Ispremiär del 1: Från båset - eftersnack med spelarna
Publicerad: 2019-08-04
Idag rapporterar vi om årets ispremiären ur spelarnas perspektiv. Vi följer upp tävlingen och pratar med ett gäng lirare. I del 2, som ni hittar här på hemsidan redan i morgon måndag, fokuserar vi på fansen med massor av bilder och snack med några ispremiärbesökare.

Stämningen i omklädningsrummet är kanske inte riktigt lika spänd och fokuserad som inför match men när det är dags att ställa upp sig i spelargången för årets första isentré är det ändå lite nervöst. Kanske främst för killarna som ska delta i skills competitions mer krävande grenar – och detta i nya grillor och bara dagar efter säsongens allra första skär på isen.

Traditionsenligt delades truppen in i två lag, Team Blå med Mikael ’Daggen’ Eriksson som kapten och Staffan Lundh som coach och Team Vit med Fredrik ’Högga’ Höggren som kapten och Johan Schoultz som coach. Laget tävlade i fem grenar och tog sedan med sig poängen från den till den avslutande internmatchen.

{!1}

{!B}

Så här slutade fredagens tävlingar på isen:

TEKNIKBANAN

Blå lagets David Lilja vann över vita lagets Max Wennlund Blå lagets Oliver Eklind vann över vita lagets Karl Jonsson.

Kommentar: En av de mer nervösa grenarna för spelarna eftersom är så tidigt på säsongen med allt vad det innebär av ringrostighet och ny, ännu inte inkörd utrustning. Men spelarna bjöd på bra fart och finess samt halsbrytande hopp över bänkarna. Team Blå, anförda av Staffan Lundh, gick ut hårt och tog hem båda heaten.

SKRIDSKOÅKNING

Blå lagets Wilhelm Westlund vann över vita lagets Alexander Leandersson Vita lagets Jonatan Harju vann över blå lagets Alexander Anderberg Vita lagets Filip Roos vann över blå lagets Joshua Karlsson

Kommentar: Hårfint mellan Harju och Anderberg i andra heatet och men domare ’Sudden’ stod välplacerad längs med mittlinjen och var bergsäker på sin sak. Ett viktigt momentum i tävlingen eftersom det annars hade stått 4-0 till team Blå.

SPEEDSHOTING (Det hårdaste skottet)

Blå laget: Tor Immo, Victor Bergling och Mikael Eriksson Vita laget: Fredrik Höggren, Jesper Kokkonen och Fredrik Forsberg (vinnare)

Kommentar: Det här är, enligt spelarna själva, grenen med mest prestige. ’Daggen’ hade, för första gången på fler säsonger än någon minns, anmälts i en annan gren (straffskytte) men lyckades byta med Kevin Ekman Larsson.

Det var jämnt i toppen – Tor Immo (blå) presenterade ett jämnt, högt resultat med 155 som toppnotering. Vann gjorde dock Fredrik Forsberg (vit) som också hade ett jämnt resultat med 157 som kvällens bästa notering. Det innebar att det vita laget tog hem poängen i den här grenen och att det stod 3-3 efter tre grenar.

MÅLVAKTSKAMPEN

Blå laget: Henrik Lundberg Vita laget: Tim Juel (vinnare)

Kommentar: Grenen går ut på att målvakterna får fem puckar vardera som de, från eget mål, ska sätta i målburen tvärs över planen. Tim satte två av fem, Henrik var någon decimeter ifrån att få in en puck men fick lämna tävlingen utan mål. Poängen till vita laget alltså, vilket innebär att lag vit nu tog ledningen med 4-3

STRAFFLÄGGNING

Blå laget: Gustaf Thorell, Kevin Ekman Larsson & Carl Berglund Vita laget: Dennis Fröland, August Gunnarsson & Filip Ahl (vinnare)

Kommentar: Bra och följsamt av de båda målvakterna samtidigt som man måste ge utespelarna att straffläggningsskillsen varken är eller ska vara som skarpast vid den här tiden på året. Enda målskytten blev Dennis Fröland som överlistade Henrik Lundberg med en snygg dragning. Ytterligare en poäng till ett Team Vit, som kommit igen strålande efter en tuff start, innebar ställningen 5-3 inför internmatchen.

INTERNMATCH

Kommentar: Team Vit hade ett bra utgångsläge i och med att man hade med sig en tvåmålsledning från skillsgrenarna. Men även internmatchen dominerade laget som man vann med 5-1 efter mål av ’Foppa’ (2), Harju, Kokkonen och Wennlund. Oliver Eklund gjorde det blå lagets enda mål. Slutresultatet, allt inräknat, blev således 10-4 till Team Vit.

{!C}

Nya målvakten Tim Juel tog alltså storslam i årets skills – han räddade samtliga straffar, vann målvaktskampen mot kollegan Henrik Lundberg och var en av lirarna i det vinnande vita laget. I internmatchen släppte han bara in ett enda mål.

”Oavsett om det är en jippogrej eller inte är det alltid roligt att vinna”, konstaterar han nöjt efter träningen.”

Var du nervös innan?

”Nej, det tycker jag inte. Men det var mer folk här än jag hade trott och det var jäkligt kul!”

