BIK-liraren: William Pethrus "Jag gillar verkligen hur man tänker här i BIK"

22 oktober 2021 11:00

Backen William Pethrus är matchens BIK-lirare och här berättar han kort om sig själv, sin gameday samt vad han gillar mest respektive minst. Han ger också sin syn på vad BIK-andan står för.


24-åriga backen William Pethrus kom ny i laget till laget inför säsongen. Han har Mariestad BoIS som moderklubb men kommer närmast från Kristianstad där han i fjol på 50 grundseriematcher noterades för 32 (5+27) poäng. Här kan du läsa en längre intervju med honom om vägen till BIK.

1. Beskriv dig själv som spelare, William. Vilken roll har du i laget och vad bidrar du med?

"Jag vill vara en tvåvägsback som deltar mycket i anfallsspelet men jag tycker inte riktigt att jag har fått ut det jag vill av mig själv hittills. Det måste jag jobba med och få ordning på. Sedan spelar jag ju även i powerplay och där vill jag också vara med och bidra. Jag hoppas att det kommer!”

2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen. Vad måste vara med? Vad får inte vara med?

”Jag går upp, äter frukost och åker hit i god tid före isvärmningen. Jag fixar med klubbor, byter snören och sånt innan jag går på is i 15-20 minuter. Antingen käkar jag lunch hemma eller så går jag ut och äter med laget. Vi brukar äta på Hugos. Sedan åker jag hem, tar det lugnt. Kanske tar jag en powernap som kan vara allt mellan en halvtimme till en och en halv timme ibland om jag är trött. Jag tar det som det kommer, kan man säga. När jag vaknat tar jag en kopp kaffe och kollar lite på datorn eller tvn.”

Har du någon serie du följer nu?

”Nej, jag har just kollat slut på alla jag följt så jag letar efter en ny, bra. Jag gillar action men är något av en allätare. Den senaste jag har sett är Kastanjemannen, som var jättebra, och så följer jag Gåsmamman, en riktigt bra svensk serie.”

Nu har vi kommit fram till återsamlingen inför match – är du med i det pratsamma eller det tysta gänget?

”Jag sätter mig i omklädningsrummet och pratar lite med dem som sitter närmast. Vi kör möte och efter det är det dags att köra fotboll. Det gillar jag, det är kul att vinna och att få ta lite domslut. Efter det är det dags att byta om och gå in i bubblan.”

Har du några speciella rutiner som måste följas?

”Jag brukar knyta vänster skridsko först men det har hängt med sedan barnsben och beror nog bara på att jag är vänsterfotad. Men är det så att vänsterskridskon måste slipas kan jag lika gärna ta höger skridsko först. Jag försöker hålla mig borta från rutiner som inte får ändras på, det kan ställa till det om det av någon anledning inte blir så.”

Hur är det efter matchen? Många spelare vittnar om att de har svårt att somna…

”Ja, så kan det vara för mig med. Efter matchen mot Tingsryd somnade jag inte förrän två, halv tre. Vinner man och man har spelat bra åker man hem med gott humör och blir snabbt trött. Om man förlorar blir det lätt en del grubbel och då sitter jag hellre uppe än att ligga där och snurra runt i sängen och tänka en massa.”

3. Det roligaste du vet…

”Alltså, jag älskar ju att spela hockey!”

…haha, men om vi ska försöka välja något annat?

”Jag började med golf i våras och det är riktigt kul. Jag är inte så jäkla bra än men jag jobbar på det. I början trodde jag att jag skulle bli tokig och det blev inte många 18-hålsrundor men nu tror jag att jag är nere på handikapp 27. Det är skönt att gå ut och spela och prata lite skit med kompisarna och släppa tankarna på allt annat.”

4. Det värsta du vet…

”Jag gillar inte att läsa. Det sitter i från skoltiden, jag var inte bäst i skolan direkt och la allt fokus på hockeyn. Jag har så svårt att koncentrera mig när jag ska läsa en text, tankarna bara flyger i väg så det är ljudbok som gäller för min del.”

** 5. Något som få vet om dig är…**

”Jag älskar att köra båt. Gärna fort. Vi i familjen har gemensamt köpt en båt, en riktig racer. Den brummar jag gärna runt i Vänern i med. I vattnen utanför Mariestad – Vänerns pärla, där hittar man mig med familjen och kompisarna på sommaren.”

6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

”Där har jag två som båda är lika viktiga. Först när jag gick upp i SHL med Mora. Jag var sistaårsjunior och gjorde mitt andra år med A-laget och även om jag inte spelade så mycket i kvalserien – det blev väl fyra minuter i avgörande matchen – var det väldigt häftigt att få vara med om det. Sedan fick jag äran att skjuta upp Kristianstad i HockeyAllsvenskan på overtime mot Almtuna. Det var också häftigt!

7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

”Jag märkte det direkt när jag kom hit, man gör allt för laget och för att vinna. Jag gillar verkligen hur man tänker här i BIK Karlskoga, här vinner man alltid som ett lag. Det är inte så vanligt att det är så.”


Köp din biljett till kvällens match och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.