorde mål i bortadebuten mot Södertälje i onsdag, bildade i hemmadebuten kedja tillsammans med Oliver Eklind och Jesper Kokkonen. Henrik Lundberg vaktade BIK-kassen.

Viktor Lang och Mikael Eriksson saknades på grund av skada. David Lilja är på landslagsuppdrag.

Innan nedsläpp höll BIK, som vi rapporterat om separat, en ceremoni för mångåriga spelaren, tränaren och BIK-profilen Tobias Thermell, vars tröja hissades i taket. Från och med nu får ingen BIK-spelare längre bära nummer 11!

Matchen blev jämn, fartfylld och underhållande.

Oskarshamn hade ett något större puckinnehav och vann skotten klart i den första perioden men Henrik Lundberg stod som en säker sista utpost i BIK-kassen. BIK, å sin sida, spelade kreativt och med självförtroende och skapade ett par bra lägen. Under slutminuterna, innan Oskarshamn tilldömdes periodens enda powerplay, bet sig hemmalaget kvar i anfallszonen och radade upp skott. Tyvärr hade man lite svårt att få pucken på mål, vilket gav en lite blygsammare skottstatistik. Närmast ett BIK-mål under den första perioden var Fredrik Forsberg med en klingande stolpträff.

BIK var det klart hetare laget i andra perioden. Man ville lite mer, stressade motståndarna och vann puckar. Forsberg tog ledningen åt BIK i inledningen av perioden, frampassad av Gustaf Thorell. Innan perioden var över hade ´Foppa´ utökat till 2-0, den här gången frampassad av Axel Lindström. BIK fick flera chanser att spela powerplay och etablerade sig bra men hade svårare att få fram skott mot Oskarshamns tajta boxplayförsvar.

I tredje perioden var det, av förståeliga skäl, Oskarshamn som ville mest. Gästerna jagade en reducering och lyckades också få in 2-1 med blott tre sekunder kvar av ett powerplay i mitten av perioden. Men BIK försvarade sig bra och kunde hålla undan, trots att Oskarshamn valde att spela med sex utespelare i slutminuten. Henrik Lundberg stod för flera avgörande räddningar, varav en i slutsekunderna. Slutresultatet skrevs därmed till 2-1 och BIK kunde inkassera tre viktiga poäng och en riktigt skön skalp.

Mer utförliga matchfakta hittar ni, i vanlig ordning, längst ned i inlägget. Vi andra kliver ned till omklädningsrummet för eftersnack med Staffan Lundh, Fredrik Forsberg och Gustaf Thorell.

Grattis till segern, Staffan Lundh. Hur såg taktiken ut inför matchen, med tanke på Oskarshamns tajta försvar?

”Det var väl främst det vi hade i åtanke. De är skickliga längs sargerna och i att lösa olika situationer och det var något sätt måste vi slå oss in och slå sönder. Vi kom inte riktigt åt dem i första perioden och vi försökte också slå någon extra pass istället för att gå direkt på kassen och utgå från tekning. I andra ligger vi närmare, vinner fler puckar och en brytning blir ju grunden vid målen. Vi kunde nog faktiskt ha gjort något mer mål i andra perioden, men det jämnar kanske ut sig i slutändan ändå."

"Vi hade väl inte tänkt släppa ifrån oss något i tredje perioden men Oskarshamn är ett starkt och skickligt lag och vi fick jobba på i defensiven. Vi försvarar oss bra och skapar trots allt en del chanser vi också. De låg på in i det sista men vi höll undan!”

Har du några plus du vill dela ut idag?

”’Foppa’ gör ju två mål, Lundberg släpper bara in ett. Sedan tycker jag att ’Henke’ (Larsson) är väldigt bra idag, han tog upp mycket puckar. Han har blivit bättre och bättre under den senaste tiden. Thorell är väldigt stark… Det är nästan svårt att välja ut någon eller några spelare och det är väl vår styrka att vi har den här bredden. Vi behöver inte hålla på och matcha vilka som ska vara inne mot slutet, man kan lita på alla och på att de fixar situationen.”

Fredrik Forsberg kom tillbaka från skada förra helgen och har noterats för en assist vardera i de båda matcher han hunnit spela efter skadan. I kväll blev det alltså två mål, och han hade definitivt bud på fler.