Du satte två puckar av fem möjliga under målvaktsduellen. Hur ofta står du och tränar på att skjuta skott mot andra målet?

”Det gör jag faktiskt någon gång varje träning i alla fall. Man försöker alltid leka lite med pucken så att man inte blir ringrostig med klubbhanteringen.”

Strafftävlingen gick också riktigt bra – du släppte inte in en enda.

”Jag trodde nog att grabbarna göra lite finare finter än att bara skjuta. Det var någon gång jag var på väg att göra en Hasek- eller väderkvarnsräddningar men de hann skjuta innan, haha.”

Hur firade ni i vita laget segern? Vi har nog inte börjat fira än. Det blir väl till att äta något gott när man kommer hem i kväll. Men det blå laget har förlorat alla träningar än så länge och det lär de få höra tills de vinner, haha.”


{!D}

Dennis Fröland, kvällens enda målskytt i straffslagstävlingen, är glad över att den första träningsveckan på is är över:

”Skönt att den första träningen är avklarad. Det är ju så mycket nytt – utrustningen är till exempel helt utbytt och det känns inte som man har koll på någonting. Det kopplar inte riktigt mellan fötter och hjärnan än heller.”

Hur upplevde du skills-tävlingen?

”Det märks att intresset är stort och det är riktigt roligt! Min egen insats? Femstjärnig! Haha, nej, men det var kul att jag fick göra mål. Jag gjorde väl mitt jobb för laget idag, tycker jag.”

Hur är din känsla inför säsongen?

”Det ser jättebra ut så här långt. Nästa vecka ska vi gå in mer på spel och den biten så att allting börjar klaffa. Vi har både skills, hårt jobb och det mesta andra i laget, tycker jag.”

Träningsmatchen mot Örebro 14/8 blir en rivstart på issäsongen. Dina tankar inför den matchen?

”Det kommer att bli ett jäkla krig därute men det ska bli sjukt kul att få möta ett SHL-lag.”


Kollegan Alexander Anderberg anslöt som bekant till laget i vintras och spelade till sig ett nytt kontrakt inför den här säsongen. Fredagens ispremiär var därmed hans första med BIK Karlskoga.

Precis som resten av laget skrev han autografer efteråt så att pennorna glödde. Men skrivkramp var inget problem - det gjorde ondare i fötterna…

”Ja, det är som vanligt efter en ispremiär, det gör ont i fötterna och man är halvstel men det är en fantastisk glädje att få vara på isen igen!

Är det nervöst när det kommer så mycket folk och man ska köra en skills-tävling?

”Det blir ju mer en rolig grej, lite uppvisning. Jag tror att det är lika roligt för oss spelare som för publiken att titta på varandra när vi kör grenarna.”

Det snackades på förhand om intensiva förhandlingar och till och med mutor för att få de mer eftertraktade grenarna. Har du märkt av detta?

”Haha, jag var tredje eller fjärde yngst i mitt lag så jag fick ta det som var kvar, skridskoåkning. Ingen annan ville ha den.”

Det var lite diskussion om segern i ditt jämna heat mot Jonatan Harju

”Ja, domaren var mutad eller så ville de inte ha en 4-0-ledning utan en 3-1:a istället. Jag tror att jag var före Harju i mål!”


{!E}

Kevin Ekman Larsson, Oliver Eklind, Filip Ahl och David Lilja delar bord vid autografskrivningen och när det långa, ringlande tåget av fans börjar tunna ut är de nöjda med dagen.

”Riktigt kul att vara igång! Man har längtat efter det här”, konstaterar Kevin Ekman Larsson. ”Utrustningen sitter väl lite som den ska så här dags under försäsongen och man har lite att jobba på på isen men vi har några veckor på oss än. Det var roligt att köra skills och jättekul att så många hade kommit hit för at titta.”

”Det känns bra även om man har lite ont i fötterna och är lite trött i benen”, erkänner Ahl och får medhåll av Lilja: ”Ja, det är lite ömt just nu men det blir nog bra.”

Hur ser ni på er egna insats i skillstävlingen?

”Jag är nöjd i alla fall”, konstaterar Oliver Eklind (som slog Karl Jonsson på teknikbanan) glatt.

Hur mycket snack blir det om resultatet av tävlingen i omklädningsrummet efteråt?

”Inte så mycket faktiskt. Som tur är kommer det alltid nya tävlingar – vi tävlar i något nästan varje dag – så resultaten glöms ofta snabbt. I morgon (läs lördag) ska vi köra gokart.”

Hur farligt blir det med ett gäng vinnarskallar? Brutalt i kurvorna?

”Vi får se, haha. Det ligger en hel del prestige i det här så det kan nog bli lite hetsigt och surt om någon blir påkörd”, förutspår killarna med en mun.

” Vi får ta på oss axelskydden och kanske handskarna också”, skojar Filip.

Nu kör ni igång mer på allvar på is nästa vecka. Hur tänker ni inför träningsmatchen mot Örebro om ungefär en och en halv vecka?

”Det kommer att bli tufft”, säger Oliver. ”De spelar ju i SHL så det blir en rejäl utmaning för oss men samtidigt väldigt kul. Det ser vi verkligen fram emot.”

Biljetter till matchen mot Örebro kan ni köpa via den här länken.

Skribent Marie Angle