Kaptenen om läget & laget inför veckans seriepremiär
Publicerad: 2020-09-28
På fredags släpps äntligen pucken i en ny, mycket spännade upplaga av Hockeyallsvenskan. Kapten 'Daggen' summerar en ovanlig försäsong och delar ut diverse interna utmärkelser till lagkamraterna.

Äntligen är vi framme vid seriepremiärsveckan! Månader av noggranna förberedelser – och en ofrivillig karantän – ligger nu bakom oss, och på fredag klockan 19.00 tar BIK emot Mora hemma i Nobelhallen i grundseriens första omgång.

Vi satte oss ned med lagkapten Mikael ’Daggen’ Eriksson för att kolla läget och traditionsenligt låta honom dela ut ett gäng interna utmärkelser till lagkamraterna!

Det har varit en lindrigt sagt speciell start på den här säsongen. Hur ser du tillbaka på den?

”Ja, det har det verkligen varit. Jag tycker ändå att vi, efter de förutsättningar vi fått, har gjort det bästa möjliga av den. Man måste försöka se det positiva i det också. Kanske kommer det visa sig att den till och med stärkt oss? Vi har fått mer vila än de andra lagen och eftersom vi med facit i hand klarade oss så bra som vi gjorde kan det nästan vara bättre att vi fick in coronan redan nu än mitt under säsongen. Det är nästan synd om dem som inte var positiva men som ändå tvingades sitta i karantän i två veckor. Förhoppningsvis har de flesta av oss antikroppar nu så att vi kan gå vidare.”

Corona har tagit sig in i flera hockeylag runt om i Sverige och många undrar hur det kan komma sig att det blivit så. Enligt din erfarenhet, tar man varningar och restriktioner på allvar?

”Ja, här i BIK har vi följt alla säkerhetsåtgärder som vi fått till oss. Vi har till exempel tränat i smågrupper, försökt undvika att vara många i omklädningsrummet samtidigt, tvättat och spritat oss noga och sitter med extra stort mellanrum i omklädningsrummet. Det var konstigt när det hände – en spelare fick symptom efter Västerås-matchen och så visade det sig att så många blivit smittade utan att känna några symptom.”

Det är väl lite anmärkningsvärt i en sport där ni kör väldigt hårt under de intensiva bytena och kommer upp i ganska hög puls?

”Absolut. Men om någon känner sig lite trött är det lätt att tänka att det beror på att man är mitt uppe i en intensiv träningsperiod. Det är svårt att veta, inte minst i den här miljön där man pushar sig själv hårt varje dag. Men jag tycker att klubben har skött sig föredömligt både före och när smittan väl var ett faktum. Man följde alla riktlinjer och satte oss alla i karantän i två veckor oavsett om man var smittad eller inte.”

Hur var det att sitta isolerad i två veckor?

”Både jag och min sambo fick det samtidigt så vi spelade fruktansvärt mycket kort och väldigt mycket tv-spel. Det var rena kriget hemma, haha. Jag brukar aldrig spela tv-spel annars men jag laddade ned en del golfspel. Sedan lagade vi mat och gick långa promenader.”

Mikael och hans sambo Lisa har nu inte bara ägnat de senaste veckorna åt att tävla i kortspel och dataspelsgolf – de har även blivit föräldrar till lilla Leah.

”Ja, det hände en del under två veckor, haha! Vår dotter kom två och en halv vecka för tidigt. Det kan tydligen bli så om man har corona. Det var aldrig någon fara för barnets skull men om Lisa hade fött fyra dagar tidigare än hon gjorde hade jag inte hunnit bli friskförklarad och då hade jag inte fått vara med. Där hade vi lite tur.”

Tycker du att restriktionerna kring pandemin påverkat möjligheterna för årets upplaga av BIK att komma samman som ett lag?

”Nej, inte på ett negativt sätt i alla fall. Vi har kört en längre period med en grupp och sedan bytt. Kanske har man kunnat bli lite tajtare i smågruppen och lärt känna varandra mer?”, funderar han. ”Dessutom är det lättare att pusha varandra i en liten grupp och vi har haft bra kombinerade grupper. Träningsmässigt blir det bara bättre, det är oftast någon i gruppen som driver på de andra lite extra.”

