Juniorkollen vecka 49-50: Juniorerna laddar om
Publicerad: 2018-12-18
Jul- och nyårsuppehållet står för dörren och vi kollar in läget i våra juniorlag och analyserar en tät och dramatisk avslutning av J18 Elit Västra tillsammans med tränaren Robert Lilja.

Det har gått två veckor sedan senaste Juniorkollen och vi har en del dramatik att redogöra för. J18:s grundserieavslutning blev nämligen en riktig nagelbitare.

Vi börjar dock, som alltid, med vårt äldsta juniorlag, J20. Lagets grundserie, J20 Elit Västra, pågår fram till och med 16/2 och BIK har ett fast grepp om serieledningen inför den väntande julledigheten. Övriga lag spelar den 18:e omgången under den här veckan men BIK och Borlänge klarade av veckans omgång redan 27/10, vilket innebär ett lite extra långt jullov för de båda lagen.

4/12 tog BIK emot nästjumbon Viking HC på hemmaplanen och vann hyfsat komfortabelt med 6-1. BIK ledde med 4-1 när lagen gick till den första periodpausen efter två mål av Ludwig Vesterlund (assisterad av Wille Hedqvist & Emil Svensson respektive Martin Schreiber & Joshua Karlsson) samt varsitt mål av Anton Gustavsson (Karl Jonsson & Hugo Bergström) och Hugo Bergström (Lukas Smith & Anton Gustavsson).

Andra perioden vann hemmalaget med 2-0 efter ännu ett mål av Hugo Bergström (Oscar Haglund & David Lilja) samt Wille Hedqvist. Tredje perioden blev mållös och präglades av en del utvisningar. Skotten skrevs still 44-19 i BIK:s favör. William Kias vaktade BIK-kassen.

-

I tisdags, det vill säga den 11:e december, gästade BIK Sydnärkehallenoch IFK Hallsberg Hockey som bjöd på bra motstånd. Det kom att krävas en förlängning innan matchen kunde avgöras, och det blev BIK som tog hem bonuspinnen. Noterbart här är att BIK efter 18 spelade omgångar har vunnit 16 matcher, spelat oavgjort i en match och förlorat en match.

1-2 (0-1, 1-0, 0-0,0-1) slutade den målsnåla historien med skotten 29-39. Joshua Karlsson (Martin Schreiber) och Anton Krigsman (Schreiber) gjorde BIK:s båda mål i matchen. Krigsmans avgörande mål kom i förlängningens sista minut. William Kias vaktade målet även i den här matchen.

”Det blev en riktigt tight match”, säger J20-coachen Lars Englund. ”Vi för spelet och matchen och vinner skotten men de håller emot och sådana matcher är bra för oss.”

-

Lördagens match, hemma mot Falu IF, hade en del gemensamt med matchen mot Viking veckan innan. Matchen slutade inte bara 6-1, BIK gjorde fyra mål i den första perioden men drog sedan ned något på tempot. Den andra perioden vann gästerna med 1-0 innan BIK kom igen i den tredje perioden som vanns med 2-0.

”Ja, vi gjorde en grymt bra första period men sedan sjunker ni ned lite. Totalt sett, över hela matchen var vi dock överlägsna”, summerar Englund.

BIK:s målskyttar, i tur och ordning, var: Joachim Johansson (Jonsson & Gustavsson), två mål av Anton Gustavsson (Basth & Schreiber respektive Smith & Johansson), Robert Basth (Svensson & Vesterlund), Anton Krigsman (Karlsson & Vesterlund) samt Ludvig Vesterlund (Haglund & Krigsman).


Ni som följer Juniorkollen vet att J18:s grundserie, J18 Elit Västra, tog slut 9/12. Efter juluppehållet spelar seriens fem första lag i J18 Allsvenskan Norra, där man möter de bästa lagen från J18 Elit Norra. Att kvalificera sig för Allsvenskan var lagets första mål och det skulle visa sig bli en riktigt tuff uppgift i en oerhört jämn serie.

BIK, på femte plats med 42 inspelade poäng inför de två sista omgångarna hade allt i sina egna händer. Sexan Örebro hade 40 poäng, vilket innebar att två segrar efter ordinarie tid för BIK i de två sista matcherna skulle garantera en femteplats. Två övertids-/straffsegrar kunde hypotetiskt också ha räckt, förutsatt att inte Örebro tog full pott och dessutom tog igen en målskillnad på 12 mål.

BIK hade Falun och Västerås kvar att spela mot, två lag som på pappret inte hade något mer än äran att spela för. Örebro hade Grums och jumbon Hudiksvall kvar, där Grums är kända för att inte bjuda på något lätt motstånd. På pappret såg alltså förutsättningarna goda ut för BIK att nå målet.

Men vi vet alla att matcherna ska spelas också. Lägg därtill ett knippe nerver och det faktum att hockey är en sport där laget som vill mest brukar vinna.

Medan Örebro gjorde processen kort med Grums och lämnade Billerudshallen med en 7-3-seger och tre viktiga poäng, fick BIK se sig slagna av ett Falun som inte gav upp trots ett 0-2-underläge inför den tredje perioden. Falun kvitterade till 2-2 efter full tid och tog dessutom bonuspoängen efter ett tidigt övertidsmål.

Joel Kiirikki (Lukas Smith & Douglas Byrkjeland) gjorde första målet för BIK och Åke Stakkestad gjorde lagets andra mål. Skotten skrevs till 32-28 i BIK:s favör. Benjamin Nilsson stod i BIK-målet.

