Eftersnack Semifinal 5: BIK - IF Björklöven 4-5 (2-0, 2-5, 0-0)
Publicerad: 2021-04-12
En galen andraperiod som Björklöven vinner med 5-2 blir avgörande i semifinal 5. Vi följer upp matchen med Karl Helmersson och Henrik Björklund (3+1).

2-2 i matcher. Så var läget inför nedsläpp i semifinalmatch 5 i Nobelhallen på måndagskvällen och det är alltså först till fyra segrar som gäller.

BIK ställde upp med samma lag som senast, det vill säga med Stefan Stéen mellan stolparna och Daniel Rosengren som back-up. Edwin Lindström var extra utespelare medan Edwin Mustafic var anmäld som tredjemålvakt. På skadelistan har laget, sedan tidigare, Tim Juel, Mikael Eriksson, Filip Roos och Wilhelm Westlund.

Lite hafsigt spel i matchinledningen med två lag som kämpade om att ta taktpinnen.

Två täta utvisningar för gästerna gav BIK ett momentum som man också tog. Henrik Björklund (Karlsson & Larsson) tog ledningen åt BIK med 1-0 med 13 sekunder kvar av powerplay nummer två. Intressant i sammanhanget var att han alldeles innan hade ett liknande läge på kanten, men den gången gick klubban av i skottögonblicket. En snabbtänkt 'Sudden' i BIK-båset stod dock redo med en ny klubba när 'Björka' kom åkande och borde i rättvisans namn nästan ha en assistpoäng.

Även efter målet och de numerära överlägena handlade mycket om BIK. 12.55 visade matchuret när BIK utökade ledningen till 2-1 genom Linus Karlsson (Björklund & Thorell). Gustaf Franzén var ytterst nära ett tredje mål innan perioden var över.

Den andra perioden kom att bli en målexplosion. Powerplay för Björklöven i inledningen av perioden men BIK med Stefan Stéen som sista utpost försvarade sig föredömligt och höll undan.

Björklöven skulle dock komma igen, och det rejält! Efter 5.28 reducerade William Eriksson (Palmquist & Johansson) till 2-1 och bara 71 sekunder senare kvitterade Tyler Vesel (Hutchings & Crandal) till 2-2. Direkt efter målet tog BIK time out.

När BIK tilldömts powerplay frispelades Björklövens Alexander Wiklund genom en olycklig studs i mittzonen och med 9.14 på matchuret tog gästerna ledningen för första gången när nämnde Wiklund gjorde 2-3.

Efter detta handlade det mesta om Björklöven som sköljde över BIK. 14.04 kom så 2-4-målet som godkändes efter videogranskning för misstänkt spelare i målgården. Axel Ottosson (Willieam Eriksson) slog in pucken. 2-5 kom i powerplay genom Olle Liss (Andreasson & Deilert).

Tungt läge för hemmalaget med fem raka baklängesmål men när två täta Björklöven-utvisningar i slutminuterna gav BIK chansen att spela fem mot tre i 1.20 blev utdelningen bästa möjliga. Henrik Björklund ( gjorde först 3-5 i spel fem mot tre och sedan också 4-5 i spel fem mot fyra.

Andra perioden slutade därmed 2-5 med skotten 8-18 i gästernas favör.

BIK hade fått viktig energi av de sena reduceringsmålen och kom ut starkt i inledningen av den tredje perioden. Av förståeliga skäl handlade nästan allt om BIK som jagade kvittering och tillbringade större delen av perioden i gästernas zon.

Med dryga minuten kvar att spela tog BIK ut sin målvakt för att spela med en extra utespelare. Trots en hel del lägen och vinst i skottstatistiken med 9-1 lyckades man dock inte kvittera.

Björklöven tog därmed ledningen i matchserien med 3-2 inför onsdagens semifinal 6 uppe i Umeå. En eventuell sjunde och avgörande spelas i Nobelhallen på fredag. Matchstart för båda matcherna är 19.00.

Matchfakta hittar ni som vanligt längst ned i artikeln. Vi andra går ned till omklädningsrummet och talar med några av huvudpersonerna.

Andra perioden blev ödesdiger, konstaterar Karl Helmersson efter matchen. Fem insläppta mål i rad och så vinner alltså gästerna skotten med 18-8.

"Det är andraperioden som avgör idag. Vi har inte varit i närheten av de siffrorna under en period på hela säsongen. Extra tufft att släppa till så i en semifinal, förstås."

"I första perioden tycker jag att vi kommer ut och gör det vi ska göra. Bra passningar, snygga mål och bra fart i spelet. Men sedan måste vi förstå att vår motståndare inte kommer att vara nöjd med första perioden och att de, precis som de gjorde, kommer att höja sitt spel. Det måste vi kunna hantera, vi ska inte bli så passiva som vi blev när vi åkte bredvid och lät dem göra i princip vad de ville."

De två snabba målen i powerplay i slutet av perioden blev viktiga och gav energi. Vad sa ni inför den tredje perioden?