Även i år har det kommit en del nya spelare till laget. Hur jobbar ni i BIK för att lära känna varandra?

”I år är det lite speciellt, tycker jag, eftersom det inte känns som om vi har så många nya, egentligen. Tor kommer tillbaka, ’Björka’ har varit här och kan allting och blir en ledande spelare i omklädningsrummet direkt. Arvid Aronsson likaså. De flesta andra har varit här hela sommaren och det känns som om de kommit in i det ganska lätt från dag ett."

"Vi har en avslappnad miljö i omklädningsrummet där alla ska kunna känna sig bekväma. Ute på isen och i fysen, däremot, är det hundraprocentigt jobb hela tiden som gäller.”

När jag intervjuar nya spelare vittnar de nästan alltid om samma sak: hur välkomna de känner sig här. En del i det brukar vara ett samtal från kaptenen. Hur jobbar du som kapten med den här biten?

”Jag brukar ringa upp de flesta. Det tycker jag är viktigt, speciellt om det handlar om unga killar som kanske flyttar för första gången. Oavsett vilket tror jag att det är skönt för den nya spelaren att åtminstone ha pratat med någon och känner denne lite här första gången de kliver in i omklädningsrummet."

"När de väl kommer hit försöker jag prata med dem mycket och fråga dem hur de mår och sådana saker. Det är ingen raketforskning det handlar om utan vanlig social kompetens. Jag är inte ensam, vi är många i laget som är intresserade av att lära känna de nya spelarna och alla är måna om att de ska må bra. Vi vet ju att känner man sig bekväm presterar man bra på isen också.”

Kan man säga att BIK-andan är en balans mellan att få vara sig själv och att infoga sig i gruppen?

”Ja, så är det. Sedan kan man inte bara räkna med att man kommer hit och trivs. Du måste själv bjuda till också, visa vem du är och prestera. Vi ger alla förutsättningar för att det ska bli bra, stöttar i vått och torrt. Resten är upp till dig.”

Under våren och sommaren har du arbetat på BIK:s marknadsavdelning. Hur har det varit?

”Fantastiskt kul! Det har gett mig väldigt mycket. Jag har ju jobbat bland annat på bank tidigare och saknade att ha ett jobb. Att då få komma in och jobba för BIK är något extra. Det hoppas jag kunna göra även efter att min spelarkarriär är över.”

”Det är väldigt roligt att få komma ut till våra partners och prata med dem, även om det givetvis var en speciell och annorlunda försäsong även på marknadssidan i år. Det kändes lite konstigt först att åka ut och prata hockey när allt i världen var så ovisst, men det visade sig inte vara några problem."

Faktum är att gensvaret som föreningen fått imponerat på kaptenen:

"Ja, den uppslutning som vi sett i sommar har varit otrolig och mer än en gång har jag blivit rörd över att se det stora intresse som finns och hur alla ställer upp för oss, trots det tuffa läget med pandemin. Även om många företag i Karlskoga verkar ha klarat sig förvånansvärt bra är det tufft för många, BIK Karlskoga inkluderat. Vi kommer att tappa mycket och få det tufft utan publik på läktarna.”

Klubben har även fått ett väldigt bra gensvar på projektet ’BIK på besök’ där spelarna åker ut till kommunens skolor och bland annat pratar värdegrund, kompisskap och regler. Vad kan ett elithockeylag lära en skolklass om de här bitarna?

”Framför allt hur man ska behandla varandra samt hur man bygger och blir en del av en grupp. Vi får nya spelare i laget så gott som varje år och då gäller det att få alla att trivas och må bra. Det är vi väldigt bra på i laget. Sedan har ju både vi och skolan regler för att det ska fungera så bra som möjligt i gruppen, till exempel att man kommer i tid, behandlar varandra bra och är rädda om våra saker. Det finns en anledning till att man har och följer de här reglerna.”

”Miljön här i hockeyns värld har förändrats mycket under de senaste åren. Att man respekterar och tar hand om varandra har blivit självklart, oavsett ålder och roll i laget. Jag älskar att se de unga spelarna, som Åke, Lilja, Kiirikki och Edwin – som varit fantastisk i sommar, komma in på isen och kriga och ta för sig oavsett vem de möter, men så har det inte alltid varit. Tidigare var det mer att ’du ska inte komma hit och tro att du är något’. Idag tror jag att vi är grymma som ambassadörer i de här viktiga frågorna.”