Grattis till segern, Fredrik! Dina tankar om matchen?

”Tackar! Vi har ju varit därnere (i Oskarshamn) och rubbat på dem tidigare och våra andra matcher har varit tajta så vi vet att vi är så här bra.”

Du har varit skadad och BIK har haft en liten svacka men nu ser både du och laget ut att vara på banan igen. Hur frustrerande var det att sitta bredvid när det gick tungt för laget?

”Det är klart att det har varit tufft. Det är aldrig kul att tvingas sitta bredvid och när det dessutom går lite tungt för laget blir man extra frustrerad och vill skynda på allting. Men vi har kört på enligt rehabplanen och låtit det ta den tid som behövdes och nu känns det bra, tycker jag.”

Ja, du ser riktigt spelsugen ut. Efter en assist mot Vita Hästen och ett i matchen mot SSK gjorde du idag BIK:s båda mål. Berätta om dem!

”Thorell vann pucken i hörnet och tog den mot mål medan jag försökte göra mig fri. Han slog en bra pass och det var skönt att sätta dit den. Vid det andra målet är det Axel som spelar fram mig och jag får in pucken på något sätt. Det blev två mål där jag bara behövde sätta dit klubban men de målen räknas ju också.”

Det är väl inte så bara, det är det som är det svåra!?

”Haha, ja, när det studsar emot är det just där det krånglar. När pucken gick i stolpen i första blev jag lite orolig att det skulle bli en sån där match. Skönt att de andra fick gå in.”

Under din skada har Thorell och Franzén klivit förbi i den interna poängligan. Hur mycket tittar du på den listan?

”Det är klart att man vill ligga så högt upp på den listan som möjligt, man vill ju vara med och bidra. När man läser de här inför-match-inläggen på morgonen under matchdagarna påminns man ju även om jag nog aldrig själv går in och tittar på själva listan. Men har man inte koll själv får man ju höra det ändå, haha.”

Ni har ingen bonus för poängligaseger och sånt?

”Nej, inte jag i alla fall.”

Vi befinner oss i sluttampen av grundserien och det börjar dra ihop sig. Vad är viktigast nu?

”Nu gäller det bara att fortsätta som vi gör. Vi är inne i en bra trend och det gäller att ta en match i taget. Vi har visat nu att vi kan störa vilket lag som helst men det är en jämn serie och vi ska försöka ta så många poäng som bara möjligt.”

Min känsla så här långt är att ni spelar som bäst mot de svåraste motståndarna.

”Ja, jag tror att de passar oss lite bättre. Det blir lite mer spel och vi får använda vårt fina försvarsspel och kontra en del. Vi är starka och svåra att slå.”

Nu väntar en ledig helg. Vad gör du då?

”Det känns alltid mycket bättre att vara ledig efter en seger – då får man vara vinnare en hel helg! Det ska bli riktigt skönt. För mig innebär en ledig helg alltid mycket sport – jag ska kolla en del sport på tv:n och så spelar HC Flyers sin sponsormatch. Den får man förstås gå och se.”

Gustaf Thorell leder alltså fortfarande den interna poängligan och noterades för en assist i fredagens match. Hans stenhårda arbete resulterade i flera lägen och kunde, med lite flyt, ha gett ytterligare poäng.

Nära ögat redan i matchinledningen när du höll på att slå in pucken, frampassning till ’Foppas’ stolpskott och så assist till 1-0-målet. Du var het och vaskade fram en hel del lägen!

”Jag tyckte att hela laget var bra idag. Vi var heta, taggade från start och det kändes att det var en viktig match. Vi fick en bra start som vi lyckades bygga vidare på. Just den biten har vi ju haft lite strul med att bibehålla men idag blev vi tvärtom starkare ju längre matchen gick.”

En nyckel till segern var hur ni hela tiden jagade, stressade motståndarna och vann duellerna. Var det en medveten strategi mot Oskarshamns täta försvar?

”Vi vet ju att de är väldigt skickliga och vill spela sig ur varje situation. Då gäller det att vara på, ligga på tajt och alla fem måste befinna sig djupt ned i deras zon under forcheckningen för att vinna puckar. Men man måste vara på tå hela tiden, annars spelar de förbi en.”

