Eftersnack kvartsfinal 1: BIK - VIK 4-2 (3-0, 0-1, 1-1)
Publicerad: 2021-03-23
Vi följer upp segern i den första kvartsfinalmatchen tillsammans med målskyttarna Mikael Eriksson, Aleksi Rekonen och Gustaf Franzén.

På tisdagskvällen var det så äntligen dags för den första kvartsfinalen. Efter att grundserievinnaren Timrå valt AIK valde BIK den andra segraren i åttondelsfinalerna - Västerås - vilket bäddar för en tuff och spännande kvartsfinalserie med heta känslor och närmast derbykaraktär.

Kvartsfinalserien avgörs i bäst av fem matcher, det vill säga först till tre segrar. Semifinalen och finalen avgörs i bäst av sju matcher, det vill säga först till fyra segrar. Som tabelltvåa har BIK i kvartsfinalen hemmaplansfördel vilket innebär att matcherna spelas hemma, hemma, borta, (borta), (hemma).

Medan Västerås krigat sig till sin kvartsfinalplats hade BIK ägnat den gångna veckan åt noggranna förberedelser. Aleksi Rekonen (in i andrafemman med Immo & Lindquist) och Karl Jonsson (sjunde back) var tillbaka i laguppställningen, däremot saknades Axel Bergkvist och Wilhelm Westlund. Juniorlirarna Joel Kiirikki och Edwin Lindström stod över.

Tim Juel inledde mellan stolparna med Stefan Stéen som back-up.

Det blev en händelserik start på matchen. 26 sekunder gammal hann kvartsfinalserien bli innan BIK tog ledningen med 1-0 genom Henrik Björklund, efter klappkappspel av förstakedjan där Gustaf Thorell och Linus Karlsson noterades för varsin assist.

Gästerna fick sedan spela powerplay redan efter 48 sekunder när Johan Larsson utvisats för en late hit. Bra boxplay av BIK gjorde dock att såväl det här numerära underläget som VIK:s båda ytterligare under perioden blev resultatlösa.

4.04 stjäl Gustaf Franzén pucken på blålinjen och avslutar iskallt, vilket innebär 2-0 för hemmalaget. VIK tog time out direkt efter målet.

Knappt två minuter senare, 6.00, är det dags för andrakedjan att presentera sig då man i en snabb spelvändning gör 3-0. Aleksi Rekonen gör därmed mål direkt i sin återkomst efter skadan, snyggt framspelad av Tor Immo och med en assist även till David Lindquist. BIK tilldöms ett powerplay under perioden.

Med drygt en och en halv minut kvar av perioden håller VIK på att spräcka Tim Juels nolla när pucken glider in bakom benskydden men han lyckas till sist blockera pucken.

VIK reducerar genom en snabb spelvändning till 3-1 halvvägs (10.07) in i den andra perioden. Simon Åkerström gör målet, assisterad av Anthon Eriksson och Jimmie Jansson.

BIK skapar dock mest och är med drygt fyra minuter kvar av den andra perioden ytterst nära att utöka sin ledning direkt efter att VIK blivit fulltaliga efter en utvisning, men VIK-keepern Emil Kruse sträcker ut rejält och räddar en retur när Tor Immo fått öppet mål.

Den tredje perioden inleder BIK i powerplay efter en sen VIK-utvisning och även om man tillbringar hela det numerära överläget i gästernas zon får man inte till några riktigt heta avslut.

Två täta BIK-utvisningar i den femte spelminuten innebär spel fem mot tre i 1.34 för VIK som utnyttjar detta till att reducera till 3-2 genom Jimmie Jansson (Gabriel Kangas och Isac Skedung). Detta ger nerv till matchen men drygt fyra minuter kvar av matchen vinner Mikael 'Daggen' Eriksson pucken i anfallszonen och skickar iväg ett skott från blå som går in högt på Kruses stötsida. VIK jagar reducering hela vägen in i kaklet men BIK håller undan och vinner första mötet med 4-2 och skottstatistiken med 29-17.

David Lindquist tvingades lämna isen med befarad skada. Mer information om honom kommer när medical team vet mer.

Nästa match går av stapeln redan på torsdag 19.00 i Nobelhallen.