Vilka målsättningar har ni hunnit sätta upp för denna säsong som är speciell på flera sätt – dels med en pågående pandemi och spel utan publik samt ändringarna i seriesystemet?

”Vi pratade faktiskt om det där med att spela utan publik häromdagen. Det är viktigt att vara förberedd på det eftersom det kanske inte ens kommer att kännas som en seriepremiär när man åker ut här i en tom Nobelhallen. Det lag som anpassar sig bäst till de här tysta hallarna kommer klara sig bäst. I avsaknad av hjälpen från en publik som hejar på måste man skapa ett eget driv. Det kommer bli speciellt, det är jag säker på. Det är skittråkigt utan publik, förhoppningsvis får vi snart släppa in åtminstone en del även om jag inte tror att vi kommer få se full kapacitet under den här säsongen.”

”Vad gäller vår målsättning har vi inte gått ut med någon officiell sådan ännu. Men vi ska spela slutspel och det innebär ju bland de åtta bästa och då helst topp 6 för att slippa spela play-in. Vi spela så länge som möjligt i vår och vi vill vara med och slåss om en SHL-plats. Jag ser verkligen fram emot det nya slutspelet i år!”


Till sist ska du traditionsenligt få dela ut ett gäng hederstitlar till dina lagkamrater!

Lagets speedkula:

"Robin Carlsson. Hans ben går som trumpinnar därute. Kanske inte snabbast rakt fram men definitivt i kurvorna!"

Lagets hårdaste bössa:

"Axel Bergkvist har ett otroligt hårt slagskott."

Lagets mest pricksäkra:

"Sebastian Fakt. Han har sett otroligt het ut så här långt."

Lagets trashtalkare:

"’Gurra’ Thorell drar några rejält spydiga kommentarer ibland så jag väljer honom."

Lagets hårdaste bröstvärmare:

"Dom får man av Arvid (Aronsson). Han står upp rejält och det gör ont att möta honom."

Lagets charmtroll:

"Åke (Stakkestad) och hans lilla kattunge Mason. De ser så mysiga ut tillsammans."

Lagets blivande materialförvaltare:

"Hm… Vem är noga med grejerna… Ingen i vårat hörn i alla fall, haha. Jag säger Tor (Immo), för han har den auran, haha. Materialare-auran."

Den i laget som har störst chans att gå vidare i en talangjakt a la Talang:

"Arvid säger själv att han skulle gå långt i Idol. Han kan inga texter dock."

Lagets lugnaste:

"’Wille’ Westlund. Han kan somna överallt på typ en sekund. Man börjar nästan undra om han har narkolepsi ibland, haha!?"

Bjuder på bästa fikabrödet:

"Leo (Alexander Leandersson) bjöd på en fantastiskt fin bakelse på fredagsfikat senast. Hembakat var det tydligen också vilket ger extra plus i kanten!"

Lagets hetaste (öppet för egen tolkning):

"’Bulan’ Berglund, jag nöjer mig så."

Lagets polis:

"Jag får svara ’Bulan’ på den också, han har satt upp så sjukt mycket böter på mig på sistone. Helt otroligt!"

Lagets politikerämne:

"(Gustaf) Thorell. Han pluggar ju, så det passar bra. Nej, han pluggar inte statsvetenskap, men han är väldigt vältalig."

Lagets pedagog:

"Tim (Juel). Han förklarar allt så bra."

Lagets gladaste:

"’Leo’ (Leandersson) skrattar mycket och är oftast glad."

Lagets turknutte:

"Linus Karlsson. Han får alltid med sig pucken, det måste bero på tur, haha."

Lagets djurvän:

"Masons husse."

Lagets padelkung:

"(Jesper) Alasaari."

Lagets golfproffs:

"Tor (Immo) har visserligen lägst handikapp men jag är bättre, haha. Spelar vi mot varandra vinner jag!"

Lagets miljövänligaste:

"Det är jag! Jag källsorterar som fan därhemma numera."

Skribent Marie Angle