”Det är här vi förlorar femteplatsen”, konstaterar J18-tränaren Robert Lilja. ”Vi ska helt enkelt inte tappa 2–0 i sista perioden. Samtidigt har jag sett en nedåtgående trend under den senaste månaden. Vi spelar inte riktigt lika bra som vi gjorde tidigare under säsongen, vi kör till exempel mer en och en och sådant. Visst har vi en del skador och har gått på tre femmor en stor del av säsongen vilket har inneburit att vi har gått hårt på lite folk. Det kan vara en förklaring, att det börjar märkas nu. Men vi gör inte riktigt jobbet.”

-

Läget inför den sista omgången var därmed dramatiskt värre - BIK och Örebro stod därmed båda på 43 poäng. Örebro hade dessutom fördelen att deras match började en halvtimme senare än BIK:s, vilket innebar att de kunde hålla koll på händelserna i ABB Arena Nord där BIK tog sig an Västerås IK.

BIK vann sin match med 7-4 (1-2, 1-2, 2-3). Joel Kiirikki stod för ett hattrick och Douglas Byrkjeland och Åke Stakkestad gjorde två mål vardera. William Kias stod i målet.

Trots segern är Robert inte helt nöjd med insatsen.

”Nej, vi är inte så bra som vi borde vara. Vi var tvungna att få in fler puckar men samtidigt kändes det som om det hade kvittat om vi hade gjort ett mål till, Örebro hade fördelen att kunna spela på resultatet eftersom deras match började senare. ”

Att Örebro skulle vinna över Hudiksvall kom nog inte som någon överraskning, men laget lyckades dessutom ta igen målskillnaden mellan sig och BIK genom att slå tabelljumbon med 10–0. Detta innebar att lagen slutade på exakt lika många inspelade poäng (46) och med samma målskillnad (48).

Detta innebar att inbördes möten fick avgöra, vilket placerade Örebro på femte plats och flyttade ned BIK till den sjätte platsen. Tufft förstås.

”Jag behöver nog lite ledigt för att få distans till det”, erkänner Robert. ”Det är klart att det var jobbigt och det är lite deppigt bland killarna nu. Men gjort är gjort, nu gäller det att lära sig av det, skärpa till sig och gå vidare på rätt sätt. Vi har bränt flera matcher där vi borde ha vunnit under hösten och vi har bara oss själv att skylla att vi hamnade i det här läget. Vi kunde ha nypt det här tidigare. ”

Kan man kanske, med facit i hand, se det som hände som nyttigt för spelarna i deras hockeyutbildning?

”Ja, så är det förstås. Om det hade löst sig kanske de inte riktigt hade insett vad som krävs. Men killarna förstår och ser sin del i att det gick som det gick. Att ta utvisningar i fel läge, till exempel, får konsekvenser. Motgångar som denna ger nyttiga erfarenheter, och dessa tar vi givetvis med oss i det som kommer.”

Ja, för säsongen är förstås inte över i och med den missade topp-femplaceringen. De sju lag som inte gick vidare spelar en fortsättningsserie om 12 omgångar som kommer att dra igång i början av det nya året.

”Där ska vi givetvis ta förstaplatsen. Vi lämnar trots allt grundserien med 19 poäng mer än tabellsjuan. Men samtidigt får vi all press på oss eftersom alla lag kommer vilja slå oss, så nu gäller det verkligen att hitta tillbaka till det fina spel som jag vet att vi kan spela.”

Drömmen om SM-slutspel lever med andra ord fortfarande i allra högsta grad, även om vägen dit blivit lite längre och tuffare. Laget som vinner fortsättningsserien går nämligen vidare till 16-delsfinalen i SM-slutspelet där man får möta något av topplagen från de båda allsvenska divisionerna. Det är lagen från den allsvenska serien som själva väljer motståndare.

”Inget av topplagen lär vilja möta oss om vi hamnar där. Men först och främst gäller det att vi klarar av fortsättningsserien och det kommer att kräva ett stenhårt arbete från vår sida!”

Trots att det fortfarande känns tungt att ha hamnat utanför topp-fem kan Lilja ändå hitta ljusglimtar i höstens grundserie.

”Absolut. Framför allt har vi kunnat slå alla lag – vi slog till exempel seriesegraren två gånger. Vårt lag har stor potential och vi kan hota alla lag, det hade jag kanske inte riktigt trott i början av säsongen sett till att vi är ganska få och har haft en del skador. Bara vi får fira jul nu så kommer vi vara redo att dra igång sedan!”, lovar han.


Nu går juniorlagen på välförtjänt julledighet. Men det är en ledighet med viss modifikation, det gäller att göra sig mentalt och fysiskt redo för det som väntar:

”Ja, de är lediga måndag, tisdag och onsdag och sedan åker de killarna som reser hem efter julavslutningen på torsdag”, berättar Lars Englund. ”25:e och 26:e är det frivillig träning för de spelare som bor här men hela laget samlas igen den 27:e för att träna. Spelarna har även ledigt över nyår men sedan kör vi igång för att vara redo inför omstarten borta mot Hudiksvall 4/1.”

”Vi kommer att träna en del tillsammans med J18 och vi kommer att köra hårt för att vara redo för det som väntar efter jul. För vår del hoppas vi och räknar nog med att det kommer att bli kval och J18 har ju sin resa. Hur som helst gäller det för oss att fortsätta killarnas utbildning på bästa sätt”, avslutar han.


Spelschemat för fortsättningsserien är i skrivande stund inte spikat, men serien kommer att köra igång i början av januari.

I och med att båda juniorlagen har speluppehåll tar Juniorkollen ledigt över jul och nyår och återvänder i januari när matcherna drar igång igen. Vi vill därför passa på att önska våra läsare en god jul och ett riktigt gott nytt hockeyår!

Skribent Marie Angle