Matchfakta hittar ni som vanligt längst ned i inlägget. Vi andra går ned till omklädningsrummet och följer upp matchen med målskyttarna Gustaf Franzén, Aleksi Rekonen och Mikael 'Daggen' Eriksson.

Gustaf Franzén stod för en snygg soloprestation i sitt 2-0-mål drygt fyra minuter in i matchen.

Det blev en händelserik start – utöver tre mål i spel fem mot fem hann ni avverka tre utvisningar under de tio första minuterna.

”Ja, vi kom ut bra tycker jag", säger han. "Kanske till och med lite övertaggade, vi hjälpte varandra kanske lite för mycket, kan man säga, eftersom vi åkte två på en motståndare så att en blev fri istället. Men man kan inte klaga på vår start och det är viktigt, inte minst i den första matchen.”

En vecka spelledigt kontra åttondelsfinalspel – finns det några för- respektive nackdelar med lagens olika uppladdningar?

”Det handlar nog mer om vad man gör varje dag, hur man förbereder sig och hur träningsdagarna ser ut. Vi har förberett oss väl för den här matchen med bra intensitet och vi har gått hårt både på gymmet och på isen. Det hjälpte oss idag.”

Det var en stenhård kamp om varje puck idag men ni såg beslutsamma ut, kändes lite hetare och skapade mest, även om VIK jagade ända in i kaklet.

”Ja, i alla fall i början men sedan jobbar sig Västerås in i matchen. Man får inte glömma att det är ett jäkligt bra lag, men jag tycker ändå att vi kontrollerar matchen bra. De får göra sitt 3-2-mål där i fem mot tre och det gjorde matchen spännande. Vi studsar dock tillbaka bra, det här är en match som studsar lite fram och tillbaka precis som många slutspelsmatcher kommer att göra."

"Inget lag kan dominera en hel match, det kommer att gå i vågor och det som kommer avgöra är vilket lag som kan studsa tillbaka snabbast efter sina dippar. Det gör vi riktigt bra idag!”

Själv bidrog du bland annat med ett mål, efter att ha stulit pucken på blå avslutade du distinkt till 2-0. Berätta!

”Det var i början av matchen, första bytet, och adrenalinpåslaget var högt. Om jag ska vara helt ärligt är det faktiskt ganska blurrigt men jag minns att jag läser passningen och så åker jag bara och avslutar med ryggmärgen, utan att tänka. Jäkligt kul att det gick hem och viktigt med en bra start både för laget och för mitt självförtroende.”

Vad tar ni med er från den här matchen, och vad kan vi förvänta oss av resterande matcher?

”Det är förstås viktigt att komma ut och vinna den första men det är bäst av fem som gäller. Vi kommer ta med oss vår fina start och det hårda jobb vi lägger ned. Man får inte tumma på något eller någon detalj för då smäller det direkt. Västerås är ett skickligt lag som är starka på pucken. Vi måste komma ut lika hårt som vi gjorde idag och fortsätta vara tända men inte övertända.”

Aleksi Rekonen gjorde efterlängtad comeback i den första kvartsfinalen efter en tids rehab. Även han noterades för ett mål, närmare bestämt 3-0-målet mindre än två minuter efter Franzéns.

Matchen från din synvinkel, Aleksi?

”En fin insats av laget där alla femmor är med och bidrar. En bra match och en bra start på kvartsfinalserien.”

Du har nyligen spelat klart din första grundserie i Hockeyallsvenskan, hur skulle du vilja sammanfatta den? Blev den som du förväntat dig?

”För laget blev det en riktigt bra säsong i och med andraplatsen. Grundserien är lite annorlunda än jag är van vid hemifrån Finland. Där spelar vi ytterligare åtta grundserieomgångar medan vi här har längre bortaresor. Men jag trivs bra här och på det stora hela har det varit ungefär som jag förväntade mig – en talangfull liga med många unga, snabba spelare och duktiga skridskoåkare."

"För min egen del var det trist med en större skada i slutet och jag är väldigt glad över att vara tillbaka nu till slutspelet. Som helhet är jag nöjd med min insats. Jag tycker att jag har hållit en hög, jämn nivå under hela säsongen. Jag har fått en roll i laget som jag trivs med och jag tycker mycket om klubben. Det var lätt att komma in i laget.”

