Stena Recycling, en samarbetspartner i vått och torrt
Publicerad: 2018-11-01
Stena Recycling är med all sannolikhet BIK Karlskogas absolut trognaste samarbetspartner genom alla år. Sedan Nobelhallen byggdes, år 1972 har Stena stöttat klubben i vått och torrt.

Vi besöker Stena under tisdagseftermiddagen, tre dagar innan BIK Karlskogas 40-årsjubileum. Vi pratar minnen, nostalgi, framtid och mycket mer.

Hur kommer det sig att Stena Recycling valt att stötta BIK sedan 1972?

I grund och botten handlar det om ett väldigt stort intresse. Jag minns när jag var med farsan vid bygget av Nobelhallen. Då fanns ingen läktare på plats ännu, utan de höll på att gjuta grunden. Jag var fem år och givetvis tyckte man det var fascinerande, säger Göran Henriksson, filialchef på Stena Recycling.

När föddes det stora intresset för ishockey?

Delvis då när Nobelhallen byggdes, det var ett spännande projekt. Sen spelade jag själv hockey i unga år. Det fanns något som hette klasskampen när vi gick på mellanstadiet och hockey var väldigt populärt överlag på 70-talet i Karlskoga. Vi var runt 50 ungar på träningarna en säsong. Året efter blev det någon sorts gallring och då kände jag att det var lagom att lägga skridskorna på hyllan.

Berätta lite om er resa, det har trots allt gått 46 år sedan Nobelhallen byggdes!

Vi blev som sagt samarbetspartner till BIK 1972 och då hette vi Karlskoga Järn och Metallindustri. Ägarna då var min farsa Kurt och hans två bröder, Bengt och Björn. År 1991 blev det sedan AB Gotthard Nilsson och 1999 köptes vi upp av Stena Metall. Jag minns tydligt hur vi under alla dessa år exponerades på bakre band, alltid på samma plats fram tills för 5–6 år sedan då vi bytte till en sargplats.

Hur skiljer sig annars partnerskapet idag från då, tycker du?

Det går inte att jämföra, det är en väldig skillnad. Jag tycker att vi på Stena har ett väldigt bra koncept hos BIK. Vi har loger, exponering, restaurangbiljetter samt sittplatskort. Vi känner att vi får mycket tillbaka på våra satsade pengar. När jag berättar om vårt upplägg för andra är det många som lyfter på ögonbrynen.

Vad minns du bäst från alla år?

Man har så mycket minnen, det är svårt att peka på något speciellt. Jag har sprungit på hockey i både med och motgång. Ibland stod man på den kalla betongen på ståplatsläktaren, nästan ensam. Det var på den tiden det var 1000 åskådare på plats, spelet var sådär och matcharrangemanget var väl inget som värmde. Det har varit en lång resa, jag är stolt och imponerad över klubbens utveckling. SHL-kvalet 2016 var mäktigt, det var verkligen nära att vi gick hela vägen. Jag hoppas att vi får uppleva något liknande snart igen.

Har Stena fått någon favoritspelare genom alla år?

Jag måste få nämna några stycken. När Bengt-Åke kom hem -87 ägde han isen, han var alldeles för bra för BIK just då. Kritikerna tyckte det var konstigt att ”Bengan” blev uttagen till landslaget, men tji fick dem efter guldet i Wien. Emil Kåberg håller jag också högt, han drog ensam 500 åskådare till Nobelhallen. Sen måste vi nämna ”Högga”, han är en spelare jag alltid följt på nära håll och alltid varit lite extra imponerad över. Och nu höll jag på att glömma Victor Ejdsell, vilken spelare. Jag hade aldrig hört talas om honom innan han kom till klubben, men det räckte att se honom på skills completition för att inse vilken lysande stjärna han var.

Imorgon under 40-årsjubileet hittar vi Stena Recycling i en av logerna, det blir en lite speciell match även för er?

Det blir det. Vi är jättestolta över att vårt partnerskap uppmärksammas. Vi är och kommer alltid att vara Stolta BIKare, avslutar Göran.

BIK Karlskoga vill tacka Stena Recycling för 46 fantastiska år och ser fram emot en härlig framtid tillsammans!

BIK Karlskoga Jakob Bengtzén