"Ja, nu gjorde vi ju två snabba i slutet av perioden vilket innebar att vi var med i matchen inför tredje. Man hittar ju inte på något nytt i det läget utan det handlade bara om att komma tillbaka till vårt spel och vinna alla de här duellerna. Det brukar vara i dem man vänder matcherna. Vi pratade också om att inte gå ifrån vårt spel som vi haft under hela säsongen och börja jaga. Vi kände ju att vi var med i matchen, trots allt. Löven blev i sin tur lite passiva av våra båda mål och ville försvara sin ledning. Sedan gör de det bra, vi hade våra lägen men vi måste sätta dit dem också och det lyckades vi inte med idag."

Hur ser vägen fram till nedsläpp på onsdag ut?

"I morgon tar vi bussen upp till Björklöven och efter matchen på onsdag flyger vi tillbaka. Det är långt kvar än, det är först till fyra som gäller!"

Henrik Björklund är en av lagets stora härförare och var inblandad lagets samtliga fyra mål. Tre gjorde han själv - samtliga i powerplay - och så assisterade han till Linus Karlssons 2-0-mål.

Vi fick se en galen andraperiod idag, Henrik…

"Ja, minst sagt. De får för billiga mål helt enkelt. Vi har några situationer som inte ens är några situationer från början men där vi gör räknefel eller förlorar närkamper. Det är små saker som gör att de får de här lägena, och så studsar det dessutom lite mot oss vid några tillfällen."

Samtidigt visar det på moralen i laget när ni tar till vara de båda numerära överlägena och kommer tillbaka med två mål i slutet av andra perioden.

"Ja, det är klart att det ger oss ett bra läge att komma tillbaka in i matchen. Tredje perioden tycker jag är bra från vår sida. Vi talade innan om att mala ned dem och det tycker jag att vi gör. Vi sköljer över dem och skapar en handfull riktigt bra lägen. Vi gör det vi ska i den tredje förutom mål."

'Vi är Bofors och aldrig ger vi upp' sjöng den lilla men tappra skaran supportrar i arenan. 'Björka' och hans mannar är helt eniga.

"Det blev förstås inte det utfall vi ville ha idag och det får inte se ut som det gjorde i den andra perioden men med tanke på hur spelet såg ut under stora delar av matchen kommer vi att åka upp till Umeå med ett enormt självförtroende. Vi är fast beslutna om att ta den här matchserien tillbaka hit till Nobelhallen på fredag."

Trots en del skador som kan kosta energi känns det inte som det stoppar er.

"Det är inget problem. Vi som är tillgängliga tycker jag gör ett grymt jobb och vi har mycket energi kvar. Jag tror att vi har mer energi än Björklöven i vårt lag och det tycker jag talar för oss."

Till sist, måste jag ju säga att "Sudden" nästan förtjänade en assist när han blixtsnabbt serverade dig en ny klubba inför 1-0-målet!

"Haha, ja, jag kände nog redan i baksvingen att klubban var av. Han var snabb med klubban och det var skönt att få smälla dit den."

Matchfakta Semifinal 5: BIK - IF Björklöven 4-5 (2-0, 2-5, 0-0)

Skottstatistik: 25-26 (8-7, 8-18, 9-1)

Publik: 8+157 soffbiljetter

Första perioden 2-0, skotten 8-7

5.13 Utvisning, Björklöven. Alex Hutchings, 2 minuter tripping

6.47 Utvisning, Björklöven. Lagstraff, 2 minuter Too many players. Justin Crandall sitter av.

8.34 1-0 Henrik Björklund (Linus Karlsson & Johan Larsson) Powerplay, spel fem mot fyra.

12.55 2-0 Linus Karlsson (Henrik Björklund & Gustaf Thorell)

Andra perioden 2-5, skotten 8-18

2.53 Utvisning, BIK. Joah Larsson, 2 minuter tripping.

5.28 2-1 William Eriksson (Zach Palmquist & Karl Johansson)

6.39 2-2 Tyler Vesel (Alex Hutchings & Justin Crandall)

6.39 Time out, BIK

8.19 Utvisning, Björklöven. Sebastian Manberg, 2 minuter hooking

9.14 2-3 Alexander Wiklund u ass. Shorthanded, spel fyra mot fem.

11.32 Utvisning, BIK. Tor Immo, 2 minuter delay och the game

14.04 2-4 Axel Ottosson (William Eriksson & Gustav Possler)

14.16 Utvisning, BIK. Arvid Aronsson, 2 minuter elbowing

15.25 2-5 Olle Liss (Pontus Andreasson & Alexander Deilert)

17.19 Utvisning, Björklöven. Gustaf Possler, 2 minuter holding

17.29 Utvisning, Björklöven. Tyler Vesel, 2 minuter holding the stick

18.10 3-5 Henrik Björklund (Gustaf Thorell & Linus Karlsson) Powerplay, spel fem mot tre.

19.05 4-5 Henrik Björklund (Tor Immo & Linus Karlsson) Powerplay, spel fem mot fyra

Tredje perioden 0-0, 9-1

10.04 Dubbelutvisning: Linus Karlsson och Pontus Andreasson, 2 minuter vardera för unsportsmanlike conduct. Spel fyra mot fyra.