Det här var din första match efter skadan. Hur känns det nu?

”Det känns väldigt bra. Redan från start var planen att jag skulle vara tillbaka till slutspelet och rehab gick till och med lite snabbare än förväntat. Jag fick nästan två veckor på mig att träna lite extra inför återkomsten och det var smart. Sedan älskar jag ju att spela och hatar att sitta bredvid och titta på, haha. Jag är så glad över att vara tillbaka!”

Det blev dessutom mål direkt, berätta om målet!

”Det börjar med bra försvarsspel och så en snabb spelvändning där jag får en riktigt bra passning av Tor som gjorde det lätt för mig. Skönt att få göra mål direkt, speciellt eftersom jag varit skadad och borta ett tag, men det viktigaste är alltid att vi vinner.”

Vilka förväntningar har du inför ditt första slutspel?

”Lite förvånad blev jag över systemet här där vi ska välja lag, haha. Helt nytt för mig! Men jag sa direkt att jag ville ha Västerås, det blir korta resor och det är en skön rivalitet mellan lagen. Det kommer bli en rolig kvartsfinalserie, det enda vi saknar nu är våra fans i arenan!”

Rutinerade kaptenen ’Daggen’ och hans mannar har sett fram emot slutspelet och det nya formatet.

”Känslan är att vi hela den här veckan bara gått och väntat på att det ska dra igång, det känns jäkligt bra i gruppen. Det tycker jag också att vi visar i den första perioden när vi kommer ut hårt och spelar som vi ska göra. Mycket skönt och väldigt roligt att få spela slutspel i den här formen som vi har i år.”

Hur gick tankarna när ni valde Västerås?

”Vi hade bestämt att vi skulle välja det play off-lag som inte Timrå valde. Sedan lever matcherna mot Västerås i sig sina egna små liv, det har varit många bataljer mellan lagen genom åren och så mycket känslor. Mycket derbykänsla, och det syns även i inledningen.”

Ni hade god kontroll på matchen fram till VIK:s 3-2-reducering i spel fem mot tre tidigt under den tredje perioden. Då tycker jag att ni hamnar lite på hälarna och att det blir lite väl spännande. Hur upplevde du den här sekvensen?

”Typiskt att det blir mål i det där läget när de får spela fem mot tre men samtidigt är Västerås ett giftigt och bra lag. Det är klart att det blir lite nervöst och vi hade slutat åka skridskor redan i den andra perioden och var tvungna att försöka komma tillbaka till hur det såg ut i första perioden. Det gäller att vara på tårna hela tiden mot ett lag som Västerås.”

Men mitt i gästernas momentum kliver alltså kaptenen fram och ger lite lugn genom ett rejält 4-2-mål. Berätta!

”Jag vann tillbaka pucken och såg att ’Bulan’ var på väg mot målet. Jag försökte få pucken mot mål och siktade mest på det. Jag kände att jag fick ett ganska bra tryck på skottet och lyckades få in den högt. Det krävs, Kruse är en jäkligt bra målvakt även om han fick en tuff start idag.”

Matchfakta: BIK - VIK 4-2 (3-0, 0-1, 1-1 )

Skottstatistik: 29-17 (10-8, 10-4, 9-5 )

Publik: 8+113 soffbiljetter)

Första perioden 3-0, skotten 10-8

0.26 1-0 Henrik Björklund (Gustaf Thorell och Linus Karlsson)

Andra perioden 0-1, skotten 10-4

10.07 3-1 Simon Åkerström (Anthon Eriksson och Jimmie Jansson)

13.38 Utvisning VIK, Simon Edvinsson utvisad i två minuter för en tripping

19.59 Utvisning VIK, Anthon Eriksson utvisad i två minuter för roughing

**Tredje perioden 1-1, skotten 9-5 **

5.24 Utvisning BIK, Gustaf Franzén utvisas i två minuter för interference

5.50 Utvisning BIK, Carl Berglund utvisas i två minuter för goaltender interference

6.32 2-3 Jimmie Jansson (Gabriel Kangas och Isac Skedung). Spel fem mot tre.