Eftersnack omgång 6: HC Vita Hästen - BIK Karlskoga 0-1
Publicerad: 2021-10-13
Marcus Hellgren-Smed höll nollan och Henrik Björklund gjorde matchens enda mål när Vita Hästen besegrades med 0-1 på bortaplan Vi följer upp matchen med headcoach Karl Helmersson.

HC Vita Hästen stod för motståndet i den sjätte omgången som också innebar den sjätte raka bortamatchen för BIK Karlskoga.

Vita Hästen låg inför kvällens möte på elfte plats i HockeyAllsvenskan med totalt fyra inspelade poäng intjänade på övertidssegrar mot Mora respektive Troja-Ljungby. Laget jagade därmed sin första trepoängare.

BIK kom till spel med fyra segrar och en förlust i bagaget. Förlusten kom i senaste matchen, då HV71 vann med 7-2 efter tre mål i tredje perioden när BIK jagade för att komma ikapp ett 4-2-underläge.

BIK mönstrade samma lag som senast bortsett från att man bytt målvakt: Marcus Hellgren-Smed (med förflutet i just Vita Hästen) tog plats mellan stolparna med Lars Volden som back-up.

Noterbart är att BIK stoltserar med ligans näst bästa powerplay efter hundraprocentiga HV71. Inför kvällens match hade man bara släppt in ett enda mål på fem matcher.

Matchfakta omgång 6: Vita Hästen – BIK Karlskoga 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Skottstatistik: 28-27 (11-6 8-11, 9-10)

Målskytt: 0-1 Henrik Björklund (Aleksi Rekonen & Johan Larsson, spel fyra mot fyra)

Första perioden 0-0, skotten 11-6

BIK tog kommandot från start och bet sig fast i anfallszonen. Drygt två minuter in i matchen slog Viktor Lennartsson in pucken bakom Jesper Myrenberg i Vita Hästen-målet men målet dömdes bort efter videogranskning då Kalle Jellvert bedömdes ha stört målvakten.

Hemmalaget tilldömdes matchens första powerplay efter 4.47. I samband med det började Vita Hästen skapa betydligt längre anfall och fler lägen och alltmer kom att handla om dem efter detta. Marcus Hellgren-Smed var dock en stabil sista utpost och bland räddningarna stod en strax innan periodens powerbreak ut, då han via en snabb förflyttning i sista stund kom emellan Fabian Ilestedt och ett öppet mål

Andra perioden 0-0, skotten 8-11

Nytt powerplay för hemmalaget nästan fyra minuter in i andra perioden och rejält tryck mot BIK-kassen. Hellgren-Smed och boxplay-formationerna fortsatte dock att göra ett bra jobb och istället var det nära mål i numerärt underläge för BIK då Kalle Jellvert jobbade fast pucken i anfallszonen och passade fram Janne Tavi.

Halvvägs genom perioden fick BIK Karlskoga sin första chans i powerplay. Bra rörelse och en del avslut men ingen utdelning.

Jämnt, tätt och med chanser för båda lagen under resterande tid av perioden. För BIK:s del fortsatte Hellgren-Smed att vara mycket viktig med flera viktiga räddningar.

Tredje perioden 0-1, skotten 9-10

BIK kom ut med lite mer fart och ett mer resolut passningsspel som ledde till längre anfall.

Spel fyra mot fyra efter nästan fyra minuters spel efter att laget fått varsin utvisning för tripping ledde till ett lite öppnare spel. Ett vindlande byte började med en viktig räddning av Hellgren-Smed och slutade via snabb spelvändning med 0-1 när Henrik Björklund gjorde matchens första och enda mål. Aleksi Rekonen och Johan Larsson assisterade. Även en fri Wilhelm Westlund hade bud på mål men Myrenberg var följsam och räddade.

Halvvägs genom perioden fick Arvid Aronsson lämna matchen efter en armbågstackling som renderade i 5 + game. Fem minuters powerplay innebar en gyllene chans för hemmalaget men BIK fortsatte att visa varför man är ett topplag i boxplayligan och höll undan ännu en gång.

Med drygt fyra minuter kvar av perioden slog Björklund en puck i mål på tennis. Snyggt ,men av uppenbara skäl omgående bortdömt på grund av hög klubba.

Vita Hästen tog i slutminuterna ut målvakten för att spela med en extra utespelare men BIK stängde igen och kunde därmed inkassera sin femte trepoängare av sex möjliga. Det innebär att laget fortsatt huserar på andra plats i tabellen, tre poäng efter ännu obesegrade HV71.

Karl Helmersson konstaterar efter matchen att man inte är nöjd med prestationen sett över 60 minuter men att det är starkt att trots det vinna matchen.

"Vi får den start vi vill i de första bytena men i samband med deras powerplay kommer vi ifrån den. Vi pratar mycket om hur vi vill spela, kollar videos och vet egentligen exakt vad vad som krävs men vi måste orka stå för det i varenda byte. Det är förstås en styrka i sig att vinna även när vi inte spelar på topp, vi sliter hårt och har trots allt vunnit fem av sex inledande bortamatcher, men spelmässigt finns mer att hämta. Vi måste jobba mer med vissa saker."

I inledningen av tredje tyckte jag att vi ökade tempot något, passningarna gick fram bättre och anfallen blev längre fram till femminutersutvisningen då spelet av förklarliga skäl blev mer inriktat på försvar.

"Ja, det håller jag med om. Vi kom ut starkt och hade hyfsad kontroll över spelet i tredje men det är klart att det blev jobbigt när vi fick en femminutare mot oss."

Ändå lyckas vi hålla undan och boxplay är fortsatt starkt med fina 94.12 %, vilket är näst bäst i ligan.

"Vita Hästen har spelare som är skickliga i den spelformen så det var starkt av oss att lyckas stå emot i fem minuter, inte minst så sent under matchen."

I en målsnäl match blir målvaktsspelet extra avgörande. Marcus Hellgren-Smed motar 28 skott, håller nollan och räddar oss vid flera tillfällen. Angenäma problem med två starka målvakter?

"Marcus är lugn och stabil i målet och följer upp matchen mot Troja-Ljungby på ett bra sätt. En klockren insats, skulle jag vilja säga. Vi har defintitivt ett starkt målvaktspar, precis som vi önskat. Det är absolut ett angenämt problem."

Henrik Björklund (målskytt även idag) och Aleksi Rekonen (assist) har producerat poäng i samtliga matcher så här långt. 'Björka' leder dessutom den HockeyAllsvenska skytteligan med sina totalt 7 mål på sex matcher. Kommentar till det?

"De är helt klart viktiga spelare för oss och om Marcus är en av segerorganisatörerna är 'Björka' den andra. Gôtt att se!"

Nu bär det av hem till Karlskoga igen och på lördag väntar äntligen hemmapremiär efter sex bortamatcher när Västervik gästar. Känslan inför att äntligen få spela hemma i Nobelhallen?

"Vi ser verkligen fram emot lördag! Det ska bli underbart att få spela hemma i Nobelhallen igen och vi hoppas på mycket folk på läktarna. Vi vill bjuda alla BIK:are på en riktigt bra lördagskväll."