Vad tar ni med er från den här segern, förutom tre viktiga poäng?

”Framför allt tar vi med oss hur vi spelar. Det är ju tredje matchen i rad som vi verkligen har varit så här intensiva. Att kunna spela så mot ett topplag mot Oskarshamn, som har varit så bra i år, visar att vi kan ta det här ganska långt.”

Tobias Thermell firades inför matchen och fick se sin tröja, nummer 11, hissad i Nobelhallens tak. Hur påverkas man som spelare av en sådan ceremoni? Vilket är ditt bästa minne med Thermell?

”Det var en väldigt trevlig och lyckad ceremoni, tycker jag. Jag har ju både spelat med och haft honom som tränare och unnar honom verkligen detta. Han är en verklig BIK-profil och ledare och värd den här hyllningen. Jag har så många fina och bra minnen med honom men en sak var när jag kom hit första gången på lån från Färjestad. Jag tyckte att det var fantastiskt hur han, efter matcherna, sjöng något på italienska. Sånt hade jag inte varit med om tidigare. Det här hur man firade segrarna… …det var han som drog igång det mesta. Jag vet inte om det verkligen var på italienska, men det lät bra, haha. Fantastiskt kul!”

BIK - IK Oskarshamn 2-1 (0-0, 2-0, 0-1) Skotten: 21-33 (3-12,13-7, 5-14) Publik: 2627

Första perioden

Nära ögat efter drygt fyra minuters spel när lagets interna poängligaledare, Gustaf Thorell, så när lyckas trycka in pucken i Oskarshamns-målet när målvakten Christoffer Rifalk tappar pucken bakom målet.

Klingande stolpskott av Forsberg med drygt fem minuter kvar att spela efter framspelning av Thorell som stulit pucken i mittzonen. Bra sekvens av BIK i slutminuterna som biter sig fast i anfallszonen och radar upp målchanser.

19:12 Utvisning, BIK. Jesper Kokkonen får två minuter för en interference. Oskarshamn har ligans näst bästa powerplay men BIK lyckades hålla undan till paus.

Andra perioden

Inleds i boxplay efter den sena utvisningen i första perioden och Oskarshamn pressar på. BIK fortsätter dock att spela bra i boxplay och reder ut det numerära underläget.

1:47 1-0. Stark Gustaf Thorell vinner åter puck och passar fram målskytten Fredrik Forsberg.

2:18 Utvisning. Oskarshamns Joakim Hillding får två minuter för en slashing. Bra powerplayetablering av BIK men ingen utdelning. 8:05 Dubbelutvisning. Alex Hutchings (slashing) och Arvid Aronsson (roughing) får två minuter var. Spel fyra mot fyra.

Böljande spel efter utvisningarna med lägen för båda lagen. 12:53 Utvisning Oskarshamn. Joakim Hillding, 2 minuter för en hooking. Bra etablering men fortfarande lite svårt att få fram skotten på mål. Viktig dubbelräddning av Lundberg när Oskarshamn nyss blivit fulltaligt och vänt spelet

15:35 2-0! Forsberg gör sitt andra mål för matchen. Bra förarbete av Axel Lindström som stjäl pucken och passar fram Foppa.

17:11 Utvisning Oskarshamn. Anton Johansson, 2 minuter för kneeing.

19:46 Utvisning Oskarshamn, Joakim Hillding, 2 min för tripping.

Tredje perioden

Gästerna ligger på för en reducering men BIK spelar klokt och samlat och skapar själv några lägen.

9:38 Utvisning, BIK. Jesper Kokkonen, 2 minuter holding. Tufft läge men BIK och Henrik i målet spelar klokt och stabilt. Man ser ut att klara av det numerära underläget men…

11:35 2-1 Med bara tre sekunder kvar av det numerära överläget styr Nicklas Heinerö snyggt Joakim Hilldings skott som ser ut att gå rätt upp i krysset. Oskar Nilsson noteras för ett andraassist.

11:58 Utvisning, Oskarshamn. Robin Söderqvist,2 minuter slashing. BIK håller tillbaka lite och det blir istället Oskarshamn som skapar lägena.

Oskarshamn tar ut målvakten i slutminuten för att spela med en extra utespelare och Henrik Lundberg tvingas till en riktigt vass räddning i slutsekunderna.